22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

OPERATIUNE SPECIALA LA CNAS – Dezvaluiri cutremuratoare ale fostul sef CNAS Lucian Duta despre implicarea varfurilor SRI intr-o afacere de 110 milioane euro: "M-am vazut cu Maior, cu Coldea, cu Voinescu, cu Cocoru... Cel care a coordonat caietul de sarcini la CNAS a fost generalul Statescu, acelasi care a coordonat licitatia Big Brother la SRI... La sfarsit, Coldea mi-a multumit personal si mi-a spus ca SRI nu va uita niciodata serviciile pe care le-am adus" (Video)

Scris de: Elena DUMITRACHE – Razvan SAVALIUC | pdf | print

17 June 2021 18:45
Vizualizari: 16630

Aflat la un pas de a fi aruncat in inchisoare de Binom, chirurgul Lucian Duta (foto), fost sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) in perioada 2010-2012 s-a hotarat sa rupa tacerea realizand ca este scos tap ispasitor pe denunturile unor condamnati si inculpati. Dr Lucian Duta dezvaluie intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Lumea Justitiei cine se afla in spatele marilor licitatii de la CNAS privitoare la cardul de sanatate si cum au fost "capturate" bazele de date ale cetatenilor romani fara ca aceste operatiuni sa fi fost autorizate de legiutor.


 

Au fost nominalizati fostul director al Serviciului Roman de Informatii, George Maior, fost sef operativ al SRI generalul Florian Coldea, si generalii Dumitru Cocoru, George Voinescu, Gabriel Statescu, si Dumitru Zamfir, zis Timpanu. Dezvaluirile doctorului Lucian Duta ar trebui urmate de o ancheta urgenta la nivelul Sectiei parchetelor militare intrucat acuzatiile sunt deosebit de grave: caietul de sarcini al licitatiei pentru cardul national de sanatate ar fi fost intocmit si semnat de ofiteri ai SRI, iar alegerea firmei Hewlett Pakard (HP) drept castigatoare a licitatiei ar fi fost de asemenea dictata de SRI.


Cu toate ca licitatia in valoare de 110 milioane euro a fost coordonata atat de SRI, cat si de STS, si alti exponenti din zona institutiilor de aparare si securitate, mai multi sefi ai CNAS Lucian Duta si Irinel Popescu, (mai putin liderul PNL Cristian Busoi) au fost acuzati ca au cerut firmei americane sa le dea bani necuveniti, acuzatii dovedite cu denunturi dubioase ale unui fost director HP, Radu Enache, si ale vestitei Irina Socol de la Siveco, denuntatoare de serviciu a DNA. Este greu de crezut ca intre ofiteri SRI si STS vreun sef de la CNAS si-ar fi putut permite sa ceara bani, la fel cum credem ca daca s-au dat cu adevarat zeci de milioane de euro cu titlu de spaga, acesti bani nu au ajuns niciodata la vreun fost sef al CNAS, ci mai degraba la cei care au controlat licitatia.


Prezentam in continuare un interviu video realizat cu doctorul Lucian Duta care stie ca va fi executat si a inteleg sa isi invinga toate fricile si sa rupa tacerea. Redam cutremuratoarele declaratii din interviul realizat:

 


Ce interese ascunse sunt in spatele dosarului, ce spune de contractul cu HP si ce institutii s-au ascuns in spatele dvs?


Mandatul meu ca presedinte al CNAS se poate defini prin doua realizari foarte importante: cardul de sanatate care a eliminat mare parte din frauda din sistem si celebra taxa Clawback, care inseamna, pe intelesul tuturor curajul pe care zic eu ca l-am avut la momentul respectiv de a impozita firmele mari de medicamente, asa numitele big pharma. Sunt bani care au intrat in conturile Romaniei, 350 milioane euro/an, vreo 3 miliarde euro pana in acum, bani care s-au dus catre pacienti.

Revenind la primul element, nu stiu daca astazi m-as mai aventura sa fac cardul de sanatate, pentru ca acest card de sanatate s-a dovedit in afara de a-si face treaba pentru sistemul sanitar, s-a dovedit in final ca este folosit, la ora aceasta, intr-un sistem mult mai complex, mult mai nedemocratic, mult mai intruziv in viata noastra de zi cu zi. Daca vreti, inclusiv care atenteaza la elementele democratice din aceasta tara, respectiv asa numitul sistem Big Brother de la SRI si care nu se putea face niciodata fara acest card de sanatate, mai precis fara bazele de date asociate acestui card de sanatate.


Cum a intrat SRI in posesia bazelor de date?

Foarte simplu! Le-au replicat ilegal. Cu alte cuvinte, prin diferiti oameni, fie insititutionali, fie prin actorii care au facut aceste proiecte, le-au replicat ilegal pe suport fix, stick, CD. Nu exista nicio baza legala de replicare a acestora date. Iar bazele de date aferente cardului de sanatate sunt cele mai complexe baze de date care au fost construite vreodata in Romania, pentru ca pentru prima data s-a reusit unirea bazelor de date civile cu cele militare, servicii de informatii, sistemul de justitie, si asa mai departe. Ceea ce s-a reusit la CNAS sub pretextul acestui card de sanatate, in realitate a avut si o a doua fateta, un interes major declarat inca din primele luni de la venirea mea la CNAS, de a fi folosite pentru constructia acestui sistem Big Brother, sistem de monitorizare a noastra, a tuturor.


Contractul a fost incheiat intre CNAS si HP. In ce moment a venit si SRI in dosar?

Cred ca nu aveam o luna in CNAS... ori l-a adus dna Socol, ori a venit singur, dar a venit la mine dl general Zamfir, care a fost fostul prim-adjunct al SRI si care mi-a explicat ca daca vreau sa fac acest card de sanatate trebuie sa merg bara la bara, apropo de conditiile tehnice, si sa tin cont de anumite functionalitati pentru ca altfel nu se va putea face si ca exista un interes major al SRI de a transfera aceste baza de date si de a folosi aceste baze de date ca un element fundamental, ca cea mai importanta caramida in arhitectura sistemului Big Brother. Sunt chirurg de profesie, nu intelegeam pe vremea aia ce inseamna sistemul Big Brother, ce inseamna elementele de monitorizare si singrul meu gand a fost cardul de sanatate. A fost un compromis.


Dar SRI nu era introdus in actele de perfectare! S-a introdus singur in negocierea contractului?

Initial, pentru ca era nevoie de acceptul celorlalte institutii militare din Romania, SRI, SIE, Doi si-un sfert, STS, Ministerul de Interne, Armata, care din diferite motive nu au predat niciodata bazele proprii de date din motive de securitate. Nu existau aceste transferuri de date din aceste sisteme.

Eu am fost folosit ca un cal troian, am fost luat de mana si dus la intalnirea cu reprezentatii de la alte servicii de informatii care voiau sa stie despre ce este vorba. Am fost folosit practic aducand argumentul ca trebuie sa facem cardul de sanatate. Practic i-am fortat sa predea bazele de date in beneficiul public, bineinteles.

Elementul ascuns din toate aceasta poveste a fost ca nimeni nu stia atunci, cu exceptia probabil a celor initiati, ca aceste baze de date vor fi replicate si se va purcede la constructia acestui sistem Big Brother.


Cu ce nume grele ati avut intalniri in acea perioada si ce v-au cerut efectiv?

Am avut intalniri cu toatele numele grele din serviciile de informatii. M-am vazut cu dl Maior, cu dl Coldea, cu dl Voinescu, cu dl Cocoru. Acestia din urma, Cocoru sau Voinescu au fost niste oameni care au incercat sa ma ajute in constructia cardului de sanatate pentru ca nu mai scapau... nu au fost cei care decideau. Elementele decidente au fost dl Maior si dl Coldea. Dovada, ca la sfarsitul acestei povesti, dl Coldea mi-a multumit personal si mi-a spus ca SRI nu va uita niciodata serviciile pe care le-am adus.


Cum a putut SRI sa interfereze intr-un proiect finantat din banii CNAS si sa puna conditii in incheierea unui contract de asemenea anvergura? Cum v-au convins?

Acesta este caietul de sarcini de la cardul de sanatate si vedeti ca pe fiecare pagina sunt niste semnaturi. Aceste semnaturi sunt semnaturile ofiterilor care au scris acest caiet de sarcini la CNAS. Au fost ofiteri si de la SRI si de la MAI si de la STS. Au venit cu ordin de serviciu pe care le-am vazut eu si au facut acest caiet de sarcini tocmai pentru ca ar fi existat niste suspiciuni ca eu as fi vrut sa malversez o procedura de licitatii in favoarea HP. Atunci am avut o discutie si cu Maior si cu Coldea si le-am spus ca daca ei cred asa sa se ocupe si sa isi asume. S-au ocupa si in final a castigat tot HP.


Cum ati ajuns sa fiti acuzat de acte de coruptie, ca ati primit sume de bani de la HP cata vreme toata aceasta operatiune era coordonata strict de SRI si alte servicii de informatii?

Este o intrebare la care as vrea si eu sa va dau un raspuns si nu pot decat sa fac speculatii, pentru ca in toti anii acestia am incercat sa gasesc raspuns la aceasta intrebare. Oricat m-as invarti nu pot sa nu observ ca elementul care este determinant si conteaza sunt in primul rand banii. Toate aceste contracte au fost semnate cu aprotul decisiv al SRI, in sensul ca au participat cu elementele tehnice, cu expertiza lor. Nu este pana la urma nimic ilegal. Acuzatia specifica indreptata catre mine este ca as fi fortat HP, firma americana in topul bursei americane, ca eu nu semnez contracte daca nu imi dau mita.


Care este rolul dvs in aceasta procedura?

La cardul de sanatate nu am niciun rol. Acesta a fost caietul de sarcini, care a fost transmis la Imprimeria Nationala, care a facut licitatia propriu zisa, a desemnat castigatorul HP si conform hotararii de Guvern eu nu am facut decat sa semnez cu castigatorul desemnat de Imprimeria Nationala.

Asta este cea mai flagranta, sunt dovezi clare pe care am putut sa le strang si eu pentru ca foarte multe hartii au disparut de la CNAS. De exemplu, sedintele in care s-au scris acest caiet de sarcini cu numele in clar ale ofiterilor care au fost sunt disparute la ora actuala si nu mai exista acele rapoarte de sedinta oficiale.

(...)

Functiona protocolul SRI DNA. Un singur cuvant sa spuna HP ca nu vreau eu sa semnez contractul care are dubla functionalitate civila si militara nu numai ca zburam de pe scaunul ala, dar nu apucam nici sa cobor scarile.


Cumva banii care se spune ca au ajuns la dvs si urmatorii care au venit la conducerea CNAS nu cumva s-au dus la niste baieti din servicii si acum sunteti tap ispasitor, tocmai pentru ca stiti si trebuie sa va inchida gura?

Va spun cu siguranta, DA, dar pentru ca am invatat ca e bine ca atunci cand faci o afirmatie sa poti sa aduci si dovezi, ma feresc sa ii nominalizez, cu toate ca ei stiu, din spirit de conservare. Trebuie sa ai un spirit de conservarea daca nu ai dovada. Cum se spune in popor, pe gura, stiu unde s-au dus si intr-adevar sunt catre anumiti sefi din structurile de forta ale Statului roman. Domnul acesta de la HP, Radu Enache, impreuna cu doamna Socol, nu numai cazul meu, ci timp de circa 25 de ani au fost niste roti motrice in tot sistemul public din Romania, au avut legaturi cu toate partidele politice si mai ales cu SRI.

O sa ma intrebati ce dovada palpabila am. Pai, sistemul Big Brother de care spuneam si care a fost facut ulterior cardului de sanatate, l-a castigat tot doamna Socol, prin Siveco. Unde ati mai pomenit ca o firma, doamna Socol, sa fie condamnata, sa iasa din puscarie si sa castige cel mai importanta proiect care s-a facut vreodata la SRI, respectiv Big Brother. Unde s-a mai pomenit lucrul asta decat daca nu esti din interior? Cum va explicati ca cel care a coordonat caietul de sarcini la CNAS a fost domnul general Statescu si este fostul sef al directiei IT din SRI. Este acelasi om care a coordonat licitatia Big Brother la SRI, unde a iesit dna Socol.


Se incearca aruncarea dvs in inchisoare tocmai pentru ca stiti prea multe despre cei care au coordonat aceste contracte?

Chestia cu stiutul e alta, chestia cu doveditul e alta. De stiut, stim mult, de dovedit e mai greu. Dar ce va va pot spune cu certitudine este ca dna Socol are informatiile cheie pentru foarte multi oameni din Romania si din clasa politica si la varful conducerii serviciilor, nu numai de la SRI. Este o placa turnanta de 20-25 de ani incoace.


Cel care a facut denuntul este un martor cu identitate protejata, Alexandra Patrichi. Din modul de redactare a denuntului care redacteaza despre acte de comert facute la varful Siveco, pare ca ar fi dna Socol. Intrucat probele sunt atat de putine, credeti ca s-a practicat si in cadrul dvs acelasi mod practicat la unitatea de elita DNA Ploiesti cu identitatile protejate?

In decizia mea de condamnare sunt luate in considerare si declaratiile lui Patrichi si declaratiile lui Socol pe care am adus-o noi in instanta, cu toate ca declaratiile ei din instanta nu au nicio legatura cu ce spune acel martor sub acoperire care, imi asum eu, ea este.


In acelasi denunt am vazut ca l-au acuzat de primire de sume importante de bani si pe liderul PNL, dl Cristian Busoi, care a fost la randul sau presedinte CNAS in 2013-2014? De ce in cazul dvs DNA a luat in seama declaratiile si v-a deschis dosar, iar la dl Busoi nu s-a intamplat acest lucru?

Eu nu pot sa fac decat niste asocieri si niste speculatii. O sa va dau un raspuns foarte condensat. Depinde ce prieteni ai intr-un anumit moment. Eu nu prea am prieteni si nu prea am avut prieteni pentru ca relatia mea cu oamenii de la varful SRI, ca sa fie foarte clar, niciodata nu a fost roz, pentru ca niciodata nu am fost sa le ling clantele sau sa fiu foarte slugarnic cu ei.


Regretati ca nu ati fost mai apropiat de Maior si Coldea?

Nu cred ca sunt niste oameni care sa merite sa le fiu eu apropiat.


Intrebarea concreta este daca credeti ca o apropiere de acestia v-ar fi scutit de toata aceasta situatie?

Nu cred ca pe dl Cristian Busoi l-a scos la liman dl Coldea si dl Maior, pentru ca dl Cristian Busoi avea o afinitate si niste prieteni care, dupa 2014, vazand ca denunturile sunt facute ni 2017 si 2018, l-au aparat. Nu cred ca dl Coldea l-a aparat pe dl Busoi.


Credeti ca veti fi condamnat in apel? Vi se pare un proces echitabil, se tine cont de apararile dvs?

O sa spun elementele concrete. Vorbind despre completurile specializate si intreaga poveste pe acest subiect, la fond am fost judecat de o doamna judecator care a fost detasata de la Bolintin si care nu a judecat in viata ei nu dosare de coruptie mari, n-a judecat in viata ei niciun dosar de coruptie. Primul dosar de coruptie pe care l-a primit a fost al meu, inainte fiind toata viata judecator si procuror la Bolintin. Nu stiu cum o fi la Bolintin, dar acolo sigur nu avem de-a face cu card de sanatate si cu altele. Nu vreau sa arunc anatema, sa acuz pe cineva, dar intreb: ce mai inseamna completuri specializate in ceva daca tu nu ai judecat niciodata un caz de coruptie? Doamna judecator a avut un comportament, nu am ce sa spun, ne-a lasat sa ne audiem martori, probe... modul cum a fost redactata hotararea si motivele de condamnare au lasat si lasa in continuare, si nu o spun eu, o spun avocatii, pentru ca nu sunt specialist in drept, foarte multe semne de intrebare.

Ma asteptam ca in apel sa pot sa ii reaudiez pe acesti doi martori pentru ca pe baza hotararii de la fond aparusera niste elemente noi si as fi vrut macar sa spuna in fata onoratului complet doua lucruri: A fost implicat SRI in elaborarea caietului de sarcini, documentatie, tot ce a insemnat baze de date si ce sunt eu acuzat? Da sau nu?


Ati facut solicitare in sensul asta si vi s-a respins?

Am cerut audierea lor si nu s-a admis! Voiam sa le pun doar doua intrebari. Ati fost cu domnii generali la masa? Si doi, declarati ca v-am santajat sa imi dati mita, spuneti doamnei judecatoare daca este asa!


Suntem in faza de apel, la Curtea de Apel Bucuresti, aproape de finalul procesului si as vrea sa stiu daca judecatoarele care va judecata, dna Panioglu si dna Gulutanu, au reaudiat martorii, au readministrat probele, la fel ca la fond?

Nu! Nu s-a acceptat chestiunea asta! Ce pot sa va spun cu siguranta este ca nimic din ce spuneti dvs nu s-a intamplat.


Aveti senzatia ca in sala de judecata se face justitie in faza de apel?

Incerc sa ma gandesc ca asa ar trebui sa arate justitia. Nu am mai fost niciodata la un proces, dar ce pot sa va spun cu siguranta este ca senzatiile mele nu sunt de deplina siguranta ca cineva vrea sa afle adevarul. Acest caiet de sarcini despre care vorbesc nu exista la dosar. A fost trimis in judecata cu elemente foarte specifice, nu cumva sa ne atintem de chestiuni care ar implica alte institutii, cum este SRI. S-a decupat specific... un dosar atat de important si a fost trimis in judecata un singur om, eu!


Vad ca aveti niste adrese indreptate spre forurile europene. Despre ce este vorba?

Proiectul Big Brother facut de SRI are niste elemente tehnice extrem de interesante. S-a facut pe fonduri europene sub motivatia ca acest proiect va fi predat Guvernului Romaniei. Cu alte cuvinte se construieste un sistem informatic in care sunt adunate toate bazele de date, toate informatiile despre noi, inclusiv datele medicale cu tratamente si cu boli.. cu ce drept trebuie sa stie cineva ce boala are cineva? In ce calitate si de ce? Poti sa ai acces la informatiile astea dar numai cu mandat judecatoresc.

Sistemul s-a facut sub pretextul ca este sistem public, s-a facut cu bani europeni, a fost prima minciuna spusa si de Guvernul Romaniei si de catre cei din SRI, si vorbesc despre niste persoane. Au accesat 40 de milioane de euro, au facut o licitatie, a castigat doamna Siveco impreuna cu o firma englezeasca BAE Systems, care sunt livratorii asa numitului motor de cautare care are un rol fundamental, la fel ca motorul Palantir din Cambridge Analytica care sondeaza instantaneu internetul si toate informatiile si construieste povestea fiecarui cetatean. Or, acest motor nu putea sa fie dat fara acordul Marii Britanii. L-au dat in final sub promisiunea ca nu este un proiect militar, ci este un proiect civil ce va fi predat Guvernului Romaniei. Acest proiect a fost finalizat in 2019, nu a fost predat si nu cred ca va mai fi predat.

Astea sunt scrisorile pe care le fac eu catre Camera Lorzilor din Marea Britanie si catre Comisia Europeana spunandu-le foarte clar ca au fost mintiti. Sa nu ne mai miram ca ne trateaza cum ne trateaza. daca la nivel institutional european ne ducem si mintim. Miza este uriasa pentru ca acest sistem poate fi folosit ilegal, discretionar pentru sondarea vietii fiecaruia.


Sistemul functioneaza in prezent?

Absolut. Functioneaza la SRI. Daca l-ar fi predat cum au promis Guvernului Romaniei devenea accesibil mai multor institutii, MAI, MApN, dar numai ca accesarea lui se face prin niste norme si cu mandat judecatoresc. Se vede clar cine l-a accesat si la ce il foloseste. Nimeni nu a spus ca nu este necesar pentru anchete si altele, dar trebuie folosit in mod specific si, mai ales, legal.


Daca v-at intalni cu actualul sef SRI Eduard Hellvig, ce i-ati spune?

M-as stapani sa ii spun ce i-as spune pentru ca ar fi poate niste cuvinte cam dure. In momentul cand folosesti forta imensa a acestui serviciu – este principala institutie de forta din Romania, si atentie, anumite persoane, cum s-a intamplat cu Coldea, Maior, si cine a mai fost pe acolo – impotriva poporului tau, impotriva democratiei, doar pentru a-ti impune forta si asa numita viziune a ta asupra societatii, lucrurile niciodata nu pot duce catre ceva bun. Romania ar trebui sa se dezvolte pe alte coordonate decat pe cele pe care suntem acum, respectiv pe invatamant, pe sanatate. Ar trebui sa ne gandim la viitor si sa nu stam sub imperiul fricii pe care anumite persoane din trecut, poate si din prezent, o induc in clasa politica si in general tuturor celor care nu sunt slugarnici si nu vor sa execute anumite lucruri, anumite ordine care de multe ori sunt la limita legii. Vorbim aici de insurubarea anumitor persoane in sistemul public acutal din Romania si care condu anumite institutii publice, dar care nu mai raspund sau nu sunt subordonate real, pe linie ierarhica, asa numitilor civili.


De cand a venit Edurad Hellvig la conducerea SRI avea posibilitatea sa schimbe ceea ce au facut cei dinaintea lui? Putea sa stopeze sistemul asta, ca sa nu mai stea lumea cu panica, ca SRI are acces neconditionat la toate datele fiecarui cetatean? Puteau schimba ceva?

Eduard Hellvig are sapte ani de cand e directorul SRI. Sapte ani e cu un an mai mult decat o facultate de medicina grea. Te specializezi, poti sa iei decizii, 6 luni, un an, te acomodezi, dar dupa aceea incepi sa intelegi. Nu stiu daca putea sa schimbe pentru ca, din observatiile mele, anumiti domni generali cand ajung pe functii considera fiecare ca e feuda lui si isi cam fac de cap. E foarte usor sa folosesti in acceptiunea publica seful SRI, spunand ca stie tot si coordoneaza tot. Nu cred ca domnul Maior stia tot ce face domnul Coldea. Ei sunt mult mai puternici decat conducatorul civil al institutiei. Cred ca suntem singurii din UE in care SRI e institutie militarizata. Si FBI este civil, are inclusiv prerogative asemenea procurorilor. Nu cred ca un civil a fost sau va fi vreodata bine primit intr-o institutie militarizata.

Comentarii

# koldea date 17 June 2021 20:55 +186

De ani de zile zic ca securitatea nu a pierit in `89 ci l-au executat pe ala de nu-i lasa sa fure-n draci. SRI este unul dintre parazitii cei mai periculosi pe bugetul tarii , munca oamenilor . Acesti necalificati trebuie desfintati, sau macar privatizati de urgenta, astfel incat sa-si dovedeasca eficienta la clientii interni si dispusi sa plateasca salarii astronomice si pensii nesimtite (de la 40 de ani). SRI este un cancer , este vechea securitate cu cativa doar adusi din exteriorul gastilor, de fatada , in rest doar nepotisme si curwe. :eek: Poporul trebuie sa ceara privatizarea serviciilor, iar la pensie sa iasa doar daca platesc la privat.Vor pleca in masa daca se privatizeaza ! Cine are nevoie de necalificati care sa zaca pe scaune ascultand telefoane si citind e-mailurile cetatenilor ?! :-*

# chiritoiu date 18 June 2021 10:48 +85

Felicitari pentru consecventa si curaj. Aveti suportul meu

# Mafia ardeleneasca date 18 June 2021 16:09 +103

Tot PDL-ul a furat in guvernarea Boc, pana la ultimul om. Dar de facut puscarie au facut numai aia care nu erau ardeleni: Udrea, Ioana Basescu, Mircea Basescu, Gabriel Sandu, aia toti bagati la retrocedari care nu erau ardeleni, Gheorghe Stefan, acum Lucian Duta etc... mafia ardeleneasca din parchete si din servicii a arestat pe toata lumea, numai pe ai lor nu i-au arestat. Nu exista nici macar un singur mafiot ardelean bagat la puscarie in ultimii 15 ani si aia au furat cel mai mult in toate guvernarile!

# ?????? date 18 June 2021 17:57 0

@ Dacă statul are obligația constituțională să asigure servicii medicale contribuabililor de toți banii pe care îi încasează din contribuții, ?

# Teleormanean date 18 June 2021 21:52 +13

# Mafia ardeleneasca # Au uitat cine i-a eliberat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva