23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REVOLTA VIORICAI COSTINIU – Presedinta de onoare a AMR, scrisoare deschisa catre ministrul Justitiei Catalin Predoiu: “Doua puteri ale statului se ridica impotriva puterii judecatoresti!... In ce tara se mai pune la mezat justitia?... Toate masurile converg spre decizia de a da poporului sentimentul ca justitia 'nu-i de capul ei', ca politicul vegheaza sa o aduca la ordine... Atacarea justitiei este politica de stat”

Scris de: G.T. | pdf | print

29 December 2019 20:17
Vizualizari: 6549

Presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), fosta judecatoare Viorica Costiniu (foto), se revolta impotriva atacurilor continue la adresa Justitiei, concretizate fie prin initiative de diminuare a salariilor si pensiilor, fie prin sabotarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, singura structura de parchet in care politicul nu este implicat si care reprezinta o garantie pentru independenta magistratilor. Iar revolta si-a exprimat-o Viorica Costiniu intr-o scrisoare deschisa pe care le-a trimis-o duminica, 29 decembrie 2019, premierului Ludovic Orban, presedintelui Senatului Teodor Melescanu, presedintelui Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu, ministrului Justitiei Catalin Predoiu, ministresei Muncii Violeta Alexandru, sefei CSM Nicoleta Tint, presedintei ICCJ Corina Corbu si Avocatului Poporului Renate Weber.


 

Fosta judecatoare Viorica Costiniu atrage atentia ca asistam in momentul de fata la un asalt asupra puterii judecatoresti din partea celorlalte doua puteri ale statului – cea executiva si cea legislativa. Costiniu se intreaba in ce tara Justitia este pusa la mezat si batjocorita, asa cum se intampla in Romania. In opinia presedintei de onoare AMR, nu se doreste decat inocularea ideii ca Justitia nu este de capul ei, ci ca politicul se ocupa sa o aduca la ordine.

Totodata, Viorica Costiniu avertizeaza si asupra unei realitati extrem de triste, dar cat se poate de ingrijoratoare. Si anume aceea ca bugetele serviciilor secrete au ajuns sa fie mult mai importante decat bugetul alocat Justitiei. Atacarea justitiei este politica de stat. Politicul se dezice prin actele sale de toate declaratiile de fatada, populiste si fals declarate democratice in slujba statului de drept, mai curand de drepti”, acuza Viorica Costiniu.

 

Iata scrisoarea deschisa a presedintei de onoare a AMR Viorica Costiniu:


“Asistam, nu de putina vreme, la un atac asupra justitiei pe toate fronturile, folosindu-se si politica dezbinarii: structura, functionalitatea si independenta sub cele doua aspecte ale sale, politic si material.

Dintotdeauna, politicul, media si opinia publica manipulata prin aceste doua instrumente dau mai multa crezare institutiilor straine, europene decat celor ce cuvanta fundamentat pe aceleasi subiecte in tara.

Si atunci, parlamentarii nostri europeni ce fac ei oare la Bruxelles?

Doua puteri ale statului se ridica impotriva puterii judecatoresti! Parca suntem in balada populara 'Miorita'!

Fara o justitie puternica nu exista stat de drept, democratic.

In ce tara europeana sau de oriunde se mai pune la mezat justitia atacata ca institutie si batjocorita la nivel politic si mediatic, cantarindu-i-se veniturile ca in piata de sclavi pentru plantatie?

Politicul s-a straduit, direct sau prin interpusi, sa dezbine justitia, sa-i aseze in frunte obedienti, fara recunoastere profesionala in sistem, a infiintat o sectie pe care a lasat-o in eter, fara a-i asigura personal sa functioneze, desi miile de dosare erau suficiente sa convinga ca in justitie nu merg jumatatile de masura, caz unic in istoria institutiilor judiciare de a fi conduse de 'second hand' si de a se refuza respectarea dreptului procurorului de a-si ocupa functia in urma unui concurs legal.

Toate masurile converg spre decizia de a da poporului sentimentul ca justitia 'nu-i de capul ei', ca politicul vegheaza sa o aduca la ordine prin instrumente, aparent legale (dar pe cine mai intereseaza ce e legea sau ce cuprinde ea si cate principii se incalca prin ea!), functionarea sa se realizeze la limita rezistentei, iar independenta ei materiala la nivel de sistem si personal sa ramana doar subiect de clamatii la intruniri de partid, seminarii, conferinte de presa si declaratii publice de circumstanta in tara si mai ales in afara, unde aud numai ce li se spune, ce sa le convina in raport de politicile partinice europene sa-si asigure voturi, ca ele conteaza, mai putin pentru ce se voteaza.

In loc sa se ia masuri care sa sustina economia, sa infloreasca spre bunastarea poporului intr-un ritm mai rapid si eficient, straduinta politicului este sa faca carpeli, sa ciuguleasca de ici, de colo si sa se mandreasca ca a gasit masuri (vremelnice si indoielnice!) pentru fonduri la buget vizand veniturile legale, in principal cea vizata fiind magistratura, careia i se prevede un buget la limita, intr-o vadita desconsiderare in raport de cel aferent serviciilor secrete, de exemplu.

Veniturile actuale din magistratura nu sunt un plocon, nici un dar din marinimia celorlalte doua puteri. Ele nu sunt la un nivel european, cum pretind normele ce privesc statutul judecatorului, al sistemului judiciar.

Veniturile magistratilor nu sunt marfa electorala si nici nu pot fi puse la mezat.

Se urmareste reducerea, eliminarea unor venituri cuvenite si garantate constitutional.

In timp ce unele salarii din alte domenii (nu de rang putere in stat), in acelasi timp, cresc, la fel si unele pensii, justitia e vizata cu minusuri, in timp ce unele profesii nu au veniturile impozitate, unele sunt scutite de taxe, altele primesc tot felul de sporuri si facilitati pecuniare, justitiei i se refuza si exercitarea drepturilor legale.

Si aceasta in conditiile in care toti (putere + opozitie) afirma ca functioneaza economia la parametrii asteptati.

S-a incetatenit o prostie debitata de autorii ei de tot felul: 'justitia e platita din banii publici', 'noi, poporul, ii platim pe magistrati'.

Zau?!

S-a uitat cineva sa vada cat impozit plateste fiecare persoana din sistemul judiciar? S-a uitat cineva sa vada cat platesc cei din sistemul asigurarilor sociale? Cine munceste in plus fara sa fie platit? Cine face ore suplimentare fara sa fie platiti? Cine munceste in zilele de sarbatori legale, in weekenduri, ziua si noaptea, cand guvernantii, parlamentarii dorm, exceptand sedintele guvernarilor la ceas de noapte sau oarece petreceri, si toti ceilalti care zic ca-i platesc pe magistrati din banii lor?

Stiti raspunsul, pentru ca scrie in legile pe care le faceti, pe care guvernul trebuie sa le execute si cu totii sa le respectati. Ei bine, judecatorii si procurorii, personalul din justitie.

Avocatii de serviciu primesc onorarii duble daca participa la procese dupa orele de program.

Judecatorul / procurorul lucreaza pana tarziu din noapte, ramane peste noapte si a doua zi este iar in sedinta, vine in weekend, e la permanenta, e la urgenta, devine cateodata parinte de duminica, dar nici atunci nu e sigur, ca urgent pleci la instanta, sarbatorile legale, nationale le petrece in instanta si cate si mai cate si nu primeste 'un leu' in plus.

In schimb, este garnisit cu incompatibilitati, riscuri, restrictii, inclusiv pentru membrii familiei, si nu este sufocat de cine stie ce sporuri ori facilitati ce se regasesc in alte domenii de activitate etc...

Exista in Constitutie patru categorii de functii care au garantat cumulul de venituri: Avocatul Poporului, judecatorii, procurorii, judecatorii CCR si ai Curtii de Conturi. Atat. Dispozitie constitutionala care nu se respecta.

Magistratii, in activitate sau pensionari, pot desfasura doar activitate didactica universitara in cumul. Ei platesc, si ca pensionari, si in exercitarea functiei concomitente de judecator sau cadru didactic, impozite si taxe. Nimeni nu sta pe spinarea nimanui, cum se induce constant in spiritul popular de toti neavenitii (ori de unde vor fi fiind), ignoranti, cum sunt.

Atacarea justitiei este politica de stat. Politicul se dezice prin actele sale de toate declaratiile de fatada, populiste si fals declarate democratice in slujba statului de drept, mai curand de drepti.

Cititi, va rog, raportul MCV (oricum, ce zic strainii e mai de incredere decat ce spunem noi in tara – meteahna romaneasca), prin care guvernul Romaniei era criticat si i se recomanda sa reevalueze salariile din magistratura, sa asigure resurse pentru marirea numarului de personal, pentru functionarea sa logistica si documentare, informatizare, pentru asigurarea de sedii (la Craiova, un wc s-a transformat in birou; la Giurgiu, daca nu ma insel, s-a functionat la parterul unui bloc; o alta instanta a functionat intr-o fosta hala industriala si chiar in fosta locatie a unui restaurant etc ...)

In urma recomandarilor MCV, a demersurilor AMR (care a si initiat pentru repararea Palatului de Justitie deschiderea fondului 'Un leu pentru Palat') si pentru ca Romania era penultima, doar inaintea Bulgariei, cu privire la salarizarea personalului din justitie, s-a revizuit legislatia salarizarii si pensionarii celor din justitie.

Politicul insa (ministru fiind Valeriu Stoica) nu a pierdut ocazia sa treaca in legea justitiei (Legea 92/1992, modificata de zeci si zeci de ori pana la legile din 2004, modificate si ele de sute de ori) asimilarea a zeci de functii celei de judecator si procuror care exista si in prezent. Astfel, persoane care n-au scris o minuta in viata lor au avut salarii si au pensii de magistrat, unele cu mult mai mari ca ale magistratilor, fara insa sa aiba si obligatiile aferente. E cineva curios sa verifice cati beneficiari sunt de acest fel, cu multi peste nimarul infim de magistrati?

Politicul, prin vointa lui, a infiintat societati comerciale cu profil de institutii universitare, cuprinzand intre altele si facultatile de drept.

In prezent, facultatile de drept de stat din tara sunt sustinute de judecatori / procurori in activitate ori pensionari, si pentru ca activitatea didactica universitara este singura agreata chiar de Constitutie. Tot judecatorii si procurorii in activitate sustin activitatea INM si SNG (scoala grefieri).

Prin vointa politicului, facultatile de drept de stat vor ramane fara cadre didactice, pentru ca nu se respecta norma constitutionala.

Ne gandim daca nu este o manevra sau vreun interes de a intari invatamantul privat care va absorbi in viteza magistratii-cadre didactice universitare, crescandu-le si renumele.

Se vorbeste in acelasi timp de modificari privind INM, cu stagii pana la adanci batraneti ori pana la pensie (!?), in conditiile in care nu va mai avea cine sa functioneze in INM, poate doar acei colaboratori pentru diverse alte discipline care iau salarii de judecator si pensie asijderea, doar pentru faptul ca au predat la INM diverse discipline (psihologia, de exemplu).

Dar asta nu intereseaza pe nimeni.

Si sunt multe care nu intereseaza in realitate, politicul tine ochii inchisi acolo unde chiar ar trebui sa caste ochii, isi acopera urechile cand i se striga adevaruri care ar trebui sa doara si tace cand ar trebui sa vorbeasca pe subiecte reale ce asteapta rezolvari si nu pe spinarea altora, prin altii pentru altii, astfel incat sa se descurce tot ei intre ei, dupa principiul 'incaibareaza-i, Doamne!'

Si cate ar mai fi de spus sa se indrepte strambaciunile care stramba pana si statul de drept care sta tot mai mult sprijinit in proptele!...

Justitia nu poate fi calul de bataie al Politicului ce cu dezinvoltura se manifesta, pentru ca in echilibrul puterilor functioneaza si 'roata morii se-nvarteste', 'cine rade la urma...' si pe farasul justitiei se ajunge pentru ca, parafrazand: 'mai sunt judecatori la Bucuresti!' sa inlature nelegiuirile politicului care nesocoteste principiile adevaratului stat democratic, de drept, legile care asigura stabilitatea circuitului civil si siguranta nationala, care, pana la 'arma', este asigurata de justitie.

Dintre cele trei puteri, sa nu se uite ca doua puteri – executivul si parlamentarii – cheltuie (nu acum analizam si cum....), iar puterea judecatoreasca realizeaza venituri la bugetul statului: taxe de timbru, timbru judiciar etc., din care se infrupta cu satietate alte structuri ale statului.

Nu justitia sta cu mana intinsa, nu ea baga mana in buzunarul cetateanului sa-i cheltuie banul dupa cum o guvernare sau alta intelege sa-i hotarasca soarta, cata vreme ea, asijderea vulgului, plateste impozite, taxe si mai aduce si venituri la stat dintr-o munca sisifica, in conditiile nu tocmai prielnice legislative, logistice si de personal.

Justitia este balanta intre celelalte puteri. Si daca se ignora acest adevar, din politica raman doar vorbe, iar consecintele le suporta poporul”.

Comentarii

# "Botnita pentru Justitie": sa nu aflam cum fura PNL-PDL? date 29 December 2019 21:19 +4

Electoratul a fost tradat de intregul Parlament deoarece Legislatia elaborata de Parlament nu prevede alegeri anticipate in cazul Parlamentarilor care isi dau demisia din Partidul pe listele caruia au candidat asa cum se intampla in cazul Primarilor... Legea este discriminatorie deoarece permite continuarea mandatelor palamentarilor-cameleon care reusesc astfel sa aduca la putere un Parlament cu alta culoare politica decat cea votata de catre cetateni = REZULTA ASTFEL CA INTREG PARLAMENTUL ACTUAL ESTE UN PARLAMENT-CAMELEON! Asa se aduce la putere un nou tip de Dictatura: Dictatura Marii Asumari Nationale - Guvernul adus la Putere de catre Parlamentul-Cameleon isi impune vointa prin asumarea raspunderii in mod repetat in fata intregului Parlament-Cameleon sfidand astfel vointa electoratului care stabilise prin vot o alta formula politica de guvernare... Tradarea Electoratului de catre Parlametarii-Camelon a instaurat in Romania Regimul Dictaturii Marii Asumari Nationale PseudoLiberale

# nae din dealul feleacului date 29 December 2019 21:25 +5

Foarte frumos D-na Costiniu !Pe cind programati un protest in fata la Cotroceni,ori la Victoriei ca vin si eu cu o ceata de aici din dealul Clujului?Sa ne dati de stire sa ne pregatim "arsenalul"!Altfel...e paguba-n ciuperci!

# Nu uita ca esti roman date 29 December 2019 21:52 +2

Bårbati in ColoniaRO mai avem sau au devenit c--ve?

# L date 29 December 2019 21:58 +8

Exceptional! Ramai fara cuvinte. Mai exact, orice cuvant spus in afara celor scrise in acest articol este in plus. O gandire si o analiza de adevarat magistrat. Felicitari stimata doamna, meritati tot rspectul. O analiza pertinenta si clara, cu argumente precise si cuvinte ca diamantul. Sper ca profesionistii dreptului si cetatenii romani sa se trezeasca la realitate, sa nu accepte ca niste neofiti rataciti in diverse puteri din stat sa-si permita sa ia decizii straine de interesele statului roman si in afara oricarei responsabilitati elementare.

# banditu coroiu date 30 December 2019 06:39 +19

Interesanta ultima parte in care ne explica distinsa doamna cum aduce justitia bani la buget. Si aici luam ca exemplu cazul Rarinca. O lichea a sistemului judiciar romanesc, ca sa nu-si plateasca datoria (cei cativa firfirei raportat la salariul ei nesimtit de mare) inventeaza o actiune de santaj si isi da angajata (la acea vreme) pe mana gestapovistilor. Si se pune in miscare sistemul judiciar aducator de bani.. escorta politiei cu multe masini si militieni, cazare la puscarie fara condamnare, cheltuieli de judecata, instante tinute blocate cu un proces fabricat, etc. Per total statul a cheltuit sute de mii de euro pentru ca o ****** sa nu-si cheltuiasca din banii de vacanta. Dar ce sa vezi sistemul judiciar aduce bani la stat din care se infrupta altii. Chiar asa ne credeti prosti pe toti distinsa doamna din nou infiintatul 'corul bocitoarelor juridice'. Va invitam cu cartonasul de protest pe treptele tribunalului. Succes. Si nu uitati, Rarinca a stat 6 luni la puscarie degeaba.

# cleo date 30 December 2019 08:21 +2

Felicitari ,doamna judecator! Este perfect adevarat tot ceea ce ati expus,cu extrema acuratete, in Scrisoarea deschisa !Politicul,in formele sale, urmareste distrugerea puterii judecatoresti! Spre binele acestei tari si al cetatenilor ei(asmutiti acum impotriva magistratilor),unii care inca nu inteleg ce se intampla,sper ca acest lucru sa nu reuseasca! Din momentul in care justitia,atacata acum din toate partile si in toate planurile, va fi subordonata total, nu va mai exista democratie! Am vazut ca mani******rea,ura dirijata catre anumite categorii profesionale,intuneca minti! Unele se lumineaza prea tarziu si,de regula,pe propria piele!

# Ileana date 30 December 2019 16:10 +1

Domnilor Magistrati nu va contestez veniturile sa fiti sanatosi ,dar sa fiti si cinstiti sunt unii judecatori care nu fac cinste sistemului judiciar, judeca dupa cum se intervine in actul de justitie ,dureaza un proces doi sau trei ani si la urma cistiga cel ce nu are dreptul ,nu se tine cont de probe ,dovezi ,doar de interventi venite din partea altor judecatori,procurori corupti din sistem.

# DODI date 30 December 2019 17:53 +6

Scrisoare deschisă către niște analfabeți? Către niște marionete dirijate de la UE și vertificate de licurici? Ce pretenții să ai de la acești ratați profesional, de la acești neoameni, fără bun simț și fără patriotism? Ei aplică politica iederei și știu că doar târându-se se pot... înălța (până la nivelul feselor mai marilor vremii).

# Unu date 30 December 2019 18:01 +1

Foarte frumos si pertinent scris,dar de ce abea acum cand va sunt amenintate beneficiile?p.s. : avocatii din oficiu sunt platiti dublu daca sunt solicitati noaptea sau in weekend,insa dubluarea se realizeaza din 3 sau 400 lei. Plus ca ei nu au leafa cu multe 0 sau pensie speciala. . .SUCCES!

# Ooan date 30 December 2019 19:04 0

Toate bune si frumoase!Cu o conditie:justitia sa fie ce trebuie.Depinde numai de ea,restul sunt povesti.

# ȚULUȘ MARIN OLT date 31 December 2019 14:07 0

Da, doamnă, noi poporul român am fost niște proști,iar voi toți cu politicul în frunte v-ați sacrificat pt.țară și evident laurii vouă vi se cuvine!!!(?)Vă contraziceți, dar cu sigurantă exprimați și adevărul!Pentru că noi, poporul, am fost lipsiți de drepturi, am primit hotărâri judecătorești nelegale care ne/au schimbat destinele, în schimb, voi v/ați făcut SRL/uri nu numai prin independența voastră ca judecători să pronunțați ce doriti, dar și să dispuneți prin hotărâri. ca si lege, pentru a vă stabili cu dărnicie, fără limite, drepturile salariale pt voi magistratii,dar si personal auxiliar, cum de fapt ați cumulat si profesia de cadru didactic.Mai mult, cu ajutorul politicului maladiv ați făcut și societate de fabricat magistrați.Tot in aceeasi notă de nelegalitate si neconstitutionalitate ati reprimat gruparea de avocati condusă de Bota (cea mai concretă formă de coruptie savarsită de puterea judecatorească) si ati considerat că absolventul de stiinte juridice este un infra

# ȚULUȘ MARIN, OLT date 31 December 2019 14:09 +3

si ati considerat că absolventul de stiinte juridice este un infractor de drept comun (si nu/i de mirare, dar si politic!) dacă nu se inscrie si nu este admis după criteriile Mafiei,reprimându/i pe avocații de la Bota,netributari sistemului SRL/ist!!Ati controlat acest sistem odios prin intermediul CSM/ului si IJ(institutie neconstitutională) pt. a vă asigura lipsa de responsabilitate pt. deciziile voastre.Cu alte cuvinte, ati instaurat împreună cu politicul bolnav din fasă statul de ,,,clan.Iar dacă acum cineva a îndrăznit să vă ia din drepturile ce nu mai încap nici în conturile celor mai importante bănci, astăzi sunteți revoltați și arătati cu degetul spre politic pe care il considerați inamicul democrației si statului de drept, cu singura remarcă că gura păcătosului adevăr grăiește pentru tot ce s/a înfăptuit mafiot până în prezent.Doamne, în noul an, dă -ne nouă poporului mintea și forța să scăpăm de statul de clan al României!!!!!!

# Eu date 1 January 2020 14:40 0

De la inceput a avut in vedere Predoiu desfiintarea SIIJ si i-a mintit pe toti in acest timp - noaptea ca hotii, totul pe ascuns. https://www.antena3.ro/actualitate/predoiu-i-a-cerut-lui-aurescu-sa-schimbe-pozitia-romaniei-la-curtea-de-justitie-a-ue-552524.html

# N.M date 1 January 2020 18:47 0

întreb. Pe mine cine mă despăgubește pentru ziua pierduta sa votez la Referendum pentru justiție? intreb

# nae din dealul feleacului date 2 January 2020 21:24 +1

Absolut corecte pct.de vedere a lui "banditu coroiu"si "TULUS MARIN,OLT".Ii intreb pe acesti magistrati "ma voi astia cu mai multe fete,va spalati dimineata?Intr-o lume prost facuta,ca...tii cresc in loc sa puta.

# Lechi date 4 January 2020 12:43 +1

La multi ani tuturor ! Doamna Viorica, spune multe lucruri adevarate. Dar, vreau sa ma ocup de un aspect :. Banii, salariile si celelalte , pe langa ! Traiectoria profesionala si-au aleso stiau dinainte ca vor avea multe limitari , deci, sa nu mai invoce ist aspect . Salarii mai mici decat cele la nivel european ! Pai de ce nu arata si salariul unui sclav din Romania si sa-l raporteze tot la nivel european ! Statisticieni si altii asemenea stabilesc cosul minim pentri un trai decent Cam de aici ar trebui sa plece scara salariilor, zic eu. Statul da unora mul peste orice imaginatie, dar foarte putin Sclavilor care produc pib ul Se confirma teoria, ca nu exista bogati fara saraci ! Sa zicem ca, salariul presedintelui ar fi o referinta, dar si aici sunt indoieli ! Nu l-fortat nimeni da fie presedinte ,deci sa--i dam sa traiasca triplu decent si pa !

# adrian date 5 January 2020 07:21 0

Bravo Viorica, in calitate de coleg de liceu (Matei Basarab, aceeasi promotie, iar cu Florin am fost si coleg de clasa -a IX-a), vreau sa te felicit. Si mai vreau sa fac o constatare - voi, femeile ati devenit barbatii natiei.

# revoltatul date 5 January 2020 11:07 +1

Multe... adevaruri adevarate spuse(scrise) de cunoscuta doamna. Dar, situatia actuala a justitiei si nu numai a justitiei, a societatii in ansamblul ei, se datoreaza, in mare masura si profesionalismului cu care a .... operat justitia. Spun justitia deoarece nu vreu sa se supere cineva. Daca e sa scriem scrisori deschise sau inchise ar trebui sa ne intrebam: cum am ajuns in situatia in care ne aflam si ce facem (faceti) ca sa o schimbam? Mai... plastic, daca trenul a fost in gara si nu te-ai urcat in el, degeaba te plangi ca nu te-a dus undea doreai sa ajungi.

# Lec date 6 January 2020 13:40 0

Costurile justitiei... Propun ca , orice cauza ce intra pe mainile justitiei , sa aiba atasata o sectiune/ fisa de costuri, care sa includa toate costurile atrase, incepand cu politist, procuror, grefier, judecator , zi de arest , dube ,interceptari, he he , va puneti maimile in cap !!! Doamna Viorica , nu face referire la aceste componente, doar se victimizeaza discret,ca, de, la nivel european judecarorii au salarii mult mai mari , Ar trebui sa inteleaga toti , chiar si vizirul Isarescu , ca, societatea nu le poate fa cat vor ei, si niciodata nu le va satura lacomia si avaritia.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva