25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTR-O SINGURA ZI, ICCJ L-A SPALAT PE PIRLOG IN DOUA DOSARE – Hotararile prin care Sectia pentru procurori a CSM a respins actiunile Inspectiei Judiciare impotriva procurorului militar Bogdan Pirlog au fost mentinute de Inalta Curte. Pirlog fusese trimis in judecata disciplinara dupa ce i-a infierat pe fostii ministri ai Justitiei Catalin Predoiu, Tudorel Toader si Florin Iordache, dar si pe motiv ca ar fi facut propaganda politica, preluand punctajele USR

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 March 2024 14:33
Vizualizari: 2411

Procurorul militar #rezist Bogdan Pirlog (foto), seful Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, a fost scapat de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Si nu intr-un singur dosar, ci in doua dosare disciplinare. S-a intamplat luni, 18 martie 2024.


 

Completul de 5 judecatori ICCJ in materie civila a respins recursul formulat de Inspectia Judiciara impotriva hotararii Sectiei pentru procurori a CSM in materie disciplinara nr. 9P din 13 septembrie 2023, prin care a fost respinsa actiunea exercitata de Inspectia Judiciara impotriva lui Bogdan Pirlog pentru comiterea a doua abateri disciplinare. Este vorba despre:

- manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu” (art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, actuala Lege 303/2022);

- „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii” (art. 99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, actuala Lege 303/2022).


Initial, dosarul disciplinar al lui Bogdan Pirlog (nr. 9/P/2021) a fost trantit de Sectia pentru procurori a CSM pe procedura in noiembrie 2021, dar Inalta Curte a trimis dosarul inapoi la CSM la rejudecare (click aici pentru a citi). In al doilea ciclu procesual, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a respins pe fond actiunea Inspectiei Judiciare, in 13 septembrie 2023, solutie mentinuta de ICCJ luni, 18 martie 2024.


Iata minuta deciziei nr. 54 din 18 martie 2024 pronuntata de ICCJ (dosar 2748/1/2023):


Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 9P din 13 septembrie 2023 pronuntate de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 9/P/2021. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 18 martie 2024”.


Redam minuta hotararii Sectiei pentru procurori a CSM in materie disciplinara nr. 9P din 13 septembrie 2023 (dosar nr. 9/P/2021):


Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Pirlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pusa la dispozitia partilor prin intermediul Grefei, astazi, 13.09.2023”.


Acuzatiile Inspectiei


Dosarul in care Pirlog a fost albit de ICCJ si CSM consta, potrivit Inspectiei Judiciare, in comportament neadevat statutului de magistrat rezultat din modul de exprimare pe pagina grupului denumit 'Forumul magistratilor' de pe reteaua de socializare Facebook, prin folosirea unor expresii, afirmatii defaimatoare la adresa fostului ministru de justitie, actual deputat, Catalin Predoiu, implicat in procedurile de numire la conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ('Numirile celor 3 catastrofe la conducerea MPR a fost cea mai mare victorie a penalilor, servita de mandatarul lor, Predoiu, impotriva unui sistem judiciar slabit de asaltul ce dura de peste doi ani... Indiferent ce asigurari da Predoiu, orice persoana selectata de acesta este compromisa din start'), a fostilor ministri de justitie Florin lordache si Tudorel Toader ('Opera lui Ciordache si TT a fost confirmata si „betonata” prin aceste numiri... Nu exista nicio diferenta de substanta intre TT si Predoiu'), a presedintelui Romaniei ('descalecarea solida a presedintelui lohannis la CSM', 'to do list-ul pe care l-a pus pe masa CSM, incepand cu acceptarea rcomandarilor MCV, Greco si Comisia de la Venetia au fost extrem de importante. Macar le cere celorialti sa respecte recomandarile celor 3 organisme internationale... Ca el si ai lui... par sa le considere obligatorii doar pt ceilalti').

 

 

Alt dosar, aceeasi spalatura


In cel de-al doilea dosar disciplinar al procurorului Bogdan Pirlog, Completul de 5 ICCJ in materie civila a mentinut hotararea Sectiei pentru procurori a CSM in materie dinsciplinara nr. 10P, pronuntata tot in 13 septembrie 2023, in dosarul nr. 6P/2022, prin care acuzatiile Inspectiei Judiciare au fost respinse. Cauza priveste un comunicat din 18 octombrie 2021 emis de procuror in numele ONG-ului pe care l-a fondat (Asociatia Initiativa pentru Justitie), in care, practic, a facut propaganda politica, preluand punctajele discursive ale partidului Uniunea Salvati Romania, acuza Inspectia Judiciara.


Iata minuta deciziei ICCJ nr. 74 din 18 martie 2023 (dosar 2817/1/2023):


Respinge recursul declarat de recurenta Inspectia Judiciara impotriva hotararii nr. 10P din 13 septembrie 2023 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori in materie disciplinara, in dosarul nr. 6/P/2022. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 18 martie 2024”.


Redam minuta hotararii Sectiei pentru procurori a CSM in materie disciplinara nr. 10P din 13 septembrie 2023 (dosar 6/P/2022):


Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Pirlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pusa la dispozitia partilor prin intermediul Grefei, astazi, 13.09.2023”.

Comentarii

# # DESFIINTARE !!! date 18 March 2024 14:52 +2

:eek: :-x :cry: :lol: :P La ce mai trebuie inspectia INjudiciara??? E k mararu' in ciorba... NU are nicio finalitate, doar GARGARA !!! :zzz

# Io date 18 March 2024 16:30 +4

Privirea domnului Parlog e prea fixa.

# ASA DA date 18 March 2024 16:47 +2

Ce vorbesti dle. Clar moftangiu.

# maxtor date 18 March 2024 17:09 0

"Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei." nu stim unde s-a pozat cu pushcociu,e poza pe luju-in africa de vest sau in ucraina de est?

# E tu Brute... date 18 March 2024 20:55 0

@ maxtor , Dumneavoastra, cu tot respectul, imi face impresia ca gresiti intr-o mica masura. Gresiti deoarece consider ca faceti o confuzie intre calitatile de indeplinit ca si procuror cat si rigorile vietii de militar al armatei Romane, cu, comportamentul si "atributiile" comisarilor politici de pe vremea lui STALIN si rolul lor. Dar, nu va pot condamna pt acesta, deoarece in conceptia unor structuri nationale, acestea, conceptiile, au fost preluate si se aplica cu stoicism in practica. Fac si ei ce-i duce.... Nici aceia, nu au fost iar acestia, nu sunt militari.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva