21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SENTINTA IN DOSARUL SANTAJ LA PROCUROR – Presedintele Consiliului Judetean Calarasi, Vasile Iliuta, a fost achitat pe linie. Acuzatiile de abuz in serviciu, fals intelectual si santaj din dosarul fabricat de DNA pe vremea lui Crin Bologa au picat una dupa alta la Tribunalul Bucuresti (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 November 2023 15:11
Vizualizari: 3586

Presedintele Consiliului Judetean Calarasi, Vasile Iliuta, a fost achitat in dosarul in care DNA l-a trimis in judecata, pentru trei pretinse fapte, una dintre acuzatii vizand posibile actiuni de constrangere exercitate asupra unui procuror pentru ca acesta sa nu emita un rechizitoriu. Solutia de achitare a fost pronuntata luni, 20 noiembrie 2023, de Tribunalul Bucuresti.


 

Prin sentinta nr. 1419 din 20 noiembrie 2023, judecatoarea Catalina Cruceru de la Tribunalul Bucuresti a dispus achitarea sefului CJ Calarasi pentru abuz in serviciu, fals intelectual si santaj. Pentru fiecare dintre cele trei acuzatii, achitarea s-a dat in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.

Decizia definitiva urmeaza sa fie pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti.

Dosarul presedintelui Consiliului Judetean Calarasi Vasile Iliuta a fost instrumentat de structura DNA din Constanta, condusa de procurorul Andrei Bodean (foto).


Prezentam minuta sentintei nr. 1419 din 20 noiembrie 2023 pronuntate de Tribunalul Bucuresti (dosar 4871/3/2021):


“1. In baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedura penala rap. la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I si a II a C. proc. pen. achita pe inculpatul Iliuta Vasile, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, prevazuta de art.297 alin.1 C.pen.

2. In baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedura penala rap. la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I si a II a C. proc. pen. achita pe inculpatul Iliuta Vasile, pentru savarsirea infractiunilor de fals intelectual in forma continuata (doua acte materiale), prevazuta de art. 321 alin.1 din C.pen. cu aplicarea art. 35 alin.1 din C.pen..

3. In baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedura penala rap. la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I si a II a C. proc. pen. achita pe inculpatul Iliuta Vasile, pentru savarsirea infractiunilor de santaj, prevazuta de art.13/1 din Legea nr.78/2000 raportat la art.207 alin.1 C.pen.

In baza art. 25 alin. (5) C. proc. pen., lasa nesolutionate actiunile civile exercitate de toate partile civile. In baza art. 275 alin. 3 C. proc. pen. cheltuieli judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata conform art. 405 alin. 2 C.proc.pen., prin punerea minutei la dispozitia partilor si a procurorului, prin mijlocirea grefei instan?ei, astazi, 20.11.2023. Document: Hotarare 1419/2023 20.11.2023”.


Iata comunicatul din 24 februarie 2021 privind trimiterea in judecata a sefului CJ Calarasi, Vasile Iliuta:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului

ILIUTA VASILE, la data faptelor si in prezent presedinte al Consiliului Judetean Calarasi, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:

-abuz in serviciu,

-fals intelectual in forma continuata,

-santaj.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:
1. In perioada martie – iulie 2019, inculpatul Iliuta Vasile in calitatea mentionata mai sus, si-ar fi incalcat atributiile de serviciu prevazute de lege, in sensul ca ar fi ingradit dreptul la munca al unui numar de 10 angajati din cadrul Consiliului judetean Calarasi.

Concret, inculpatul Iliuta Vasile nu a aprobat plata drepturilor salariale angajatilor respectivi in conditiile in care magistratii Tribunalului Calarasi au dispus suspendarea a doua hotarari ale Consiliului Judetean Calarasi in urma carora cele 10 persoane fusesera eliberate din functia publica pe care o detineau.

In aceeasi perioada si in acelasi context, inculpatul ar fi semnat doua documente despre care stia ca sunt falsificate si in care, cu stiinta, nu fusesera inserate perioadele lucrate de persoanele vatamate in modalitatea de mai sus.
Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu in dauna angajatilor respectivi in valoare totala de 134.203 lei, cuantificat in neplata drepturilor salariale.

2. La data de 20 decembrie 2019, inculpatul Iliuta Vasile ar fi exercitat constrangeri asupra unui procuror pentru a-l determina sa nu dispuna trimiterea sa in judecata intr-o cauza penala in care avea calitatea de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Intelegeti ca DNA face NUMAI politica si nu din cea interna? date 20 November 2023 16:44 +73

DNA este SRI si SRI e partenerii strategici care da medalii si emite diplome pentru merite deosebite in calitati de steward ( de exemplu). Sclavii care ciomageste sclavi nu e stapani ci loaze. Iar loazele care aresteaza oameni si ii preseaza apoi sa recunoasca ce nu au facut ....ie loaze imbecile. Crin Nicu Bologa a fost si este o nulitate profesionala de prim rang cu tupeu fantastic de hoitar. Ca om e bun numai de clopotar la biserica dar si asa poate da in cap la cineva ... ca nu intelege cu gravitatia asta domnule... cu clopotul.

# Bambilici date 20 November 2023 16:48 +54

Chiar bologa a recunoscut că nu a făcut un dosar la viața lui. A fost doar un berbec de procuror, dornic de funcții.

# Clean date 20 November 2023 20:06 +11

Clean Bologa a fost pus acolo să spele și să curețe.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva