6 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCANDALOS - Raportul Curtii de Conturi dezvaluie risipa de bani, pe masini, imobile si achizitii publice de la ANI

Scris de: L.J. | pdf | print

15 May 2011 10:59
Vizualizari: 10773

Un raport de control efectuat la Agentia Nationala de Integritate de catre Curtea de Conturi a Romaniei, la 29 mai 2009, a relevat deficiente manageriale importante in activitatea institutiei condusa de fostul procuror DNA, Alexandru Catalin Macovei. Controlul inspectorilor a vizat „Auditul financiar al contului de executie si al bilantului contabil pe anul 2008” la ANI, a carui conducere a fost asigurata incepand cu 05.11.2007 de Alexandru Macovei. Inspectorii financiari au depistat faptul ca din ordinele institutiei, atributiile presedintelui, inclusiv competenta de ordonator de credite, au fost delegate de Macovei, in situatiile in care lipseste din institutie, secretarului general Horia Georgescu. Controlorii au identificat insa situatii in care Horia Georgescu a semnat acte si atunci cand seful sau se afla in institutie.


Angajari pentru functii neprevazute. Multiple deficiente la achizitiile publice

Deficientele constatate au privit angajarea de personal pe functii de director general si director general adjunct, desi aceste functii nu erau prevazute in organigrama ANI; numarul de angajari de sefi de serviciu depasind numarul de astfel de posturi prevazute (11 posturi, in loc de 7). De asemenea, au fost angajati inspectori de integritate superiori treapta I, in conditii care incalcau legea. Conducatorii institutiei au fost avertizati ca nu au respectat prevederile Legii 388/2007 a bugetului de stat pe anul 2008, prin angajarile si utilizarea creditelor bugetare cu depasirea limitelor legale.

Totodata s-au identificat multiple deficiente la achizitiile publice, efectuate preponderent prin achizitie directa, fiind depistate cazuri de calculare eronata a valorii estimate a contractelor, divizarea achizitiilor. Fapte ce au determinat „achizitionarea de bunuri de natura mijloacelor fixe cu precadere prin achizitonare directa, evitandu-se procedura de licitatie deschisa sau cerere de oferte, cu vicierea mediului concurentei.”

Duplexul de pe b-dul Aviatorilor nr. 63

O alta critica a inspectorilor Curtii a vizat inchirierea de catre ANI a unui apartament duplex pe bdul Aviatorilor nr. 63, cu motivatia „destinatie birouri”. S-a depistat ca nu a existat justificare pentru incheierea acestui contract de inchiriere perfectat cu SC Bonstar Constructii SRL, iar pe perioada derularii lui, ANI nu a functionat la respectiva adresa, pentru care s-au platit in total 85.832 lei. Oare ce s-a petrecut in fapt in acel apartament? A fost un „cuibusor de nebunii”? Inspectorii nu au marjat mai departe cu investigatiile... dar au retinut ca „achizitia s-a efectuat la un pret dublu fata de chiria practicata la aceas data in zona respectiva”.

O alta critica a reprezentat-o inchirierea in conditii dezavantajoase pentru institutie a unor echipamente informatice, pentru care s-au platit incepand cu 1 iulie 2008 sume imense catre SC Abacus System & Solutions SRL.

Deficiente majore s-au intalnit si la parcul auto al institutiei. Aici s-a acuzat faptul ca s-a achizitonat o masina in plus fata de numarul maxim admis, iar, atentie, cu privire la decontarea carburantului, s-a depistat ca masinile ANI – Dacia Logan, consumau in acte intre 12,39 si 25,38 litri la 100 km. Evident ca un Logan nu poate consuma mai mult de 12-13 litri, la 100 km, si asta in conditiile traficului din Capitala pe timp de iarna!!!! De altfel, si Nubirele de la ANI consumau in acte 17,47 litri, la 100 km, iar un Audi primit in folosinta de la Ministerul de Interne consuma in acte 28 de litri, la 100 km. Interesant este ca pentru a se justifica consumul exagerat, la una din masinile enumerate s-a justificat ca s-a asteptat cu motorul la ralanti timp de 37 de ore, cu instalatia de aer pornita!!! Alte neclaritati au fost identificate si la facturile telefonice cu costuri importante, fiind descoperit un caz de telefon folosit de o persoana care nu era angajat al ANI.

In final, Raportul Curtii de Conturi nu a lasat vreo urma in activitatea ANI, care si-a reluat activitatea de aparare a integritatii cu rezultatele stiute.

* Cititi aici Raportul de control al Curtii de Conturi a Romaniei derulat in 2009 la ANI!

Comentarii

# DOREL date 16 May 2011 09:56 +3

Nu se sesizeaza nimeni din oficiu pentru delapidare, deturmare de fonduri, abuz in serviciu .., sau pana la schimbarea schimbarii nu se va intampla nimic pentru ca nu e voie de la centru ??

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.10.2022 – Tudoran loveste din nou. Un judecator numara lunile pana la pensie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva