16 aprilie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POLITICIENII RAMAN FARA IMUNITATE – Interviu cu Ramona Ioana Bruynseels despre planurile pe care le are la Cotroceni: „Nimeni nu este mai presus de lege! De aceea, imunitatea politicienilor este un abuz! Imunitatea politicienilor trebuie sa dispara!... Cei direct vizati se vor opune cu disperare. Vor striga ca nu se poate, nu asa repede, nu de tot. Voi fi, la randul meu, imuna la rezistenta lor... Imunitatea a fost si este principala cauza a coruptiei din Romania"

Scris de: E.D. | pdf | print

9 octombrie 2019 12:40
Vizualizari: 2756

Imunitatea presedintelui Romaniei, a ministrilor sau a parlamentarilor a fost ani de zile subiect de dezbatere, taberele fiind evident impartite, dupa caz, intre cei care sustin ca este imperioasa eliminarea imunitatii pentru aceste functii si cei care apreciaza ca se impune pastrarea privilegiului de a beneficia de imunitate pe durata mandatelor detinute. Despre acest subiect am stat de vorba cu candidata Partidului Puterii Umaniste la alegerile prezidentiale, Ramona Ioana Bruynseels (foto), intr-un interviu in care aceasta arata de ce ar fi necesara renuntarea la imunitate, si care ar fi efectele acestei masuri.


Ramona Ioana Bruynseels si-a expus astfel convingerea ca imunitatea politicienilor trebuie sa dispara, fiind in opinia sa un abuz care incalca articolul din Constitutie potrivit caruia cetatenii sunt egali in fata legii. Prin oferirea imunitatii acestor categorii de persoane, se creeaza astfel o discriminare intre cetatenii Romaniei. Exemplificand pana unde poate ajunge beneficiul imunitatii, candidata Partidului Puterii Umaniste la functia de presedinte al Romaniei, Ramona Ioana Bruynseels, este convinsa ca „imunitatea a fost si este principala cauza a coruptiei” in tara noastra.

Publicam in continuare interviul realizat cu Ramona Ioana Bruynseels, candidata Partidului Puterii Umaniste la alegerile prezidentiale:

Candidati pentru functia de presedinte al Romaniei, fiind printre primele persoane publice care si-au anuntat intentia de a ocupa aceasta functie. Printre principalele obiective expuse de dumneavoastra a fost acela de a elimina imunitatea presedintelui tarii, a ministrilor, precum si a parlamentarilor. De ce credeti ca este necesara aceasta masura?

Pentru ca nu trebuie sa fii specialist in drept constitutional ca sa poti citi si intelege articolul 16 din Constitutie, cel care contine doua principii de mare bun simt:

Primul principiu: “Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”. Deci, repet, scrie negru pe alb in Constitutie: “fara privilegii si fara discriminari”!

Al doilea principiu constitutional, scris in acelasi articol 16: “Nimeni nu este mai presus de lege”. E atat de simplu! Nimeni!

Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice. Nimeni nu este mai presus de lege! De aceea, imunitatea politicienilor este un abuz! Imunitatea politicienilor trebuie sa dispara!

Imunitatea nu functioneaza doar in favoarea celor cateva sute de parlamentari si ministri! Imunitatea creeaza un lant nevazut al raului, o spirala nociva a dispretului fata de lege si de omul simplu, un mecanism toxic care leaga Palatele politicienilor de Palatele infractorilor cu gulere albe, construite de infractori cu gulerele gri care ii controleaza pe cei cu gulere negre. Hotii de buzunare, talharii din trafic, traficantii de droguri si de persoane, monstrii care rapesc, maltrateaza si ucid copii au, de cele mai multe ori, o protectie in spate! Stiu pe cineva un pic mai sus! Care stie pe cineva inca si mai sus! Care stie pe cineva sus de tot, care, ce sa vezi, “are imunitate”! Adica nu raspunde pentru raul pe care il provoaca sau il acopera. Imunitatea este una dintre principalele surse ale raului din societatea noastra.

Nimic nu este mai periculos pentru echilibrul unei societati decat sentimentul unora ca pot face orice abuz fara a putea fi sanctionati. E un sentiment toxic. Un adevarat virus care se transmite extrem de repede si patrunde adanc in mentalitati si obiceiuri. Jeep-urile parcate pe trecerile de pietoni sunt un simptom al imunitatii. Oamenii aceia isi imagineaza ca sunt mai presus de lege. Si nu doar ei! Toti cei care incalca legea si normele de buna convietuire o fac cu sentimentul ca nu pot fi pedepsiti. Ca e dreptul lor de a arunca gunoaie pe masina vecinului, de a da muzica tare in miez de noapte, de a-l agresa pe profesorul copilului sau, invers, de a-l agresa pe elev sau pe parintele acestuia, de a-l umili pe pacient sau, din contra, de a-l ameninta pe medic sau pe functionar. Pe scurt, dreptul lor de a face rau este mai mare decat dreptul nostru de a face bine. De a fi bine unii cu altii!

Ce facem totusi cu articolul 84 din Constitutia Romaniei, care prevede ca "presedintele Romaniei se bucura de imunitate"? Este totusi necesara modificarea Constitutiei. Aveti un calendar stabilit pana cand se va putea modifica legea fundamentala in sensul eliminarii imunitatii prezidentiale?

Ca presedinte, prima masura va fi sa incep procedurile pentru desfiintarea imunitatii pentru parlamentari, ministri si presedinte! Pentru ca din imunitate si privilegii se dezvolta abuzurile si coruptia! Imi propun sa transform prevederile constitutionale in realitate, in ceea ce priveste egalitatea in fata legii a cetatenilor. Pasii sunt clari.

Stiu ca cei direct vizati se vor opune cu disperare. Clasa politica va opune rezistenta. Vor striga ca nu se poate, nu asa repede, nu de tot. Voi fi, la randul meu, imuna la rezistenta lor.

In 2020, avem doua randuri de alegeri. Avem sansa sa reinnoim radical politica si societatea. Vom pastra exclusiv protectia pentru voturi si opinii politice. Avem sansa sa transformam Romania.

Iar primul pas il reprezinta alegerile prezidentiale in care romanii pot opta, pe de o parte, intre un reprezentant al clasei politice actuale, care a demonstrat deja tot ce poate, si, pe de alta parte, un reprezentant al Romaniei destepte, care vrea sa se elibereze de imunitati, de privilegii, de impostori ajunsi in functii prea inalte!

Am convingerea ca, de aceasta data, romanii nu isi vor irosi votul pe cei care au aratat deja ca nu sunt in stare sa schimbe nimic! Am convingerea ca romanii vor alege sa traiasca, de acum inainte, intr-o tara in care oamenii normali, care muncesc cinstit, pot fi fericiti! Cum se poate se poate atinge concret un asemenea obiectiv? Cum se pot implini real promisiunile pe care contracandidatii mei le afiseaza abundent, din preaplinul banilor primiti de la bugetul de stat, pe toate gardurile? Cum putem scapa de abuzuri, de coruptie, de nesimtire? In opinia mea, imunitatea a fost si este principala cauza a coruptiei din Romania.

Credeti ca un referendum pentru eliminarea imunitatii este necesar inaintea modificarii Constitutiei?

Este necesar tocmai pentru ca ma astept ca aproape intreaga clasa politica sa fie foarte reticenta la aceasta propunere de eliminare a imunitatii. Parlamentarii si ministrii vor avea nevoie de un argument foarte convingator pentru a accepta un asemenea demers. Si, asa cum am mai explicat, anul 2020 ofera momentul optim pentru a impune schimbarea. Vom avea doua runde de alegeri. Cine se va opune revizuirii, cine va dori sa-si apere iunitatea si privilegiile le va pierde in alegeri. Asadar, pasii sunt foarte clari: referendum privind revizuirea Constitutiei in sensul eliminarii imunitatilor (cu exceptia celei pentru opinii si vot), ulterior adoptarea proiectului de revizuire in Parlament si, la final, referendumul pentru aprobarea proiectului de revizuire.

Cine credeti ca se va opune acestui proiect? De ce nu ar fi o solutie ca renuntarea la imunitatea ministrilor si a parlamentarilor sa se faca in Parlament printr-un proiect de lege?

In opinia a numerosi specialisti in drept constitutional cu care m-am consultat in ultima perioada, ar fi necesar si o interventie la nivelul Constitutiei, indeosebi asupra alineatelor 2 si 3 ale articolului 72, al caror continut actual ar putea determina probleme de constitutionalitate daca imunitatea s-ar elimina printr-un proiect de lege.

Spuneati mai devreme ca din imunitate si privilegii iau nastere abuzurile si coruptia. Care este, in opinia dvs, cel mai relevant exemplu care ne arata ca la adapostul imunitatii s-au savarsit fapte de coruptie?

Cel mai relevant exemplu, cu care se confrunta toti oamenii cinstiti, zi de zi, este cel al dispretului fata de lege al celor care, pentru ca sunt protejati de proptele nevazute conectate la imunitatea unui politician, isi imagineaza ca pot face orice fara sa raspunda. De la soferii agresivi din trafic la traficanti de droguri sau persoane, toti au senzatia ca sunt imuni fata de lege pentru ca cineva ii apara. Cineva care are relatii. Unde duc toate aceste relatii? Din pacate, de cele mai multe ori, ajung pana in lumea politica, la posesorii de imunitate. Asa ca celor care nu inteleg lupta mea cu imunitatea, care o considera lipsita de sens sau de utilitate, le spun inca o data: imunitatea trebuie eliminata nu doar din cauza consecintelor ei imediate, a protectiei excesive pe care o ofera politicienilor, ci si din cauza modelului, exemplului nociv pe care il propaga in intreaga societate.

Comentarii

# TIPA date 9 octombrie 2019 13:15 +3

Pana va fi numita sefa SIIJ, ADINA FLOREA SA FACA BINE SI SA-SI EXERCITE ATRIBUTIILE DE PROCUROR SEF ADJUNCT PENTRU CA MANDATUL PENTRU ACEASTA FUNCTIE NU A INCETAT PRIN NICIUNUL DIN MODURILE PREVAZUTE DE LEGE.Numirea peste mandatul Adinei Florea a lui marin nicolae ca sef adjunct nu-si poate produce efectele legal cat timp Adina Florea era si este sefa adjuncta a SIIJ. Candidatatura Adinei Florea la sefia SIIJ nu este de natura sa-i inceteze mandatul de adjunct pana la numirea de sef SIIJ. Numirea lui nicolae peste numirea si mandatul Adinei FLorea de adujnct nu este producator de efecte juridice. Cand Adina Florea VA DEVENI PROCUROR SEF ATUNCI EA VA DEMARA PROCEDURA DE NUMIRE A ADJUNCTULUI. CEEA CE A FACUT FOSTUL SEF STAN SI PLENUL NU ARE NICIO VALOARE JURIDICA, NUMIREA LUI Marin nefiind producatoare de efecte juridice. Procurorii din SIIJ DE BUNA CREDINTA CUNOSCATORI AI LEGII SA MEARGA LA ADINA FLOREA ATUNCI CAND SUNT NECESARE ACTE ALE ADJUNCTULUI NU LA Nicoale Marin.

# TIPA date 9 octombrie 2019 13:18 +1

Exercitarea de catre Nicolae Marin a atributiilor de sef adjunct la SIIJ nu este decat o imensa ilegalitate si incercare de prosteala a securistilor.

# Neanae date 9 octombrie 2019 14:11 -4

Dna Bruynseels e totuși o alternativa de luat in considerație. Cu nume ciudate care nu prea suna a Valea Nucului suntem de acum antrenați. Îmi place ideea scoaterii imunității celor ce ne conduc. Așa se gandesc de mai multe ori înainte de a păși aiurea! Poate in loc de 6 case unu fura doar una, dacă chiar nu se poate abține ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2021 – La ICCJ se coace riposta impotriva avocatilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva