19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROIECTUL LUI CODRUT OLARU - Ministerul Public cere includerea Procurorului General in CSAT: „Este legitim, necesar si proportional cu scopul existentei de facto a CSAT”. Ideea ca Procurorul General sa devina membru CSAT a fost enuntata prima data, in 2013, de adjunctul PICCJ Codrut Olaru: „Desi avem responsabilitate pe ce inseamna politici strategice pe zona noastra, nu suntem inclusi in CSAT”. Presedintele Iohannis si-a dat deja acordul

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 February 2016 13:21
Vizualizari: 5429

Procurorul General al Romaniei ar putea deveni membru de drept in Consiliul Suprem de Aparara a Tarii. Asta se va intampla in cazul in care Legea privind organizarea si functionarea CSAT va fi modificata, in sensul includerii Procurorului General al Romaniei ca membru de drept al Consiliului, asa cum cere conducerea Ministerului Public. Este de fapt o idee mai veche, lansata in dezbatere pentru prima data, in 2013, de actualul adjunct al PICCJ Codrut Olaru (foto), idee ce a fost ulterior sustinuta inclusiv de presedintele Romaniei Klaus Iohannis.


Astfel, PICCJ a anuntat, miercuri 24 februarie 2016, ca i-a transmis fostei asistente a Monicai Macovei, ministresa Raluca Pruna, propunerea de completare a Legii 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in sensul includerii ca membru de drept al acestei institutii si a Procurorului General. In opinia Ministerului Public, prezenta Procurorului General in CSAT este legitima, necesara si proportionala cu scopul existentei de facto a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. De asemenea, PICCJ arata ca Ministerul Public are un rol fundamental in ceea ce priveste apararea si securitatea nationala a Romaniei.

Iata comunicatul Ministerului Public:

Conducerea Ministerului Public a transmis ministrului Justitiei propunerea de completare a Legii nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in sensul includerii ca membru de drept al acestei institutii si a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

S-a considerat ca participarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in CSAT, in calitate de membru de drept al Consiliului, ar reprezenta in fapt acelasi argument constitutional – a participarii unui reprezentant al unei puteri a statului (puterea judecatoreasca) in actele deliberative ale unui organ al altei puteri a statului (puterea executiva) - ca manifestare a echilibrului puterilor in stat si fara a incalca principiul separatiei suple a puterilor.

Motivul unei asemenea participari este legitim, necesar si proportional cu scopul existentei de facto a CSAT.

S-a apreciat, totodata, ca procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este reprezentantul de drept al Ministerului Public in raporturile cu celelalte institutii ale statului, iar Ministerul Public are un rol fundamental, atat proiectiv, cat si operativ, in arhitectura de aparare si securitate nationala a Romaniei”.

Codrut Olaru: „Cred ca se impune in mod categoric acordarea initiativei legislative Ministerului Public”

Asa cum spuneam, ideea ca Procurorul General al Romaniei sa faca parte din CSAT nu este una noua. Ea ii apartine actualului adjunct al PICCJ, Codrut Olaru, acesta fiind cel care a enuntat-o pentru prima data in spatiul public. S-a intamplat in 8 mai 2013, cu ocazia interviului pe care Codrut Olaru l-a sustinut la CSM, in vederea numirii in functia de conducere din PICCJ.

Atunci, Codrut Olaru a explicat Romania este singura tara in care Ministerul Public nu este inclus in CSAT, in pofida responsabilitatilor legate de politicile strategice pe care aceasta institutie le are. Mai mult, Codrut Olaru a precizat ca, din punctul sau de vedere, Ministerul Public ar trebui sa aiba si initiativa legislativa:

Cred ca se impune in mod categoric acordarea initiativei legislative Ministerului Public. Insist foarte mult pe acest lucru, deoarece din aceasta perspectiva Ministrul Public traieste un paradox. Suntem, probabil, cel mai mare consumator de legislatie penala, cand vorbim de punerea in practica a unor creatii legislative, dar paradoxul face sa nu putem sa ne promovam propriile legi prin intermediul autoritatii legislative, atunci cand experienta si practica procurorilor arata ca sunt legi care trebuie modificate, abrogate, sunt aspecte infractionale care nu sunt reflectate in legislatia actuala. Cred ca Ministerul Public are nevoie de initiativa legislativa proprie. Evident ca, in acest context, poate ca trebuie luat in calcul si includerea in CSAT a Ministerului Public. Suntem singurul minister public, care, desi avem responsabilitate pe ce inseamna politici strategice pe zona noastra, nu suntem inclusi in CSAT”.

Iohannis: "Din acelasi punct de vedere al consolidarii sistemului judiciar, opinez ca, in perspectiva regandirii si modernizarii arhitecturii institutionale a legilor sigurantei nationale si a legii CSAT, este util sa luam in discutie daca nu cumva intre membrii CSAT ar trebui sa se regaseasca si Procurorul General”

Propunerea Ministerului Public trimisa fostei asistente a Monicai Macovei, Raluca Pruna, are toate sansele sa fie sustinuta inclusiv de presedintele Romaniei Klasu Iohannis. Afirmam acest lucru intrucat Iohannis, in sedinta CSM din 6 ianuarie 2015 la care a participat, a precizat ca ar trebui analizat daca nu cumva printre membrii CSAT ar trebui sa se regaseasca si Procurorul General al Romaniei. Totodata, Iohannis a imbratisat si cea de-a doua idee enuntata in 2013 de Codrut Olaru, si anume ca Procurorul General sa aiba drept de initiativa legislativa:

Este de datoria mea sa arat, totodata, ca institutiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Institutiile nu 'apartin' conducatorilor. Doar asa ne putem feri de derapaje si manipulari, de situatii periculoase si nedemocratice. Asadar, institutiile trebuie consolidate si aparate in ansamblu, si aici ma refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul general, DNA si DIICOT. De asemenea, din acelasi punct de vedere al consolidarii sistemului judiciar, opinez ca, in perspectiva regandirii si modernizarii arhitecturii institutionale a legilor sigurantei nationale si a legii CSAT, este util sa luam in discutie daca nu cumva intre membrii CSAT ar trebui sa se regaseasca si Procurorul General, nu o persoana anume, ci institutia Procurorului General. De asemenea, cred ca CSM, Inalta Curte si Parchetul General ar trebui sa poata avea initiativa legislativa pentru ca reprezinta institutiile de aplicare a legii, respectiv de guvernare a justitiei”.

Comentarii

# DODI date 24 February 2016 13:48 +6

Pentru PRUNĂ propunerea este egală cu zero dacă nu vine de la UE sau Macovei (icoana la care se închină în fiecare seară!). Așa că Ciolanis nu contează în această ecuație. Când te gândești că mai trebuie și modificată o lege pentru asta este prea mult pentru MAGIUN.

# Consolidatul paranoic date 24 February 2016 14:04 +7

Si uite asa, se incheaga brandza puterii, ce ironie, sa impuna propuneri in virtutea legei gravitatiei, ca tot ce vine de sus(CSAT), sa fie aprobat cu aplauze si vot unanim. Nu ridicati privirea in sus, nu vociferati, ci doar multumiti rumegand pleasca azotato-fosfato-sulfuroasa drept in capul cetatenilor, Uite cum se consolideaza diktatura rasei Marelui Alb(de scrof nemtesc!). Mai departe, istoria se repeta cu personaje sinistre, infasurate in mania grandorii paranoiace. 8) 8) 8) 8) 8) :cry:

# steluta date 24 February 2016 14:51 +13

O IDEE PROASTA. . . . . .DUPA 1989 TREPTAT SECURITATEA A REDEVENIT O SUPRAPUTERE IN STAT . . . . . ULTERIOR AMBASADA SUA SE AMESTECA ABUZIV IN JUSTITIE SI POLITICA INTERNA . . . . ASTAZI SE DORESTE OFICIALIZAREA ACESTOR MECANISME OCULTE PRIN CSAT , BIG BROTHER SI ALTE MIZERII COLONIALISTE

# ADEVARUL date 24 February 2016 15:13 +9

STELUTA...BĂSISTII RUSI CARE CONTROLEAZĂ ROMÂNIA PRIN PARCHETE DORESC DE MULT SĂ AJUNGĂ ÎN C.S.A.T....ULTIMA REDUTĂ CARE LE-AR PUTEA BATE OBRAZUL PT. CĂ AU DEVALIZAT ROMÂNIA,EU MĂ ÎNTREB ALTCEVA...SI ANUME DE CE NU A INTERVENIT PÂNĂ ACUM CEI DIN CSAT VIS-A-VIS DE O SITUATIE DISPERATĂ IN CARE SUNTEM,O SITUATIE DE VULNERABILITATE MAXIMA DATORITA UNOR CIURUCURI BĂSISTE CU PRETENTIE DE MAGISTRAT...OARE SUNT SI EI NISTE TRADATORI SAU FIIND STRAINI DE INTERESUL NATIONAL ISI DORESC SĂ ASISTE NEPUTINCIOSI LA BATAIA ACTUALĂ DE JOC...SI EI FAC SLUJ BASISTILOR DIN JUSTITIE?...O SĂ PĂTEASCĂ LA FEL CA NOI TOTI...ATUNCI,IN LIPSA INDEPENDENTEI SI PROFESIONALIZĂRII JUSTITIEI,MAFIA JUDICIARĂ AFLATA LA PUTERE SE POATE IMPUNE LA ORICE NIVEL,CE SA CAUTE PROCURORII IN CSAT...DE CE NU PROFESORII SAU INGINERII  8) DEOCAMDATĂ PROCURORII S-AU DESCALIFICAT DIN CAUZA SEFILOR PARCHETELOR...PT. 100 DE ANI.

# Steluta date 24 February 2016 15:55 +6

doar un propagandist decupat din filmele alb-negru justifica imixtiunea vizibila a unui komisar american prin abuzurile presupuse a unui komisar rus . . . .. . De ce Romania nu poate avea aceeasi atitudine demna precum Polonia , Cehia , Slovacia , ungaria care nu permit ambasadei SUA sa s amestece in justitie avand in acelasi timp cu totii un respect din partea SUA si regim al vizelor liber fata de slugoii din Romania incremeniti in propaganda ruso-americana ca si tine

# ADEVARUL date 24 February 2016 21:10 0

”STELU.” FIE CA DRAGOBETELE SĂ TE UMPLE DE BUCURIE,LA FEL CA RĂSPUNSUL MEU: AFLĂ CĂ CEI ÎNCREMENIȚI ÎN JOCUL AXEI RUSO-AMERICANĂ Ș.A.M.D. PENTRU CĂ MAGISTRAȚII VÂNDUȚI RĂSPUND LA ORICE COMENZI,PE BANI,NU SUNTEM NOI...NIȘTE OBSERVATORI-VICTIME,CI CHIAR SCÂRBELE CARE ÎN LOC SĂ FIE CUM ZICI TU...ADICĂ MAGISTRAȚI ADEVĂRAȚI CARE SĂ LUPTE NON-STOP ȘI DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE PENTRU DOMNIA ȘI RESPECTAREA LEGII,RESPECTIV A NORMELOR CARE SĂ ASIGURE ȘI NOUĂ PROSPERITATE ȘI FERICIRE...PREFERĂ SĂ FUNCȚIONEZE CA O GAȘCĂ DIN SPATELE BLOCULUI,LA UMBRA UNUI SISTEM CORUPT INCA DE PE VREMEA LUI CEAUSESCU...POLONIA ETC. SI-AU EXILAT MAGISTRATII SOCIALISTI-COMUNISTI,CE SĂ FACI CU UNA CA STANCIU?CU FAM. MORAR,COVESI...ETC. ALTCEVA DECÂT CE DOREȘTI,DACĂ AI BANI,DESIGUR.ȘI FIIND POZITIONATE ACESTE SECĂTURI ÎN POSTURI DE CONDUCERE...INSPIRĂ TEAMĂ ȘI FAC JOCURILE CARE NE-AU ADUS LA SAPĂ DE LEMN,LA NEBUNI...MAI RĂU CA ÎNAINTE DE 1989...CÂND PRIMEAU ORDINE DOAR DE LA CEAUSESU SI RUSIA,ACUM TOȚI LE COMANDĂ...

# unul din lumea cea mare date 24 February 2016 19:41 0

pentru tanti steluta//ca sa contracaram aceste puteri oculte eu propun sa-l sustinem pe ciuvica, sa se lupte cu imperialistii cum stie el..

# unul din lumea cea mare date 25 February 2016 10:36 +3

comentariul nu/mi apartine,dar este DE BINE!!!!!!!!imi place de ciuvica si/l sustin

# obiectiva date 25 February 2016 19:27 +1

nici nu ma mir, la mintea ta mai pui 5 bani si cumperi o creta  :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P

# Vladi Mir date 24 February 2016 15:22 +13

Bine, bine, pe procurorul general l-om baga in CSAT, dar unde Doamne iarta-ma i-om mai baga si pe procurorii colonei, procurorii locotenenti colonei, procurorii maiori, s.a.m.d. ... ?! Intrebarea este pur retorica, pentru ca toata lumea stie si simte ca ei sunt deja prea bine bagati prin toate ungherele campului tactic, cot la cot  cu colegii lor de grad,  judecatori...!

# Ziaristul de serviciu date 24 February 2016 16:07 +3

Felicitari!!! In sfarsit un profesionalist!!! Un super manager.... Un magistrat care si a vazut de treaba lui... A cam suparat multi corupti...carcatasi pe la trusturi mani******toare.... Felicitari!!! Colegii si fostii subalterni te sustinem!!! Un om carui ii pasa si de oameni si adevar!!!

# Titi Rezu date 24 February 2016 17:47 +2

Un șmecheraș, un fel de Dragnea al sistemului judiciar. Nu e nimic de capul lui.  Îmi pare rău...

# Tot eu îs date 24 February 2016 17:19 0

Bravo olarului !!!!fostul meu coleg de facultate ieșit șef de promoție!!! Tot așa sa o ții!!! E beton Coco!!!!

# Observator 001! date 24 February 2016 17:43 +4

Noaptea minții sub fruntea lui Codruț! 1. Cum să fie un procuror, fie el și șeful Parchetului General, reprezentantul Puterii Judecătorești? 2. Parchetiștii noștri dragi, voi nu sunteți, măi, rătăciților, parte a Puterii Judecătorești, voi sunteți parte a Puterii Executive, năuciților! 3. Procurorul General, da, trebuie să fie membru al CSAT, dar în virtutea altor considerații sistemice, neîmplinitule! 4. Aveți nevoie de sprijin conceptual, vă ajut eu, pe bune, pro bono. 5.Ca să știți și voi, KWJ a supt ideea tot din spațiul gândirii mele, nu direct, dar a mea a fost ideea, nefericiților!

# Doctor X ! date 24 February 2016 20:22 0

Din câte știu, în Parchetul General, o teză de doctorat a unui procuror îi poate ajuta semnificativ în conceptualizarea acestui proiect și coagularea unei expuneri de motive mai mult decât semnificative, convingătoare. Gata, bre, căutați-o, copiați-o (adică, plagiați-o, că de mai mult nu sunteți în stare) și ieșiți cum se cuvine pe piața epistemologică a creației. Altfel, vă faceți de ... bip!...

# Valentin Buliga date 25 February 2016 15:03 +4

Singura observaţie pertinentă de pe această pagină este a lui Observator 001. Păcat că e neasumată transparent. Art.1 alin.4 din Constituţia României proclamă principiul separaţiei şi echilibrului trihotomiei legislativ/executiv/putere judecătorească. Dispoziţiunile art.126 alin.1 din Constituţia României, în cadrul autorităţii judecătoreşti, identifică principal comitent Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi prepuşii acesteia instanţele judecătoreşti, Ministerul Public fiind desemnat doar ca o componentă subsidiară a autorităţii judecătoreşti. Procurorul general adjunct al României utilizează greşit noţiunile juridice, pervertind construcţia constituţională printr-un sofism pretenţios.

# Moldova e fruncea!!!! date 24 February 2016 17:43 -2

Moldova e fruncea!!!

# Wwwww date 24 February 2016 17:50 -2

Respect!!!!

# wwww date 24 February 2016 18:03 -2

traiasca moldova

# Mulder, agentul mulder date 24 February 2016 18:10 +8

dar de raspunderea magistratilor nu ar dori vb? Le e frica sau stiu ca s-ar duce dracu cam repede.....poate prea repede....multi magistrati? Si viteza ar fi mai mare decat in cazul angajarilor si scolarizarii la INM.... :-x :eek:

# Propunere pt. subfruntea lui Codruț! date 24 February 2016 18:35 +10

Din CSAT,  musai să facă parte și un reprezentant al ALRO!

# Plus 1! date 24 February 2016 18:58 +6

Suportacii  lui Codruț sunt la post. Bravo, măi, judiciarilor, dar sârguința voastră protejează doar forma, neinspiraților!

# Jiji Jmecheru... date 25 February 2016 08:41 +3

Mă, rătăcitule, păi ministrul Justiției nu face parte din CSAT? Aha, că el nu este capabil să își individualizeze și să își definească rolul, este cu totul altceva, nebunaticule. Iar voi, ăștia din Ministerul Public, de cine dracului aparțineți, cui vă subordonați? Măi, rătăcilă, uite îți trimit între urechi rugămintea să revezi conținutul Art.132 din Constituția României (Cap.VI, Secțiunea a 2-a, că să îl găsești mai ușor!). 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva