18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

RAZGANDACII – Avocatii din Baroul Dolj au renuntat sa iasa in strada pentru a flanca timp de o ora intrarea in Judecatoria Craiova in semn de protest fata de conduita unor judecatori: "Contactele pe care Baroul Dolj si conducerea Curtii de Apel Craiova le-au avut in ultima saptamana au fost eficiente in sensul remedierii situatiilor semnalate initial... Consiliul apreciaza ca apelul avocatilor doljeni a fost primit si inteles asa cum trebuie"

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

7 September 2014 11:49
Vizualizari: 4680

Simpla comunicare a Hotararii din 25 august 2014 a Consiliului Baroului Dolj - prin care avocatii doljeni si-au anuntat public decizia de a iesi in strada, luni 8 septembrie 2014, pentru a flanca timp de o ora intrarea in Judecatoria Craiova in semn de protest fata de conduita unor judecatori - a fost suficienta pentru ca avocatii pana mai ieri indignati si judecatorii vizati de actiune sa redescopere "spiritul de echilibru si colegialitate". Aceasta, intrucat, in urma sedintei din 5 septembrie 2014 a Comisiei Permanente a UNBR, Baroul Dolj, condus de avocatul Ion Turculeanu (foto), a hotarat sa suspende actiunea, pe motiv ca anuntul de protest si-a atins scopul fara a mai fi necesara mobilizarea in sine:


"In esenta, hotararea Consiliului Baroului a urmarit transmiterea la inceput de an judecatoresc a unui apel catre magistrati in vederea dezvoltarii relatiilor profesionale bazate pe colaborare si respect reciproc intre toti participantii la actul de justitie... Contactele pe care Baroul Dolj si conducerea Curtii de Apel Craiova le-au avut in ultima saptamana au fost constructive si eficiente in sensul clarificarii si remedierii situatiilor semnalate initial". Aratatul pisicii a functionat perfect, dupa cum transpare si dintr-un alt pasaj al comunicatului dat publicitatii imediat dupa luarea deciziei de suspendare a protestului: "Consiliul apreciaza ca apelul avocatilor doljeni a fost primit si inteles asa cum trebuie".

Prezentam comunicatul Consiliul Baroului Dolj din 5 septembrie 2014 prin care s-a decis suspendarea actiunii anuntate pentru data de luni, 8 septembrie 2014:

"Publicarea Comunicatului din data de 25 august 2014, prin care am facut cunoscuta opiniei publice hotararea Consiliului Baroului Dolj de a organiza o actiune in ziua de luni, 8 septembrie 2014, intre orele 8.00 si 9.00, a generat reactii foarte diverse, care impun cateva precizari referitoare la considerentele actiunii si la scopul urmarit de aceasta.

Contextul in care a aparut necesitatea acestei actiuni cuprinde situatii ce nu pot fi generalizate, dar care au facut necesara intreprinderea de masuri de catre Baroul Dolj, in vederea semnalarii anomaliilor din relatiile dintre magistrati si avocati, dar, mai ales, in vederea remedierii acestora, intr-un spirit de echilibru si colegialitate, in interesul calitatii actului de justitie.

In esenta, hotararea Consiliului Baroului a urmarit transmiterea la inceput de an judecatoresc a unui apel catre magistrati in vederea dezvoltarii relatiilor profesionale bazate pe colaborare si respect reciproc intre toti participantii la actul de justitie.

Aspectele legate de raporturile dintre avocati si magistrati au fost dezbatute si in sedinta Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania de azi, 5 septembrie 2014, la care au participat decanul Baroului Dolj si reprezentanti ai Ministerului Justitiei. Membrii Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania au exprimat solidaritatea intregului corp profesional al avocatilor si speranta ca fenomenele care au generat reactia avocatilor doljeni vor disparea.

De asemenea, la inceputul lunii octombrie 2014, la Ramnicu Valcea, va avea loc o conferinta organizata in cadrul unui proiect al UNBR, INPPA, CSM si reprezentantul Romaniei la CCJE privind relatiile dintre judecatori si avocati din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni. Tema conferintei va fi 'Infractiuni contra infaptuirii justitiei, fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice, contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice. Aspecte teoretice si practice ale judecatorului de drepturi si libertati. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor'.

Contactele pe care Baroul Dolj si conducerea Curtii de Apel Craiova le-au avut in ultima saptamana au fost constructive si eficiente in sensul clarificarii si remedierii situatiilor semnalate initial.

De altfel, mesajele primite din tara arata un interes comun general al tuturor participantilor la actul de justitie in sensul normalizarii relatiilor dintre judecatori si avocati, relatii ce trebuie guvernate de un respect reciproc, pentru derularea in conditii optime a actului de justitie.

In aceste conditii, Consiliul Baroului Dolj apreciaza ca apelul avocatilor doljeni a fost primit si inteles asa cum trebuie si, in consecinta, decide suspendarea actiunii anuntate pentru data de luni, 8 septembrie 2014, urmand ca problemele semnalate sa faca subiectul comunicarii institutionale intre conducerea Baroului Dolj si conducerile instantelor de judecata".

Cum ramane cu greva nationala?

Actiunea de protest asupra careia avocatii doljeni au decis sa revina nu este insa singura initiativa curajoasa asumata de Baroul Dolj. Tot in ultima decada a lunii august 2014, cand avocatii au hotarat sa flancheze timp de o ora intrarea in Judecatoria Craiova, pentru a trage astfel un semnal de alarma cu privire la comportamentul unor judecatori, Baroul condus de avocatul Ion Turculeanu a decis sa transmita Uniunii Nationale a Barourilor din Romania conduse de Gheorghe Florea, "propunerea de a se stabili o zi lucratoare, dupa inceperea activitatii instantelor, in care activitatea avocatiala sa nu se desfasoare la nicio instanta si la niciun parchet, pe durata intregii zile, cu instiintarea tuturor instantelor cu cel putin 10 zile inainte". Cu alte cuvinte, o greva la nivel national, organizata cu scopul de a indrepta privirile autoritatilor statului asupra problemelor generale cu care se confrunta avocatii in actualul sistem judiciar: "restrangerea accesului la justitie prin noile taxe judiciare de timbru", respectiv, "restrangerea dreptului la aparare al cetateanului prin noile reglementari si modul de punere in aplicare a acestora".

Comentarii

# Ultimul Charlot date 7 September 2014 16:09 +2

Daca au bagat sperietii in Justitie sa mai ameninte inca o data Parchetele si DNA pentru a termina si cu avocatura din structura Bota. Ia sa vedem daca au tupeu. Eu cred ca nu  :lol:

# @avi zis oare kk re date 7 September 2014 16:10 +3

orecare crezi ca ne santazezi cu porcaria inventata de iordachescu ca infiintati politia baroului? de ce nu infiintati militia baroului ca doar voi sunteti majoritatea militieni absolventi de facultati second hand.

# obiectiva date 7 September 2014 18:58 +4

MAREA FASAIALA....LASILOR......s-a rezolvat problema ??? UNDE, CA NU VAD !

# remember date 7 September 2014 20:48 +1


Citeza pe obiectiva
MAREA FASAIALA....LASILOR......s-a rezolvat problema ??? UNDE, CA NU VAD !
V-am luat-o inainte.Vezi articolul ce anunta greva!!!Cum pot protesta cei ce profita de pe urma confuziilor din justitie???Pe de o parte avocatii ce pretind spaga pentru castigarea proceselor pe de alta parte,judecatorii ce i-au spaga de la avocatii de incredere??Ce sa strige avocatii???Sa revendice un procent mai mare din spaga??? :roll: :roll: :roll: :lol: :lol:

# TITULESCU date 7 September 2014 20:43 +2

DE ASTA AVOCATII AU AJUNS BATAIA DE JOC A MULTOR JUDECATORI FIINDCA LE LIPSESTE VERTICALITATEA, DEMNITATEA , SERIOZITATEA INCLUSIV A UNUI DEMERS. NU S-A REZOLVAT NIMIC,CETATENII SARACUTI NU AU IN CONTINUARE ACCES LA JUSTITIE,MULTI JUDECATORI NU AU RESPECT FATA DE AVOCATI SI MAI MULT ATITUDINEA LOR IMBRACA DESEORI FORMA ABUZULUI DAR NU POTI FACE PROTESTE SAU GREVE CAND MERGI MANA IN MANA CU CEI IMPOTRIVA CARORA vrei SA FACI GREVE ASA DE FORMA CA SA MAI OBTI UN MANDAT IN CONDUCEREA BAROULUI. ASA AVOCATI,ASA CONDUCERE ,ASA RESPECT DIN PARTEA JUDECATORILOR,ASA REZOLVARE A UNOR SITUATII NEREZOLVATE,ASA APARARE PENTRU CETATENI.

# ??? date 8 September 2014 15:04 +3

Asta din poza este avi avi. Toti ciocoflenderii au mutra astuia din poza. Cred ca vedeti ce "telectual" este.

# crustaceu date 8 September 2014 19:47 +2

pentru greva trebuie sa faci dovada ca existi, altfel... si pentru a primi respectul judcatorilor, trebuie mai intai sa te respecti pe tine. A nu se intelege ca m-am respectat si mi-am cumparat intrarea in barou, apoi m-am respectat si am dat spaga sa castig procesul, deci s-au oprit la timp dragii de traditionali cu greva lor ca sa nu mai rasufle cine stie ce mai nemernicie de la varf....

# Lyly date 11 September 2014 20:41 0

Daca asa stau lucrurile, nu cumva este vorba despre o mare influentare a justitiei in interesul lor ? Aloo, CSM dormi linistit cand justitia favorizeaza pe uniii si defavorizeaza pe altii in mod discriminator ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva