18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

MISTERUL FILMARII EXECUTIEI SOTILOR CEAUSESCU – Colonelul Ion Baiu explica de ce filmul Procesului Ceausescu contine doar secundele cand dictatorii cadeau sub gloante: “Nu s-a respectat procedura legala la o executie, nu s-a format aliniament de tragere cu ordin de foc, si nici nu s-a dat citire hotararii instantei. Sotii Ceausescu au fost pusi cu spatele la zid, iar capitanul Boeru a facut un pas inapoi si a descarcat pistolul mitraliera in cei doi”

Scris de: L.J. | pdf | print

8 September 2016 16:57
Vizualizari: 22286

Dupa ce ministrul Culturii, Corina Suteu, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca a fost descoperita arhiva de filme a Studioului Sahia Film, in subsolul unei cladiri din Capitala, in spatiul public au aparut informatii false privitoare la faptul ca mogulul Adrian Sarbu a lucrat la Sahia Film ca regizor si ca ar fi fost operatorul oficial al Procesului Ceausescu, care s-a judecat la 25 decembrie 1989 in Garnizoana Targoviste si care s-a finalizat in aceeasi zi cu executarea sotilor Nicolae si Elena Ceausescu.

Colonelul (r) Ion Baiu (foto 2), singurul cameraman care a filmat procesul si executia sangeroasa din ziua de Craciun din decembrie 1989, ne-a acordat un scurt interviu prin care restabileste un adevar istoric si prin care aduce o serie de clarificari legate de modul in care s-a filmat Procesul Ceausescu si executia ce a urmat, inclusiv de ce pe filmare nu au aparut decat ultimele secunde ale executiei, cand Elena si Nicolae Ceausescu cadeau secerati de rafalele de pistol mitraliera ale parasutistilor de la Boteni. Colonelul Ion Baiu a fost sef de stat major al Institutului de Cercetari al Armatei si om de incredere al generalului Victor Stanculescu (care in anii '80 a infiintat la Clinceni un studio de televiziune propriu unde se faceau filmari tehnice militare).


Dle colonel, in urma unor declaratii ale ministrului Culturii Corina Suteu, au aparut in spatiul public povesti despre faptul ca Adrian Sarbu ar fi fost operator oficial la Procesul sotilor Ceausescu. Noi stim ca dvs. ati filmat procesul si executia sotilor Ceausescu. Care este adevarul?

Cred ca lumea a fost indusa in eroare de catre membrii comisiei de revitalizare a Arhivei Nationale de Filme, care au descoperit arhiva Sahia Film, considerata pierduta, in subsolul unei cladiri de pe str. Jean Louis Calderon din Bucuresti. Nu este adevarat ca Adrian Sarbu a filmat procesul Ceausescu de la Targoviste. Eu am fost singurul cameraman prezent la fata locului si nimeni altcineva nu a filmat in unitatea militara din Targoviste. Din cate stiu, Adrian Sarbu, care era operator in 1989, a filmat doar niste secvente din cladirea fostului Comitet Central, cu generalii Iulian Vlad si Stefan Gusa. Probabil de aici eroarea aparuta. Am fost chemat in 25 decembrie 1989 la Ministerul Apararii de catre generalul Victor Stanculescu, care mi-a comunicat ca trebuie sa filmam niste teroristi. Intrucat am fost chemat de acasa, mi-am luat camera video personala, un Panasonic. Am decolat cu elicopterul de pe Stadionul Steaua, de unde am ajuns la unitatea din Targoviste unde a avut loc executia. Cu mine in elicopter au mai fost Virgil Magureanu, maiorul Mugurel Florescu, Gelu Voican Voiculescu si procurorul militar Dan Voinea. Am zburat cel putin cinci elicoptere spre Targoviste.

Domnule colonel, pe filmarea dvs. nu apare intreaga procedura a executiei, ci doar ultimele secunde cand sotii Ceausescu se prabuseau pe spate sub rafala de gloante. De ce nu ati filmat intreaga executie?

In momentul iesirii din sala de judecata unde a avut loc procesul, unul dintre militarii care au legat mainile la spate cu sfoara sotilor Ceausescu a luat in picioare cablul care alimenta camera video. A trecut cam un minut pana am reusit sa pun camera pe baterie, timp in care capitanul Silviu Boeru si parasutistii pe care ii comanda nu au respectat procedura legala la o executie, nu au format un aliniament de tragere cu ordin de foc si nici nu s-a mai dat citire hotararii instantei de judecata. Pur si simplu sotii Ceausescu au fost pusi cu spatele la zid, iar capitanul Boeru a facut un singur pas inapoi si a descarcat tot pistorul mitraliera in cei doi. Doar aceste secunde am reusit sa le surprind. Va rog sa stati de vorba si cu Adrian Sarbu sa va clarifice si el realitatea. 

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 8 September 2016 17:09 +16

si ne mai miram de ce ROMANIA A AJUNS MERMELICA si de ce traim intr/un blestem de la acea zi!!!!!!sa ma contrazica cine are,,corajul,,

# Taranu de la Tara date 8 September 2016 19:17 +4

Tov. col. (r)Ion Baiu, potzi dormi noaptea? D ce? De mincinos! Daca tu ai filmat, smecherosule, cum de caseta a fost mai intai prezentata in Frantza? Noi am auzit ceva, dar deocamdata asteptam. Ai aparut cam tarziu, dar nu prea tarziu. Stii la ce ma refer! Da-tzi jos ochelarii (masca), turnator ,,mic" si alintat! Dupa ce a venit din Frantza, Dan a povestit ceva. Stii ce anume? Hai, ca ai teme de gandeala, noaptea. Pupi iu! ;-) 8) :P

# Observator 001! date 8 September 2016 20:55 +5

Minciună! Dețin fotografii (captură din filmul execuției) cu soții Ceaușescu mitraliați. Practic, gloanțele îi țineau în picioare! Să mi se indice o adresă spre a pune la dispoziție fotografia cea mai relevantă!

# ion date 15 April 2018 21:50 0

canalcinci la yahoo

# Zece date 15 April 2018 23:03 0

Am privit cu ochii mei filmarea in momentul in care a fost publicata.Gloantele ii tineau in picioare in timp cat erau mitraliati sotii Ceausescu.

# Lupu nelu date 8 September 2016 21:25 +9

Dle...a trecut destulă vreme ca să explicați cum v-ați pregătit...cum s-a discutat la Malta în martie 89 să facem...revolutie, cum l-ați sinucis pe Milea cu glonț in spate...cum au ajuns Iliescu, Roman si alti trădători de țară in CC...cum s-au pregătit Iliescu Militaru Stănculescu la vecinii nostri...cum s-a hotărât să spargem fabricile romanesti...cum se sinucideau oameni precum Malutan etc. Toate se pot spune acum trădător nenorocit! Javra ce esti...sper să ai parte de reciproca acțiunilor tale

# Nea ...nicu date 9 September 2016 16:47 0

Mai rasfirati, mai rasfirati, baieti!

# Mircea M. Cociu date 30 December 2016 16:07 0

Dar de ce Adrian Sarbu?! Nu a avut niciun rol in povestea aceasta!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva