27 January 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCES DE 30 MILIOANE EURO – Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut la ICCJ o solutie definitiva de respingere a actiunii Municipiului Bucuresti indreptate impotriva proprietarului fostului sediu al Primariei Capitalei. Municipalitatea dorea sa obtina dreptul de proprietate asupra cladirii evaluate la aproximativ 30 de milioane de euro. PMB a pretins ca ar fi beneficiarul unei promisiuni de vanzare, ce i-ar fi conferit dreptul de a solicita proprietarului cladirii transferul dreptului de proprietate

Scris de: L.J. | pdf | print

22 July 2020 18:17
Vizualizari: 5373

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a anuntat miercuri, 22 iulie 2020, ca a castigat definitiv un proces cu miza de 30 de milioane de euro. Mai precis, Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat recursul unei cauze in care a fost implicata Primaria Capitalei.


 

Si mai exact, Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut la instanta suprema o solutie definitiva de respingere a actiunii Municipiului Bucuresti indreptate impotriva proprietarului fostului sediu al Primariei, prin care primul tindea la dobandirea dreptului de proprietate asupra cladirii evaluate la aproximativ 30 de milioane de euro.

In acest litigiu, proprietarul cladirii a fost reprezentat de o echipa de avocati coordonata de Ioana Gelepu (foto), Partener in cadrul departamentului de Litigii si Arbitraje al Tuca Zbarcea & Asociatii. Din echipa a facut parte si Irina Raileanu, Managing Associate.

Litigiul a fost initiat in anul 2014, de catre Municipiul Bucuresti in contradictoriu cu proprietarul cladirii din Splaiul Independentei (sediu al Primariei pana in ianuarie 2017), solicitandu-se instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare. In cadrul acestui demers, Municipiul Bucuresti a pretins ca ar fi beneficiarul unei promisiuni de vanzare, ce i-ar fi conferit dreptul de a solicita proprietarului cladirii, evaluate la aproximativ 30 de milioane de euro, transferul dreptului de proprietate.

Tribunalul Bucuresti, ca prima instanta, a respins in tot demersul Municipiului Bucuresti. Solutia a fost mentinuta de instanta de apel. Desi a pastrat solutia de respingere a actiunii, retinand ca nu exista o promisiune de vanzare valida, intrucat nu a fost respectata cerinta legala a stipularii unui pret determinat sau determinabil, instanta de apel a apreciat totusi ca proprietarul cladirii isi asumase o obligatie de a vinde, la cererea Municipiului Bucuresti. Aceasta hotarare a fost ulterior atacata cu recurs atat de Municipiul Bucuresti (care critica solutia de respingere a actiunii), cat si de proprietarul cladirii, acesta din urma argumentand ca nu si-a asumat o atare obligatie.

Prin decizia civila din 14 iulie 2020, ICCJ a respins recursul Municipiului Bucuresti si a admis recursul proprietarului cladirii, dispunand inlocuirea considerentelor criticate.


Avocata Ioana Gelepu a explicat:


Discutam despre un litigiu cu o miza considerabila, derivata din valoarea substantiala a cladirii, cu multiple ramificatii de ordin civil, expuse prin zeci de argumente pe care partile le-au dezbatut timp de peste 6 ani, dar si cu un substrat probatoriu complicat, tradus in doua expertize de specialitate. Solutia instantei supreme confirma corectitudinea punctului de vedere al proprietarului, reprezentand o frumoasa recunoastere a argumentelor ce tineau de regulile aplicabile promisiunilor de vanzare, criteriile de interpretare a contractelor, regimul conventiilor private, precum si de institutii-pilon in materia procedurii civile”.

Echipa de litigii si arbitraje a Tuca Zbarcea & Asociatii este una dintre cele mai titrate din Romania, potrivit ghidurilor juridice internationale – Chambers & Partners, Legal 500 si Global Arbitration Review (GAR), care plaseaza Tuca Zbarcea & Asociatii in fruntea plutonului firmelor de avocatura specializate in solutionarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii si arbitraje i-a fost acordat recent premiul „Firma de Avocatura a Anului din Romania in domeniul: Litigii si Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distinctii conferite de Benchmark Litigation Europe (publicatie a Euromoney Legal Media Group).

Comentarii

# nae girimea date 23 July 2020 06:52 0

Bai , da'cine draku o fi apropitaru ?

# UREKE date 26 July 2020 21:22 0

Multi ani la rand sediul PMB aflat vis-a-vis de Cismigiu (dar care are partea din spate pe Splai) a facut obiectul unor reparatii GRAN-DI-OA-SE. Este o cladire superba, un model de arhitectura romaneasca si reparatiile erau necesare . Si JUS-TI-FI-CA-TE. Acum aud ca Primăria Bucuresti nu este proprietarul cldirii si nici nu va fi. Rog pe cineva sa-mi spuna ca ma insel si ca litigiul din articol se refera la alta cladire. Sau ca reparatiile de care zic NU au fost platite de Primarie , ci de misteriosul ”proprietar” ...nici nu pot sa termin fraza asta improbabila , ca ma umfla râsul. Poate se activeaza candidatii la Primarie sa ne lamureasca cum ramane cu banii imens de multi investiti in reparatii. Eu cred ca ii raman ”proprietarului” ca o justa despagubire pentru LIPSA DE FOLOSINTA. Nu ? Bine ca am capat de comunism.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.01.2023 – Favoritul pentru sefia PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva