23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PREMIERA IN JUSTITIE IN MATERIA AJUTORULUI DE STAT - Echipa de avocati de la ”Tuca, Zbarcea si Asociatii” a castigat pentru compania aeriana „Carpatair” anularea ajutorului de stat acordat companiei Wizzair de catre Aeroportul International Timisoara

Scris de: L.J. | pdf | print

19 November 2012 17:08
Vizualizari: 11332

O echipa de parteneri ai renumitei case de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii, coordonata de avocatii Raluca Vasilache, Robert Rosu si Ioana Hrisafi (foto) a castigat in instanta pentru compania aeriana Carpatair decizia irevocabila de anulare a ajutorului de stat acordat companiei Wizz Air de catre Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia”. Solutia data de catre judecatorii care au ajuns la concluzia ca acest ajutor a fost acordat ilegal, a fost pronuntata de Curtea de Apel Pitesti in data de 14 noiembrie 2012.


Ajutor de stat ilegal

Decizia Curtii de Apel Pitesti confirma sentinta anterioara a Tribunalului Timis, prin care aceasta instanta a constatat caracterul de ajutor de stat ilegal al masurii de discount global pentru aeronavele de peste 70t MTOW acordat de catre Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia” prin intermediul grilei de tarife publicata in publicatia de informare aeronautica din data de 26 august 2010 si a dispus anularea acestei masuri.

La data de 30 august 2011, Tribunalul Timis admisese cererea formulata de Carpatair, reprezentata de Tuca, Zbarcea & Asociatii, anuland masura ajutorului de stat acordat de Aeroportul Timisoara prin intermediul unor discounturi globale la taxele de aeroport de pana la 85%.

Deciziile obtinute in acest proces, pornind de la prima hotarare favorabila in fata Tribunalului Timis, reprezinta, prin argumentele referitoare la competenta de solutionare a actiunii si a modalitatii de stabilire a existentei ajutorului de stat, o premiera in practica instantelor romane, o constructie juridica inovatoare in materia ajutorului de stat”, a precizat Ioana Hrisafi, avocatul care a asigurat reprezentarea in instanta a Carpatair.

Solutia Curtii de Apel Pitesti este prima decizie irevocabila pronuntata in sirul de procese deschis de Carpatair impotriva Aeroportului Timisoara pentru anularea ajutorului de stat acordat de acesta in diverse forme.

Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta retinuse ca discountul instituit prin grila de tarife nu poate fi justificat din punct de vedere economic, pe de o parte, iar pe de alta parte s-a avut in vedere faptul ca reducerile semnificative la taxele de aeroport erau aplicabile unui singur operator aerian care folosea aeronave avand greutatea maxima la decolare de peste 70t. Esential in pronuntarea solutiei a fost faptul ca masura ajutorului de stat nu a fost notificata in prealabil Comisiei Europene si a fost pusa in aplicare in lipsa avizului Comisiei Europene cu privire la compatibilitatea acesteia cu piata comuna.

Apararea Carpatair a fost asigurata de o echipa mixta din cadrul renumitei case de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii, sub coordonarea partenerilor Raluca Vasilache, Ioana Hrisafi si Robert Rosu. Din echipa de aparatori au mai facut parte Mihaela Maxim, Managing Associate in cadrul departamentului de litigii si Anca Jurcovan, Managing Associate in cadrul departamentului de dreptul concurentei.

Tuca, Zbarcea & Asociatii este cotata in fruntea clasamentului realizat de directorul international Legal 500 in ceea ce priveste capacitatea de solutionare a disputelor. Echipa de peste 40 de avocati din cadrul departamentului de litigii si arbitraje interne si internationale reprezinta clienti la toate nivelurile sistemului jurisdictional romanesc, de la tribunalele de prima instanta pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si in proceduri speciale in fata Curtii Constitutionale si in fata instantelor nationale si internationale, in proceduri complexe de arbitraj in baza regulilor Curtii de Arbitraj Comercial International (Camera de Comert si Industrie a Romaniei), ICC, UNCITRAL si ICSID.

 

Comentarii

# Lili date 19 November 2012 22:21 0

Ce periculos e maestru' Rosu... intre doua nu-l p[loua.... :D

# gogu date 20 November 2012 09:53 -1

felicitari echipei. foarte tare. deci wizzair avea favorizare ca daca i se facea discount normal ca isi permiteau ca biletul sa fie mai ieftin.

# angel date 26 November 2012 18:41 0

Mai gogule ..dar de ce ai cap..sa nu te ploua in gat??..cum poti sa zici felicitari unor dementi care in loc sa aprecieze o companie low cost care vine in sprijinul oamenilor de rand..ii dau in cap:(

# Paul date 28 November 2012 09:03 +1

Solutia era lesne de anticipat, atata timp cat ajutorul nu fusese notificat C.E. pe de o parte, iar pe de alta parte, era si o masura de discriminare pe Legea 137/2000...Deci se putea aborda problema din mai multe unghiuri, cu conditia sa afli despre ea! Oricum este un succes si trebuie apreciat ca atare. Ma bucur ca in sfarsit avem si instante moderne, care stiu sa citeasca si sa analizeze acte, etc....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva