7 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECAT PENTRU ABTINERI SI COPY-PASTE – Inspectia Judiciara l-a bagat in disciplinar pe judecatorul TMB Mitu Stegaru pentru exercitarea functiei cu grava neglijenta si insubordonare: „A formulat 29 cereri de abtinere in toate dosarele cu rechizitoriu ce i-au fost repartizate aleatoriu intr-o singura zi. In mai multe cauze penale, la termene de judecata diferite, a constatat legalitatea si temeinicia controlului judiciar si l-a mentinut de fiecare data, cu o motivare identica” (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

8 March 2022 13:05
Vizualizari: 5083

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara s-ar putea pronunta saptamana viitoare intr-un dosar spectaculos. Vorbim despre cazul judecatorului Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucuresti, trimis in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara, astfel cum Lumea Justitiei a aflat, pentru ca, atentie, ar fi formulat intr-o singura zi nu mai putin de 29 de cereri de abtinere, precum si pentru ca ar fi folosit in motivari pasaje copy-paste din alte incheieri.O solutie ar fi urmat sa fie luata la 2 martie 2022, insa Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a decis amanarea solutiei pentru 15 martie 2022 in cauza nr. 1/J/2022.

Precizam ca Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara pe judecatorul Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucuresti, acuzandu-l de urmatoarele abateri disciplinare (conform art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor):

- m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”;

- t) teza a II-a: „exercitarea functiei cu grava neglijenta”.

De asemenea, art. 99^1 alin. 2 din acelasi act normativ explica: „exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual”.


Motivari copy-paste


La solicitarea Lumea Justitiei, Inspectia Judiciara a detaliat starea de fapt retinuta in sarcina magistratului de la Tribunalul Bucuresti. O stare de fapt cat se poate de uluitoare, dupa cum puteti vedea mai jos. Mai exact, IJ il acuza pe Mitu Stegaru de faptul ca a formulat 29 de cereri de abtinere in toate dosarele cu rechizitoriu care i-au ajuns pe masa in aceeasi zi. Cu alte ocazii (in alte cauze penale), Stegaru ar fi mentinut controlul judiciar fata de diversi inculpati cu aceeasi motivare generica, pusa cu copy-paste dintr-un dosar in altul.


Iata precizarile Inspectiei Judiciare (vezi facsimil):


Inspectia Judiciara a exercitat, la 18 ianuarie 2022, actiunea disciplinara fata de judecatorul Stegaru Mitu, de la Tribunalului Bucuresti, pentru savarsirea urmatoarelor abateri disciplinare:

- nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente, prev. de art. 99 lit. m din Legea 303/2004;

- exercitarea functiei cu grava neglijenta, prev. de art. 99 lit. t teza II din Legea 303/2004.

S-a retinut ca judecatorul a formulat 29 cereri de abtinere in toate dosarele cu rechizitoriu ce i-au fost repartizate aleatoriu intr-o singura zi, aceste cereri fiind apreciate ulterior de instanta ca nefondate. De asemenea, in mai multe cauze penale, la termene de judecata diferite, judecatorul cercetat a constatat legalitatea si temeinicia masurii preventive a controlului judiciar luate fata de inculpati si a mentinut-o de fiecare data, cu o motivare identica, generica, fapt ce echivaleaza cu lipsa unei analize a cauzelor.

Cauza se afla pe rolul instantei de disciplina a Consiliului Superior al Magistraturii si are termen de judecata la data de 2.03.2022. Mentionam ca exercitarea actiunii disciplinare reprezinta o etapa a procedurii disciplinare si nu constata definitiv vinovatia magistratului cercetat”.

 


Alte ispravi ale magistratului

 

In 2010, Lumea Justitiei a relatat cum judecatorul Mitu Stegaru – impreuna cu colega de complet Ana Otilia Bombos – a prelungit arestarea clanului Preda copiind din incheierile judecatoarei TMB Viorica Dinu (click aici pentru a citi).

Un an mai tarziu, acelasi magistrat si-a judecat singur cererea de recuzare in dosarul Petromservice. Mai mult: in incheierea prin care i-a trimis in arest preventiv pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si pe sindicalistul Liviu Luca, Stegaru a copiat zeci de pagini din referatul de arestare intocmit de catre Parchetul General (click aici pentru a citi).

Nu in ultimul rand, in 2019 judecatorul Mitu Stegaru a dat dovada de o uluitoare viteza: pe parcursul a 5 termene intinse pe durata a doar 19 zile, magistratul a solutionat dosarul fostului senator UDMR Olosz Gergely, condamnandu-l in prima instanta la 7 ani de inchisoare cu executare. Cu acea ocazie, Luju.ro a dezvaluit ca in acele 19 zile, Stegaru nu a dispus nici macar o minima verificare, pentru a vedea daca sunt indeplinite criteriile de competenta ale instantei, nu a cerut nici macar un act de identitate pentru verificarea datelor persoanelor trimise in judecata. Pe cale de consecinta, Curtea de Apel Bucuresti a constatat ca Tribunalul Bucuresti nu era competent sa judece dosarul, intrucat fostul senator Olosz Gergely detinea si calitatea de avocat, lucru care atragea competenta in prima instanta a CAB, nu a TMB (click aici pentru a citi).

 

Comentarii

# Cetateanul date 8 March 2022 13:44 0

Doar atât? Vorba poetului... puțin, foarte puțin. Oare când vor pricepe și onorații că uscăturile, paraditorii, plagiatorii, chiulangiii și activiștii își au locul oriunde dar nu înlăuntrul pretoriului. Bine că vor respect! Pentru cine?

# morarescu date 8 March 2022 15:36 -1

Domnia sa a inventat si aplicat zicala “Parchetul are întotdeauna dreptate” ????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva