22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PAPAGALII SUPERIORI AI MAGISTRATURII – De rasul curcilor: Sectia pentru procurori a amenintat ca va sesiza Comisia Europeana dupa ce procurorii CSM Nicolae Solomon si Florin Deac au fost audiati la SIIJ in dosarul format dupa plangerea Lumea Justitiei privind spalarea lui Kovesi in speta „Sufrageria lui Oprea”. Au trecut sase luni, dar „Brigada Nufarul” n-a facut nicio sesizare. Doar gura sa fie de ei? (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

4 August 2020 13:11
Vizualizari: 5069

Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a profitat de inca o ocazie ca sa se faca de bacanie. Iar dovada a venit chiar de la CSM, intr-un raspuns oferit in exclusivitate pentru Lumea Justitiei.Totul a inceput in 30 iulie 2018, cand senior editorul Lumea Justitiei, Razvan Savaliuc, a depus la Parchetul General plangere penala privind fapte de abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat impotriva Sectiei pentru procurori a CSM, care la 25 iulie 2018, in unanimitate, respinsese actiunea disciplinara (pornita la sesizarea redactiei noastre), prin care Inspectia Judiciara solicita sanctionarea Laurei Kovesi pentru incalcarea deciziei CCR 611/2017, care o obligase sa se prezinte la Comisia speciala de ancheta a Parlamentului Romaniei – „Comisia Sufrageria”. Intre timp, dupa operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, dosarul format in urma plangerii Luju.ro a fost preluat de catre SIIJ. (Gasiti toate linkurile la sfarsitul articolului.)

La 17 februarie 2020, SIIJ i-a audiat pe procurorii CSM Nicolae Solomon (foto al doilea din stanga) si Florin Deac (foto centru). La iesirea de la SIIJ, Solomon a dat o declaratie de presa, sustinand ca nu stia pana in acel moment de plangerea depusa de Luju. In aceeasi zi, cateva ore mai tarziu, Sectia pentru procurori din CSM a emis un comunicat melodramatic, dand de inteles ca atat Nicolae Solomon, cat si Florin Deac ar fi persecutati de catre sectia speciala. Tot in comunicatul cu pricina, „Brigada Nufarul” ameninta ca urma sa sesizeze Comisia Europeana cu privire la aceasta stare de lucruri.


Iata mai intai comunicatul Consiliului din 17 februarie 2020:


Avand in vedere informatiile aparute in mass media privind citarea a doi membri ai Sectiei pentru procurori la Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie, Sectia face urmatoarele precizari:

La data de 13 februarie a fost citat domnul Nicolae Solomon, in calitate de martor, intr-un dosar inregistrat in 2018 la Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie, avand ca obiect infractiunile de grup infractional organizat si abuz in serviciu. Citarea s-a facut prin organele de politie judiciara, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnata de catre doamna procuror Adina Florea. La data de 14 februarie a fost citat domnul Florin Deac, in calitate de martor, intr-un dosar inregistrat in 2018, avand ca obiect infractiunile de neglijenta in serviciu, ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. Citarea s-a facut tot prin organele de politie judiciara, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnata de acelasi procuror Adina Florea.

Despre citarea celor doi membri CSM, s-au scurs informatii in mass media in dimineata zilei de 17 februarie, inaintea desfasurarii actului procesual, intr-o etapa nepublica a procesului penal.

Citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp dupa ce Sectia pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri inaintate de catre Ministrul Justitiei, in vederea ocuparii functiilor de varf la nivelul Ministerul Public, dintre care doua au fost negative.

Sectia pentru procurori apreciaza ca citarea a doi membri ai Sectiei in maniera aratata, in cauze aflate pe rolul SIIJ inca din 2018, precum si scurgerea in media a informatiilor privind cele doua activitati procesuale, in contextul derularii procedurii de avizare partial negativa a propunerilor Ministrului Justitiei de ocupare a functiilor inalte la nivelul Ministerului Public si al unei campanii media indreptate impotriva membrilor Sectiei, reprezinta un factor de presiune si de decredibilizare institutionala.

Sectia pentru procurori informeaza opinia publica ca va sesiza Comisia Europeana pentru a aduce la cunostinta aceste imprejurari.

Sectia pentru procurori va continua sa-si exercite atributiile constitutionale de garantare a independentei fiecarui procuror si a Ministerului Public in ansamblul sau”.


Numai gura a fost de ei


Partea amuzanta abia acum vine: luni, 3 august 2020, Luju.ro a trimis o adresa catre Consiliul Superior al Magistraturii, intreband daca Sectia pentru procurori a trimis pana la urma sesizarea catre CE si, daca da, atunci sa ne trimita o copie dupa document si dupa raspunsul Comisiei Europene, in cazul in care executivul comunitar apucase sa raspunda. Cu o rapiditate uimitoare (dupa numai doua ore), Consiliul ne-a precizat ca nu a mai trimis nimeni nicio sesizare.


Prezentam adresa noastra catre CSM:


In temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, va rugam sa ne comunicati:

- data la care Sectia pentru procurori din CSM a sesizat Comisia Europeana privind imprejurarile citarii la SIIJ a domnilor procurori Nicolae Solomon si Florin Deac (detalii aici: https://www.csm1909.ro/PageDetails.aspx?FolderId=7863);

- numarul de inregistrare al sesizarii, stabilit de catre Biroul registratura, secretariat si arhiva (BRSA) al CSM;

- continutul sesizarii catre Comisia Europeana;

- data la care Comisia Europeana i-a raspuns Sectiei pentru procurori;

- numarul de inregistrare al raspunsului, stabilit de catre BRSA al CSM;

- continutul raspunsului Comisiei Europene”.


Redam raspunsul CSM (vezi facsimil):


Ca urmare a cererii dumneavoastra inregistrate la Consiliul Superior al Magistraturii sub nr. 1/15300/03.08.2020, va comunicam faptul ca pana la acest moment, Comisia Europeana nu a fost sesizata inca.

 Incheiem, mentionand ca letargia „Sindicatului procurorilor” ne-a fost semnalata de catre un cititor, in editia de aici a „Vorbelor de fumoar”. In rest, comentariile va apartin.


* Cititi aici plangerea penala depusa la PICCJ de Lumea Justitiei si minuta hotararii prin care „Brigada Nufarul” a albit-o pe Kovesi

* Cititi aici autovictimizarea lui Nicolae Solomon de dupa audierea de la SIIJ

Comentarii

# Analfabeti date 4 August 2020 16:58 +8

"Pana la acest moment nu a fost sesizata....inca" e un pleonasm urias. In CSM lucreaza si analfabeti?

# NONU date 5 August 2020 06:47 +4

PAPAGALI !!!!!!!!!!!!!!!!

# mitica date 5 August 2020 15:39 +3

Toti procurorii din CSM trebuie judecati si condamnati.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva