20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROTESTUL MAGISTRATILOR: LACAT PE INSTANTE – Primele masuri radicale luate de judecatori, in semn de protest fata de modificarile la pensiile magistratilor. Tribunalul Botosani si Judecatoria Targoviste nu vor mai solutiona decat cauzele urgente. Cititi hotararile Adunarilor generale ale judecatorilor de la cele doua instante (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

31 May 2023 20:00
Vizualizari: 9244

Apar primele forme de protest radicale ale judecatorilor, impotriva modificarilor pe care coalitia de guvernare intentioneaza sa le faca la pensiile de serviciu ale magistratilor, inclusiv prin cresterea varstei de pensionare. Doua instante au hotarat sa isi reduca semnificativ activitatea.


 

Tribunalul Botosani, condus de judecatoarea Mihaela Ungureanu (foto), a decis miercuri, 31 mai 2023, in cadrul Adunarii generale a judecatorilor ca incepand de joi, 1 iunie 2023, nu vor mai fi solutionate decat cauzele urgente. Judecatorii de la Tribunalul Botosani cer renuntarea la orice modificare care sa vizeze realizarea unui sistem de etapizare a varstei de pensionare, precum si renuntarea la orice modificare care sa priveasca baza de calcul a pensiei de serviciu.


Astfel, Adunarea generala a judecatorilor de la Tribunalul Botosani a hotarat urmatoarele (comunicatul integral este atasata la finalul articolului):


Art. 1 – Necesitatea mentinerii prevederilor art. 211 din Legea nr. 303/2022, cu privire la conditiile de varsta, vechime in functie si modalitatea de determinare a pensiei de serviciu si pentru viitor, fara a se realiza:

-niciun sistem de etapizare a varstei standard de pensionare;

-nicio modificare a bazei de calcul a pensiei de serviciu.

Art. 2 – Adoptarea, la nivelul Tribunalului Botosani, a formei de protest fata de prevederile proiectului legislativ vizand modificarea conditiilor de pensionare ale magistratilor, in sensul ca incepand cu data de 1 iunie 2023, judecatorii Tribunalului Botosani vor solutiona doar cauzele urgente.

Art. 3 – Sustinerea demersurilor legale intreprinse de personalul auxiliar de specialitate si conex in forma de protest asupra noilor modificari legislative, cu privire la pensia de serviciu.


Judecatoria Targoviste: protest pe perioada nedeterminata


In ceea ce priveste Judecatoria Targoviste, condusa de judecatoarea Manuela Cristina Istrate, in cadrul Adunarii generale a judecatorilor de miercuri, 31 mai 2023, s-a stabilit declansarea unui protest pe o perioada nedeterminata. In acest sens, Judecatoria Targoviste nu va mai solutiona decat dosarele urgente.


Adunarea generala a judecatorilor de la Judecatoria Targoviste a decis urmatoarele (hotararea integrala este atasata la finalul articolului):


Art. 1. Initiaza protest incepand cu data de 01.06.2023, pentru o perioada nedeterminata.

Art. 2. In perioada protestului se va asigura activitatea de judecata a Judecatoriei Targoviste, in materie nonpenala, vizand judecarea in fond a urmatoarelor cauze:

-ordin de protectie

-tutela/curatela

-internarea medicala nevoluntara

-ordonanta presedintiala

-suspendarea provizorie a executarii silite

-incuviintare executare silita

-masuri asiguratorii

-asigurare dovezi

-incidentele procedurale in cauzele in care se judeca pe durata starii de urgenta, inclusiv cererile de indreptare, lamurire si completare a hotararii

Art. 3. In perioada protestului se va asigura activitatea de judecata a Judecatoriei Targoviste, in materie penala, vizand judecarea, in fond, a urmatoarelor cauze:

-activitatea judecatorului de drepturi si libertati se desfasoara numai cu privire la:

a) cauzele in care s-au dispus ori se propune luarea masurilor preventive, ori a celor de protectie a victimelor si a martorilor; cele privind aplicarea provizorie a masurilor de siguranta cu caracter medical, cele cu persoane vatamate, minori;

b) actele si masurile de urmarire penala a caror amanare ar pune in pericol obtinerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum si cele privind audierea anticipata;

c) cauzele in care urgenta se justifica prin scopul instituirii starii de urgenta la nivel national, alte cauze urgente apreciate ca atare de catre procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala.

-Judecatorii de camera preliminara sau dupa caz instantele vor solutiona in fond si urmatoarele cauze:

-cauze in materia amanarii sau intreruperii executarii pedepsei ori a masurii educative privative de libertate;

-cauze in materia liberarii conditionate;

-cauze avand ca obiect schimbari privind masura educativa a internarii intr-un centru educativ sau intr-un centru de detentie;

-contestatiile impotriva incheierilor judecatorului de supraveghere a privarii de libertate prevazute de Legea nr. 254/2013;

-contestatii la executare, doar in cauzele cu persoane privative de libertate;

-cereri avand ca obiect schimbari in executarea unor hotarari, doar in cauzele cu persoane privative de libertate;

-cereri avand ca obiect inlaturarea sau modificarea pedepsei, doar in cauzele cu persoane privative de libertate;

-cereri privind mentinerea, inlocuirea sau incetarea masurilor de siguranta cu caracter medical;

-cererile avand ca obiect prelungirea dreptului de circulatie pe drumurile publice.


* Cititi aici comunicatul Tribunalului Botosani

* Cititi aici hotararea Adunarii generale a judecatorilor de la Judecatoria Targoviste:


Sursa foto: monitorulbt.ro

Comentarii

# Cetateanul date 31 May 2023 20:15 +13

Întreb pentru un prieten: dosarele cu /P privind politrucii psdnl intră sau nu la urgențe?

# eu date 31 May 2023 20:47 +25

Nu strica o pauza de cateva luni,ca prea se solutioneaza repede si corect dosarele.Cred ca protestatarii vor refuza si drepturile salariale aferente perioadei vizate de masurile radicale .

# Parerea mea date 31 May 2023 20:58 +38

Sa va fie rusine! Ce e aia protest, nu va mai ajung banii? Ar trebui ca in Georgia, care a dat toata politia afara si a angajat alti politisti. Zero solidaritate cu voi.

# Prometheus date 31 May 2023 20:58 +38

Daca vine dosarul in plic galben, de la tovărășii lor de camp tactic de la SRI, atunci rezolva imediat, pe repede înainte. Altfel, pulimea de rand nu are decât sa rabde. Sistemul de injustiție continuă sa meargă ca uns.

# baba yaga date 31 May 2023 21:14 +10

Si? Salariul tot intreg sau asa, ca pentru urgente.. bani de paine si covrigi? Sau se duce fraierul platitor de taxe de la privat cu salariul minim pe economie si face ore suplimentare sa-si plateasca taxele ca sa-si ia salariul intreg nemultumitii din justitie? Face fiecare ce-l taie capul in statul asta megacorupt si impotent. Cand te uiti la caricaturile astea de politicieni hoti, ticalosi si habarnisti iti dai seama de ce se duce dracului, pas cu pas, ce a mai ramas din asa zisa justitie.

# Nicu24 date 31 May 2023 21:21 +11

Numai la bani va e gândul ,cum vor să va taie pensiile cum începeți suspendarea justiției ,sa nu se atingă nimeni de banii magistraților că imediat se pun de proteste și suspendarea lucrului ....

# Intreb pt un prieten? date 31 May 2023 22:05 +31

Una dintre doamna; sau amandoua; sau sotii lor; ori si 1-2doamne/sotul=sotii - si toti laolalta , se pensioneaza in curand ?

# a venit vacantaaa! date 31 May 2023 22:09 +7

pentru cei mai puturosi, si pe banii fraierilor (adic, se pune la calcul penzie, nu?)

# dna. Luca date 31 May 2023 22:11 -28

punem si noi de o greva fiscala, noi t o a t a pulimea platitoare de pensii si CASS pentru trantori, soti, mamite, tatiti, bunicuti si bunicute, frati, surori, ... etc. ?

# La mano de Dios date 31 May 2023 23:12 +38

Daca magirlopii se considera prea valorosi, sa mearga in privat sau sa invete o limba straina ca alti 5 milioane de romani si sa binecuvanteze si alte tari cu binefacerile lor! Sigur au nevoie de genii si somitati prin Myanmar, Bangladesh, Burkina-Faso, Cote d'Ivoire sau Burundi.

# maxtor date 1 June 2023 00:38 +6

si recuzari!

# Mya date 1 June 2023 07:09 +48

Mergeți sa va judeca Ciolacu,el are indemnizație de 57.300 lei peluza, la parlament sta 2 ore pe saptamana, merge la meci pe stadioane din Italia,Spania ,mergeți la el, sau la cei din servicii ca de ei nu ziceți nimic.Va este frica? Bravo judecătorilor , sa nu va fie frica sunteți o putere in stat.Procurorii ar trebui sa se sesizeze din oficiu și sa verifice , la partide PSD,PNL,USL, cum dau bani la presa atât scrisă cât și tv pentru a denigra justitia,dar poatevine și aceasta zi.

# Ioana M. date 1 June 2023 09:19 +107

La un Tribunal din Romania un bolnav de cancer isi cere drepturile legale. Cine raspunde daca va fi " greva magistratilor" si el va muri intre timp ? Eu ii zic "greva pentru mentinerea privilegiilor". Pentru ca drepturi au mai multe ca orice cetatean !

# Gogu date 1 June 2023 12:08 +53

Curata impiedicare de acces la justitie, drept garantat constitutional. Iar fapta impiedicarii accesului liber la justitie este infractiune. Deci, odata in plus, sunteti niste infractori de drept comun.

# Se naste iata oportunitatea unei justitii in privat. date 1 June 2023 14:46 +16

Astia de la stat sunt energofagi si gestioneaza prost ocaziile de a dezvolta dendritic meseria. TRIBUNALUL BOTOSANI S.A. cum va suna? Facem un S.A. si dosarele vor avea solutii numai prin majoritate simpla de vot a actionarilor. Actionarii sunt cetatenii din Botosani. Votul se da pe facebook sau TikTok. In penal vom da doar solutii fara executare ci doar cu debarasare de avere. Incepem cu niste magistrati. Din salar au facut 15 vile, restul de apartamente e din spagi. Suna bine?

# santinela date 1 June 2023 15:39 +4

Ce sa-ti spun,Botosani si Targoviste mari instante de ne dau lacrimile.Ia nu-i platiti pe papagali pentru zilele care fac pe "vitejii" .Apoi dati afara si angajati tinerii .O sa fie greu doi,trei ani, si se rezolva problema !

# jurist date 1 June 2023 19:12 +54

Ia mai lasati-ne ca sunteti niste sarlatani. Dati termene lungi ca va este lene sa cititi dosarele si amanati pronuntarile nejustificat. La Cluj dau termene la 3 luni cica așa e procedura, si lalaie dosarele ani de zile. Cand doresc cei de la inspectia judiciara sa cerceteze abuzurile instantelor? E o stratagema de a se incarca cu dosare sa arate ce stresati sunt. In realitate e o mare indolenta, sa treacă timpul si sa vina pensia. De ce nu se da drumul la angajari? Sunt mii de juristi cu zeci de ani experiență. Bine ca avem sute si mii de alesi cu pensii speciale

# Florins date 2 June 2023 00:46 +41

CE REPEDE S-AU RALIAT JUDECATORII, PROCURORII SI ALTE JIVINE CARE BANTUIE PRIN INSTANTE! In timpul pandemiei n-a sarit unul sa demaste faradelegile guvernantilor, au preferat sa tina capul in nisip. Este valabil si pentru AVOCATI, desi pe aici sunt laudati de nu-s ce performante, dar fara grai si curaj in pandemie. Toata viata am avut oroare de doctori, avocati(magistrati) si popi desi eram constient ca, macar o data in viata, o sa ma lovesc de ei.

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 2 June 2023 09:06 +134

Nu trece o astfel de lege de CURTEA CONSTITUTIONALA! Legea e NECONSTITUTIONALA in ansamblul sau! Trebuie ca toti magistratii liberi sa ii delimiteze pe cei securisti, acoperitirezisti i, illustrati,progressisti,rezisti, coldisti care au n nesocotit SUVERANITATEA CONSTITUTIEI si a CCR! RESPECTATI TOATE DECIZIILE CCR pentru ca. numai CCR poate salva situatia! Politricii securelii executa ordinele sistemului,asta dupa ce statul paralel s-a folosit de sculele si slugile din justitie asa cum a vrut! Ce zic acum slugile sistemului !Colegii lor slugi din parlament le trag presul de sub picioare! RESPECTATI CONSTITUTIA ca de nu bruxelul, FMI ,COmisia si banca mondiala si mai ales CJUE va trece la. Contributivitate si varsta de 70 de. Ani, Asta va fi varsta de pensionare peste 20 de ani! Asta primesc slugile obediente si baloase! TRAIASCA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI! AFARA cu SECUREALA DIN JUSTITIE! VIVAT MAGISTRATII LIBERI singurii care merita pensii special e aista-i o opinie

# sa aducem magistrati din UE date 2 June 2023 12:36 +51

Daca tot e la moda DETASARE si DELEGARE - pai atunci sa aducem magistrati din UE sa judece in Romania ,fara pile si nepotisme ,etc.....

# dasreich date 2 June 2023 16:11 +7

caut avocat pentru acuzarea individului Klaus Iohannis ... amatori !?

# nae din dealul feleacului date 2 June 2023 19:41 +55

Nu va mai bateti capul cu CCR,ICCJ si alte scursuri judiciare,raspunsul este simplu:Justitia din Romania este nefunctionala,iar Sistemul de Justitie din Romania este cel mai eficient Grup Infractional Organizat din aceasta tara!Tara de secaturi-Oct.Goga.

# apropo date 2 June 2023 20:02 +364

Aștept ca presa sa ia atitudine cu privire la varsta minima de admitere in magistratura. Este aberant sa vezi un copil la 23 ani ca este judecator sau procuror. La 18 ani termina liceul, abia scoate nasul din ou. Ce stie o fătucă sau un băietandru la varsta aia? Si va mirati ca e pensionar la 48 de ani cu o pensie uriasa. Ori la 48 - 50 de ani esti copt, numai bun de a fi magistrat. In schimb devin tineri pensionari cu pensii exagerat de mari.

# Revoltat date 2 June 2023 21:59 +48

Rusine sa va fie ! V - ati imbuibat !. Mai faceti o pauza!. Stati cat mai mult in greva si sa nu primiti salariu pe perioada respectiva.. Abia se face economie. Banii respectivi sa fie varsati in Fondul de pensii pe care l - ati praduit. si pe care vreti sa - l praduiti in continuare cu "pensiile speciale" .

# Banul date 3 June 2023 15:45 -101

Hohoaaa ce de verde dati cand e vorba sa va aparati pensiile speciale prin care spoliati bugetul. Cum va critica cineva cum dati cu roșu. Ce mai justiție, niste habotnici dupa bani.

# ailutoaie-buchi-munteanu date 4 June 2023 10:14 0

Trinunalul Botosani,Dosar Nr.181/297/2010-iesire din indiviziune,de 13 ani in instantele Botosaniului.Fondul s-a judecat la Judecatoria Saveni jud.Botosani unde a fost efectuata Expertiza topo-cadastrala,impartirea terenurilor din TP nr.93087/2000 si pronuntarea Sent.Civ.Nr.503/16.sept.2020;expert topo ing.Anton Costel,judecator Marcel Zota,dosarul se judeca pe vechile coduri.Recursul declarat de catre Munteanu Olguta este admis de catre Completul Trib.Botosani(Timofte-Popovici-Condurache)cu incalcarea prev.art.305 V.C.Pr.Civ.,completul de judecata constatind ca Anexele 24(una la fond si alta diferita depusa de recurenta in Recurs)din dosar sint incidente cu art.292 V.C.Pr.Civ.(Fals in declaratii)trimite dosarul la pronuntare si nesocotind prev.art.122 ind.7 V.C.Pr.Civ.(daca in cursul sed.se savirseste o fapta penala-doua Anxe 24 diferite este o fapta penala-se aplica disp.din C.Pr.Penala).Dupa 2 termene de aminarea pronuntarii,repun dosarul pe rol,suspenda apoi prin art.244pct.1VCPC.

# ailutoaie-buchi-munteanu date 4 June 2023 10:35 +1

Continuare:..repun din nou dosarul pe rol siapoi il suspenda prin art.155 ind.1 CPr.Civ.ignorind prevederile din Minuta INM a intilnirii pres.sec.civ,.ale ICCJ si ale Curtilor de Apel din data de 23-24iun.2016 care au luat in discutie,inclusiv Ord.ANCPI 700/2014,modul de partajare a terenurilor care au stabilit:"in procedura partajului judiciar urmeaza a fi avuta in vedere suprafetele mentionate in titlul de proprietate".Completul botoseneanTimofte(sefa de promotie)-Popovici(sefa sec.civile)-Condurache dicteaza(nu dispun pt.ca a dispune inseamna a motiva in prealabil)modificarea titlului de propr.93087/2000;epertiza topo respecta aceasta practica expusa la consfatuirea mai marilor justitiei .Pai astia sint grevistii trib.botosani condus de augusta Ungureanu?Tara de secaturi-Oct.Goga

# Botomei Vasile, doctor in drept date 4 June 2023 16:09 0

- Comentarii expert Botomei Vasile, doctor in drept: Conform art. 202 din legea 62/2011 - Nu pot declara grevă: procurorii, judecătorii, personalul militar şi personalul cu statut special din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, al Ministerului Administraţiei şi Internelor, al Ministerului Justiţiei şi din instituţiile şi structurile din subordinea sau coordonarea acestora, inclusiv al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, al Serviciului Român de Informaţii, al Serviciului de Informaţii Externe, al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, personalul angajat de forţele armate străine staţionate pe teritoriul României, precum şi alte categorii de personal cărora li se interzice exercitarea acestui drept prin lege.

# Geo date 4 June 2023 21:00 0

Condurache , daca nu ma insel,e absolvent de facultate la spiru haret.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva