2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MANIPULARE CU INTRIGI POPULISTE – Asociatia Magistratilor din Romania acuza Executivul de discriminare in problema salarizarii din sectorul public si cere sanctionarea Guvernului Ciolos: „Masuri ferme impotriva persoanelor cu putere de decizie care urmaresc sa afecteze siguranta sistemului bugetar in materie de salarizare, care manipuleaza opinia publica cu intrigi populiste, nesocotind particularitatile si specificul fiecarei categorii profesionale” (Comunicatul)

Scris de: A.P. | pdf | print

30 mai 2016 13:22
Vizualizari: 5831

Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatoarea Gabriela Baltag (foto), solicita tragerea la raspundere a persoanelor cu putere de decizie din Guvernul Ciolos responsabile de „manipularea opiniei publice cu intrigi populiste” in chestiunea salarizarii personalului platit din fonduri publice. Magistratii acuza ca ultimul proiect de act normativ privind salarizarea isi justifica necesitatea si urgenta pe o nota de fundamentare aflata in contradictie evidenta cu substanta propunerilor si deci cu finalitatea lui si ca, in forma actuala, va adanci si mai mult discriminarile, riscand sa instaleze un haos total si iremediabil in sistemul salarial bugetar: Textele propuse aduc si mai multe ambiguitati, deschizand pentru totdeauna calea altor inechitati care prabusesc sistemul de salarizare bugetar distrus deja prin adoptarea Legii - cadru nr. 284/2010”.


AMR a dat publicitatii, duminica 29 mai 2016, un comunicat de presa in care se arata total nemultumita de rezultatele intalnirii de vineri, 27 mai, de la sediul Ministerului Muncii - unde a participat alaturi de cele mai importante asociatii ale judecatorilor si procurorilor si de reprezentantii Ministerului Justitiei pentru a-si exprima nemultumirile privind politica salariala, dar si pentru a identifica posibile solutii de inlaturare a impasului generat de lipsa unei viziuni concrete in ce priveste disfunctiile existente in sistemul de salarizare bugetar. Asociatia sustine ca, prin aceasta unica intalnire pe acest subiect extrem de important, Guvernul nu a facut decat sa mimeze transparenta: „Executivul a dorit sa dea o aparenta de disponibilitate si transparenta in adoptarea unei solutii pentru sistem, in materie de salarizare, in conditiile in care nu-i sunt lamurite, nici macar la nivel elementar, disfunctiile, numarul persoanelor afectate si efortul bugetar care ar fi in masura sa le corecteze si sa le inlature”.

Prezentam in continuare comunicatul AMR:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) denunta conduita incorecta a executivului in abordarea unui subiect de interes general, care afecteaza un segment important al populatiei, anume salarizarea personalului platit din fonduri publice, pornind de la ultima varianta a actului normativ ce urmeaza a fi adoptat, in curand, in aceasta materie.

Raspunzand invitatiei de a expune intr-un cadru oficial nemultumirile exprimate recent privind politica salariala, dar si pentru a identifica posibile solutii de inlaturare a impasului generat de lipsa unei viziuni concrete in ce priveste disfunctiile existente in sistemul de salarizare bugetar, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a participat vineri, 27 mai 2016, incepand cu ora 13, alaturi de cele mai importante asociatii ale judecatorilor si procurorilor si de reprezentantii Ministerului Justitiei la o intalnire organizata la sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Desi au fost expuse, in concret, neregularitatile existente, in prezent, in sistemul de salarizare, neregularitati indicate si anterior prin nenumarate alte demersuri, discriminarile deloc neglijabile care s-au instalat si accentuat in fiecare an, tot mai mult, incepand cu 01.01.2011, odata cu adoptarea Legii-cadru nr. 284/2010 de catre guvernarea Boc, rezultatul consultarilor de vineri poate fi rezumat sintetic ca fiind doar o intrevedere formala, sterila, care nu a fost in masura sa conduca macar la concluzia intelegerii de catre autoritati a gravitatii situatiei.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) atrage atentia ca ultimul proiect de act normativ privind salarizarea isi justifica necesitatea si urgenta pe o nota de fundamentare aflata in contradictie evidenta cu substanta propunerilor si deci cu finalitatea lui. Prin urmare, desi se invoca, in mod sustinut, ca prioritate pentru initiatori, inlaturarea inechitatilor in materie de salarizare, existente intre persoane avand aceleasi conditii de studii, activitate, vechime in munca si in functie, in realitate, propunerea legislativa va adanci si mai mult discriminarile riscand sa instaleze un haos total, imposibil de remediat, in sistemul salarial bugetar. Textele propuse aduc si mai multe ambiguitati, deschizand pentru totdeauna calea altor inechitati care prabusesc sistemul de salarizare bugetar distrus deja prin adoptarea Legii - cadru nr. 284/2010.

Invocand doar un sector bugetar propus pentru remediere, respectiv cel al sanatatii, ca fiind justificarea perfecta a urgentei, speculand cu siguranta si criza interna identificata recent, executivul nu face decat sa aduca neintelegeri intre domeniile de activitate ale sistemului bugetar, promovand o politica salariala bazata pe dezbinare si pe lipsa de respect pentru restul angajatilor bugetari.

O lege de salarizare fundamentata pe argumente pline de demagogie, neadevarate, este destinata de la inceput esecului. Guvernul nu cauta sa rezolve problemele salariatilor bugetari prin ultima varianta legislativa care este una greoaie, plina de lacune, susceptibila de interpretari, dar mai ales inechitabila! Nu exista nimic predictibil in viitorul proiect de lege anuala de salarizare, acesta va fi doar o alta sursa de nemultumire si de revolta sociala, dar mai ales de mentinere, contrar celor asumate, a unui tratament discriminatoriu pentru persoanele aflate in situatii comparabile, sursa a unui sir interminabil de litigii in instante.

Sub justificarea consultarii reprezentantilor familiilor ocupationale, inclusiv in domeniul justitiei, prin intalnirea din data de 27 mai, singura de altfel, executivul a dorit sa dea o aparenta de disponibilitate si transparenta in adoptarea unei solutii pentru sistem, in materie de salarizare, in conditiile in care nu-i sunt lamurite, nici macar la nivel elementar, disfunctiile, numarul persoanelor afectate si efortul bugetar care ar fi in masura sa le corecteze si sa le inlature.

Justitia nu intelege sa critice niciun domeniu bugetar, dovedind respect pentru fiecare, dar mai ales echilibru si intelegere, nu raspunde provocarii de dezbinare. Justitia cunoaste dimensiunea inechitatilor salariale bugetare, fiindca este singura care, in ultimii ani, a indreptat ce a mai fost posibil, potrivit legii, principiilor si drepturilor fundamentale.

Magistratii declara fara nicio retinere ca nu vor ingadui perpetuarea dezechilibrului salarial instalat, solicita tragerea la raspundere imediata a celor care au generat inechitatile, dar si a celor care permit mentinerea acestora.

Magistratii cer masuri ferme impotriva persoanelor cu putere de decizie care urmaresc sa afecteze siguranta sistemului bugetar in materie de salarizare, care manipuleaza opinia publica cu intrigi populiste, nesocotind particularitatile si specificul fiecarei categorii profesionale, dar si sanctionarea oricarei alte incercari de dezechilibrare a vietii sociale.

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania

Judecator Gabriela Baltag”.

*Cititi aici integral comunicatul de presa al AMR

Comentarii

# DODI date 30 mai 2016 14:39 +8

Guvernul lui pește prăjit ciolos nu poate trece nici o săptămână fără o gafă impardonabilă. ”Deontologii” din mass-media sub acoperire SRI și din ”marele” PNL criticau zilnic guvernul Ponta pentru câteva ordonanțe de urgență. Acest guvern a început să ne inunde cu ordonanțe de ”urgență”, dar aceeași ”deontologi” tac chitic. Aceste ordonanțe, parte din ele ilegale, parte împotriva bunului simț, vin pentru a crea un climat de neîncredere, de destrămare a firavei democrații și de învrăjbirea diferitelor categorii sociale. La câtă lipsă de clarviziune, logică și profesionalism are acest guvern nu îl putem bănui de inteligență. În consecință aceste acțiuni, nefiind doar prostie, este clar că fac parte dintr-un plan bine gândit din afară. Nu degeaba pe seama poporului român se fac toate experiențele sociale pentru că românii sunt proști de buni, iertători și indulgenți și cu cine nu este cazul.

# pelin date 31 mai 2016 08:59 +2

Nu cu mult timp in urma,GUVERNUL actual a venit in sfarsit cu o propunere pt.legea salarizarii bugetarilor.Un priect care,spun cei implicati,nu ajuta practic pe nimeni.Profesorii sunt suparati,politistii sunt suparati,inspectorii sunt suparati,medicii si asistentele la fel.Una peste alta,legea nu repara nimic si nu foloseste la nimic.Nu cresc salariile,nu se repara discrepantele,nu,nu,,si iar nu.Acesta este doar unul din modelele(tiparele)dupa care functioneaza acest GUVERN de neispraviti "Ciolanis"zis Guvernul Meu.Se impune,asadar tragerea la raspundere penala fara nici o rezerva a celoar care au generat aceast stare de fapt.Apreciez demersurile initiate de AMR in acest sens.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva