13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NU OMORATI EXECUTORII – Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti, apel catre autoritati: „Urmare a situatiei deosebite existente, executorii sunt pusi in situatia de a-si limita volumul de activitate cu afectarea directa a mijloacelor de trai... Decretul starii de urgenta implica reducerea programului si a sferei de activitate a birourilor executorilor... Astfel, executorii sunt in imposibilitatea obiectiva de a-si exercita activitatea la un nivel la care sa poata subzista economic”

Scris de: V.B. | pdf | print

17 March 2020 17:17
Vizualizari: 6194

Starea de urgenta instituita prin decret de catre presedintele Klaus Iohannis afecteaza grav functionarea birourilor de executori judecatoresti. Semnalul de alarma a fost tras marti, 17 martie 2020, de catre Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ), condusa de Marius Iacob Morari (foto).Astfel, prin reducerea impusa a programului de lucru, executorii ajung sa-si vada diminuate chiar si veniturile de subzistenta, necesare mijloacelor de trai. Ca sa nu mai vorbim despre banii pentru plata salariilor angajatilor, adauga UNEJ.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, Parlamentul nu a catadicsit sa consulte nici executorii judecatoresti, nici alte profesii liberale cand a elaborat Legea nr. 19 din 14 martie 2020 (privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant). De aceea, atat executorii, cat si membrii altor bresle risca sa ramana fara venituri in cazul in care vor fi nevoiti sa ramana la domiciliu ca sa aiba grija de copiii lasati acasa ca urmare a inchiderii scolilor pe durata crizei coronavirusului.


Redam comunicatul UNEJ:


Avand in vedere nevoia adoptarii de catre institutiile statului a unor masuri urgente pentru starea economiei in contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti se raliaza demersului initiat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania privind necesitatea aplicarii masurilor de sprijin, pentru reducerea efectelor economice negative provocate de coronavirus, tuturor profesionistilor independenti, inclusiv a executorilor judecatoresti.

Prin exercitarea atributiilor conferite de lege, executorii judecatoresti indeplinesc un serviciu public, finantat din fonduri proprii, constituite din onorarii. Urmare a situatiei deosebite existente, ei sunt pusi in situatia de a-si limita volumul de activitate cu afectarea in mod direct a veniturilor necesare asigurarii mijloacelor de trai dar si a salariilor personalului angajat. Acest fapt este cauzat de conditiile care au impus emiterea Decretului privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, care implica reducerea programului si a sferei de activitate a birourilor executorilor judecatoresti, inchiderea sau adoptarea unor masuri de catre unele institutii publice, unitati bancare sau societati comerciale care contribuiau la efectuarea, cu celeritate, a activitatii de executare silita.

Astfel, executorii judecatoresti sunt in imposibilitatea obiectiva de a-si exercita activitatea la un nivel la care sa poata subzista economic, luand in considerare faptul ca reprezinta o profesie liberala cu obligatii, ca oricare alt contribuabil, privind plata contributiilor si taxelor la stat.

Totodata, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti atrage atentia autoritatilor implicate in adoptarea masurilor de limitare a efectelor starii de urgenta ca executorii judecatoresti, ca de altfel toate profesiile liberale, au fost omise la elaborarea Legii nr.19/2020, astfel ca nu a fost reglementata nicio modalitate de asigurare pentru acestia a unui venit in cazul in care ar fi nevoiti sa ramana la domiciliu pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

Sursa foto: 2mnews.ro

Comentarii

# DODI date 17 March 2020 19:39 +3

Strigătele disperate ale executorilor sunt în pustiu. Ciolanis cu gașca lui de pupincuriști nu ascultă decât laudele ce le sunt adresate iar pentru alții îi taxează prin cuvântul prezidențial M.U.I.E. considerat de ciolanis și de liiceanu expresia alergico-filozofică față de culoarea roșie. De parcă diareea galbenă a PNL ar fi un semn de sănătate.

# Avocat date 18 March 2020 09:04 -2

Pana la executori sunt multe alte categorii profesionale care si-au pierdut mijloacele de venit... Executorii ar trebui sa aiba ceva sume puse deoparte... pornind de la veniturile anterioare peste medie... Dar sunt alte categorii de oameni care sunt la mila vecinilor/rudelor: ospătari, barmani, educatoare și îngrijitoare din grădinițele private, cameriste, recepționeri etc... au fost dați afara când s-a închis activitatea... multe persoane care au avut un salariu de subzistenta au rămas/vor rămâne fără loc de munca... Eu sunt avocat... ma descurc câteva luni... dar ce fac cei care au avut un salariu de 2000-3000 lei și acum au rămas și fără acel venit... Eu nu îndrăznesc sa ma plâng... și nici executorii nu ar trebui... sunt alte categorii sociale care trebuie ajutate... Statul ar trebui sa ajute, in primul rând, afacerile din învățământul privat, HORECA, transporturi etc... pana la executori/notari/avocați mai sunt alții care susțin economia și au nevoie de ajutor...

# de taceai....ramaneai date 18 March 2020 15:08 -1

,,Statul ar trebui sa ajute'' pe ce lume traiesti domle?Stai linistit ca si printre avocati sunt 80% parliti, vai de capu lor, cunosc avocati care pe timpul verii sunt nevoiti sa plece in strainatate la lucru( munci de jos: curatenie restaurante, baruri, pizzerii, spalat rahatu la bosorogi, etc.)ir cand revin acasa, aici sunt ,,mari avocati''...Cei care o duc bine aici in colonie, sunt cei care ling sistemul,sunt devotati lui, cei care,, au pe cineva'' cei care ,,au intrari''pe la magistrati, aici asa merge, din cauza asta suntem unde suntem, adica sub curu brostii.(tare mi ca si tu esti unul din ei )cei care si-au facut deja plinul nenorocind bietul justitiabil si dezbracandu-l de bani.Ceilalti avocati, cei care au coloana vertebrala si nu ling incolo si incoace, cei cinstiti sunt nevoiti sa plece, sa se reinventeze etc. deoarece CAA intra incet in faliment-dispar bani, trebuie platite zeciuielile-daca nu te suspenda, trebuie cotizat la Techirghiol,executorii sunt altatreaba

# Avocat date 19 March 2020 12:55 -2

Comentariul anterior arată de ce suntem atât de înapoiati ca tara și gândire... arată reminiscente comuniste, de când se promova/reușea pe legături de partid... Frustrarea fata de propriile eșecuri se trasforma in ura fata de cei care au reușit, scuzandu-și eșecul prin acuzarea celor care au succes... “au lins/au relații/au intrări - ca sa îl citez pe comentatorul de mai sus... Este o gândire bolnava care afectează viitorul copiiilor care învață de la cei care au aceasta gândire... copiii vor învața ca nu are sens sa muncească pentru ca oricum nu au șanse decât cei care au relații... Total greșit domnul meu/doamna mea... eu am reușit singur și fără sa cunosc pe nimeni... dar programul meu începea la 7.00 și se încheia la 22.00, sau mai târziu... acum am avocați colaboratori care accepta sa muncească pentru alt avocat... și sunt avocați și nu muncesc vara prin Italia... vara pleacă in concedii... Cu tot respectul... AVOCAȚII nu mor de foame... avocații care nu știu meserie... da...

# de taceai...ramaneai date 19 March 2020 15:17 0

Aveti dreptate! Sa traiti! cer scuze pentru comentariul de mai inainte. Toate-s bune si frumoase. Toti avocatii o duc bine. Doar concedii prin Maldive si masini de lux. :D :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva