28 octombrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOILE EFECTE SECUNDARE ALE VACCINURILOR ANTI-COVID-19 - Comitetul pentru evaluarea riscurilor in materie de farmacovigilenta a actualizat lista efectelor secundare ale vaccinurilor anti-covid: Glomerulonefrita si sindromul nefrotic, monitorizate atent dupa cresterea cazurilor. Paraestezie si hipoestezie declarate efecte secundare ale vaccinului Pfizer. Ghidul de vaccinare al UNICEF bazat "pe date stiintifice si informatii verificate" contine Lista persoanelor care nu au voie sa se vaccineze

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

12 octombrie 2021 16:07
Vizualizari: 10870

Comitetul pentru evaluarea riscurilor in materie de farmacovigilenta (PRAC) a efecutat in luna octombrie 2021 actualizari privind siguranta vaccinurilor anti-COVID-19, adaugand pe lista efectelor secundare noi afectiuni determinate de administrarea acestor vaccinuri. Totodata, PRAC a introdus sub atenta monitorizare Glomerulonefrita (inflamatie la nivelul ”filtrelor” rinichilor) si sindromul nefrotic (tulburari renale care cauzeaza rinichii sa elimine prea multe proteine in urina) pentru a stabili daca acestea pot fi efecte secundare ale vaccinului PFIZER – Comirnaty, dupa ce s-a constata o crestere a cazurilor cu acest tip de afectiuni dupa administrarea vaccinului.


 

Noile efecte secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19 se adauga celor deja existente si incluse intr-un Ghid de comunicare privind vaccinarea impotriva COVID-19 realizat de UNICEF care urmareste facilitarea dialogului dintre personalul medical sau alti lideri de opinie avizati din comunitate si beneficiarii vaccinarii cu privire la vaccinurile anti-COVID-19. Un Ghid in care ni se spune ca este bine sa ne vaccinam pentru ca "vaccinarea salveaza vieti, iar vaccinurile ne ajuta sa supravietuim". Dar si pentru ca, odata cu realizarea vaccinului "scade riscul de infectare si de a face boala", precum si "de a transmite altora infectia".


"Pe scurt, vaccinarea cu un vaccin anti-COVID-19, impreuna cu metodele deja stiute (cum ar fi purtarea mastilor, distantarea fizica, spalarea mainilor) ofera persoanei protectie impotriva infectarii, imbolnavirii sau transmiterii virusului. Astfel sunt evitate decesele", se puncteaza in Ghidul UNICEF.


Exista insa si pareri contrare, bine stiute, precum faptul ca vaccinarea nu stopeaza nici infectarea si nici transmiterea, insa nu le vom aprofunda in acest articol.


In Ghidul UNICEF, in care ne sunt expuse beneficiile vaccinarii, se vorbeste pe larg despre efectele secundare ale vaccinarii, care fara dubiu exista, insa nu toate trebuie corelate neaparat cu administrarea vaccinului, puncteaza autorii Ghidului:

"E important sa intelegem ca unele evenimente negative pot aparea dupa vaccinare, chiar daca vaccinarea nu are nimic de-a face cu ele. In primul rand, nu trebuie sa tragem automat concluzia ca este o legatura intre acele evenimente si vaccin".


Adica, daca inainte nu aveam nicio problema medicala si dupa vaccinul anti-COVID-19 ne-am imbolnavit, probabil ca a fost soarta. Or, cum precizeaza Ghidul, o alergie severa pe care o aveam si care poate declansa reactii severe la unele dintre substantele existente in vaccinurile anti-COVID-19.


De aceea, un important capitol din Ghidul UNICEF, din punctul nostru de vedere, este cel referitor la "Indicatii si contraindicatii pentru vaccinarea impotriva COVID-19", unde sunt enuntate efectele secundare ale vaccinurilor si unde sunt enumerate tipurile de afectiuni care pot impiedica vaccinarea.

"Singura contraindicatie absoluta in prezent este vaccinarea persoanelor care stiu sau sunt cunoscute cu antecedente de alergii severe la oricare dintre componentele vaccinului".

De unde pot stii insa persoanele cu alergii ca reactiile alergice/efectele secundare aparute dupa administrarea unui vaccin anti-Covid-19 nu au legatura cu componentele unui vaccin mRNA COVID-19?...


UNICEF: Cine NU are voie sa se vaccineze anti-COVID-19

 

Un indrumar in aceasta situatie vine din partea UNICEF care stabileste clar cine are voie si cine nu are voie sa se vaccineze anti-Covid-19, dar si care sunt efectele acestor vaccinuri.

Din Ghid, aflam astfel ca:

-Nu este indicata vaccinarea persoanelor cu Pfizer (Cominarty/Tozinameran) si Moderna (Spikevax/Vaccine Moderna), daca au antecedente cunoscute de reactie alergica severa la polietilena glicol (PEG) sau molecule inrudite, deoarece PEG este o componenta a acestor vaccinuri;

-Nu se vaccineaza cu a doua doza persoanele fara antecedente care dezvolta o reactie alergica severa la prima doza de vaccin, fie ca este vorba despre Pfizer, Moderna, Asta Zeneca sau Johnson & Johnson.

-Persoanelor care au suferit un episod de tromboza asociata cu trombocitopenie dupa administrarea primei doze nu se recomanda administrarea celei de-a doua doze de vaccin Vaxzevria (Astra – Zeneca);

-Vaccinul AstraZeneca nu este recomndat nici persoanelor care au experimentat anterior episoade de extravazare capilara (capillary leak syndrome-CLS). Aceasta precizare este facuta dupa ce au fost raportate cazuri foarte rare de sindrom CLS in primele zile dupa vaccinare (un caz la peste 5 milioane de doze);

-Nu se vaccineaza cu Pfizer si Moderna copii cu varsta sub 12 ani;

-Nu se vaccineaza cu Asta Zeneca sau Johnson & Johnson copii si adolescentii cu varsta sub 18 ani;

-Persoanele cu COVID-19 care au primit tratament cu anticorpi monoclonali sau cu plasma de la donatori cu COVID-19 vindecati se pot vaccina dupa cel putin 90 de zile cu mentiunea ca "nu exista date privind siguranta sau eficacitatea vaccinarii".


In ce priveste vaccinul produs de ASTA ZENECA au fost remarcate urmatoarele:

-Un sindrom foarte rar de coagularea a sangelui (tromboza cu sindrom de tromocitopenie – TTS) a fost raportat la aproximativ 4 zile pana la 20 de zile dupa vaccinare. Persoanele care dupa prima doza de vaccin au prezentat TTS, nu trebuie sa li se administreze a doua doza.

-Nu se vaccineaza persoanele care au experimentat anterior episoade de extravazare capilara (capillary leak syndorm-CLS). Au fost raportate cazuri foarte rare de sindrom CLS in primele zile dupa vaccinare (un caz la peste 5 milioane de doze). Unele persoane au avut istoric medical de CLS


Referindu-se la vaccinul JOHNSON & JOHNSON, UNICEF precizeaza in Ghid urmatoarele:

-Un sindorm foarte rar de coagulare a sangelui, descris ca tromboza cu sindorm de trombocitopenie (TTS) a fost raportat la aproximativ 3 zile pana la 15 zile dupa vaccinarea cu vaccinul produs de Johnson & Johnson (28 de cazuri de TTS din 8 milioane de doze adminstrate in SUA). Identificare timpurie a TTS este importanta pentru a initia un tratament adecvat.

-Daca o reactie secundara severa imediata apare dupa prima doza, nu trebuie administrata a doua doza de vaccin;

-Este considerata reactie alergica imediata la vaccin sau medicament orice semn sau simptom legat de hipersensibilitate (anafilaxie, urticarie, angioedem, detresa/suferinta respiratorie), care apare in cateva ore de la administrare. Astfel de reactii sunt incadrate ca "precautii" si nu "contraindicatie a vaccinarii";

-Riscul unei reactii anafilactice ramane in orice situatie: "Riscurile trebuie puse in balanta cu beneficiile vaccinarii anti-COVID-19. Vaccinarea anti-COVID-19 poate fi efectuata. Riscul potential al unei reactii anafilactice ramane, si pacientul trebuie informat in acest sens. Astfel de persoane trebuie observate timp de 30 de minute dupa vaccinare pentru tratamentul unei posibile reactii anafilactice".


Reactiile secundare dupa vaccinarea anti-COVID-19 pot fi:

-Locale (la locul injectarii)

-Generale (febra, frison, dureri de cap, oboseala, dureri musculare si articulare, greata)

-Alte reactii secundare considerate normale: durerea sau aparitia unei umflaturi la locul injectarii, durere de cap, frison, febra, etc


Actualizarile lunii octombrie 2021 – PRAC a actualizat lista efectelor secundare pe vaccinurile anti-Covid-19


Dincolo de aceste date, Comitetul pentru evaluarea riscurilor in materie de farmacovigilenta (PRAC) a efecutat in luna octombrie 2021 actualizari privind siguranta vaccinurilor anti-COVID-19, incluzand mai multe afectiuni pe lista efectelor secundare.


PFIZER – Comirnaty


Eritemul multiform (EM)

"EM este o reactie la nivelul pielii care provoaca pete rosii sau pete pe piele, care poate arata ca o tinta sau un „ochi de taur” cu un centru rosu inchis inconjurat de inele rosii mai palide.

124 de cazuri fusesera raportate spontan ca EM in intreaga lume EudraVigilance pana la 31 iulie 2021 (s-a estimat ca aproximativ 918 milioane de doze Comirnaty au fost administrate la nivel mondial pana la 31 iulie 2021). In 2 cazuri EM a fost exclusa, iar in 41 de cazuri informatiile furnizate au fost prea limitate pentru evaluare. In 26 dintre cazurile raportate, EM a fost raportata in stransa asociere temporala cu vaccinarea fara explicatii alternative plauzibile aparente pentru eveniment. Cazurile raportate spontan se refera la reactii adverse suspectate, adica evenimente medicale care au fost observate dupa vaccinare, dar care nu sunt neaparat legate sau cauzate de vaccin. Pe baza acestor rapoarte de caz si a faptului ca exista un plauzibil mecanism pentru modul in care vaccinul poate provoca EM, PRAC a concluzionat ca informatiile despre produs ar trebui actualizate pentru a include EM ca efect secundar al Comirnaty. Categoria de frecventa va fi „frecventa necunoscuta”, deoarece in general, este dificil sa se estimeze cu acuratete frecventele efectelor secundare din cazurile de reactii adverse suspectate care au fost raportate spontan de profesionisti din domeniul sanatatii sau pacienti".


Paraestezie si hipoestezie

"PRAC a concluzionat ca paraestezia (senzatie neobisnuita a pielii, cum ar fi furnicaturi) si hipoestezie (senzatie diminuata sau sensibilitate la nivelul pielii) trebuie adaugate la informatiile despre produs ca efecte secundare Comirnaty. Aceasta concluzie s-a bazat pe un total de 21.793 parestezii si / sau cazuri de hipoestezie raportate spontan la nivel mondial catre EudraVigilance pana la 12 august 2021 (Se estimeaza ca aproximativ 1220 milioane de doze de Comirnaty au fost administrate la nivel mondial pana la 31 de ani August 2021).

Cazurile raportate spontan se refera la reactii adverse suspectate, adica evenimente medicale care au fost observate dupa vaccinare, dar care nu sunt neaparat legate sau cauzate de vaccin. Din cazuri raportate de parestezie sau hipoestezie, aproximativ 75% a avut loc in ziua urmatoare vaccinarii".


Astenie, letargie, scazut pofta de mancare si hiperhidroza (nocturna)

"In contextul revizuirii datelor studiilor clinice de catre Comitetul pentru Produse medicamentoase de uz uman (CHMP), astenie (lipsa de energie sau tarie), letargie (stare de indiferenta si inactivitate), apetit scazut si hiperhidroza (nocturna) (transpiratie excesiva) au fost adaugate ca efecte secundare in RCP si Prospect Comirnaty".


Glomerulonefrita si sindromul nefrotic

"Dupa un numar mic de cazuri raportate dupa vaccinarea cu Comirnaty in literatura medicala, PRAC si a continuat evaluarea in vederea stabilirii daca glomerulonefrita (inflamatie la nivelul ”filtrelor” rinichilor) si a sindromului nefrotic (tulburari renale care cauzeaza rinichii sa elimine prea multe proteine in urina) pot fi efecte secundare ale Comirnaty.

PRAC a evaluat 89 de cazuri raportate ca glomerulonefrite sau sindrom nefrotic la EudraVigilance pana la 31 iulie 2021 (au fost estimate aproximativ 918 milioane de doze de Comirnaty sa fi fost administrat la nivel mondial pana la 31 iulie 2021).

Cazurile raportate spontan se refera la reactii adverse suspectate, adica evenimente medicale care au fost observate dupa vaccinare, dar care nu sunt neaparat legate sau cauzate de vaccin.

Dupa analiza cazurilor, nu au putu fi identificate tipare specifice si informatii cu privire la istoricul medical, afectiuni medicale concomitente sau alti factorii de risc lipsesc.

PRAC a concluzionat ca din datele disponibile nu au putut stabili o relatie de cauzalitate intre glomerulonefrita sau sindrom nefrotic cu vaccinul Comirnaty si ca o actualizare a informatiilor despre produs nu este necesara.

Cu toate acestea, subiectul ramane sub o monitorizare atenta. PRAC incurajeaza toti profesionistii din domeniul sanatatii si pacientii sa raporteze orice caz de glomerulonefrita sau sindrom nefrotic aparut la oameni dupa vaccinare. Pacientii afectati pot prezenta urina sangeroasa sau spumoasa, edem (umflaturi in special ale pleoapelor, picioarelor sau abdomen) sau oboseala".


MODERNA – Spikevax (Vaccine Moderna)


Eritemul multiform

"PRAC a concluzionat ca informatiile despre produs trebuie actualizate pentru a include eritemul multiform ca un efect secundar al Spikevax. Categoria de frecventa va fi „frecventa necunoscuta”, deoarece este, in general, dificil de estimat cu acuratete frecventa efectului secundar in cazul de reactiilor adverse suspectate care au fost raportate spontan de catre personalul medical sau pacienti".

 

Tulburari menstruale

"Nu exista dovezi pentru a stabili relatia cauzala cu Spikevax. PRAC a evaluat cazurile raportate ca tulburari menstruale care apar dupa vaccinarea cu Spikevax si a efectuat o revizuire a literaturii stiintifice".


Glomerulonefrita si sindromul nefrotic

"Dupa un numar mic de cazuri raportate dupa vaccinarea cu Comirnaty in literatura medicala, PRAC si-a continuat evaluarea in vederea stabilirii daca glomerulonefrita (inflamatie la nivelul ”filtrelor” rinichilor) si a sindromului nefrotic (tulburari renale care cauzeaza rinichii sa elimine prea multe proteine in urina) pot fi efecte secundare ale Spikevax.

PRAC a evaluat 33 de cazuri care au fost raportate spontan ca fiind glomerulonefrita sau sindrom nefrotic la nivel mondial la EudraVigilance.

Dintre acestea, 11 cazuri au fost evaluate ca fiind cauzal legate de Spikevax pe baza unei asocieri temporale plauzibile. Formele recidivante / remitente ale acestui tip de boala sunt frecvente si cauza recidivei sau a bolii cu debut nou nu poate fi adesea determinata.

Cazurile ramase au fost considerate putin probabil sa aiba vreo relatie de cauzalitate cu vaccinul Spikevax sau nu a putut fi evaluat din cauza informatiilor limitate rapoarte.

O analiza observatie-asteptatare (O / A) (care a analizat numarul cazurilor raportate la nivel mondial in raport cu numarul evenimentelor preconizate sa apara la populatia nevaccinata de aceeasi dimensiune - pe baza datelor observationale colectate de la populatia generala]) a relevat ca nu exista cresteri semnificative statistic.

PRAC a concluzionat ca din datele disponibile nu au putut stabili o relatie de cauzalitate intre glomerulonefrita sau sindrom nefrotic cu vaccinul Spikevax si ca o actualizare a informatiilor despre produs nu este necesara.

PRAC incurajeaza toti profesionistii din domeniul sanatatii si pacientii sa raporteze orice caz de glomerulonefrita sau sindrom nefrotic aparut la oameni dupa vaccinare. Pacientii afectati pot prezenta urina sangeroasa sau spumoasa, edem (umflaturi in special ale pleoapelor, picioarelor sau abdomen) sau oboseala".


ASTA ZENECA – Vaxzevria


Trombocitopenie, inclusiv trombocitopenie autoimuna (ITP)

"PRAC a finalizat evaluarea cazurilor care raporteaza trombocitopenie, inclusiv trombocitopenia imuna (ITP), dupa vaccinarea cu Vaxzevria, luand in considerare inclusiv literatura stiintifica. Trombocitopenia (niveluri scazute de trombocite din sange) este un efectul secundar cunscut al vaccinului Vaxzevria.

ITP este o afectiune prin care sistemul imunitar ataca in mod gresit si distruge celulele sanguine numite trombocite care sunt necesare pentru coagularea normala a sangelui (niveluri foarte scazute de trombocite din sange pot fi asociate cu sangerari si probleme grave de sanatate).

PRAC a evaluat toate datele disponibile si a recomandat actualizarea RCP-ului si a Prospectului cu informatii care sa includa ITP ca efect secundar al Vaxzevria.

Categoria de frecventa va fi „frecventa necunoscuta”, deoarece este in general dificil de estimet cu acuratete frecventele efectelor secundare raportate spontan drept cazurile de suspiciune de catre profesionistii din domeniul sanatatii sau pacienti. Cazurile raportate spontan se refera la reactii adverse suspectate, adica evenimente medicale care au fost observate dupa vaccinare, dar care nu sunt neaparat legate sau cauzate de vaccin.

PRAC a convenit, de asemenea, asupra unei comunicari directe a profesionistilor din domeniul sanatatii (DHPC). Ca urmare a acordul Comitetului pentru medicamente de uz uman (CHMP) privind actualizarea informatiilor despre produs si DHPC, comunicarea catre specilisti va fi difuzata de catre detinatorii autorizatiei de punere pe piata conform unui plan de comunicare agreat. Aceasta va fi disponibil pe o pagina dedicata de pe site-ul web EMA si in registrele nationale DHPC ale statelor membre UE.

Profesionistii din domeniul sanatatii ar trebui sa fie constienti de faptul ca:

au fost raportate cazuri de trombocitopenie, inclusiv ITP, de obicei in primele patru saptamani dupa vaccinarea cu Vaxzevria

foarte rar, aceste cazuri de trombocitopenie au prezentat un nivel foarte scazut de trombocite (<20.000 per μL) si / sau au fost asociate cu sangerari;

unele dintre aceste cazuri au aparut la persoane cu antecedente de ITP;

au fost raportate cazuri cu rezultate fatale;

daca o persoana are antecedente de tulburare trombocitopenica, cum ar fi ITP, trebuie luat in considerare riscul de a dezvolta niveluri scazute de trombocite inainte de administrarea vaccinului si monitorizarea trombocitelor este recomandata dupa vaccinare. Persoanele vaccinate ar trebui:

sa solicite asistenta medicala imediata daca prezinta sangerari sau vanatai ale pielii sau puncte rotunde identificate dincolo de locul vaccinare, aparand la cateva zile dupa vaccinare".


JOHNSON & JOHNSON - Janssen


Tromboembolism venos (TEV)

"Profesionistii din domeniul sanatatii ar trebui sa fie constienti de faptul ca:

TEV a fost observata rar dupa vaccinarea cu COVID-19 Vaccin Janssen;

riscul de TEV trebuie luat in considerare pentru persoanele cu risc crescut pentru tromboembolism (cheaguri de sange).

De amintit: Persoanele diagnosticate cu trombocitopenie in termen de trei saptamani dupa vaccinarea cu vaccinul COVID-19 Janssen trebuie sa fie activ investigat pentru semne de tromboza.

In mod similar, indivizii care prezinta tromboza in termen de trei saptamani de la vaccinare trebuie evaluat pentru trombocitopenie.

Acest lucru este important pentru a evalua un potential diagnostic de tromboza cu sindrom de trombocitopenie (TST), care necesita management clinic specializat. Persoanele vaccinate ar trebui sa solicite asistenta medicala imediata daca:

dezvolta dificultati de respiratie, dureri in piept, umflaturi ale picioarelor, dureri de picioare sau durere abdominala persistenta dupa vaccinare;

prezinta dureri de cap severe sau persistente, vedere incetosata, modificari de stare sau convulsii la cateva zile dupa vaccinare".


Trombocitopenie autoimuna (ITP)

"In august 2021, PRAC a recomandat actualizarea informatiilor in RCP-ul si Prospectul Vaccinul COVID-19 Janssen pentru a include trombocitopenia autoimuna (ITP) efect secundar, impreuna cu un avertisment pentru a alerta profesionistii din domeniul sanatatii si persoanele care s-au vaccinat cu COVID-19 vaccine Janssen. ITP este o afectiune prin care sistemul imunitar ataca in mod gresit si distruge celulele sanguine numite trombocite care sunt necesare pentru coagularea normala a sangelui (niveluri foarte scazute de trombocite din sange pot fi asociate cu sangerari si probleme grave de sanatate).

In cadrul reuniunii sale din 27-30 septembrie 2021, PRAC a finalizat actualizarea informatiilor despre produs, alocand ITP categoriei „frecventei necunoscute”, deoarece este in general dificil de estimat cu acuratete frecventele efectelor secundare raportate spontan drept cazurile de suspiciune de catre profesionistii din domeniul sanatatii sau pacienti.

Cazurile raportate spontan se refera la reactii adverse suspectate, adica evenimente medicale care au fost observate dupa vaccinare, dar care nu sunt neaparat legate sau cauzate de vaccin. PRAC a convenit, de asemenea, asupra unei comunicari directe a profesionistilor din domeniul sanatatii (DHPC).

Ca urmare a acordul Comitetului pentru medicamente de uz uman (CHMP) privind actualizarea informatiilor despre produs si DHPC, comunicarea catre specilisti va fi difuzata de catre detinatorii autorizatiei de punere pe piata conform unui plan de comunicare agreat. Aceasta va fi disponibil pe o pagina dedicata de pe site-ul web EMA si in registrele nationale DHPC ale statelor membre UE . Profesionistii din domeniul sanatatii ar trebui sa fie constienti de faptul ca:

au fost raportate cazuri de trombocitopenie, inclusiv ITP, de obicei in primele patru saptamani dupa vaccinarea cu COVID-19 Vaccine Janssen.

foarte rar, aceste cazuri de trombocitopenie au prezentat un nivel foarte scazut de trombocite (<20.000 per μL) si / sau au fost asociate cu sangerari;

unele dintre aceste cazuri au aparut la persoane cu antecedente de ITP;

au fost raportate cazuri cu rezultate fatale;

daca o persoana are antecedente de tulburare trombocitopenica, cum ar fi ITP, trebuie luat in considerare riscul de a dezvolta niveluri scazute de trombocite inainte de administrarea vaccinului si monitorizarea trombocitelor este recomandata dupa vaccinare

Persoanele vaccinate ar trebui:

sa solicite asistenta medicala imediata daca prezinta sangerari sau vanatai ale pielii sau puncte rotunde identificate dincolo de locul vaccinare, aparand la cateva zile dupa vaccinare. ".

 

Tromboza asociata cu sindrom de trombocitopenie (TST)

"In mai 2021, informatiile despre produsul COVID-19 Vaccine Janssen au fost actualizate cu privire la riscul foarte rar de tromboza (formarea de cheaguri de sange in vasele de sange) asociata cu trombocitopenie (scaderea nivelului de trombocite in sange) (TST). Datele despre TST sunt monitorizare atent pentru caracterizarea factorilor de risc, iar PRAC a ajuns la concluzia ca informatiile despre produs ar trebui sa fie actualizate pentru eliminarea declaratiei conform careia cazurile raportate de TST au aparut mai ales la femei, intrucat dezechilibrul dintre sexe nu a mai putut fi observat in cazurile raportate. Dintre cazurile raportate spontan ca TST la nivel mondial pana la sfarsitul lunii august 2021, 73% au fost raportate la subiecti cu varsta sub 60 de ani.

In majoritatea cazurilor sexul era cunoscut, iar aproximativ 44% erau la femei sub varsta de 60 de ani. Cazurile raportate spontan se refera la reactii adverse suspectate, adica evenimente medicale care au fost observate dupa vaccinare, dar care nu sunt neaparat legate sau cauzate de vaccin. De amintit: Oamenii ar trebui sa solicite asistenta medicala imediata daca prezinta dureri de cap severe sau persistente, vedere incetosata, confuzie, convulsii, dificultati de respiratie, dureri in piept, inflamatii la nivelul picioarelor, dureri la nivelul picioarelor, dureri abdominale persistente, sangerari neobisnuite, vanatai sau pete rotunde dincolo de locul vaccinarii, in termen de trei saptamani de la vaccinare, pentru ca acestea ar putea fi semne ale TST."


Mielita transversa

"PRAC a recomandat introducerea mielita transversa (inflamatie ale maduvei spinarii) la informatiile despre produs ca efect secundar al Vaccinul COVID-19 Janssen. Aceasta concluzie se bazeaza pe cazuri de mielita transversa raportate spontan la nivel mondial pana la 31 august 2021, dintre care 10 au fost evaluate ca avand cel putin o posibila relatie cauzala cu vaccinul, si 1 o relatie cauzala probabila (s-a estimat ca pana la 31 august 2021 au fost administrate mai mult de 33 de milioane de doze de vaccin COVID-19 Janssen la nivel mondial ). Cazurile raportate spontan se refera la reactii adverse suspectate, adica evenimente medicale care au fost observate dupa vaccinare, dar care nu sunt neaparat legate sau cauzate de vaccin. Se propune categoria de frecventa sa fie „frecventa necunoscuta”, deoarece este in general dificil de estimat cu acuratete frecventele efectelor secundare raportate spontan drept cazurile de suspiciune de catre profesionistii din domeniul sanatatii sau pacienti."


Vertij (Ameteala)

"In august 2021, PRAC a recomandat adaugarea vertijului ca efect secundar al vaccinului COVID-19 Janssen in Prospect / RCP. Categoria de frecventa in care este incadrat vertijul este „mai putin frecvente” (adica apare in mai putin de 1 la 100 de persoane), pe baza datelor studiilor clinice. "


Facem precizarea ca informatiile prezentate au fost obtinute din surse oficiale.

Mai multe informatii despre vaccinuri se pot gasi aici:

-Click aici pentru PFIZER

-Click aici pentru MODERNA

-Click aici pentru ASTRA ZENECA

-Click aici pentru JOHNSON & JOHNSON


*Cititi aici integral Ghidul UNICEF

Comentarii

# Lita date 12 octombrie 2021 17:32 +61

Se confirma esecul experimentului - nu asigura imunizare, nu opreste infectarea, imbolnavirea si transmiterea virusului. Numeroase efecte adverse pe termen scurt si "n" necunoscute pe termen mediu si lung. Suficiente motive pentru a nu accepta experimentul, asa cum au facut peste 80% dintre romani, care au ales imunitatea naturala.

# Multumim de articol ! date 12 octombrie 2021 17:55 +43

Bun si detaliat . In concluzie fiecare vaccin are problemele lui. Avertizarile servesc putin spre deloc , caci pe pandemie nu ai cu cine sa mai discuti (si mai ales sa fii urmarit medical) despre calea de urmat ; e loterie !

# santinela date 13 octombrie 2021 07:22 -48

Deci de la 80 de cazuri la 12000(efecte negative descrise) din peste 1 miliard vaccinati si voi numiti asta esec si de aceea nu trebuie sa ne vaccinam ?

# Eu date 13 octombrie 2021 11:28 +45

Santinela, tu faci ce vrei. Fiecare om trebuie lăsat să aleagă ce riscuri vrea să își asume. Cei bătrâni și cu comorbidități vor alege clar vaccinarea. Însă cei tineri și sănătoși trebuie lăsați să aleagă dacă doresc să își asume riscurile vaccinului în condițiile în care ei nu prezintă risc de forme grave în caz de infectare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.10.2021 – Kovesi n-ar fi mandra. Stoina, bagat in disciplinar pentru ca sta cu curu' pe dosare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva