13 August 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MORAR LAMURESTE DISPUTA CJUE-CCR – Fostul judecator al Curtii Constitutionale Daniel Morar confirma ca deciziile CCR nu pot fi nerespectate, nici daca asa cere CJUE: “CCR a spus ca prioritatea dreptului european are pe ce este sub Constitutie. Constitutia si deciziile Curtii nu pot fi contrabalansate, contrazise... Nu pot veni presedintele Comisiei Europene sau Comisarul pentru Justitie sa spuna – dreptul nostru este peste constitutiile nationale”

Scris de: G.T. | pdf | print

28 June 2022 13:36
Vizualizari: 2879

Fostul judecator al Curtii Constitutionale Daniel Morar (foto) lamureste disputa CCR-CJUE: prioritatea dreptului european nu a fost contestata, insa dreptul european nu poate fi mai presus de Constitutia Romaniei sau deciziile Curtii Constitutionale. Cu alte cuvinte, deciziile CCR nu pot fi ignorate doar pentru ca asa cere Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).


 

Precizarile au fost facute duminica seara, 26 iunie 2022, la emisiunea realizata de jurnalista Sorina Matei la postul Aleph News. Astfel, Morar explica faptul ca deciziile CCR si Constitutia Romaniei nu pot fi contrazise sau contrabalansate, iar dreptul UE are prioritate doar pe ce este sub Constitutie. In acest sens, nimeni, nici macar presedintele Comisiei Europene sau comisarul pentru Justitie a UE nu pot sustine ca dreptul european bate constitutiile nationale.


Prezentam explicatiile fostului judecator CCR Daniel Morar:


„In problema CCR vs CJUE discutia din mediul public a fost una superficiala si, as spune, gresita. CCR n-a contestat niciodata prioritatea dreptului european asupra dreptului national. Discutia a inceput cand s-a pus problema daca prioritatea dreptului european se intinde si asupra Constitutiei nationale sau nu. Si aici CCR spune ca nu. Curtea a spus in deciziile sale ca prioritatea dreptului european are pe ce este sub Constitutie. Constitutia si deciziile Curtii nu pot fi contrabalansate, contrazise.

CJUE abia tarziu a venit si spune ca preeminenta dreptului european se intinde si asupra constitutiilor nationale, discutie care nu a fost abordata la modul acesta franc. Dar parerea mea este ca problema aceasta nu trebuie rezolvata de Curti, problema aceasta este a statelor membre. Pentru ca stim foarte bine ca nu avem o Constitutie europeana si, mai mult decat atat, demersul de adoptare a unei Constitutii europene a esuat. Prin urmare, avem Constitutii nationale si Tratatele constitutive. Bat ele, Tratatele constitutive – constitutiile europene? Asta trebuie sa decida pana la urma statele suverane, nu un judecator sau altul. Statele asigura functionarea UE. Nu pot veni presedintele Comisiei Europene sau Comisarul pentru Justitie care serveste structura respectiva sa spuna – dreptul nostru este peste constitutiile nationale. Nu stiu daca statele accepta lucrul acesta”.

Comentarii

# Bogdan date 28 June 2022 16:13 +541

Sa ne reamintim cine este Daniel Morar: imediat după învestirea în funcţia de procuror-şef al DNA, Morar a închis celebrul dosar „Flota”, în care Traian Băsescu fusese inculpat şi trimis în judecată anterior pentru prejudicierea economiei naţionale cu suma de 324 de milioane de dolari, prin săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. Procurorul şef Morar, numit în funcţie de Băsescu, în loc să semneze rechizitoriul întocmit în dosarul „Flota” şi să-l retrimită instanţei de judecată, aşa cum a dispus aceasta, a repartizat dosarul unui procuror din subordine. Acesta a dispus o nouă expertiză. În baza noii expertize, procurorii DNA au decis scoaterea de sub urmărire penală a unui număr de 76 de inculpaţi din dosarul „Flota”, iar în privinţa lui Băsescu au dispus disjungerea cauzei, motivând că Băsescu ar beneficia de imunitate prezidenţială şi nu poate fi cercetat. Mars la pensie, Morar! Ai facut suficient rau acestei tari!

# ?????? date 28 June 2022 23:42 0

& https://www.youtube.com/watch?v=oW3mYMuJYXA , ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.08.2022 – Exces de zel la CSM, dupa pofta lui Predoiu. Corbu se simte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva