8 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MITU PEDEPSITU' – Judecatorul Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucuresti a fost sanctionat disciplinar cu retrogradarea profesionala si surghiunit la Judecatoria Cornetu. Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM l-a gasit vinovat de exercitarea functiei cu grava neglijenta si insubordonare. Inspectia Judiciara il acuza ca a vrut sa se abtina in 29 de dosare penale in aceeasi zi si ca a motivat copy-paste controlul judiciar din alte cauze (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

15 March 2022 16:43
Vizualizari: 5135

Judecatorul Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucuresti va fi nevoit sa schimbe roba de tribunal cu cea de judecatorie, ca pedeapsa pentru insubordonare si exercitarea functiei cu grava neglijenta. Asta daca va ramane definitiva sanctiunea pe care magistratul a primit-o marti, 15 martie 2022, din partea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii.Este vorba despre retrogradarea in grad profesional – pedeapsa prevazuta de art. 100 alin. 1 lit. d^1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor Mitu Stegaru urmand sa activeze la Judecatoria Cornetu.

Mai exact, CSM l-a gasit vinovat pe Stegaru de urmatoarele abateri disciplinare (conform art. 99 din Legea 303/2004):

- m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”;

- t) teza a II-a: „exercitarea functiei cu grava neglijenta. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala”.

De asemenea, art. 99/1 alin. 2 din Legea 303/2004 explica: „Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual”.


Sanctiunea de retrogradare in grad profesional a fost luata in majoritate, existand opinii separate in sensul aplicarii unei reduceri a indemnizatiei cu 25 la suta timp de doua luni sau de respingere a actiunii disciplinare.


Iata minuta Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din dosarul 1/J/2022  (vezi facsimil):


Cu majoritate,

Respinge exceptia nulitatii absolute a actiunii disciplinare pentru lipsa sesizarii in ceea ce priveste abaterea disciplinara prevazuta de art.99 lit. m) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, ca neintemeiata.

Cu majoritate,

Respinge exceptia nulitatii absolute a actiunii disciplinare pentru incalcarea dreptului la aparare al paratului judecator Stegaru Mitu in cadrul etapei cercetarii disciplinare la Inspectia Judiciara, ca neintemeiata.

Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Stegaru Mitu – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti. In baza art.100 lit.d/1) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica domnului Stegaru Mitu – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti – sanctiunea disciplinara constand in 'retrogradarea din gradul profesional de tribunal in gradul profesional de judecatorie' si continuarea activitatii in cadrul Judecatoriei Cornetu pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. m) si t) teza a II-a din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata in sensul admiterii exceptiei nulitatii absolute a actiunii disciplinare pentru lipsa sesizarii in ceea ce priveste abaterea disciplinara prevazute de art. 99 lit.m) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata.

Cu opinie separata in sensul calificarii motivului de nulitate absoluta privind incalcarea dreptului la aparare in cadrul etapei cercetarii disciplinare la Inspectia Judiciara, ca fiind o aparare de fond.

Cu opinie separata in sensul admiterii in parte a actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva domnului Stegaru Mitu – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti – doar pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit.t) teza a II-a din Legea nr. nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si aplicarii paratului a sanctiunii disciplinare prevazute de art. 100 lit. b) din acelasi act normativ constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pe o perioada de 2 luni', precum si in sensul anularii actiunii disciplinare pentru abaterea disciplinara prevazute de art. 99 lit.m) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata.

Cu opinie separata in sensul respingerii actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva Stegaru Mitu – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. m) si t) teza a II-a din Legea nr. nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, ca neintemeiata”.

 Festivalul copy-paste


Amintim ca Inspectia Judiciara a dezvaluit pentru Lumea Justitiei ca l-a trimis in judecata disciplinara pe Mitu Stegaru din cauza ca magistratul TMB ar fi formulat 29 de cereri de abtinere in toate dosarele cu rechizitoriu care i-au ajuns pe masa in aceeasi zi. Cu alte ocazii (in alte cauze penale), Stegaru ar fi mentinut controlul judiciar fata de diversi inculpati cu aceeasi motivare generica, pusa cu copy-paste dintr-un dosar in altul (click aici pentru a citi).

 

Incheiem, mentionand ca judecatorul Mitu Stegaru se numara printre magistratii #rezistenti care in octombrie 2017 au semnat memoriul Forumului Judecatorilor din Romania impotriva modificarilor la legile justitiei. Printre altele, aceste modificari au introdus sanctiunea disciplinara a retrogradarii profesionale, pe care a primit-o Stegaru acum si pe care o poate ataca la ICCJ.

Comentarii

# M date 15 March 2022 18:44 +4

cum dracu se face ca saracu de el nu este vinovat, nu zic ca Sectia de judecatori este o icoana dar nici cu leprele de judecatori care iau o poala de bani si nu fac altceva decat sa se vaite ca este volumul de munca prea mare. felictari CSM

# Cetateanul date 15 March 2022 21:07 0

Ochii albaști de lentile de contact dimpreună cu mobilitatea excesivă a dorsalei lombare nu totdeauna ajută. Uneori chiar încurcă ...la schimbarea liniei :lol:

# CARCOTAS date 16 March 2022 14:30 -2

mă bucur! este o sancțiune corectă, în spirit muncitoresc, potrivită lui mitu!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva