2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

“Protestul diasporei”: o halta pe drumul destatalizarii Romaniei

Scris de: Prof. dr. Adrian SEVERIN | pdf | print

13 august 2018 18:24
Vizualizari: 8283

Motto:

„M-or razbuna copiii mei.

Si-acum omoara-ma de vrei

Si-arunca-ma la caini!”

(George Cosbuc)


Eram Presedinte al Adunarii Parlamentare a OSCE cand au fost fraudate alegerile americane in Florida. Eram Presedinte Emerit al Adunarii Parlamentare a OSCE cand s-au pus la cale “revolutiile colorate”. Eram raportor permanent al Parlamentului European pentru relatia cu Rusia si vicepresedinte al Grupului Socialistilor si Democratilor Europeni din PE cand s-a declansat “Pimavara araba”. Intre aceste momente am mai fost Raportor special ONU pentru drepturile omului (in Belarus), vicepresedinte al Comisiei juridice si pentru drepturile omului a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si seful Delegatiei PE pentru Ucraina. Printre altele. In executarea acestor misiuni am fost martor si participant, dar si, in masura puterilor mele, opozant, la planificarea sacrificarii statelor natiune pe altarul unei ordini globale pe care in mod gresit si chiar criminal unii o concepeau ca incompatibila cu existenta acestora. Nici un alt roman nu a mai trait in acest mod o asemenea experienta. De aceea pot citi si intelege ce se intampla in aceste zile in Romania dincolo de perdeaua de fum lacrimogen al detaliilor faptice.

Unii comentatori (ex. Adrian Nastase) au observat ca in mod normal nu exista protest fara motiv, iar motivul este existenta unei crize care poate fi sociala (ex. creste somajul, se introduc curbe de sacrificiu, adica se taie salariile si pensiile, cresc darile catre stat etc.), economica (ex. creste inflatia, creste deficitul bugetar, se prabuseste moneda nationala, se blocheaza creditul) sau politica (ex. guvernul nu isi mai poate promova masurile legislative intrucat nu mai are sprijinul unei majoritati parlamentare iar un alt guvern nu se poate forma intrucat o alta majoritate nu se poate constitui). Or, Romania nu cunoaste nici una dintre aceste crize. Atunci de ce nemultumiri de o asemenea amploare? Raspunsul trebuie cautat in afara Romaniei, acolo unde nu prea se uita lumea. Romania este intr-o criza…geopolitica (cu dimensiunea sa geoeconomica).

Alti comentatori (ex. Alina Mungiu-Pippidi) au subliniat inutilitatea aparenta a protestului. Sa protestezi fara nici un program, fara nici o lista de revendicari pe care sa le poti negocia, dar si fara nici un lider-negociator, cerand numai, intr-un limbaj trivial, demisia guvernului – care se poate reconstitui imediat sub un alt nume in Parlament – si eventual, alegeri anticipate – care cel mai probabil ar fi castigate de aceleasi partide – este o absurditate. Prin urmare toata tevatura nu ar fi decat rezultatul lipsei de cultura politica, exploatata de pescuitorii in ape tulburi care isi pot promova mai usor interesele intr-un mediu instabil politic, negociind cu un stat slab. Caci in spatele unor idealuri inalte colcaie interesele cele mai josnice. Nedumerirea este justificata dar problema nu este tactica, ci strategica. Nu caderea guvernului PSD este urmarita, si nici inlocuirea lui (pentru moment, practic, imposibila) cu un guvern PNL/USR/MRi, ci distrugerea capacitatii de autoguvernare a Romaniei.

In sinteza, actorii crizei geopolitice – care are caracter global – preconizeaza rezolvarea acesteia prin destatalizarea Romaniei. Si nu numai. Romania este doar un caz si asa zisul “miting al diasporei” doar o halta pe acest drum. Obiectivul este crearea unui sistem de guvernare fluid, fara legitimitate electorala si fara constrangeri legale, care sa poata fi dirijat operativ de la distanta, de factori suprastatali, prin intermediul unor grupuri minoritare cu geometrie si identitate variabila,nelegate de vreo agenda nationala coerenta si neidentificate prin ea.

De aceea s-a si apelat la fictiunea „diasporei” ca entitate chipurile de sine statatoare, constienta de sine si actionand pentru sine, distincta de ceilalti romani, cei de acasa, prea slabi, prea indolenti sau prea needucati pentru a “salva Romania” de la niste pericole nedefinite clar, dar cu siguranta teribile. S-a conturat astfel imaginea unei “Romanii exterioare” (intreprinzatoare, cinstita, harnica, responsabila, angajata, democratica) superioara celei “interioare” (asistata, corupta, lenesa, iresponsabila, pasiva, oligarhica). Aceasta Romanie “salvatoare” (fara organizare politica stabila) are, in virtutea apartenentei sale la “natiunea culturala” romana, ca minoritate de elita, misiunea sacra de a elibera “natiunea civica” romana (adica pe romanii traitori pe teritoriul national, in legea statului care le este armura politica) de tirania liderilor nationali corupti, incapabili sa inteleaga comandamentele ordinii globale.

Descifrand „identitatea diasporei” descoperim realitatea modelului care ni se impune: o forta externa, o forta minoritara, o forta cu contur vag si structura fluida, o forta civica (deci opusa politicului), o forta nelegitimata electoral, o forta actionand in afara legii, o forta opusa ordinii de stat. Astazi ea se cheama „diaspora” (ceea ce sugereaza o natiune fara stat) iar nu „emigratie”. Maine, dupa ce ne obisnuim cu ideea, se poate chemaaltfel.Emigrantii romani nu au nici o vina in aceasta tenebroasa afacere; ei sunt numai folositi.

Vineri, 10 august 2018, am avut manifestatii violente. Ele nu urmareau decat testarea capacitatii de reactie a statului si punerea in defensiva a fortelor de ordine, inclusiv prin gesturi defetiste precum dezertarea „comandantului suprem” de la misiunea de a le incuraja si legitima prin transferul legitimitatii sale morale. Sambata, 11 august 2018, manifestatiile nu au mai fost violente, dar au fost le fel de ilegale. Timorate, fortele de ordine s-au bucurat ca nu se mai arunca cu pietre, si au acceptat fara rezistenta blocarea traficului. Iesirea in afara perimetrului legal devine astfel o cutuma. Pe zi ce trece, aplicarea legii devine tot mai … ilegala. si statul tot mai … inutil.

Zilele urmatoare lucrurile se vor repeta. Inclusiv cu unele episoade violente, caci, puterea statului, slabita inclusiv prin anchetele la care parchetul va supune jandarmeria, trebuie masurata periodic si diminuata treptat. Astfel statul se stinge, incetul cu incetul.

Majoritatea, intelegand ca legea a devenit facultativa si ocrotirea guvernului aleatorie, se va refugia in forme arhaice de socializare, cautand in proximitatea sa protectia unor potentati locali. La randul lor, acestia vor acorda protectie numai in masura in care primesc protectie de la o putere externa careia, in acest scop, i se supun. Cand haosul va depasi limitele de toleranta, o alta „minoritate mare” cu caracter „civic”, constituita ad hoc, va interveni pentru a aplica o terapie de soc facand ca inacceptabilul sa devina inevitabil si astfel actiunea brauniana a vectorilor locali sa devina sinergica.

Acest mecanism a fost folosit cu succes in Italia pentru schimbarea premierului Berlusconi. El este acum in plina desfasurare in Marea Britanie pentru a intoarce din drum Brexitul. Cu mult mai mare violenta se manifesta in SUA pentru a anula efectele votului favorabil Presedintelui Donald Trump si a legitima managementul politic al unor forte nealese. Aceste forte sustin inlocuirea democratiei reprezentative, bazate pe alegeri libere si pe monopolulviolenteilegitime de catre stat, cu o democratie zisa „participativa”, ai carei exponenti nu pot fi sanctionati politic, intrucat nu sunt alesi, si nu pot fi sanctionati legal, intrucat guverneaza prin soc iar nu prin lege. Minoritati nevalidate prin mecanisme democratice si constitutionale impun astfel puterii constitutionale o politica neconstitutionala. Ele se valideaza si legitimeaza insurectional; pe o asemenea baza „guverneaza” de maniera nonidentitara si nonstatala.

Asemenea procese si-au aratat deja efectele in Ucraina si Moldova. Ele au fost incercate masiv in Ungaria, Polonia si Turcia. In aceste din urma tari rezistenta ferma astatului natiune a reusit deocamdata amanarea deznodamantului. Caderea Romaniei este esentiala pentru ca ea va antrena si caderea lor. Poate ca Viktor Orban va intelege in sfarsit ceea ce i-am spus in 1997, si anume ca niciodata in toata istoria lor Ungaria si Romania nu au mai fost atat de legate prin interesele lor strategice comune ca in epoca prezenta.

Din acest moment criza politica ceruta de presedintele Iohannis s-a declansat. Obiectivul nu este reinnoirea mandatului sau (tot mai improbabila pe cai democratice firesti), ci oficializarea unei uzante politice care sa rupa legatura dintre legitimitate si autoritate, si astfel dintre vointa populara si actul de guvernare. Cu toate pacatele sale enorme, PSD este ultima structura politica nationala care se opune acestui demers. in urmatoareale saptamani se va finaliza constructia resursei insurectionale capabila sa il anihileze. Formula „reactia disproportionata a fortelor de ordine” imi este foarte cunoscuta. A fost folosita pentru a justifica interventia externa impotriva guvernelor legitime care au incercat sa apere ordinea de drept in Ucraina, Egipt, Georgia, Azerbaidjan etc. sau pentru a paraliza actiunea accestora.

Destatalizarea Romaniei este un proces in desfasurare. El nu favorizeaza un anumit partid sau om politic. Urmarind sa permita tocmai schimbarea permanenta de identitati, valori si paradigme, in functie de evolutia jocului de interese al puterilor parastatale care il promoveaza, se va putea indrepta, dupa nevoi, chiar impotriva cozilor de topor care l-au sustinut si pe care initial parea a le sustine. El neaga orice forma de liant stabil apt a transforma o colectivitate intr-o comunitate, o populatie intr-un popor, o structura politica intr-o natiune.

Conflictul care se desfasoara sub ochii nostri nu este intre „diaspora” si Guvern sau intre PSD si PNL/USR/MRI. Nu este nici intre ordinea de drept interna si grupari anarhiste. El este unul intre identitatea nationala romaneasca exprimata in si aparata prin institutiile publice, si nonidentitatea globala; intre stat si antistat; intre democratia nationala si plutocratia globalizata. Nu despre combaterea coruptiei locale este vorba, ci despre capturarea resurselor nationale.

Cine nu intelege acest conflict nu poate gasi o solutie impotriva procesului de destramare statala la care este supusa Romania. Fara sa stie, jandarmeria nu a aparat in aceste zile ordinea publica, ci siguranta nationala. Ceea ce nu se poate realiza cu mijloacele si tactile fortelor de ordine, ci numai cu cele afectate apararii nationale.

Din nefericire primul care nu intelege cum stau lucrurile este chiar Guvernul Romaniei.

Comentarii

# imun/teanu date 13 august 2018 19:10 +5

A venit "diaspora" sa ceara Guvernului! Ce! Sa ii forteze patronii de (pe unde!) acolo sa le mareasca leafa? Sa ii ia la lucru legal si nu cum sunt, "la negru"? Cand nu poate aici (multinationalele fiind "forte"!) sa le-o faca ACOLO?! Al nostu, Ionesco, a inventat la Paris teatrul absurd. Prietenul meu de 40 de ani la Paris, si pentru Base si si pentru Hoha (Hans) m-a prelucrat ca noi nu ne stim interesul. Acolo la el, unde e, i-a votat si pe Sarcozi si pe MacroU /culmea!, ideile transmise (si foto/cine documentat) fiind ale lui M.Le Pain. dezorientat sunt aici eu, sau el acolo nu intelege nimic. E clar acum, intr-un ascensor dlui. Severin i s-a inscenat o "pilula" /asta nu de la noi, ci de-acolo, el prea periculos si gandind perspectiv, dar mai ales si spunand ce/cum intelege, iar periculos, de clar. Nu noua, nicicum, ci societatatii "multi"(pe ma-sa astazi si maine!), in a carei viziune extensa intram foarte in fata, si prin ce ne-a ramas inca de jefuit si prin unitatea care inca!

# Era evident inca din 1990 ca interesele externe joaca dur date 14 august 2018 00:59 +9

Iar din interior, au lasat lacomia si egoismul sa-si faca treaba... romanii au asistat la un spectacol de magie si circ primitiv in care, de dimineata pana seara toata lumea se cearta pentru putere publica deoarece toti sunt constienti de lipsa de competitivitate in mediul privat. FIecare a crezut ca actionand preponderent individual fara perspective sistematice asupra viitorului comun ca natiune, tara va ajunge sa prospere de la sine. Fals. Avantajele competitive ale Romaniei au fost abandonate "investitorilor". Azi se dezbina si se stapaneste ori de cate ori romanii reusesc sa se solidarizeze cat de cat. Solutii ar dar orbirea politica nu lasa decidentii sa infiinteze fonduri de investitii locale publice care sa cladeasca noi fabrici. Fara prosperitatea intregii societati, doar prin adunarea de biruri, statul a devenit ceea ce vedem. Iar cei care pot destrama un astfel de stat o vor face. Poate ne trezim. Se stie acum ca investitiile straine aduna profituri in locul romanilor, nu ?

# Ene date 14 august 2018 08:48 +2

O analiza exceptionala a situatiei tarii noastre. Cum a fost posibil ca marele jaf al bogatiilor tarii sa se petreaca sub ochii DNA si a celorlalte institutii ale statului roman fara ca nimeni sa se sesizeze? Cand alianta de la putere PSD/ALDE a trecut hotarat la modificarea legislatiei privind Justitia au sarit ca arsi... stim noi cine (!)

# Iulia date 14 august 2018 09:42 +1

Orice este posibil. Si totusi, ceva nu se leaga in toata povestea asta. Este posibil ca Werner si Ciolos s-au lins pe bot de voturile multora din Diaspora (care se pot simti jigniti si dezamagiti de falsa asociere a lor cu mitingul din 10 august). Cum vor incerca cei doi sa compenseze voturile pierdute? Si de ce si-ar fi taiat craca singuri, cand fiecare prezidentiabil cerseste deregula voturile celor din lumea larga, ba unii chiar au “castigat” cu ajutorul acestor voturi? Ma intreb, daca Werner si gasca lui au strans destule semnaturi in corturile "Fara penali", le poate folosi si in alte scopuri? Ciolos cum ar putea sa compenseze eventualele pierderi? In final cine ar avea de castigat de pe urma acestei situatii, poate un al treilea candidat?...

# Edelweiss - Funksender (von Bukowina) date 14 august 2018 10:44 +2

„Atunci când FORȚA DREPTULUI încetează prin autodisoluție, ea este în mod automat înlocuită prin DREPTUL FORȚEI” :roll: Socialmente, este ora 23.59. :-? Aici București - Rröemenika. ORA EXACTĂ. pic, pic, pic, pic, pic! A FOST ORA 24.00 Urmează NOAPTEA MINȚII. :sad:

# biet roman saracu' date 14 august 2018 11:25 +2

Cei din Transilvania ne conduc sau vor sa ne conduca : Dnii Coldea, Johannis, Maior, Augustin Lazar, Dl Csalasz, Dna Kovesi, 'Grupul de la Cluj", dl Rares Bogdan.Tot din Transilvania a pornit si asa zisa 'Revolutie Romana"..Termina azi ce au inceput in1989...Romania 100=Romania doar 100de ani, asa cum, sustin maghiarii , li s-a promis la Trianon.Problema e ca Transilvania NU se va intoarce la Ungaria ci , cum ilustreaza Dl Adrian Severin, va deveni un principat sorosist folosit sa "intoarca" Ungaria de pe calea afirmarii nationale.

# ALECSANDRA date 14 august 2018 15:17 +6

Excepţional d-le Severin, acesta este adevarul pe care multi refuza sa-l accepte, in frunte cu preşedintele !

# Lucan date 15 august 2018 05:18 +1

Romania este Inca o tara bogata si din pacate multi au pus ochii pe aceste comori. Politicieni care favorizeaza imbogatirea corporatiilor, sunt dispensabili. Sunt slave sanse sa plateasca pentru distrugerea tarii, dar sunt sau vor fi platiti de beneficiarii din afara. Putin le pass de viitorul mandat, cand la ei totul se masoara in bani, case,

# Vasile date 15 august 2018 14:50 0

Se zice ca dnul Severin ar fi nepotul lui Silviu Brucan. De asemenea, cica ar fi o poza cu Brucan si Soros. dnul Severin a fost condamnat aiurea se pare. Ceva nu se leaga.

# Adrian date 15 august 2018 20:53 +1

Explicația este una singură: în momentul aprobării legii offshore, stăpânii de sclavi, OMV sa, împreună cu slugile, KWJ, Helvig, Realitetea au manipulat acest meeting, din care diaspora s-a retras anticipat

# Edelweiss - Gioc Iuing ( de Bukowina) date 15 august 2018 23:34 0

Păi este evident de vreo giumatate de an că imensele resurse energetice din Marea Neagră sunt temeiul și imboldul TUTUROR acțiunilor politice, economice, diplomatice etc din ultima vreme. Este clar că este un joc conflictual al intereselor antinomice ale Gasprom versus consorțiul OMV-Exxon. Nu-ți trebuie să fi făcut la apelul bocancilor Kakademia de informații a jeneralului izmenar ca să vezi, cu limpezime de cleștar, ceea ce este aidoma Marelui Zid din Chitai vizibil și din spațiul cosmic. Iar dacă am fi să căutăm un indice referitor la fervoarea și stăruința cu care fiecare tabără își va promova interesele, putem considera drept arhetip metodologic - Iraq-ul lui Saddam Hussein. Au fost în stare bulangii corporatiști să-i inventeze lui Saddam basne despre nuș ce arme chimice, să-l atâârne în ștreang și să-i facă țara praf și pulbere, numai să pună GHEAR pe resurse importante de petrol.

# Edelweiss - Gioc Iuing (de Bukowina) date 15 august 2018 23:42 +2

Prin analogie, cu tristețe se poate afirma că acești nemernici globaliști ar fi în stare să dea cu boamba atomică în lungul și de-a latul pășunii Mioriței numai să-și vadă ei împlinite planurile OCULTE și VENALE. :eek: dar conflictul de natură economică este dublat de reactivarea unui așa-zis „Război rece”, determinat de stupidul joc al strategiei: rusul are minima pretenție ca între cele 2 blocuri militare să existe un spațiu TAMPON, un spațiu al temporizării, un spațiu ce creează rezerva de timp atât de necesară în situații excepționale. Un spațiu ce minimalizează efectul surprinderii. Americanul în schimb, fiind frate de sânge cu Marele Pork Alb, se tot bagă ca mucea-n tot felul de zone, enclave încercând să construiască capete de pod. Și iaca așa se intră în spirala șicanelor și provocărilor de factură militară. Ca o concluzie: Rroemenika este în momentul de față un „CÂMP DE RĂZBOI”. Un răsboi al draaqului de neconvențional, cu multiple fațete.

# Viorel date 16 august 2018 12:39 +2

Excelenta analiza domnului Severin. Incerc sa reamintesc: 1940, Dictatul de la Viena; Tot 1940, Pactul Ribbentrop - Molotov; Dupa razboiul II mondial, cedarea Insulei Serpilor, organizarea tarii pe model sovietic = raioane si regiuni, cu infintarea Regiunii Mures Autonoma Maghiara, prostie remediata prin 1968, prin reinfintarea judetelor; Prin anii '60, Planul Valev - de infiintare a unei structuri "interstatale" care sa cuprinda Dobrogea si cate un strop din RSS Moldoveneasca si RP Bulgaria (Romania fara iesire la mare si fara gurile Dunarii)...

# Viorel date 16 august 2018 13:04 +2

Continuare: Dupa 1990, incercarea de autonomizare a Transilvaniei din martie '90; retrocedarea proprietatilor confiscate de regimul comunist (dar s-au retrocedat inclusiv mosiile luate AI Cuza de pe la manastiri,sau teritorii confiscate dupa Primul Razboi Mondial si acordate ca improprietarire combatantilor sau proprietati confiscate pentru crime de razboi); aprobarea vanzarii terenurilor catre cetateni straini, prostie facuta si de catre Italia la mijlocul secolului trecut dar din care noi nu am invatat nimic si, ca urmare, multi straini au achizitionat terenuri si alte proprietati de-a lungul granitei impuse prin Dictatul de la Viena; Renuntatrea la industria strategica - siderurgie, metalurgie, de aparare, energetica, productia de aluminiu, chimica, constructoare de masini, minerit... (ordinea este aleatorie); Distrugerea invatamantului... si inca multe FAPTE care CONFIRMA analiza domnului Severin

# nume* date 16 august 2018 17:06 0

merita vazut https://www.youtube.com/watch?v=cCxPOqwCr1I

# Mihnea date 17 august 2018 18:10 +3

Analiza este corecta, iar argumentele sunt toate solide. Problema este ca marea masa nu citeste, nu stie, nu intelege. Este mult mai simplu sa crezi ca unii sunt buni si altii rai, iar tu avand chipurile informatiile cele bune, te plasezi intr-una dintre tabere pentru ca vezi doamne asa vrei tu. Manipularea functioneaza ireprosabil si rezultatele se observa tocmai datorita acestei divizari intentionate si evident programate a societatii. Multi vad, putini pricep!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva