22 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TARCEA SI STANCIU AU DOSAR LA SIIJ – Fostele sefe ale ICCJ Cristina Tarcea si Livia Stanciu sunt cercetate pentru abuz in serviciu: “Numitele au intocmit acte in legatura cu atributiile de serviciu prin care s-au produs vatamari intereselor generale, subiectilor procesuali, dar si vointei legiuitorului... Mobilul si scopul au fost reprezentate de dorinta de a controla actul de justitie... Au realizat o intruziune in activitatea de judecata, lezand dreptul la un proces echitabil” (Plangerea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 October 2019 10:38
Vizualizari: 9391

Fostele sefe ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea (foto dreapta) si Livia Stanciu (foto stanga), sunt cercetate pentru abuz in serviciu de Sectia pentru investigarea infractiunilor in justitie. Dosarele celor doua, formate ca urmare a plangerilor depuse impotriva lor, au fost conexate, activitatea de urmarire penala, afla in prezent in faza in rem, urmand sa se efectueze in cauza nr. 121/P/2018.

Existenta unui dosar la SIIJ in care sunt vizate Cristina Tarcea si Livia Stanciu a fost confirmata chiar de catre SIIJ, printr-un raspuns acordat, in 27 septembrie 2018, de adjunctul sectiei Nicolae Marin, autorului uneia dintre plangerile penale depuse impotriva fostelor sefe ale ICCJ (vezi facsimil):

“In referire la cererile dvs. inregistrate pe rolul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, va informam ca dosarul nr. 603/P/2019 are ca obiect plangerea penala pe care ati formulat-o impotriva magistratilor judecatori Tarcea Cristina si Stanciu Livia, sub aspectul comiterii infractiunii de abuz in serviciu, prev. de disp. art. 297 alin. 1 Cod penal, intrucat, in calitatile de fosti presedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, au incalcat dispozitiile legale cu privire la constituirea completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin aceasta 'au adus vatamari grave, atat actului de justitie, cat si partilor procesuale din cauzele judecate din completurile de 5 judecatori'.

Dosarul nr. 603/P/2019 a fost reunit la dosarul nr. 1212/P/2018 al aceleiasi sectii, urmarirea penala fiind efectuata in aceasta din urma cauza”.


Incalcarea dreptului la un proces echitabil si imixtiune in actul de justitie

Asadar, Cristina Tarcea si Livia Stanciu sunt cercetate pentru abuz in serviciu in legatura cu constituirea nelegala a Completelor de 5 judecatori ale ICCJ, nelegalitate constatata dupa cum bine se stie de catre CCR. Este vorba mai exact de constituirea in perioada 2014-2018, cand Stanciu si Tarcea au condus Inalta Curte, a unor Complete de 5 judecatori prin tragerea la sorti a doar 4 membri, nu a tuturor 5, asa cum cerea legea. Intr-una dintre plangerile formulate impotriva lor, depusa in 27 decembrie 2018, deci cand Tarcea era presedinta instantei supreme, cele doua sunt acuzate ca au actionat in detrimentul intereselor justitiei si intereselor legiuitorului, aducand vatamari grave atat actului de justitie, cat si partilor procesuale din cauzele judecate de completele de 5 judecatori, prin incalcarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara. “Apreciez ca numitele Iulia Cristina Tarcea, respectiv Livia Stanciu, in calitate de presedinti ai Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, au dispus si mentinut pe durata mai multor ani, neaplicarea unei legi, incalcarea acesteia, prin comiterea unor fapte comisive, respectiv adoptarea unor Hotarari interne (nr. 3/2014 si nr. 89/2018)”, arata autorul plangerii.

De asemenea, cele doua sunt acuzate ca in calitate de presedinti ai ICCJ au incercat sa controleze actul de justitie, realizand o intruziune in activitatea de judecata si lezand dreptul partilor la un proces echitabil prin faptul ca nu au fost asigurate garantiile privitoare la desemnarea aleatorie a magistratilor in Completele de 5 judecatori.

Iata fragmente din plangerea penala formulata impotriva Cristinei Tarcea si Liviei Stanciu, pe care o atasam integral la finalul articolului:

“Plangere penala impotriva numitelor Livia Stanciu si Iulia Cristina Tarcea, avand calitatea de fost, respectiv actual presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Arat, in acord cu considerentele Curtii Constitutionale, faptul ca in calitate de presedinte al Colegiului de conducere – Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratii sus-numiti au actionat in detrimentul intereselor justitiei, intereselor legiuitorului, aducand vatamari grave atat actului de justitie, cat si partilor procesuale din cauzele judecate de completele de 5 judecatori. Apreciez ca magistratii reclamati se fac vinovati de comiterea infractiunii de abuz in serviciu cu incalcarea legii, respectiv a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

(…)

Apreciez asadar ca numitele Iulia Cristina Tarcea, respectiv Livia Stanciu, in calitate de presedinti ai Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, au dispus si mentinut pe durata mai multor ani, neaplicarea unei legi, incalcarea acesteia, prin comiterea unor fapte comisive, respectiv adoptarea unor Hotarari interne (nr. 3/2014 si nr. 89/2018).

Prin faptele comise de Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au adus vatamari substantiale imaginii Romaniei, in sensul in care a fost incalcat un angajament luat in momentul aderarii in cadrul UE, angajament care face referire la respectarea principiului repartizarii aleatorii, garantie procedurala esentiala pentru o justitie independenta si impartiala.

Apreciez ca nu putem vorbi de aplicarea normelor de drept material si procesual in acord cu spiritul si litera legii, atata vreme cat conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inteles sa nesocoteasca norme cu rang de principiu, norme esentiale pentru functionarea unui stat de drept.

Instanta suprema, prin Colegiul de conducere, pe cale de interpretare, a denaturat continutul legii privitor la modul de alegere al membrilor Completului de 5 judecatori si totodata, tot pe cale de interpretare, a refuzat aplicarea legii. Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe cale de interpretare, a dat un alt continut dispozitiilor legale privind desemnarea membrilor completurilor de 5 judecatori.

Va rog sa observati ca faptele exista, constituie infractiune, au fost savarsite cu vinovatia ceruta de legea penala in vigoare, aducandu-se prejudicii atat legiuitorului cat si tuturor subiectilor procesuali, ale caror cauze au fost judecate cu incalcarea legii, de catre completele de 5 judecatori, incepand cu data de 1 februarie 2014.

(…)

Apreciez ca magistratii reclamati, numitele Iulia Cristina Tarcea, respectiv Livia Stanciu, in calitate de subiecti activi la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu incalcarea Legii 304/2004, au actionat cu vinovatia ceruta de legea penala, fiind intrunite toate elementele constitutive ale infractiunii, atat in privinta laturii obiective, cat si a celei subiective.

(…)

Astfel, in calitate de functionari publici, numitele Livia Stanciu, respectiv Iulia Cristina Tarcea au intocmit acte in legatura cu atributiile de serviciu, prin care s-au produs vatamari intereselor generale, subiectilor procesuali, dar si vointei legiuitorului.

(…)

Mobilul si scopul au fost reprezentate de dorinta functionarilor publici de a controla, in calitate de presedinte al ICCJ, actul de justitie, respectiv aspiratia de a beneficia de foloase de imagine, aducand imbunatatire, prin orice mijloace, rezultatelor rapoartelor MCV.

(…)

Prin conduita lor, magistratii Livia Stanciu, respectiv Iulia Cristina Tarcea au realizat o intruziune in activitatea de judecata, lezand dreptul partilor la un proces echitabil.

Este de necontestat faptul ca justitiabilii nu au avut parte de un proces echitabil, cata vreme nu au fost asigurate garantiile privitoare la desemnarea aleatorie a magistratilor.

Prin introducerea in mod nealeator a unui 'membru de drept' in cadrul componentei Completurilor de 5 judecatori, conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie a permis influentarea deciziilor pronuntate.

Existenta unor posibile influente din partea conducerii ICCJ in activitatea de judecata este demonstrata prin faptul ca practica administrativa a Colegiului de conducere al Inaltei Curti a fost unanim preluata de catre toate completele de 5 judecatori, nicio formatiune de 5 judecatori neridicand din oficiu exceptia nelegalei compuneri a completului de judecata, desi acest demers ar fi fost in interesul legiuitorului.

Apreciez ca nu se poate vorbi de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu din culpa, ci cu intentie directa, avand in vedere functiile detinute de magistratii Iulia Cristina Tarcea, respectiv Livia Stanciu, nefiind vorba despre necunoasterea legii, a normelor de drept material si procesual, ori a tratatelor internationale”.


Comentarii

# Andrei date 6 October 2019 11:51 +5

Ce fata urâtă poate sa aiba justitia din Romania cu astfel de Partenere....! Sper ca in motivare sa scrie asa :"...in calitate de Partenere au săvârșit un nr.de atatea....!!!Nu exista pedeapsa in C Penal pt ce au facut asa zisele doamne Partenere in sistemul de justitie!

# Marcel date 6 October 2019 12:26 +6

Sinistre personaje! Analfabete profesional, agramate si invalide de caracter! Sper sa plateasca pentru ceea ce au facut, altfel cei asemenea lor se vor simtii incurajati si sunt multi!

# Neanae date 6 October 2019 12:28 +2

Sincer, nu am citit articolul, am văzut doar fotografiile acestor creaturi când erau și ele, chipurile, femei! Acum sper ca sunt in mumificare lângă hiena uscata numită Șora. Canalii diabolice. Nu mai pierd timp sa citesc. Apoi îmi protejez stomacul, puah!

# imun/teanu date 6 October 2019 13:19 +1

Pe Calea Dudesti unde demult la colt cu o strada se afla o cruce de piatra isi facea veacul o tipa numita si "cur de fier". Acum, spuse doamne, se poarta si "cu rubine" si si cu alte la fel pretioase (daca la pretioase Moliere le zicea ca ridicole la noi sunt de vaza). De!, in gratii, "cele trei grete". Aici doua. O a treia luata de in a-locatie de xx-UE. Acolo mai multe deja, "gretele" de la noi depasesc chiar si mitologia. In comed-ii americane de voga era, mare spirit (n-am inteles de ce), "voma". La noi a devenit stare de spirit, nici sarea de lamaie ne-mai-anihiland. Asa, din voma in voma ni se prescrie consolidata societatea. Deziluzie, sa nici nu poti sa vomiti cand ti-e greata. Asta sa ne fie (continue!) mod de viata?

# Vica date 6 October 2019 13:58 +3

La PUSCARIE PE VIATA CU COTOROANTELE astea . Astea nu au facut justitie ci pura mafioteala

# steluta date 6 October 2019 14:36 +6

Hârcile astea doua au încălcat legea cu buna știință si merita sa înfunde pușcăria , au mai încălcat legea si când au aservit ICCJ securiștilor Coldea, Maior Hellvig cu protocoale declarate neconstituționale si abuzive de către CCR

# Pintea date 6 October 2019 16:11 +3

Cel mai mult imi place paragraful care incepe cu ” mobilul si scopul au fost...”, era atat de evident care au fost! Daca nu vor fi trimise in judecata, daca cele 2 scapă si de aceasta data, inseamna ca SIIJ a fost operationalizat in sensul in care facea referire johannis. Va dati seama ca de cand s-a incheiat mandatul lui basescu si a fost preluata stafeta de catre actualul locatar de la Cotroceni, am aflat despre nenumarate abuzuri, unele inimaginabile soldate cu decese - ex judecatorul Mustată si NIMENI nu a fost pedepsit sau nu a platit? Basescu, Kovesi, Coldea, A. Lazăr, Maior, Haineala, cele 2 dudui de mai-sus, etc. Ba din contra, tot bine au ajuns!

# Pintea date 6 October 2019 21:20 +7

Plangerea are data de 27.12.2018. Ne apropiem vertiginos de data de 27.12.2019, adica de implinirea unui an. Intre timp, tănțica tarcea a iesit la pensie linistită iar sinistra stanciu decide pe la CCR. SIIJ ce mai asteapta sa le traga la raspundere?

# observatorul date 7 October 2019 07:13 +1

As fi lasat la o parte ca sunt doua maimute extrem de periculoase daca ar fi facut ceva bun pentru tara asta si oamenii sai, in marea functie pe care au avuto! Dar dinsele au fost simple unelte nenorocite pentru interese straine acestei tari. Dumnezeu va face justitia lui divina si fata de ele!

# santinela date 7 October 2019 07:45 0

Desi le urasc pe cele doua TUTE, acestea trebuiau cercetate pentru fapte mult mai grave decit asta. Dosarul intocmit la plin gerea unuia care acum este adjunct al sectiei care le cerceteaza este mort din start. Nemernicile nu vor pati nimic,dar absolut nimic !

# jude date 7 October 2019 09:28 0

Daca le vad pe aceste infractore de rang inal(cozi de topor pe campul dreptatii ordonate de petrov si Johannis) la puscarie, pot sa mor fericit! Succesuri ss!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.04.2024 – Acuzatiile impotriva judecatoarei din cazul Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva