5 august 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Confirm: Adrian Nastase este detinut politic!

Scris de: Gabriela GHITA avocat | pdf | print

10 septembrie 2012 17:28
Vizualizari: 8450

 

Duminica, la pranz, am intrat intamplator pe postul B 1 TV si am surprins momentele in care doi tineri comentatori vituperau postarea ultima de pe blogul lui Adrian Nastase. Consternarea celor doi tineri era dubla: cum se poate ca un detinut sa publice, din inchisoare, pe blog si cum este posibil ca Adrian Nastase, condamnat pentru fapte de coruptie, sa se poarte si (auzi aroganta) sa clameze situatia de detinut politic!


 De aceea, vreau sa risipesc nedumeririle celor doi tineri comentatori si sa le spun ca da, au inteles bine, desi numai pe jumatate: A. Nastase nu numai ca se poarta si clameaza situatia de detinut politic, dar el chiar este un detinut politic! Si, cred ca aici trebuie sa fac o corectura: nu numai el !

Alaturi de el au fost condamnati la ani grei (apud Traian Basescu) si alte persoane, nefericite victime cloaterale, nesansa lor a fost ca A. Nastase nu putea fi condamnat de unul singur, ca ar fi batut prea tare la ochi, nici PPE nu ar fi crezut intr-o astfel de condamnare. Asa, au stat procurorii DNA si s-au tot gandit si au gasit solutia: dupa restituire dosarului, au creat alte infractiuni, au „descoperit” si alti faptuitori si dosarul a fost gata ! Nu a contat, nici pentru procurori nici pentru judecatori ca au trimis in inchisoare chiar si o familie intreaga (sotii Popovici), nemaivorbind de o femeie cu un singur rinichi (I. Jianu) si o alta care de-abia se tinea pe picioare, daca asa a fost comanda, asa s-a executat.

Dar, ca sa fie clar pentru cei doi tinerei comentatori de la postul B 1 TV (si, eventual pentru cine i-a mai auzit duminica asta), mai trebuie spuse doua lucruri: in principal, procesul penal se conduce dupa doua legi, Codul penal (legea substantiala) si Codul de procedura penala (legea procesuala).

Codul penal vorbeste despre prescriptie, care inlatura raspunderea penala. De exemplu, in Dosarul „Flota”, Traian Basescu nu a fost trimis in judecata (si) pentru infractiunea de mita, deoarece intervenise prescriptia raspunderii penale pentru aceasta fapta.

Ei bine, tot asa si pentru A. Nastase intervenise aceiasi prescriptie (vorbim de dosarul „Trofeul Calitatii”), cea mai buna si peremptorie dovada fiind chiar dna M. Macovei care, raspicat si repetat a clamat ca din 10 iunie se prescriu faptele lui A. Nastase. Asta, odata.

Cum am spus, procesul penal mai este guvernat si de Codul de procedura penala. Aici se spune un lucru foarte simplu si foarte clar: solutia in procesul penal se da numai pe baza de probe (certe, pertinente, legale). Nu pe prezumtii, nu pe analogii sau asemanari, nu pe lex tertia. Nu, pe probe si pe lege, atat si nimic mai mult !

In „Trofeul Calitatii” problema principala a fost daca a existat sau nu un prejudiciu in dauna Inspectoratului de Stat in Constructii (celebrul, de acum, ISC). Pentru a se lamuri, instanta a dispus o expertiza contabila care sa stabileasca, intre altele, inclusiv daca a existat ori nu un prejudiciu in dauna ISC. Concluzia expertilor , audiati inclusiv in instanta, a fost clara si ferma: nu a existat un prejudiciu in dauna ISC ! Si, atunci, ce a facut instanta ? A incalcat legea ! Pentru ca aceasta concluzie a expertizei desfiinta acuzarile instanta, complet nelegal, a inlaturat concluzia expertilor.

Si de ce zic nelegal ? Pentru ca legea procesuala e foarte clara: atunci cand are nevoie de opinia unui expert, instanta dispune o expertiza, deci daca a dispus expertiza inseamna ca expertul este cel indrituit de lege sa exprime opina calificata. Tot Codul de procedura penala statueaza ca, daca instanta are rezerve cu privire la concluziile expertizei, dispune fie completarea expertizei (ceea ce s-a intamplat, inclusiv prin audierea in sedinta publica a expertilor) fie dispune o alta expertiza. Or, instanta – dupa ce a cerut completarea si clarificarea expetizei - nu a dispus o alta si, fara a avea competenta, a inlaturat concluziile expertizei (care stabileau ca nu exista prejudiciu in dauna ISC) si astfel, prin incalcarea fatisa a legii, i-a condamat pe toti inculpatii. Ce ar mai trebui spus, ar fi ca, si daca instanta a inlaturat proba (expertiza) fara a dispune o alta (asa cum impune C.p.p.), se cheama ca in cauza nu a mai exista proba (legala, certa, pertinenta) si atunci trebuia sa prevaleze principiul in dubio pro reo, ceea ce inseamna ca inculpatii trebuiau – obligatoriu - achitati cel putin din acest punct de vedere.

Asa ca, trebuie si eu sa le confirm celor doi tineri comentatori de la postul B 1 TV: da domnilor, ati intuit bine, Adrian Nastase (alaturi de victimele colaterale), este un detinut politic si se poarta ca atare! Altfel, ce mai poate face ?

Comentarii

# trist dar adevarat!, date 10 septembrie 2012 17:48 +44

si in egala masura grav!...si poate cea mai mare rusine cu care s-a acoperit Romania in ultimii j'de ani, rusine care a devenit un merit cu ajutorul caruia credem ca-i pacalim p'aia din Europa, care,IN NICIUN CAZ, nu procedeaza ca noi! ...iar despre victime colaterale, din punct de vedere uman-dar si procesual- lucrurile sunt, poate, si mai grave, si chiar trebuie vorbit despre asta, mai ales in ce priveste sotia "infractorului Popovici", care chiar a fost condamnata doar pentru ca a fost trimisa in judecata, ea avand calitatea de... sotie! Ba, e grav!Felicitari d-na Ghita, in primul rand pentru obiectivitate!Iar despre diletanti si oameni cu sufletul negru de ura, chiar nu merita vorbit ...!

# nana date 10 septembrie 2012 18:27 +39

Felicitari pentru curaj !

# A_L_I_E_N date 10 septembrie 2012 22:26 +35

Un curaj neobisnuit al doamnei avocat, avand in vedere ca si dumneaei va "beneficia" de "dreapta judecata" a aceluiasi complet de 5 in propria cauza. Au spus multi, multe - despre mizeria securista in care este de ceva timp sufocata justitia la varf. regretabil este faptul ca TOTI magistratii cunosc, chiar daca nu totul - suficient despre manevrele si abuzurile comise la ordinul Sistemului, intorcand "pudici" privirea. Toti vor schimbarea, dar sa scoata altii eventual castanele din foc. Fiecare dintre voi, d-lor magistrati - poarta povara si stigmatul pasivitatii culpabile, caci fara complicitatea dvs, de a tolera/asana abuzurile procesuale grave ale "parchetelor speciale" - Sistemul nu ar fi ajuns atat de insolent si lipsit de retinere. Platesc mai nou inclusiv colegi magistrati, unii chiar cu libertatea, altii "doar" cu cariera, altii cu viata personala supusa santajului unor "probe" obtinute nelegal aflate in DUI-urile accesibile Noii Securitati ...

# A_L_I_E_N date 10 septembrie 2012 22:31 +23

Luati atitudine, domnilor judecatori, in cel mai simplu si decent mod, cenzurati cel putin de acum abuzul, aplicand corect legea. Lasati temerile deoparte si cumparati-va dreptul de a va privi in oglinda constiintei, refuzand sa mai acoperiti abuzuri procesuale, comise de catre marunte fiinte ce nu stiu sa lucreze profesionist un DUP, sub "linistea" asigurata (pana acum) de faptul ca un judecator nu va "indrazni" sa releve si sanctioneze abuzul si incalcarea de lege cu care au fost incropite cauze penale ...

# Istratie date 10 septembrie 2012 18:56 +43

Aidoma lui Cronos, revolutiile isi devoreaza copii. Tragedia noastra nationala este cauzata de cozile de topor, odioasele slugi ale calailor natiei. Adriane nici nu stii cat de mare poti sa fii!

# Ionut date 10 septembrie 2012 18:59 -47

Ce articol ar fi putut scrie apărătorul lui nastase......normal ....deținut politic....pe naiba

# BUNICUL date 11 septembrie 2012 16:10 +15

Vezi mai copile! Acum intelegi de ce te-a botezat ****** ionut si nu Ion? Ai ramas crud la minte, desi fizic esti uzat, iar moral esti "varza" ca sa ma exprim pe intelesul tau! Si doar ti-am mai spus chestia asta si acum cateva luni, insa tot nu ai invatat nimic....Are si neuronul limite! Da "ADRIANE NICI NU STII CAT DE MARE AI INCEPUT SA FII"

# ana date 10 septembrie 2012 20:32 +26

da, Dl Nastase este detinut politic. Datorita lui Basescu: nu voi uita niciodata "Adriane nici nu sti, cit de mic incepi sa fii!!".

# Marinaru date 10 septembrie 2012 23:01 +32

Nu sint PSD-ist,dar trebuie sa recunosc ca A.Nastase este detinut politic,condamnat pentru intimidarea altora care vor sa-si arate muschii.Scopul scuza mijloacele la EI,iar victimile colaterale nu conteaza pentru EI.Cind va veni ziua judecatii oare pentru pentru anchetatorii de astazi??? Nu stiu cind,dar sigur va veni,istoria nu iarta!

# Ioan Gurarea date 15 septembrie 2012 02:37 +1

Marinaru ,ai dreptate! Eu unul , desi nu sunt un "politic " , am un dosar civil , legat de activitatea mea intr-o anumita perioada. Opozantii mei , cu multa ipocrizie au adoptat teza macoveista a prezentarii in fata instantei , " ca daca esti cinstit si curat , nu ai de ce a te teme de justitie". De la intocmirea dosarului meu ( din 2005 ) ma aflu intr-o continua stare de tensiune , efectuindu-se in cauza trei expertize contabile , care nu convin reclamantilor.Au incercat si un dosar penal , la care am primit NUP , s-a incercat si un proces de sechestru judiciar respins de instanta ca inadmisibil , am la Sectia de politie 7-8 reclamatii ale acelorasi opozanti. Si ca un facut , citatiile , convocarile si termenele de judecata veneau tocmai de Anul Nou , Sf, Ioan , Paste , Sf, Maria etc. numai ca momente de mare si implinita satisfactie .

# Ioan Gurarea date 15 septembrie 2012 02:48 +4

Continuare. Acum sunt pe final si cand privesc in urma vad grauntele de nisip aflat in centrul uriasului bulgare justitiar . Voi termina cu bine , dar cu imense cheltuieli materiale , de timp , de nervi si cu afectiuni .De aceea scriu :paziti-va ! Justitia actuala , chiar binevoitoare daca este , este supusa unor proceduri care o incorseteaza . Orice Judecataor ,expert contabil sau procuror poate fii injuriat ca la usa cortului ,poate si reclamat si denigrat pentru favorizarea paratului . Nu-i mai credeti pe alde Monica Macovei cu independenta lor cu tot , ca justitia inca nu poate lucra corect , cu celeritate si neangajata. Nu o mai credeti pe aceasta doamna care dicteaza , practic , de la televizor cine sa fie arestat si cine nu .La Consiliul Europei reprezinta pe cine vrea ea , numai pe Romania nu o reprezinta. Daca aveti conflicte cu cineva,fugiti !

# Ioan Gurarea date 15 septembrie 2012 02:54 0

Continuare : Un singur lucru vreau sa precizez : daca intrati in conflict cu cineva , fugiti - am scris ! In sensul ca mai bine il injuri sanatos si pleci. Daca nu poate fi evitat conflictul , dati-i o palma , ca la primul termen scapati cu o amenda penala si gata. Totusi , daca optati pentru aceasta metoda - atentie ! este pe raspunderea dstra ! Ura !, cu bine !

# doru date 11 septembrie 2012 07:34 +5

daca ar fi fost condamnat pe PROBE ar fi detinut de "drept comun", fiind condamnat "pe interese" si fara nici o proba este detinut politic indiferent cat de mult ar merita puscaria pentru faptele sale.

# eu date 11 septembrie 2012 08:34 -9

Asta e bună! Instanţa a înlăturat expertiza "fără a avea competenţa"... Un soi de, "expertiza=regina probelor"... Este bine... Am decis, nu mai e nevoie de magistraţi!... Judecă experţii! :))

# DOREL date 11 septembrie 2012 09:45 +7

Ma' nene, daca esti asa destept spune tu cand are voie un jude sa inlature o expertiza fara sa puna ceva in loc ! Pai, daca nu avea nimic de ascuns, de ce judele Matei (care avea tot dreptul sa inlature proba, era strict la discretia lui !) nu a dispus ma' nene, alta expertiza si, dupa aia, nu-l intreba niciodata nimeni nimic ! Asa, 10 ani o sa tremure la fiecare telefon ! Parerea mea ... Si, b): mai fratioare, n-oi fi cumva CI sub acoperire, ca si el (ma rog, ea) era la fel de inteligent/a si competent/a ca tine ?

# Ioan Gurarea date 15 septembrie 2012 03:04 0

Lui Eu- Daca nu esti implicat in procese , nu ai de unde sa stii ! Fereasca Dumnezeu - sa fii tarat intr-un proces , care necesita parerea unui expert . Care constituie si proba in justitie . Ce faci , in cine-ti pui mai mare speranta ? In stiinta judecatorului , care stie legile , le interpreteaza si le aplica , sau in expert care furnizeaza judecatorului proba ca esti vinovat sau nu ?.

# DOREL date 16 septembrie 2012 11:31 +1

1. Oricine poate gresi, da' nu despre gresala e vorba ! Ca jude nu ai voie, pur si simplu,  sa inlaturi o concluzie a unei expertize fara sa dispui o contraexpertiza ! 2. Faptul ca judele nu a dispus o alta expertiza/contraexpertiza spune ceva mai mult ! Parerea mea ...

# creste date 11 septembrie 2012 18:28 -9

Aloooo, sorela Ghitzaaaa, da cu concursul contrafacut la parchet nu confirmi? Da matrapazlacurile facute cat ai fost adjunct nu le confirmi? Zii bogdaproste c-ai scapat...oricum te-ai umplut de ******t...!!!

# Ana date 12 septembrie 2012 15:33 +3

Nu-i nici pur nici nevinovat A Nastase de diferite ''matrapazlacuri'', oricum incomensurabil mai marunte decat cele pe care le intreprinde in urma lui Nastase '' mafiotul Marinica fara frica''. A. Nastase i-a lasat mult prea mult de furat hotului astuia. De la ''Mafiot '' v-a mai ramane numai praful si pulberea pentru poporul roman. Romanii vor mostenii harta Romaniei in contur , -asta atata timp cat va mai fi ea o Romanie -, ramasa goala pe dinauntru , impreuna cu datoriile la FMI . Din nefericire. Rabdare. Vor trece si aceste 8-9 luni si A Nastase va fi liber. Sunt convinsa ca nu va sta cu mainile in san, este un personaj mult prea destept si capabil, si apoi nu mai are ce pierde. Mafiotul trebuie pus cu botul pe labe de cineva.

# loco date 13 septembrie 2012 18:52 +2

Tot aud mereu ca Nastase a facut si a dres. Puteti sa-mi dati un exemplu? Eu unul nu-i pot reprosa decat 2 lucruri: 1. a lasat mana libera prea multa baronilor locali (intre noi fie vorba, au facut parapad) si 2. a fost si este vanator, adica unul care omoara animale fara aparare si spune ca toate crimele astea ale lui reprezinta un sport. In rest nu prea vad ce i se poate imputa. Conditiile econiomice ale tarii in vremea lui erau groaznice si totusi a trecut tara prin acea perioada, a terminat negocierile de aderare la UE si a fost singurul guvern care a dus la final un acord cu FMI. 

# factor lex date 12 septembrie 2012 22:50 -1

...

# factor lex date 12 septembrie 2012 22:53 0

...Si bunica a fost... . Incercarea precedenta tocmai a fost cenzurata de LUJU (dupa cum se poate vedea mai sus!)

# evrika date 13 septembrie 2012 09:55 +5

ba factor lex, esti chiar mkitocan, daca te cenzura stergeau cu totul mesajul. dar al tau e un pic gol, nu cumva le ai cu calculatorul ca Motoc cu constituia?

# anti date 14 septembrie 2012 10:49 +3

lumea justitiei e de virf in jurnalism, felicitari!

# ion date 14 septembrie 2012 12:34 0

Articolul contine greseli gramaticale.

# GGG date 14 septembrie 2012 14:33 +1

Se poate, scuze !

# Ioan Gurarea date 15 septembrie 2012 03:12 0

Ioane ! Ai pus punctul pe I . Foarte bine , fii atent cu greselile gramaticale , ca acestea constituie esenta ! Fii vigilent !

# ion date 16 septembrie 2012 08:24 -2

nu sunt av, sunt un cetatean de rand, dar vreau sa va expun cateva probleme esentiale care nu sunt cuprinse in acest articol si care nu sunt dezbatute nici de comentatori, bineanteles au ff mare legatura cu articolul! mii de judecatori si procurori au fost pusi de basescu! acestia sigur ca o sa-l slaveasca pana la capat ca le-a dat paine!multi dintre ei nu sunt ff bine pregatiti dar raspund la comenzi si asta a contat! de aici se vad erorile judecatorilor dar mai ales ale procurorilor!in alta ordine de idei, nu sunt in totalitate de acord cu autoarea articolului! sigur ca mass-media este impartita si slugarnica dar totusi nastase a pus mana pe bani, si nu putini! a fost arogant si a crezut ca stapaneste totul. nu uitati ca a fost in conflict si cu iliescu din cauza arogantei sale, uitand ca iliescu l-a adus prim ministru! nu in ultimul rand ci poate chiar primordial, populatia stie ca politicanul, oricare ar fi el, este avid de putere, fura numai ptr buzunarul lui! pe asta a si mizat basescu! oricare va intra in puscarie dintre politicieni este de bun augur ptr toata populatia tarii! basescu stie ca daca nu vor mai fi la putere pdl-istii vor incepe sa intre si ei, s-ar putea ca si el sa nu fie ocolit! de asta isi aranjeaza posturi pe la marile institutii internationale ca sa fie aparat! problema ptr mine ca cetatean onest care imi platesc taxele la zi, care nu fur si traiesc din salariu, este urmatoarea: sa se continue cu bagatul in puscarie atat din randurile usl-ului cat si din randurile pdl-ului! asta ma intereseaza pe mine: sa-i vad ca platesc si ei asa cum as plati si eu daca as fura!deci dosarul lui nastase o fi el si politic dar fondul este cat se poate de clar:nastase a pus mana pe bani!

# Avocat date 16 septembrie 2012 11:09 -2

Doamna avocat, ati omis sa precizati ca dvs. insasi aveti calitatea de inculpat intr-un dosar privind infractiuni de coruptie. Argumentare dvs. din articol sufera din multe puncte de vedere. De pilda referirea la inculpata Jianu despre care sustineti ca are un rinichi lipsa. Pai lipsa rinichiului reprezinta un cec in alb pentru savarsirea de infractiuni ? Iar lipsa prejudiciului material are vreo relevanta la infractiunile de pericol ? Poate ca dvs. cititi alt cod penal decat noi, avocatii de rand...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.08.2021 – Ambasadorul si-a pus poza cu tatucul Iohannis (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva