2 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SILVANA SUNA MOBILIZAREA – Avocata Silvana Racoviceanu, vicepresedinte ADSA si candidat la pozitia de consilier al Baroului Bucuresti despre absenteismul avocatilor: ”Sedintele Consiliului Baroului Bucuresti arata precum conclavul pentru alegerea Papei. Vedem fumul alb si trebuie sa ne inchinam la alegerea lor... Ai sentimentul ca nu poti schimba nimic... actualul decan nu are niciun contracandidat real. Ajungi sa te intrebi cat costa o poza cu Decanul”

Scris de: L.J. | pdf | print

21 September 2019 22:24
Vizualizari: 6190

Alegerile pentru conducerea Baroului Bucuresti se vor relua luni, 23 septembrie 2019, cu o mare intarziere, intrucat din luna mai si pana in prezent nu s-a putut intruni cvorumul necesar de minim 3200 de avocati pentru ca alegerile pentru functiile de decan si consilieri sa poata avea loc. Ultima data au lipsit 200 avocati pentru a se atinge cvorumul. Probabil si luni se va intampla fel, fiind evident ca absenteimul masiv al avocatilor din Capitala denota lipsa acestora de interes pentru alegerile organelor de conducere a breslei lor. Aceasta este si oful cel mare a avocatei Silvana Racoviceanu (foto) vicepresedinte al Asociatiei pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor (ADSA), care trage un semnal de alarma asupra faptului ca lipsa de interes a colegilor sai are drept consecinta imposibilitatea oricarei schimbari la varful breslei sale.


Iata interviul oferit pentru Lumea Justitiei de avocata Silvana Racoviceanu, candidat pentru pozitia de consilier al Baroului Bucuresti.

Pe 23 septembrie avocatii din Baroul Bucuresti urmeaza sa isi aleaga organele de conducere, iar dumneavoastra candidati – pentru prima oara, la demnitatea de consilier al Baroului Bucuresti. Care sunt motivele care v-au determinat sa candidati?

Dorinta de a schimba lucruri in bine, de ”a lasa ceva in urma mea”… Se spune ca in viata trebuie sa faci 3 lucruri: sa plantezi un pom, sa faci un copil si sa construiesti o casa. Punctual, la varsta mea, le-am facut pe toate, excedentar chiar, :) daca ma gandesc la faptul ca am doi copii si am plantat mai mult de un copac, pasionata fiind de flori si plante in general. Dar acum am simtit ca vreau si pot sa fac mai mult pentru profesia mea.

In luna mai a mai avut loc o adunare electiva, insa cvorumul nu a fost intrunit. De ce au ales avocatii sa participe la vot in numar atat de mic?

Stii… mie mi se pare ca ”si tacerea e un raspuns”, chiar daca pare un cliseu… absenteismul are cauze diverse, pornind de la dezinteres pana la (mai ales) dezamagire. Iti spun sentimentul meu din alegerile anterioare. Am participat la campaniile din 2011 si 2015, sustinand diversi colegi, pentru ca o data la 4 ani, alegem conducerea structurilor noastre. Este sentimentul ca nu poti schimba nimic, sentimentul ca se mentine si se perpetueaza aceiasi oameni, care se promoveaza reciproc in medii corporatiste care ”dicteaza” votul. Ajungi sa te intrebi ”cat costa o poza cu Decanul sau cu oricare altul dintre ei” ca sa para ca poti conta...

Candidezi in echipa sustinuta de ADSA – echipa care, la alegerile pentru structurile de conducere UNBR a obtinut un rezultat bun. Spun ADSA si nu avocatii membri ai ADSA, pentru ca daca nu exista ADSA nu sunt sigur ca acestia ar fi reusit prin forte proprii. Va asteptati ca un numar mare de membri ai ADSA candidati sa obtina un mare de voturi, asa cum s-a intamplat la alegerile anterioare?

Sunt vicepresedinte si membru fondator ADSA din 2011. Am participat la o ”poveste frumoasa” care a creat speranta, dorinta si realizari extraordinare pentru profesia noastra, pornind de la solidaritate, pana la promovarea imaginii in societate. In prezent, exista o intreaga dorinta de extindere in toata tara, manifestata de colegi si reprezentanti ai barourilor din toata tara. Imi doresc desigur, ca principiile noastre sa poata merge mai departe, prin membrii nostri, candidati, in structurile din Bucuresti, pentru ca am demonstrat deja onoare, capacitate de actiune, onestitate si profesionalism.

Colegii avocati iti dau increderea lor. Pentru o aparenta cat de cat justa, dumneavoastra ce oferiti?

Eu personal am fost cumva un ”varf de lance” in aceasta campanie. Mi-am atras desigur, simpatii si antipatii din partea multor colegi. Ofer zic eu, foarte multe... buna credinta, onestitate, transparenta, seriozitate, constiinciozitate, raspundere si mai ales, ofer asumare.

Cum asigurati avocatii ca din pozitia de consilier al Baroului Bucuresti transparenta va fi principiul cel de toate zilele?

Aici am un avantaj... :) ... dincolo de faptul ca si tu ma cunosti de atatia ani... Nu e nevoie sa dau aceste asigurari, pentru ca toate manifestarile mele publice de pana acum au confirmat ”transparenta” pe care mi-o doresc... in prezent, sedintele Consiliului Baroului Bucuresti arata precum conclavul pentru alegerea Papei. Vedem fumul alb si trebuie sa ne inchinam la alegerea lor, indiferent de parerea noastra.

Avand in vedere faptul ca de anul acesta sunteti si consilier UNBR, cum vedeti relatiile dintre Baroul Bucuresti si UNBR?

Vad mult mai bine promovate interesele Bucurestiului in UNBR si implicit ale tuturor avocatilor, pentru ca Bucurestiul este oarecum reprezentativ pentru intreaga tara...

Cine crezi ca va castiga alegerile pentru pozitia suprema in Barou?

Din pacate pentru spiritul de competitie, toate candidaturile parca au fost croite pentru a indemna la continuitate si nu la schimbare. Ca atare, pentru actualul decan nu exista niciun contracandidat real. Atat i-a dus capul sau doar atata imaginatie si credibilitate au avut contracandidatii sai. Dar asta nu e neaparat ceva rau. Putea fi si mai rau.

Comentarii

# morarescu date 22 September 2019 00:51 +1

Te votez si invit respectuos si pe altii sa o faca ! Succes !

# Baba rada date 23 September 2019 11:52 0

Eu nu te votez... ca nu stiu ce interes ai ca sa desfiintezi casa de asigurari a avocatilor si sa transferi banii la stat...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.03.2024 – Milu si Gluga au zambit pentru poza de grup, dar au stat separati

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva