14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ONTANU SE INTOARCE IN FORTA – Candidat la un nou mandat de primar al Sectorului 2, fostul edil Neculai Ontanu acuza: ”Locuitorii Sectorului 2 sunt vulnerabili in fata infractorilor, a mizeriei care le pericliteaza sanatatea. Elevii si profesorii au fost abandonati, autoritatile sunt inexistente. Nu am crezut ca munca noastra, a administratiei locale, depusa cu seriozitate in cei 16 ani, va fi distrusa in numai 4 ani de actuala conducere a primariei”

Scris de: L.J. | pdf | print

20 September 2020 13:37
Vizualizari: 5517

Fara indoiala una din marile surprize ale alegerilor locale din Capitala a fost, pe langa candidaturile lui Traian Basescu si Marian Vanghelie, reintoarcerea fostului edil Neculai Ontanu (foto), care si-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al Sectorului 2, functie pe care a detinut-o vreme de 16 ani si din care a fost eliminat in 2016 printr-un dosar fabricat de DNA in care a obtinut achitare in prima instanta (click aici pentru a citi). Neculai Ontanu explica de ce a ales sa faca acest pas, de ce doreste inca un mandat la Primaria Sectorului 2, intr-un interviu acordat Lumea Justitiei.


 

De asemenea, Ontanu vorbeste despre acuzatiile lansate la adresa sa de-a lungul timpului potrivit carora ar fi fost un apropiat al unor personaje care au facut parte din Statul Paralel. In acelasi context, Neculai Ontanu dezvaluie si ce s-a intamplat in casa generalului Gabriel Oprea, in noaptea alegerilor prezidentiale din 2009. Mai exact, este vorba despre intalnirea la care au participat directorii SRI George Maior si Florian Coldea, precum si fosta sefa DNA Laura Kovesi, pe atunci Procuror General al Romaniei.

In ceea ce priveste actuala administratie a Sectorului 2, Neculai Ontanu sustine ca aceasta a fost una distructiva, aducand sectorul in doar patru ani de pe primul loc pe ultimul loc in Capitala. Iar o contributie la acest lucru, acuza Ontanu, ar fi avut si contracandidatul sau la Primaria Sectorului 2 din partea PSD, Dan Cristian Popescu.

Pe de alta parte, Neculai Ontanu explica de ce nu a candidat din partea PSD si de ce negocierile cu liderii social-democrati au esuat. Cat despre viitorul PSD, Ontanu este convins ca acest partid va pierde atat alegerile locale, cat si cele parlamentare.

 

 

Prezentam interviul cu fostul edil Neculai Ontanu, candidat la un nou mandat de primar al Sectorului 2:

 Ce v-a determinat sa va intoarceti in politica de nivel inalt, dupa ce tocmai din cauza politicii la nivel inalt ati fost in centrul unui abuz DNA, fiind trimis in judecata si apoi achitat?


Pentru mine, politica nu a reprezentat un mod de lucru ci a fost un mijloc prin care am putut sa ocup pozitii administrative. Astfel ca, inainte sa fiu ales primar prin votul democratic al locuitorilor sectorului 2, am fost expert parlamentar si consilier in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

In anul 2000 am fost ales primar al Sectorului 2, functie in care am fost reales de locuitorii sectorului 2 inca trei mandate. Asa dupa cum se stie, la nivel local cetatenii aleg, in majoritatea situatiilor, omul si nu formatiunea politica din care face parte. Daca in anul 2000, atunci cand eram membru PSD, am fost ales datorita faptului ca formatiunea de stanga a venit sa inlocuiasca politica de dreapta care guvernase Bucurestiul timp de zece ani, incepand din anul 2004, apoi 2008 si in 2012 am fost ales cu procente semnificativ superioare contra candidatilor mei tocmai pentru ca cetatenii sectorului 2 au avut motive suficient de multe sa ma realeaga pentru a continua proiectele incepute si a realiza altele noi. Am fost singurul primar al sectorului 2 care dupa 1990 am realizat tot ceea ce am propus in programul meu electoral si multe alte proiecte necesare pentru dezvoltarea sectorului si bunastarea locuitorilor. In cei 16 ani in care am condus destinele urbei si ale celor aproximativ 400 000 de locuitori am dovedit ca mai presus de mine si de familia mea stau locuitorii acestui sector.

In ceea ce priveste stoparea abrupta a activitatii mele, nu doresc sa o comentez. Institutiile statului sunt cele care decid cine are dreptate pana la final. Eu am primit cu fruntea sus acuzatiile aduse, pentru ca sunt nevinovat. Sunt un om sincer, cinstit si drept. Eu consider ca nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege.

Am decis sa revin acum, in anul 2020, sa ma prezint la un nou examen in fata locuitorilor sectorului 2, la cererea celor mai multi dintre ei. Ei au asistat la dezvoltarea sectorului 2 si au trait transformarile pe care le-am facut in cei 16 ani, reusind sa aduc inca din primul meu mandat Sectorul 2 de pe ultimul pe primul loc in toate domeniile sociale.

 

De ce ar trebui ca locuitorii din Sectorul 2 sa va acorde inca un mandat?


In cei 16 ani am reusit sa cunosc multi locuitori ai sectorului 2 si am constatat ca sunt oameni maturi, cu o mare putere de selectie, cu personalitate. Foarte multi oameni m-au rugat sa revin la primarie pentru ca, in numai 4 ani, actuala conducere nu a facut nimic, ba mai mult au distrus cele mai multe dintre proiectele pe care eu le-am pus la dispozitia oamenilor. In cei patru ani au adus sectorul de pe primul loc pe ultimul loc in randul celor sase sectoare ale capitalei.

Eu am decis sa candidez pe 27 septembrie 2020 la cererea locuitorilor sectorului 2 care asteapta din partea autoritatilor sa-si faca datoria si nu sa utilizeze pozitia politica in folos personal.

Eu vin acum in fata locuitorilor sectorului 2, cu un program coerent format din 33 de proiecte propuse in urma analizelor realizate de specialisti sau la propunerea oamenilor, asa cum i-am obisnuit in toti cei 16 ani cu proiectele pe care le-am realizat in totalitate. Programul meu de guvernare poate fi consultat si accesand www.neculaiontanu.ro.

In cazul in care o mare parte a locuitorilor sectorului 2 vor decide prin vot sa revin la Primaria Sectorului 2, voi realiza toate proiectele inscrise in programul meu de guvernare pentru perioada 2020 - 2024 si toate cele care se vor impune.


Si credeti ca vor face acest lucru, va vor vota din nou primar al Sectorului 2?


Daca ma intrebati ce cred eu, va spun ca ma vor vota in numar mare. Dar nu vreau sa fac prognoze. Oamenii vor stabili acest lucru prin vot. Astept cu incredere ziua de 27 septembrie cand locuitorii sectorului 2 vor decide care este cel mai potrivit candidat care este capabil sa le faca viata mai buna in urmatorii 4 ani.


Principalul contracandidat al dvs este Cristian Popescu, sustinut de PSD. Cum il caracterizati pe acesta, are capacitatea de a conduce Sectorul 2?

 

Eu nu il consider principalul meu contracandidat. El este cel care se prezinta in acest fel. In ultimii 4 ani a fost la conducerea Primariei Sectorului 2, avand putere de decizie in cele mai multe domenii. Dupa o analiza sumara, putem constata ca sectorul 2 a avut mult de suferit in toti acesti 4 ani de cand a fost la conducerea primariei sectorului 2. Din sondajele elaborate de alte partide si chiar de PSD, al carui candidat este, rezulta ca, de departe, nu se apropie de preferintele electoratului Sectorului 2. Iau in calcul mai ales declaratia domnului Marcel Ciolacu, Presedintele PSD, care a spus recent la un post de televiziune ca „Ne batem pentru toate sectorele. In afara de sectorului 2, unde e Cristi Popescu, candidat nou de primar”.

Eu vin in fata locuitorilor sectorului 2 cu foarte multe realizari, spre deosebire de contracandidatul meu, cel care in numai 4 ani a nu a facut nimic pentru sector. Ba a mai si distrus multe proiecte bune penru oameni!

Eu nu concurez cu nimeni pe 27 septembrie. Eu imi pun la dispozitia sectorului 2 stiinta si dorinta de a administra acest sector in folosul oamenilor.


In momentul de fata, o opinie destul de raspandita este aceea ca Sectorul 2 se afla, poate impreuna cu Sectorul 5, la cel mai jos nivel al sectoarelor din Capitala. Adica, este cel mai neingrijit si cel mai putin atragator. Aveti vreo responsabilitate pentru aceasta situatie, mai ales ca ati administrat ani de zile Sectorul 2?

 

Eu am fost cel care a ridicat sectorul 2 de la ultimul loc, la egalitate cu sectorul 5 in anul 2000, la locul I ca dezvoltare in anul 2008. Asa a comentat o importanta companie americana de advertising. O comunitate este ca si o casa. Daca nu o intretii si nu investesti, se deterioreaza. Tocmai acest lucru nu a facut actuala conducere a Sectorului 2.

Am muncit 16 ani si am lasat sectorul 2 in anul 2016 pe locul I ca dezvoltare economica si sociala. Era cel mai sigur sector cu cea mai redusa rata de infractionalitate, cu cel mai dezvoltat sistem educational, era numit sectorul cultural. Locuitorii sectoruluji 2 aveau siguranta ca administratia locala, primarul si institutiile pe care le conduce le asigura linistea si siguranta zilei de maine intr-un oras European dezvoltat.

Acum, locuitorii sectorului 2 sunt vulnerabili in fata infractorilor, a mizeriei care le pericliteaza sanatatea. Elevii si profesorii au fost abandonati, autoritatile sunt inexistente. Nu am crezut ca munca noastra, a administratiei locale, depusa cu seriozitate in cei 16 ani, va fi distrusa in numai 4 ani de actuala conducere a primariei.

Tocmai de aceea am decis sa revin si sa candidez din nou, pentru a reface tot ceea ce a distrus actuala conducere.


Ati propus 33 de proiecte pentru Sectorul 2. Detaliati-ne trei dintre ele, care din punctul dvs de vedere sunt vitale pentru Sectorul 2 si care vor schimba atat imaginea sectorului, cat si calitatea vietii locuitorilor.


Vom porni de urgenta un program de curatenie generala intrucat sectorul este atat de murdar incat a ajuns pe ultimul loc in Bucuresti la capitolul curatenie. Vreau sa finalizam reabilitarea termica a tuturor blocurilor; sa redam pentru locuitorii sectorului Centrul Sf. Pantelimon si celelalte 6 centre sociale de educatie si sanatate, cu toate activitatile pe care membrii le desfasurau acolo; sa reluam cel mai mare sistem de burse sociale si de merit pentru elevii sectorului si Premiul “Excelenta in Educatie” pentru recompensarea performantelor educationale ale cadrelor didactice; sa construim noi crese pentru copii; sa construim pasajele supraterane peste calea ferata de pe soseaua Petricani, Andronache si Baicului; sa repunem in functiune pentru populatie toate cele 20 de fantani cu apa potabila de mare adancime; sa repornim si sa dezvoltam sistemul video integrat de protectie a populatiei impotriva furturilor, actelor de huliganism si a altor infractiuni; sa construim noi sali de sport pentru scolile generale, liceele si colegiile nationale din sector.

Eu, dupa cum stiti, sunt cel care a facut aceste proiecte, pentru ca m-a interesat viata oamenilor si doresc sa le refac din nou si sa fac si altele noi.


De ce nu ati candidat din partea PSD? Ce s-a intamplat intre dvs si PSD, mai ales ca erati dat ca sigur drept candidat sustinut de PSD.


Am avut mai multe discutii cu liderii cei mai importanti ai PSD, despre necesitatea realizarii unei aliante de centru-stanga in Bucuresti. Din acest proiect, dupa cum este cunoscut, urma sa faca parte Pro Romania, PPU-sl, ALDE si ADER. In urma unor neintelegeri intervenite cu celelalte partide, realizarea unei aliante pentru Bucuresti a esuat. In aceste conditii, liderii de varf ai PSD mi-au solicitat ca eu sa ma inscriu in PSD si sa candideaz din partea acestui partid, iar partidul pe care eu l-am infiintat, ADER, sa nu depuna candidati de primari si consilieri locali la niciun sector si nici pentru Consiliul General al Capitalei. Am refuzat aceasta oferta considerând-o de neacceptat si ne-am despartit in conditii amiabile.

 

Sunteti presedintele unui partid infiintat in 2018, ADER (Ader la Democartie, Educatie si Reconstructie). Ce scor preconizati ca va obtine partidul dvs la alegerile locale?


Este adevarat. Suntem un partid nou pe scena politica romaneasca. Avem organizatii in majoritatea judetelor tarii, la toate sectoarele Capitalei si in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana. Conducerea partidului este formata din oameni tineri, iar eu, dupa cum stiti, sunt presedintele de onoare. Avem multi specialisti in domeniile cele mai importante ale vietii economice si sociale si apreciez ca atat in Bucuresti cat si in multe judete ale tarii vom face o figura buna. Vom avea primari, consilieri judeteni, municipali, orasenesti si comunali. Daca ar trebui sa avansez un procent, as spune ca la nivel national vom avea voturi, mai mult de 5%.

 

Dupa locale nu va trece mult si vom avea alegerile parlamentare. Veti merge pe aceeasi strategie, cu partidul candidand de unul singur, sau veti incerca o alianta cu PSD sau Pro Romania?


Fiind un partid nou, dorim sa participam de sine statator la alegerile parlamentare. Vrem sa trecem examenul, partidul mergand de unul singur atat prin alegerile locale cat si la cele parlamentare. In acest fel ne putem masura fortele si vom afla la ce nivel ne situam.

 

Apropo, cum vedeti viitorul PSD? Va intrebam intrucat va leaga o istorie de acest partid.


PSD este inca un partid mare. Este un partid important. Reprezinta o categorie larga de electorat. Din pacate, liderii de la varful PSD nu inteleg mersul politic al viitorului. PSD s-a autoizolat, preluand cam tot ceea ce reprezenta doctrina de stanga, dorind sa ramana singurul partid pe aceasta zona, comportament pe care il va deconta la un moment dat. Vorbind de modernizarea partidului, tocmai acest lucru nu l-au inteles liderii de varf ai PSD. Ei nu au inteles ca Dreapta face acest lucru si s-a constituit in mai multe partide care vor capta, cum este si firesc, o zona mai larga de electorat. Daca ar fi sa vorbim despe rezultatul alegerilor intre Stanga si Dreapta, liderii PSD vor pierde atat alegerile locale cat si pe cele parlamentare. Acest lucru nu-l inteleg liderii de la varful PSD. Vor urma astfel inca 4 ani de opozitie. Isi vor asigura, desigur, locuri in Parlament pentru un grup restrans de lideri. Dar o asemenea miza personala este mult prea mica si nu trebuie urmata. Miza PSD ar trebui sa fie Guvernarea si pornirea programelor nationale de dezvoltare a Romaniei.


Dar Victor Ponta, are sansa de a deveni principaul jucator pe stanga politicii, in locul PSD?


Trebuie sa asteptam alegerile. Alegerile locale vor fi un prim semnal iar cele parlamentare vor indica cum se vor aseza partidele in viitor.


Ce le transmiteti celor care va privesc cu suspiciune si va acuza ca sunteti apropiat de personaje care au facut si poate inca fac parte din Statul Paralel? Un episod care vine sa intretina aceste suspiciuni este cel privind prezenta dvs in casa generalului Gabriel Oprea, in 2009, in noaptea alegerilor prezidentiale, casa in care au fost dupa cum se stie sefii SRI de la acea vreme George Maior si Florian Coldea, dar si fosta sefa DNA Laura Kovesi.

 

Eu nu pot sa spun ca am fost un apropiat al Statului Paralel, cum il denumiti dumneavoastra. Dupa cum stiti nu am beneficiat de nicio protectie, nici a Statului Paralel, nici din partea altora. In ziua de 6 decembrie, fiind ziua mea de nume, domnul Oprea m-a invitat spre seara sa ciocnim un pahar de sampanie. Am dat curs invitatiei, dar dupa o jumatate de ora am plecat acasa unde eram asteptat de familie. Nu i-am vazut acolo nici pe George Maior, nici pe Florian Coldea si nici pe fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi. Eu am fost educat sa-mi respect munca si fiind pe o functie trebuie sa fii preocupat in exclusivitate de rezolvarea responsabilitatilor pe care le ai, legal si transparent, si sa eviti pe cât posibil alte conjuncturi.


Si o ultima intrebare. Arestarea dvs din 2016, fix inainte de alegeri, a fost considerata ca facand parte dintr-o campanie politica derulata de DNA impotriva vechilor politicieni, o campanie prin care garda veche trebuia schimbata. Nu va este teama ca, odata intrat in jocul politic de nivel inalt, se va incerca din nou inlaturarea dvs, poate tot in modalitatea de mai sus, cu dosar penal si arestare preventiva?


Cred ca o asemenea situatie a fost depasita si institutiile statului isi indeplinesc atributiile conform legilor in vigoare.

Comentarii

# imun/teanu date 20 September 2020 17:28 -1

Pantelimonul a DEVENIT o "gradina" de BALARII si BURUIENI. * O ultima "smecherie", recenta, a fost sa se demoleze parcaje bune ca sa se RE-faca intocmei la loc /adica iti dau "pe daiboji" de mancare o paine (tu ce-mi dai!), ca prostii platesc si "noi" bagam in buzunare paraii /cu nerusinare! (Popescule! /asa tanar si deja), si pentru asta vrea si "coledzi". [Se da?, sau se taie iar?]

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva