19 ianuarie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POTOP DE ACHITARI IN OGRADA LUI KOVESI DE SUCEAVA – Curtea de Apel Suceava l-a achitat definitiv pe primarul din Botosani Catalin Flutur. Judecatoarele Androhovici si Lulciuc au dispus in acelasi timp si achitarea functionarilor Primariei Botosani, stabilind ca "fapta nu este prevazuta de legea penala". DNA Suceava a incercat sa ii agate pe reprezentatii Primariei Botosani pentru abuz in serviciu, desi infractiunea fusese dezincriminata cu un an in urma prin Decizia CCR nr. 405/2016 (Minuta)

Scris de: B.G. | pdf | print

26 februarie 2020 18:47
Vizualizari: 4422

Ploua cu achitari la DNA Suceava, structura condusa de procuroarea Mihaela Mihai Popa (foto), cunoscuta si sub denumirea de “Kovesi de Suceava”.
Trimis in judecata pentru un inchipuit abuz in serviciu,
primarul din Botosani Catalin Flutur, varul liderului PNL Gheorghe Flutur, a fost achitat definitiv miercuri, 26 februarie 2020, de catre Curtea de Apel Suceava. Achitarea pronuntata de judecatoarele Daniela Androhovici si Iulia Gabriela Lulciuc de la CA Suceava a fost dispusa, conform minutei, in baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza intai din Codul de procedura penala care prevede: “fapta nu este prevazuta de legea penala”.
Catalin Flutur a fost aparat de avocatul Vasile Tudor.


Nu este insa singura achitare dispusa in cauza. Judecatorele Curtii de Apel Suceava au dispus, in acelasi dosar, achitarea altor patru inculpati, functionari in cadrul Primariei Botosani, acuzati la randul lor de abuz in serviciu. Si in ce ii priveste pe cei patru functionari ai Primariei achitarea a fost dispusa tot in baza art. 16 alin. 1 lit. b) CPP, “fapta nu este prevazuta de legea penala”. Prin solutia data, judecatoarele Daniela Androhovici si Iulia Gabriela Lulciuc de la Curtea de Apel Suceava au mentinut sentinta de la fond pronuntata de judecatoarea Mihaela Mihalache, respingand apelul parchetului anticoruptie.

Extrem de important, toti inculpatii din acest dosar au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu in mai 2017, la un an dupa ce in Monitorul Oficial a fost publicata decizia Curtii Constitutionale nr. 405/2016 privind dezincriminarea acestei infractiuni.

Practic, procurorii condusi de “Kovesi de Suceava” au considerat ca faptele retinute in rechizitoriu intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni care la data trimiterii in judecata era dezincriminata.

Important de precizat, primarul din Botosani este o tinta mai veche a DNA Suceava. Astfel, in septembrie 2015 procurorii au inceput urmarirea penala fata de Flutur sub acuzatia de abuz in serviciu in legatura cu concesionarea unei alei pietonale, prejudiciul retinut de DNA fiind de 8.000 lei (click aici pentru a citi).

Iar de cinci ani dosarul este tinut in sertarele DNA, fara sa fie trimis in instanta sau sa se pronunte o solutie de clasare.

Iata minuta Curtii de Apel Suceava din 26 februarie 2020 (dosar
2085/40/2017):

“In baza art.421 pct.1 lit.b Cod procedura penala, respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul teritorial Suceava impotriva sentintei penale nr. 51 din 19.04.2019 a Tribunalului Botosani. In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala cheltuieli judiciare din apel raman in sarcina statului. Definitiva”. 

Iata minuta Tribunalului Botosani din 19 aprilie 2019:

“1. In temeiul art.396 alin.1,5 din Codul de procedura penala raportat la art.16 alin.1 lit.b teza intai din Codul de procedura penala achita pe inculpatul Flutur Catalin-Mugurel pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu avand ca rezultat obtinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit prevazuta de art.13/2 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 297 alin.1 Cod penal si art. 309 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal (trei acte materiale) intrucat faptele nu sunt prevazute de legea penala.
2. In temeiul art.396 alin.1,5 din Codul de procedura penala raportat la art.16 alin.1 lit.b teza intai din Codul de procedura penala achita pe inculpata Zaiceanu Adriana pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu avand ca rezultat obtinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit prevazuta de art.48 alin.1 Cod penal raportat la art.13/2 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin.1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal (doua acte materiale), intrucat faptele nu sunt prevazute de legea penala.
3. In temeiul art.396 alin.1,5 din Codul de procedura penala raportat la art.16 alin.1 lit.b teza intai din Codul de procedura penala achita pe inculpatul Puiu Constantin-Cezar pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu avand ca rezultat obtinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit prevazuta de art.48 alin.1 Cod penal raportat la art.13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art.297 alin.1 Cod penal, intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala.
4. In temeiul art.396 alin.1,5 din Codul de procedura penala raportat la art.16 alin.1 lit.b teza intai din Codul de procedura penala achita pe inculpata Gontiniac Mihaela pentru savarsirea a doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu avand ca rezultat obtinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit prevazute de art.48 alin.1 Cod penal raportat la art.13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art.297 alin.1 Cod penal, ambele cu aplicarea art.38 alin.1 din Codul penal, intrucat faptele nu sunt prevazuta de legea penala.
5. In temeiul art.396 alin.1,5 din Codul de procedura penala raportat la art.16 alin.1 lit.b teza intai din Codul de procedura penala achita pe inculpatul Apostu Ioan pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu avand ca rezultat obtinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit prevazuta de art. 48 alin.1 Cod penal raportat la art.132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin.1 Cod penal, intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala.
Constata ca in cauza nu exista constituire de parte civila, persoana vatamata Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Botosani neformuland pretentii financiare in cursul procesului penal.
Dispune revocarea masurilor asiguratorii instituite prin ordonantele Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Suceava la data de 15 martie 2017 asupra bunurilor mobile/imobile apartinand inculpatilor dupa cum urmeaza: a) inculpatul Flutur Catalin – Mugurel - un apartament. b) inculpata Zaiceanu Adriana: - un apartament; - autoturism marca Skoda Octavia. c) inculpatul Puiu Constantin – Cezar: - apartament; - autoturism marca Citroen. d) inculpata Gontiniac Mihaela: - apartament; - autoturism. e) inculpatul Apostu Ioan: - apartament; - teren si casa din paianta; - teren si casa din paianta; -autoturism marca Volkswagen New Beetle.
Incuviinteaza plata catre domnul expert Nicolaiciuc Stelian a sumei de 9400 lei reprezentand onorariul raportului de expertiza tehnica judiciara intocmit in cauza si care a fost depus la dosar la data de 22 ianuarie 2019.
In temeiul art.275 alin.3 din Codul de procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea prezentei minute. Pronuntata in sedinta publica din 19 aprilie 2019”.


Iata comunicatul DNA din 4 mai 2017 privind trimiterea in judecata a primarului Catalin Flutur:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

FLUTUR CATALIN - MUGUREL, la data faptei si in prezent primar al municipiului Botosani, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu avand ca rezultat obtinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit in forma continuata,

ZAICEANU ADRIANA, la data faptei director executiv al Primariei municipiului Botosani, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu avand ca rezultat obtinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit in forma continuata,

PUIU CONSTANTIN-CEZAR, la data faptei sef al Serviciului Patrimoniu din cadrul Primariei Municipiului Botosani, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu avand ca rezultat obtinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit,

GONTINEAC MIHAELA, la data faptei jurist respectiv secretar in cadrul Primariei Municipiului Botosani, pentru savarsirea a doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu avand ca rezultat obtinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit,

APOSTU IOAN, la data de secretar in cadrul Primariei municipiului Botosani, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu avand ca rezultat obtinerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 30.11.2006-19.12.2011, inculpatul Flutur Catalin – Mugurel, in calitate de primar al municipiului Botosani, si-a indeplinit defectuos atributiunile de serviciu prevazute de lege, in ceea ce priveste incheierea si derularea unui contract de concesiune ce avea ca obiect exploatarea unui teren in suprafata de 4.668 m.p., proprietatea Consiliul Local al Municipiului Botosani, pe care a fost construit ulterior un complex comercial multifunctional.
Concret, in cuprinsul contractului respectiv, urmat de incheierea altor trei acte aditionale, inculpatul a diminuat ilegal (sub valoarea mentionata in cuprinsul ofertei financiare) redeventa datorata de cesionar institutiei publice pe care o reprezenta.

Mai exact, desi in cadrul procedurii de atribuire a concesiunii ofertantul castigator prezentase o redeventa in valoare de 77,12 lei/mp/an, (in conditiile in care in documentatia de atribuire se prevazuse o redeventa minima in suma de 25,6 lei/mp/an), in contractul de concesiune incheiat dupa finalizarea procedurii s-a mentionat plata unei redevente vadit inferioare in suma 4,91 lei/mp/an.

In demersul sau infractional, edilul a beneficiat si de ajutorul celorlalti inculpati care au intocmit diverse rapoarte de specialitate sau au avizat si contrasemnat hotarari ale Consiliului Local prin care s-a stabilit redeventa, in conditiile de mai sus.

Aceasta conduita a avut drept consecinta prejudicierea bugetului local cu suma de 2.024.236,55 lei, suma ce reprezinta totodata un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului, in calitate de concesionar.
Primaria municipiului Botosani a comunicat ca nu se constituie parte civila in cadrul procesului penal, urmand ca, in eventualitatea unei solutii de condamnare in prezenta cauza, sa isi rezerve dreptul de a promova o actiune la instanta civila.

In cauza s-a dispus instituirea masurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botosani, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Tips date 26 februarie 2020 23:03 +1

Daca Popa da un ochi in ograda lui Gheorghe Flutur sigur nu ia achitare .... E mult material de lucru..."e multe si e grele "....

# Vr date 27 februarie 2020 10:32 +1

.... sau in ograda lui Mustiata.... mare sef la anaf pana nu de mult... chemat la dna,cu sosar in adormire,cu o declaratie de avere de 9 pagini,din slujba de functionar public,si din alte slujbe.....exista divinitate...

# nae din dealul feleacului date 27 februarie 2020 18:40 +1

"Tips"si "Vr"stai o leaca sa-ti mai aduc pe Costica Macaleti-CJ BT si Cornelia Pacreata-OCPI(Cadastru)BT ,abuzuri si falsuri cu terenuri;putintica rabdare ca nu mai e cit a fost si citi or mai trage acestia dupa ei.Pe Mustiata il apara fica sa ,o inch...litura de avocat veleitar.Pe Flutur al batrin nu l-ati vazut cum o invirtea pe Ana ,in emisiunea lui Gusa la G.Humorului,de i se ridica rochia cit suprafata jud.Suceava.Ehei Garfild,motanu de pe acoperis!

# chaplin date 27 februarie 2020 21:04 0

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ha ha Kovesita de Suceava, ar trebui sa stai acasa sa crosetezi cioarapi, ca leafa de la statul roman o iei doar ca mimezi o pseudo munca!!!! Daca ati adus la DNA toti neavenitii de la parchetele de pe langa judecatorii..... atata pot, atata fac, mai mult nu ai de unde cere. :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Va reusi regimul Iohannis sa desfiinteze SIIJ?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar- 18.01.2021 – Se vinde tara. Kovesi e in top

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva