14 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRUNA VREA SA DEZINCRIMINEZE INCOMPATIBILITATEA LUI KOVESI – Atentie politicieni! Ministresa Justitiei intinde o capcana Parlamentului. In proiectul de lege privind legile Justitiei, Pruna a strecurat un text menit sa o scape pe sefa DNA de sesizarea de incompatibilitate facuta de Lumeajustitiei.ro la ANI, privind cei 4000 euro incasati in 2015 in Moldova. Proiectul a fost aruncat pe piata dupa ce Lumeajustitiei.ro a declansat procedura contencioasa cu ANI la instanta

Scris de: L.J. | pdf | print

5 December 2016 13:40
Vizualizari: 23496

Ministresa Justitiei Raluca Pruna a aruncat pe piata in ultimele zile ale lunii noiembrie 2016 un proiect de lege privind o serie de modificari la legile Justitiei (303/2004 si 317/2004) care incalca grav Constitutia Romaniei. In sensul ca la modificarile aduse Legii 303/2004 privind statutul magistratilor, ministresa Pruna vrea sa legifereze urmatorul text profund neconstitutional:


La articolul 5, dupa alineatul (1), se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12) , cu urmatorul cuprins:

(11) Indeplinirea unor misiuni in strainatate in cadrul unor organizatii internationale interguvernamentale sau al institutiilor Uniunii Europene, exercitarea unor activitati ca expert, manager de proiect, consilier rezident ori echivalent in cadrul unor programe cu finantare nationala sau internationala in interesul justitiei ori in interes stiintific, exercitarea functiei de judecator sau alte functii judiciare la instante internationale sau europene ori cea de procuror european delegat, calitatea de membru in comitete internationale, precum si indeplinirea unor activitati de formare profesionala in domeniul juridic ori a unor activitati cu caracter stiintific organizate de Academia Romana sau alte institutii de cercetare stiintifica nu sunt incompatibile cu functiile de judecator, procuror si magistrat-asistent.

(12) Asupra caracterului compatibil al activitatilor prevazute la alin. (11) cu functia de magistrat se pronunta Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, printr-un aviz consultativ, motivat. Oportunitatea exercitarii misiunilor si activitatilor prevazute la alin. (1) se aprecieaza de Consiliul Superior al Magistraturii, astfel incat acestea sa nu afecteze buna desfasurare a activitatii din cadrul instantei/parchetului.”

Constitutia incalcata pentru a-i acoperi pe magistratii care au luat bani din strainatate – printre ei si Kovesi

Proiectul Ralucai Pruna, care are la baza o propunere abuziva a CSM, incalca flagrant art. 125 din Constitutie care prevede ca: „Functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.

De asemenea:

Art. 5 din Legea 303/2004 privind statutul magistratilor prevede: “(1) Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii.

Art. 101 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru prevenirea si sanctionarea coruptiei prevede: Functia de judecator si procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior."

Cu toate acestea, ministresa Pruna vrea sa se incalce brutal Constitutia pentru ca o serie de magistrati care au incasat bani din fel de fel de participari private in strainatate, sa iasa de sub incidenta legii, prin dezincriminarea starii de incompatibilitate.

In legatura cu aceste situatii cat se poate de reale (n.n. - unii magistrati romani au luat bani inclusiv de la ONG-uri finantate de Soros!) Lumeajustitiei.ro a sesizat Agentia Nationala de Integritate, in august 2016, privind starea de incompatibilitate a sefei DNA Laura Kovesi care, conform propriei declaratii de avere, a participat in cursul anului 2015, in calitate de expert privat, la mai multe programe europene TAIEX, de unde a incasat suma totala de 4022 euro, dupa cum urmeaza:

-participare ca expert in programul european EU Grant – Albania (600 euro);

-participare ca expert in programul european TAIEX – Muntenegru (1650 euro);

-participare ca expert in programul european TAIEX – R. Moldova (1772 euro);

Lumeajustitiei.ro a sesizat la ANI faptul ca activitatea de expert privat indeplinita contra cost de Laura Codruta Kovesi, in nume propriu, pe baza de contract, nu se inscrie in sfera activitatilor didactice prestate in invatamantul superior, singurele permise de lege in cazul judecatorilor.

Surprinzator insa, la 8 noiembrie 2016, inspectorul ANI Ioana Alina Gules Stanciu (cea care a clasat si plangerea impotriva judecatoarei Camelia Bogdan de la CAB acuzata ca a luat 10.000 euro de la un SRL care era intermediarul Ministerului Agriculturii, parte in Dosarul Telepatia solutionat de aceeasi judecatoare) a clasat lucrarea 37500/S/II/09/09/2016, redactia Lumeajustitiei.ro fiind instiintata ca “s-a dispus clasarea intrucat nu au fost identificate elemente de incalcare a legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor”.

In pofida legii, nu ne-a fost trimisa si motivarea, ci doar adresa cu cateva randuri - (vezi facsimil).

Lumeajustitiei.ro a atacat in contencios administrativ raspunsul ANI, pe care il consideram un abuz administrativ.

Faptul ca Ministerul Justitiei - la numai o zi dupa ce am atacat la ANI cu plangere prealabila solutia de clasare - vine acum sa incerce sa legifereze ca nu mai este incompatiblitate participarea unui procuror sau judecator ca expert la misiuni internationale, este dovada suprema ca legea nu permitea indeplinirea de functii. Mai mult, Ministerul Justitiei a adaugat in proiectul de lege si ca CSM va avea dreptul sa se pronunte asupra “oportunitatii” deplasarii magistratilor in strainatate pentru a indeplini functii paralele, ceea ce vine sa acopere “baza legala” a sefei DNA, care s-a deplasat ca la misiunile TAIEX cu incuviintare de la presedintele CSM Tudose Badea (care nu avea acest drept cata vreme Constitutia si legile 303/2004 si 161/2003 spun clar ca un magistrat nu poate indeplini alte functii private decat de profesor la o universitate sau la INM).

Realizati ce face ministresa Pruna? Cand a fost vorba sa se initieze lege de amnistie si gratiere pentru detinuti, pentru a evita o condamnare prin hotatare pilot la CEDO de la Strasbourg in urma careia putem plati peste 800 milioane euro despagubiri pentru conditiile inumane de detentie din inchisorile romanesti, ministresa Raluca Pruna a zis NU! Cand e vorba de dezincriminarea unor incompatibilitati la magistratii numiti politic Pruna e prima care actioneaza!

Kovesi va fi judecata de Curtea de Apel Bucuresti si isi poate pierde functia daca se va confirma starea de incompatibilitate

Plangerea prealabila formulata de Lumeajustitiei.ro la ANI trebuie solutionata in 30 de zile, dupa care dosarul va ajunge in instanta daca solutia va fi tot de clasare. Suntem convinsi ca ANI va mentine solutia de clasare. Mai ales ca seful ANI Bogdan Stan se afiseaza peste tot la evenimente publice cu sefa DNA Laura Kovesi (vezi foto). Dar in instanta de judecata, mai precis la Curtea de Apel Bucuresti e greu de crezut ca va exista un judecator sa nu dea solutia legala, mai ales cand legea este atat de clara. Daca Curtea de Apel Bucuresti va constata starea de incompatibilitate, Laura Kovesi va pierde automat functia, ca efect a legii! Nu va exista cale de atac.

Daca Lumeajustitiei.ro va obtine castig de cauza la Curtea de Apel Bucuresti, Kovesi va parasi definitiv DNA si va avea interdictie cel putin 3 ani sa indeplineasca vreo alta functie publica.

Poate tocmai ca aceasta fiind miza, ministresa Justitiei Raluca Pruna, ajutata si de anumite personaje din CSM, au gandit sa forteze un proiect de lege care sa incalce Constitutia Romaniei, dar sa dezincrimineze starea de incompatibilitate care o vizeaza si pe Laura Kovesi.

Atentie parlamentari, nu va lasati pacaliti! Atentie si la faptul ca e foarte posibil ca actuala guvernare sa incerce sa promoveze abuziv proiectul de lege prin ordonanta de urgenta, chit ca onor Constitutia Romaniei interzice prin art. 115 adoptarea de ordonante de urgenta in domenii ce tin de legi constitutionale. Guvernul Ciolos a mai facut-o insa!

 

* Cititi aici proiectul de lege al MJ, aruncat pe piata la o zi dupa ce Lumeajustitiei.ro a atacat in contencios solutia de clasare data de ANI sefei DNA

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 5 December 2016 12:49 +2

,,numa miine nu/i poimiine,, vine 11 dec,parlamentul deja/i in serbarile porcului.........deci nu vad sa fie posibil(decit printr/o ordonanta de urgenta).toti se frasuiesc sa o scoata pe koivesi.......ba aia din injustitie,ba sindicalistelor din csm acusilea sa va vaz ce mare isprava (cu apa rece)o sa faceti (eu sint convins ca o sa fie un nou csm cu vechile apucaturi si cu NOI MINJELI SI MIARELI.RAMINE DE VAZUT CIT MA INSEL(martora o sa/mi fie arhiva luju,ca si pina acum).,,vaz ca sindicalistele nu emit nici un comunicat vis a vis de nenorocirile din justitie care sparg audientele zi de zi si pe care romanii le urmaresc cu ,,incredere,, sporita in INJUSTITIE!!!!hai ca meritati o ,,crestere salariala,,!!!!!!!

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 5 December 2016 14:37 +6

SE PARE CA TEZA DE DOCTORAT A KOVESOAICEI O SA FIE DECLARATA NONPLAGIAT!!!!!!!!justitia o sa cinte cu kovesi si detinutii in frunte, NOI SINTEM MINDRIA TARII!!!!!!!!!SI FACEM DIN ALB NEGRU CIND VREM NOI CU MUSCHIUL NOSTRU.

# ADEVARUL date 5 December 2016 16:31 +4

ESTE CEVA DE GENUL...IUBESC PLAGIATUL,DAR URASC PE PLAGIATORI...PENTRU CĂ,INTR-ADEVAR...MAGISTRATII ROMANI SUNT ASA DE PENIBILI SI MAFIOTI CA NICI MACAR NU SI-AU PLAGIAT EI LUCRARILE,AU PLATIT PE UNII ;)

# outsider date 5 December 2016 16:43 +1

Așa părere aveți de cei 3 experți - prof. univ. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Robert Schumann" din Strasbourg (Franţa), prof. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes 1 (Franţa), şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca? De ce și-ar mînji pe veci reputația de dragul unei slugi dispuse să servească pe oricine e în fruntea bucatelor? Pînă la proba contrarie sunt experți nu băsiști-ciolănniști!

# ADEVARUL date 5 December 2016 18:09 +1

OUTSIDER CREZI CĂ S-AU DEFECTAT TOATE SOFTURILE ANTI-PLAGIAT DIN LUME?NU FI BOA.CODRUȚA A FĂCUT CE AU FACUT TOATE MATRACUCILE CU PRETENTII DE MAGISTRAT...DACA ITI FACI TU LUCRAREA NU E BINE-PRIMITĂ,SE STIE...ASADAR O FI PLATIT OAMENII,PUTORILE DE CARE ZICEAI TU CĂ AU DAT CU COPY-PASTE-UL,A FACUT CE A TREBUIT SĂ AJUNGĂ SUS SI DE ACOLO S-A CĂCAT PE NOI,CÂNTÂNDU-I IN STRUNĂ LUI BĂSESCU SI MAFIOTIILOR RUSI.E GRESIT CEVA?

# Taranu de la Tara date 6 December 2016 19:39 +1

Outsider draga, din cate vad, nu ai auzit de SIE. Ori esti tanar si liber la ,,gingasii" pe campul tactic. Merg pe varianta a doua. Sa-ti explic prietene. Atunci cand sunt ,,ratziuni de stat", in colaborare cu parteneri externi in informatii, se gasesc formule de rezolvare. Mai ales, cand ai pieptul plin de tinichele straine primite pentru serviciile aduse... Aduse cui??? / Am uitat sa-ti spun, ca si Elena Ceausescu a fost academician - doctor tra la, la. Daca mai continua asa Lulutza hutza - hutza, are sanse sa o egaleze pe EC. Sa ajunga academician la academia de informatii a lui Oprea. Alta hahalera. / Asa ca povestea cu ilustrii prof. nu prea tzine in Romanica. Interesele de stat se si platesc... Vezi rapirea ziaristilor romani in Irak. Verdictul e...clar ca lumina noptzii. AVEM O SANSA PE CARE NU TREBUIE SA O IROSIM IN 11 DEC. LA VOT! MICA, dar ... SANSA! DOAMNE AJUTA-NE! OCROTESTE ROMANIA SI PE ROMANI!

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 8 December 2016 12:02 0

PTR Taranu de la Tara//.......poate varianta corecta este DOAMNE AJUTA-NE! OCROTESTE ROMANIA DE ROMANI!!!!!!!!!!!

# sam date 5 December 2016 12:58 +6

de aceea n-o sa votez PNL(cu prim-ministru Ciolos) daca asta ar fi fost singura fapta a lui Pruna(sluga monicai macovei) si ar fi trebuit demisa urgent de primul -ministri Ciolos...acesta nu a facut-o,deci eu si altii ca mine n-o sa votez PNL,care sa-l puna pe CIOLOS din nou prim-ministru si care sa permita in continuare siluirea justitiei de catre doua neica nimeni...le-am numit pe pruna si macovei,rusini nationale!!!!....

# unul din lumea cea mare date 5 December 2016 13:09 +2

ptr sam// ,,unchiule,, sam ,crezi ca guseth era mai breaza????DIN SURSELE MELE SE ZICE CA URMEAZA REPEJOR ARESTAREA LUI SOROS IN SUA

# ADEVARUL date 5 December 2016 14:43 +1

CRED CA G. SOROS ESTE O NUCĂ MULT PREA TARE PENTRU JUSTIȚIA DIN SUA,L-AM INTALNIT PRIN ANII 90,NU ERA CHIAR ASA BABACIUNE SI NE-AM PUTUT INTRETINE PRET DE 5 MINUTE-DESIGUR NU AM PUTUT SCOATE 2 IDEI DE LA EL,PE TEMA SOCIETATII DESCHISE,UN CONCEPT INTERESANT-OMUL FIIND PREOCUPAT DE INVESTITII IN PAMPERSI SI ALTE FLEACURI UTILE OMULUI,DAR SCARBA RESPECTIVĂ ESTE SI UN SPECULANT DE MONEDĂ FOARTE INSPIRAT,SI DACĂ S-A BĂGAT PESTE BASISTII LUI PUTIN,SAU ESTE O FRANCIZĂ RUSOFONĂ SAU UN PERICOL CUM NU A MAI EXPERIMENTAT ROMÂNIA DE PE VREMEA LUI MIHAI VITEAZU.DAR ASEMENEA PROȘTI PRECUM ”TEHNOCRATII” NU AM MAI POMENIT VĂZUT,NICIODATĂ.

# Taranu de la Tara date 6 December 2016 20:00 +1

ADEVARUL? Le amesteci prietene. Soros, rusi, pamparsi, francize etc. De retzinut: - Cand Vadim Tudor, in cunostinta de cauza striga disperat de politica pas cu pas a ungurilor, prea emancipatii l-ati hulit. Azi se dovedeste ca in foarte mare masura avea dreptate. Ani la rand a publicat materiale privind activitatea subversiva a lui Soros. Prea emancipatii il injurau, iar pe Soros il gratulau pentru, vezi doamne, ce acte de caritate face si cat iubeste tinerii romani. Pas cu pas a crescut o generatie in slujba globalizarii care nu e spalata numai pe creier ci si pe suflet. Boul spune in Romania ca e european, iar in Australia ca-i roman. Ai inteles, ce vreau sa spun? / E bine sa stii ca Putin prin 2006 a dat un decret de scoatere in afara legii in 48 ore a tuturor ong-urilor marca Soros. Asta dupa ce serv. de inf. i-au prezentat o sinteza a activitatii sorosiste. La noi, lingaii, pupincuristii, nerealizatii, frustratii, repetentii, atarnatzii de o poala sau alta, au avut burse Soros...

# ,, TRADITIONALISTUL,, date 5 December 2016 13:02 -2

Hooopaaa!!! Curat tradidional....... coane Florica!!!!

# Lucian date 5 December 2016 13:17 +3

Prună ! ...oare de ce Cioloş nu a demis pe această Macovistă ...deşi s-a votat in parlament demiterea ...Cioloş ştie foarte bine ce misiune are impreună cu gaşka lui de stăpânire in ciuda votului poporului ...Iohanis a vrut guvernul lui deşi la alegeri se spunea că nu e bine să fie toată puterea in mana unui partid ..după ce el a fost ales (nu ştiu cum) primul ţel a fost să fie exclus PSD de la guvernare .. asta e pură dictatură ..

# ADEVARUL date 5 December 2016 13:35 +2

LUMEA JUSTITIEI NU POATE OBȚINE CÂȘTIG DE CAUZĂ...NICĂIERI,NICIUNDE,NICICÂND,ÎN LUPTĂ CU ACEȘTI MONȘTRII SACRII,CARE PARAZITEAZĂ SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ-ÎNCĂ DE PE VREMEA LUI CEAUȘESCU-DIN URMĂTOARELE MULȚIMI DE MOTIVE(POTRIVIT ZICALEI CORB LA CORB NU-SI SCOATE OCHII): 1.MAJORITATEA COVÂRȘITOARE A SEMIANALFEBETIILOR CU PRETENTII DE MAGISTRATI SUNT IN SITUATIA CODRUTEI,DAR INCĂ NU STIU...AU INTRAT PE BANI,PE POST,AU INCLUSIV LUCRARILE DE LICENTĂ ASEMANĂTOARE,SI PUT LA FEL. 2.TOTI ACESTI PROFITORI SE MISCA PRECUM UN BANC DE PESTE,DUPĂ LEGI NUMAI DE EI STIUTE,DAR CAT POT SE APARĂ...PT. PRESTIGIUL MAFIEI LOR JUDICIARE. 3.ACESTE SPECIMENE SUNT MARIONETE CU VELEITĂTI DE SEFI,A CĂROR IRESPONSABILITATE ATINGE COTE PAROXISTICE,SI SUNT IRECUPERABILI-IN COMPARATIE CU INFRACTORII SI PSIHOPATII,MAGISTRATII ROMANI SUNT CREMA ABJECTIUNII UMANE. 4.NU EXISTĂ NIMIC UMAN IN ACESTE FORME ANIMALICE,DE EXEMPLU COVESI,ORICÂT A FOST BATJOCORITĂ DE T.BĂSESCU,A PREFERAT SĂ-L :-* :-* ASADAR...

# Ion date 5 December 2016 13:46 0

politia politica si sustinatorii ei...

# ADEVARUL date 5 December 2016 16:18 +2

ESTE SI FOARTE GREU SĂ DESLUȘEȘTI PLANURILE COVESI-BĂSESCU-IOHANIS... :D :D :D ...1DACA NU TRECE VARIANTA CU PRUNĂ PENTRU MAI MULTE MANDATE LA DNA PT. COVESI :-) EXISTĂ PLANUL B. SI SE COMASEAZĂ DNA-UL CU DIICOT-UL,NUMITORUL COMUNU FIIND TOT TUTA ASTA,LULUTZA.

# Ion date 5 December 2016 17:56 +1

Dottoressa kovesi... mare rusine pe tara noastra... Acum vor sa o spele si de incompatibilitate... pana cand, nesimtitilor???

# Argeșel date 5 December 2016 21:48 +1

Nu se mai poate, emigrez în Rusia...

# escu date 7 December 2016 09:27 0

Nu ar fi cazul să se pună de un dosar penal pentru trafic de influență și abuz în serviciu? Au mai fost cazuri, inclusiv cu parlamentari care au vrut să scoată o lege a amnistiei.

# Alba date 7 March 2017 16:15 0

Si care e situatia la zi?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.04.2024 – Deliberari cu judecatoarea ICCJ Lavinia Lefterache: “Esti idioata?”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva