20 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROTEST - Asociatia Magistratilor acuza “trocul politic” facut la numirea sefilor la marile parchete: “Reprezinta un grav atentat la statutul procurorului, la independenta acestuia... Reprezinta cea mai grea lovitura data statului de drept, dupa anul 1989” (Scrisoarea)

Scris de: L.J. | pdf | print

3 April 2013 18:54
Vizualizari: 8761

Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatorul Dan Spanu (foto), considera ca propunerile pentru functiile de conducere din Parchetul General, DNA si DIICOT sunt rezultatul unui “troc politic”. In opinia AMR, modul in care au fost facute nominalizarile este un grav atentat la statutul si independenta procurorilor si reprezinta o incalcare evidenta a principiului separatiei puterilor in stat.


Asociatia Magistratilor solicita CSM sa intervina pentru rezolvarea crizei din sistem si cere retragerea propunerilor pentru sefia marilor parchete, acestea urmand sa fie facute doar pe baza criteriilor profesionale.

Prezentam scrisoarea de protest a Asociatiei Magistratilor din Romania:

Asociatia Magistratilor din Romania intelege sa protesteze fata de maniera grosolana in care, astazi, 03.04.2013 au fost date publicitatii nominalizarile ministrului interimar al justitiei si Prim Ministru al Romaniei, Victor Ponta, privind functiile de conducere din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si Direcția de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, respingand in mod categoric modul in care s-a desfasurat intreaga procedura.

Asociatia Magistratilor din Romania ia act de faptul ca celelalte doua puteri in stat, au folosit prin comportamentul adoptat, fata de puterea judecatoreasca, parghii care nu au nicio legatura cu statul de drept, ca au incalcat in mod evident principiul separatiei puterilor in stat, garantat de Constitutie.

Asociatia Magistratilor din Romania cere factorilor politici sa inceteze imediat orice idee de compromis ce vizeaza justitia, sa dea dovada de responsabilitate si consecventa in respectarea principiilor, a statului de drept, confirmand astfel ca Romania este in Europa si nu in afara ei.

Asociatia Magistratilor din Romania apreciaza ca trocul politic facut in ceea ce priveste functiile de conducere din parchete reprezinta un grav atentat la statutul procurorului, la independenta acestuia, dar si o decredibilizare oficiala a acestei categorii profesionale, prin nominalizarii lipsite de transparenta, dincolo de orice criteriu de obiectivitate, ducand in derizoriu si lipsind in mod intentionat de valoare profesionalismul magistratilor.

Asociatia Magistratilor din Romania considera ca atitudinea de a functiilor amintite reprezinta cea mai grea lovitura data statului de drept, dupa anul 1989, punand justitia in situatia unui control exercitat pe fata, fara nicio urma de indoiala.

Asociatia Magistratilor din Romania solicita Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei, sa intervina de indata si sa caute o solutie de rezolvare imediata a crizei ivita in sistem, prin atitudini care sa fie in spiritul legii si a Recomandarilor care au capatat aceeasi dimensiune, formulate de fiecare data in rapoartele de tara intocmite de Comisia Europeana privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Asociatia Magistratilor din Romania cere Consiliului Superior al Magistraturii sa consulte de indata magistratii in vederea formularii unei pozitii care sa fie transmisa mai departe tuturor partenerilor europeni, pentru a discuta in Parlamentul European si in alte foruri de aceeasi importanta, aceasta situatie fara precedent. Romania a facut astazi cel mai mare pas inapoi in respectarea Constitutiei, motiv pentru care acest compromis anuntat in numele ei, nu face decat sa o intoarca inapoi, intr-o perioada de trista amintire.

Asociatia Magistratilor din Romania refuza orice idee de implicare politica in sistemul judiciar si, din acest considerent, solicita in mod imperativ celor care au luat in calcul o astfel de varianta sa revina imediat asupra propunerilor formulate si sa permita celor din interiorul sistemului sa dovedeasca faptul ca o cariera profesionala poate fi cladita pe criterii care dau cu adevarat valoare functiei de magistrat si anume: competenta, integritatea si experienta, dincolo de orice indoiala”.

* Cititi aici scrisoarea de protest a AMR

Comentarii

# CI date 3 April 2013 19:07 +10

E primul comunicat scris cu inteligenţă de Viorica Costiniu şi semnat de Spânu. Aşa, da! E altceva.

# Schimbare de anotimp...? date 3 April 2013 19:16 +6

Ai patit ceva, sau bate \"vantul\" din alta parte?

# unul din lumea cea mare date 4 April 2013 10:28 +6

in sfirsit!!!!!!a dat dumnezeu sa va treziti!!!!!! onorabililor judecatori parerea mea este ca sa intrati cu totii in protest si sa/i zdeuncinati pe toti.ponta,basescu,haineala,morar si tot neamul lor de nenorociti. declansati un protest si nu mai judecati absolut nimic si in felul acesta ati rupt pisica. este dreptul si obligatia doniilor voastre sa alegeti procurori neangajati politic(compromisi)de basescu sau cine ar mai vrea. asta/i calea cred ca cea mai simpla ca sa revenim la normalitate. noi justitiabilii avem nevoie de actul vostru de justitie corecta!!!!!!

# Pareristul date 3 April 2013 19:21 +13

Nu doar AMR ci si UNJR si CSM si DNA si po******tia si intreaga Romaniei este impotriva acestei MANARII marca Ponta-Basescu!

# BERCEA MONDIAL . ,, e manevra lu frații miei .........,, date 3 April 2013 19:27 +11

Acest protest al Asociației Magistraților din România nu este SUFICIENT, politicienii vor continua să influențeze în continuare activitatea justiției conform propriilor interese. Implicarea cetățeanului Băsescu Traian și a altor politiceni în actul de justiție este o ÎNCĂLCARE a art. 8 din Constituție . Rolul președintelui este de MEDIATOR ÎNTRE PUTERILE STATULUI, PRECUM ȘI ÎNTRE STAT ȘI SOCIETATE ( art. 80 din Constituție), el poate numai să consulte guvernul cu privire la probleme urgente și de importanță deosebită (art.86 din Constituție), nu să impună soluții , numiri etc. Conform art. 94 din Constituție el ,,NUMEȘTE ÎN FUNCȚII PUBLICE, ÎN CONDIȚIILE PREVĂZUTE DE LEGE,, și nu în funcție de propriile interese personale sau de grup (art. 94 din Constituție). Traian Băsescu a încălcat prevederile art. 132 din Constituție prin numirea lui Morar la CCR - care nu este funcție didactică în învățământul superior. Conform art. 142 din Constituție, CCR se compune din JUDECĂTORI numiți de ...

# nimernicu date 3 April 2013 20:14 -2

Pentru Avocații din UNBR Bota: la 10 aprilie la Judec. sect 1 București se judecă dosarul nr. 26088/301/2012, complet C22 civil, ora 08.30. Cetățeanul reclamant NIMERINCU a chemat în judecată UNBR și pe Bota Pompiliu pentru anulare act administrativ, este necesar să se intervină în proces în interesul UNBR și al lui Bota Pompiliu.

# dosar penal date 3 April 2013 20:17 -2

Vom fi prezenți și chiar vom interveni în proces pentru protejarea intereselor UNBR și a lui Pompiliu Bpota

# GUY FAWKES date 3 April 2013 20:26 +1

IAR DORMI IN PICIOARE: CE JS1 DOMNULE????ALA E NR DE TB!

# ADORMITUL GUY FAWKES date 3 April 2013 20:43 -1

pentru tine care nu le ai cu munca la ,,bară,, ca exemplu de nr de TMB nr. 6748/3/2013 și intră pe portalul TMB prntru verificare.

# Marius date 3 April 2013 21:09 +8

Este bine ca UNJR si AMR incep sa se trezeasca desi ar trebui sa spuna de ce au tacut atatia ani. De ce au tacut cand seful magistratilor din Romania a ajuns o procuroare oarecare si nu un judecator; de ce au acceptat sugestiile presedintelui tarii pentru candidatii unici la sefia organului lor suprem. De ce UNJR si AMR se fac ca nu observa \"echipele de intervievare-intimidare\" si \"criteriile\" psihologice si psihomotorii umilitoare, nicdecum profesionale, pe care le exerseaza sefa lor, procuroarea Haineala impreuna Morar pe colegii lor procurori-candidati ? Asa vor ajunge si ei, judecatorii, sa fie intervievati de sefa lor, procuroarea Haineala, dupa criterii fara legatura cu profesia si umilitoare. Si nu in ultimul rand, pentru ce ii trebuie procuroarei Haineala aproape DOUA LUNI sa intervieveze cativa colegi? Adica pana in ziua in care Morar preia postul la CCR ? Cred ca ar fio bine sa se uite bine in ograda domniei lor si apoi sa vorbeasca si sa actioneze temei   

# Sus stindardul AMR! date 4 April 2013 01:51 +7

Sus stindardul AMR! Nu uitați, nu sunteți singuri!! Ne asociem în cuget și simțiri cu protestul-declarație contra parșivismului și implicării politice ca inadmisibilă interferență, josnică imixtiune prin jocurile de geambaș ale lui Băsescu*!*_* Lucrurile aduse la lumina zilei, nu destabilizează societatea românească are nevoie de un Robespierre contra calicilor mentali care, picați de la putere, continuă să ne creadă pe noi, majoritatea po******ției, - proștii lor, oile de muls. La măgari și hoți, există doar bâta, parul de îndreptat cocoașa!!!

# Jos calicul mental Băsescu! date 4 April 2013 02:06 +7

Sus stindardul AMR! Nu uitați, nu sunteți singuri!! Ne asociem în cuget și simțiri cu protestul-declarație contra parșivismului și implicării politice ca inadmisibilă interferență, josnică imixtiune prin jocurile de geambaș ale lui Băsescu*!*_* Lucrurile aduse la lumina zilei, nu destabilizează societatea românească, dar are mare nevoie de un Robespierre contra calicilor mentali care, picați de la putere, continuă să ne creadă pe noi, majoritatea po******ției, - proștii lor, oile de muls. La măgari și hoți, există doar bâta, parul de îndreptat cocoașa!!! Nu mai acceptați indicații inept-persuasive de la Reding, Barossu, care vădit pe interese de PP și economie degenerată de tip imperialist, consideră România doar o șalupă agățată la vaporul Europei. Să schimbăm prin atitudine și inventivitate, alături de muncă și organizare, și vom fi respectați enorm mai mult în exterior!

# Jos șobolanii! date 4 April 2013 02:20 +6

Corect a_politic: de șobolanii băsiști și de calicismul mental al celor ce se vreau încă la putere, nu scapi decât prin măsuri radicale de re_organizare, re_structurare, și reformularea constituției, ...pentru așa vremuri de k_k_t și așa prezăș 8)

# Spre sclavagism global, în zbor! date 4 April 2013 06:18 +5

Corect a_politic: de șobolanii băsiști și de calicismul mental al celor ce se vreau încă la putere, nu scapi decât prin măsuri radicale de re_organizare, re_structurare, și reformularea constituției, ...dar nu-i văd pe zgârie-brânză Koveși și alți gealați băsoiști la o treabă adevărată de curățire și restructurare, pentru așa vremuri de k_k_t și la așa prezăș*_* Hă-hă, dragă Ponta, care te-au hipnotizat, Barrosu sau Yeti Băseu-zmeu?! Băă, USL, nu vedeți ce vede toată lumea, că iar o scaldă în declarații CE al PE, și fac experiențe de cobai pe justiția română, ca viitor profil al unei Europe absolutiste, ...unde drepturile individului ca cetățean dispar, dar stâna cu oi, rămâne*_* 8)  Nu de alta, dar prea i se permite ineptului Băsescu, acest calic mental să joace bambilici cu țara!! Spre sclavagism global, în zbor!!! :-*

# anti date 4 April 2013 06:51 +2

e calea de perseverat, AMR..., NU VA LASATI, JUDECATORI! Ponta sa retraga propunerile, sa se retraga din guvern, nu face decit in nume, interes propriu totul, de la un timp. daca e santajat de basescu, sa plece din guvern, ar fi demn pt el. PSD E IN CADERE, VA FI APROAPE DE PDL. PE LIMBA LUI PONTA. MAGISTRATII FAC O REVOLTA CU CARE SUNTEM TOTI DE ACORD.

# Mihai date 4 April 2013 08:17 +5

Cit timp Basescu si-a facut de cap cu justitia nu am auzit nici un protest din partea asociatiilor de magistrati. Toti l-au pupat in fund pe Basescu. Acuma brusc si-au regasit verticalitatea Amintiti-va ca si Morar si Kovesi nu au avut avizul CSM si toate asociatiile au tacut milc cind Basescu i-a numit pe posturi. Rusine sa le fie ca au lasat atitia ani justitia sa fie calcata in picioare de marinar. Rusine sa le fie pentru coruptia existenta in justitie.

# TANTI SIPA date 4 April 2013 08:38 +4

Trebuie sa va schimbati numele in A .S .M (ASOCIATIA SPAGARILOR DIN MAGISTRATURA!) ESTE VREUNUL CINSTIT IN ADUNATURA VOASTRA ? Este vreunul CARE SA NU FI FOST SECURIST ,INFORMATOR...Nu va e rusine ? Cine va ia in seama? Daca v-ar lua la cercetat niciunul dintre voi n-ati scapa fara 70 ani de puscarie Este cineva in tara care sa nu fi aflat ca aceste doua asociatii care fac atat gargara sunt organizate si finantate de felix ca UNITATI PARAMILITARE .de presiune ..CAM CA ARNATA LUI DROGARU !- rusine

# AMR date 4 April 2013 13:03 +7

Nu-i niciunul cinstit sau macar intreg la cap.Pai crezi ca dijeaba ni l-am ales sef pe Spanu slutu si uratu Spanu grosu si artagosu Spanu consilierul interlopilor Filosof si Xenon, Spanu ce lua 20000 de euro pentru eliberarea infractorilor?

# anton date 4 April 2013 10:59 +6

Stimate uniuni de magistrati : Ma intreb unde erati cand csm-ul a sfidat hotararea voastra de revocare a lui danilet cel care azi umbla la cersit pe la toate portile cu vasilica in brate ca nasul lui vara trecuta la referendum ? Unde v-a fost mania proletara cand femeia de servici de la procuratura il detaseaza pe morar ca mare sef si soborul de sutane negre de la csm in frunte cu haineala il preafericesc pe loc inventand legi numai de ei stiute ?. Acum cand ponta are curaj si aplica LEGEA actuala , nu inventia ue care la fel cu inventarea cvorumului la referendum au distrus tara. Unde erati si de ce nu v-am auzit atunci de loc. Ponta a facut o mare greseala prin numele de pe lista .Daca aplica LEGEA*legala* cu nume de procurori mai cinstiti acum po******tia il ovationa . Acum e terminat politic. Insa dvs stimate asociatii pledati pentru o tara vesnic fara procurori sefi .Militati pentru porcaria asta de *procedura transparenta* inventata de csm si morar.Citeste mai departe mai jos..

# anton date 4 April 2013 11:00 +8

Pagina 2 . Cu un csm integru si un morar mort asi fi salutat si eu metoda insa vad ca acum basescu, morar , csm ,au inventat un lucru monstruos : tragerea de timp pana iese cine vor ei.Cum este posibil sa pretindeti ca procedura este buna cand csm care practic nu are treaba avizul lui fiind de florile marului sa intarzie procesul cu 2 luni ? . basascu mai sta o luna , respinge si dupa 3 luni suntem de unde am plecat. Stimate Asociatii ale judecatorilor daca doriti *procedura * faceti un CSM CURAT , fara haineala , morar , si altii si apoi sunt de acord cu voi.Scuze daca am batut campii.

# Cati date 4 April 2013 12:21 +1

Inca odata, felicitari AMR !!! Fiti demni, si luati atitudine, nu va lasati calcati in picioare si terfeliti de niste gunoaie ajunse prin minciuna in cele mai inalte demnitati ale statului. Au mintit alegatorii si-au batut joc de ei cu promisiuni desarte iar acum vor sa distruga si sistemul de justitie. Singurul motiv pentru care fac aceast lucru este ca niciodata sa nu se afle cat de mult au tradat si distrus tara fiindca toate dovezile se gasesc in dosarele penale pe care le au, sau care urmeaza sa li se intenteze. Imi doresc sa va urmeze si altii exemplul.

# VIKY date 4 April 2013 12:53 +9

Tare sunt curioasa ce s-ar intampla daca astia din AMR ar fi supusi unor teste simple de tipul 1,2,3,x ce este x? 2,4,6,8,10,y ce este y? daca Ana are 2 mere si Gigel ii mai da 7, cate mere are Ana?

# VIKY date 4 April 2013 18:44 +3

@12:53....GUNOI PORTOCALIU, nu te-ai saturat de furt, sau acum ca nu mai poti fura ca-n codru, furi identitati?. Poate o furi si pe mata intr-o zi, si vinzi.

# anton date 4 April 2013 12:57 +5

Sugestie asociatiilor de magistrati. Daca va declarati total apolitici incercati urmatorul lucru :faceti sondaje si sugerati si dvs. catre MJ liste cu posibili candidati care si-au dat acceptul de a candida.Propuneti ferm ca MJ sa nu trimita numai un candidat pe post ci primii 3, 4, etc. care se incadreaza in cerinte, in ordinea unor calificative proprii MJ .Totodata MJ face publica lista tuturor candidatilor si *punctajul* fiecaruia . Totodata trimite CSM si Asociatiilor magistratilor dosarele si modul in care au fost analizati candidatii. CSM analizeaza fie toate dosarele fie numai primii N , si face si clasamentul propriu.Asociatiile pot sa faca si ele clasamentul lor si astfel fiecate candidat va primi 3 note din care se poate face media. Arbitru va fi po******tia .Cred ca ceva de genul acesta va rezolva problema nu pe gustul cuiva ci pentru binele justitiei.Mai mult totul se va rezolva intr-un singur tur cu eventual baraj . Aici pot veni cu variante cei de meserie .Va astept.

# vali date 5 April 2013 08:32 0

Regret sa va spun,dar sunteti toti o apa si/un pamant.Nu ma mira ,abia acum,de ce un verdict este dat dupa 5-6 ani.E trist sa confirmi ca au dreptate cei care spun ca mori cu dreptatea in mana.

# anton date 5 April 2013 09:25 +4

Pag. 1 Toti am vazut filme in care ;politistul , judecatorul,presedintele ....etc ,dupa scenariu, coane fanica ,se comporta ciudat si in final aflam ca aia raii ii rapisera pe cineva si daca NU.........Asa s-a comportat ponta in ultima saptamana.Ca un animal prins la colt care urla , latra si se repede urat la oricine se apropie.Am deschis ochii la emisiunea Danei Grecu unde am vazut un ponta crispat, nervos, alunecos, care intreaga emisiune nu a privit decat in jos, pe pereti ,niciodata in ochii interlocutorilor sau macar in camera....spre noi.Ma uitam la cei din studio care erau stupefiati , parca asteptau sa se termine bancul si sa rada in hohote. N-A FOST BANC.Ma uitam la Dana Grecu care la un moment dat avea lacrimi in ochi si tot revenea cu intrebarea , DE CE ASTIA domnu ponta si raspunsul era acelasi... asa cred EU ca este bine ,pentru liniste in tara si pace pe pamant.Ma uitam la Radu Tudor care nu pricepea ce se intampla si ii facea semne Danei sa renunte ca totul era penibil.

# anton date 5 April 2013 09:27 +4

Pagina 2 . - Domnule Ponta daca v-a fost *rapit* cineva spuneti nu tratati cu teroristii , daca aveti *schelete *in beci demisionati . E clar ca aveti o mare problema .Nu suntem de acord domnu ponta sa va rezolvati problema tradand pe cei care v-au ales.E valabil pentru tot USL.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva