17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Tenebrele INEC – Ministerul Justitiei a creat doua laboratoare de expertiza criminalistica, la Brasov si Craiova, dar expertizele se fac tot la INEC!

Scris de: | pdf | print

7 February 2011 16:46
Vizualizari: 16107

Orice s-ar scrie despre expertii criminalisti si probleme pe care le ridica acest subiect, Ministerul Justitiei sta cufundat in bezna tacerii si nu are, evident, nici o reactie, pentru ca e mai bine sa taci decat sa-ti asumi niste schimbari acolo unde acestea reprezinta o necesitate de prima urgenta. Ca atare, este foarte important ca macar avocatii si partile aflate in derularea unui act judiciar sa stie anumite aspecte legate de modul in care se realizeaza expertizele, intrucat ele sunt documentele probatorii ce pot face o paguba ireversibila oricarui etatean care se confrunta cu Justitia.

Informatiile noastre legate de ”miscarile” ciudate din interiorul INEC (Institutul National de Expertize Crimninalistice) evidentiaza faptul ca in anul 2009 a fost numit director adjunct la aceasta institutie un bun prieten al actualei conduceri a Ministerului Justitiei, procurorul Sorin Sandel Vasilache de la DIICOT Brasov, despre care se auzise in zona ca nu ar fi deloc un profesionist. Aceasta numire s-a facut impotriva prevederilor Hotararii de Guvern 368/1998 care specifica faptul ca directorul si adjunctul INEC sunt numiti EXCLUSIV din randul expertilor criminalisti din institut. Anterior, procurorul DIICOT Doru Ioan Cristescu a stat director doar trei luni in INEC, la fel de nelegal, timp in care s-au musamalizat o serie de documente incriminatorii la adresa micutei ”mafii” din INEC.

Urmatorul ”ilegalist” din INEC, procurorul DIICOT Vasilache, a continuat activitatea predecesorului sau. In timpul sau, au fost facute noi angajari tenebroase, de experti criminalisti, dar mai mult, au aparut fara nici o justiticare reala, doua noi laboratoare criminalistice, la Brasov si Craiova.

In intervalul de timp in care a fost director adjunct la INEC, Vasilache a fost platit – sustin sursele - cu salariul de procuror, desi functia din institut era de expert. Tot INEC-ul i-a platit si chiria, precum si deplasarile in strainatate la conferinte ale expertilor criminalisti, in timp ce expertii din INEC se uitau lung cum un procuror numit ilegal la conducerea INEC consuma, cu acordul conducerii MJ, asa-numitele fonduri destinate institutului. Mai mult decat atat, expertii INEC care erau invitati pe banii Uniunii Europene sa sustina prezentari la conferinte internationale, deci nu pe banii MJ, au fost blocati de conducerea MJ nu li s-a mai permis sa faca aceste deplasari. Ba mai mult, se pare ca insusi Guvernul ar fi fost (dez)informat ca nu mai exista fonduri pentru aceste deplasari, cand ele erau, de fapt, suportate de catre Uniunea Europeana.

Auditul trimis din MJ s-a facut ca trece cu vederea aceste aspecte. Iata insa ca munca de director INEC este rasplatita, asa cum a fost procurorul Vasilache. Pe banii INEC, unii specialisti din interiorul institutiei sustin ca acesta s-a plimbat in Italia, la un simpozion de grafologie, specialitate de expertiza care nu se efectueaza la INEC si care este confundata chiar de conducerea MJ cu expertiza grafoscopica!

Cat despre cele doua laboratoare noi de expertiza criminalistica de la Craiova si Brasov, aici sunt alte dandanale. La Brasov a fost numit sef de laborator un alt personaj bine vazut de MJ, Constantin Mirea, care timp de sase luni INEC-ul i-a platit indemnizatie de sef, desi era singurul angajat. El baleteaza tot timpul ba pe la INEC, ba la Brasov, ba prin birourile de la MJ. Ne intrebam, insa, ce sens isi au expertizele facute in INEC pentru laboratorul Brasov, daca in final tot la INEC ajunge sa fie facuta noua expertiza? Si de ce s-a mai infiintat laboratorul de la Brasov daca expertizele se fac in continuare la Bucuresti?

Ultima gaselnita: regulamentul de intocmire a rapoartelor de expertiza!

Dinspre MJ se solicita, in ultima vreme, trecandu-se peste o decizie a conducerii INEC, ca rapoartele de expertiza sa fie efectuate de un singur expert, si nu in comisie de trei, cum se intampla in toate institutiile normale (instante de judecata, IML etc.). Cand le convine, actuala conducere respecta aceasta indicatie, altfel o fenteaza, de expertii nu mai stiu cum sa lucreze.

Ultima gaselnita este emiterea unui regulament de intocmire a rapoartelor de expertiza, in care se doreste ca expertii sa fie obligati sa concluzioneze asa cum hotarasc sefii, incalcand grav libertatea de opinie a expertului, atribut suprem in lumea democrata cu o justitie independenta.

In final, ne intrebam cine da socoteala pentru cheltuielile cu noile laboratoare de care nu este nevoie? Ce rost insi aveau laboratoarele MJ si INEC, pompos denumite ”interjudetene”, daca expertizele lor se fac la INEC, dupa cum si expertizele criminalistice auto, semnate la Laboratorul Iasi de chimistul Gabriel Paduraru, sunt facute de fapt tot la INEC, la Bucuresti, de camarila din jurul actualului director adjunct Grigoras Betiu?!

Comentarii

# tonola date 7 February 2011 19:57 +1

Alina Bica si-a numit sef de laborator la Brasov ibovnicul de taina, pe nume Constantin Mirea (zis "Limbricul" in INEC), dupa ce a fost prinsa cu acesta intr-o ipostaza delicata, si in speranta ca indepartandu-l din Bucuresti pentru o perioada, apele se vor calma. Numai ca dupa cateva luni, ibovnicul a revenit in Bucuresti, este bine mersi la INEC si face expertize criminalistice pentru Laboratorul din Brasov! Se pot verifica condicile de prezenta de la INEC si Laboratorul Brasov, inregistrarile video de la sistemul de supraveghere al Institutului National al Magistraturii, portarii de aici, angajatii din INEC care se lovesc zilnic de Limbric prin cladire, precum si angajatii si jandarmii de la Ministerul Justitiei unde acesta linge clantele zilnic in vizitele la printesa Bica. Sunt oameni, nu-i judecam pentru cele lumesti pe care le fac in biroul printesei, cu usa uncuiata si in timpul programului de lucru, pe banii nostri, ai populimii, dar ne intrebam cata legalitate poate avea un raport de expertiza efectuat in INEC pentru laboratorul Brasov, daca in final tot la INEC ajunge sa fie facuta noua expertiza?

Si de ce au fost scoliti/racolati de SRI noii asistenti - unii le zic experti criminalisti - din INEC din domeniul audio-video?

De ce au fost sterse comentariile articolului despre interceptari si INEC - Pericol Public ?

# contra date 7 February 2011 20:03 -1

Laboratoarele de la Craiova si Brasov au fost infiintate in 2009, cand Predoiu se ratoia la magistrati si le zicea ca n-ar fi fonduri suficiente la bugetul de stat. Dar s-au gasit bani pentru angajari ilegale si infiintari aberante de noi laboratoare, printr-o hotarare de guvern nr.458/2009 care nu a fost supusa dezbaterii publice si nici nu a fost postata pe Internet pe agenda de lucru a Guvernului.

# Oarecare date 8 February 2011 12:52 0

Stimate(a) L.J.
'Au fost facute noi angajari tenebroase, de experti criminalisti" reprezinta o afirmatie in care s-a strecurat o gresala in sensul ca in celebrul INEC Nu s-au sustinut examene de ocupare pentru posturile de experti criminalisti de mai bine de 14(patrusprezece) ani.In 2009 s-au scos posturi pentru asistenti criminalisti.Nu persistati in eroare in sensul ca... un contabil ce tine contabilitatea primara are alte competente(si examene sustinute) in comparatie cu expertul contabil.Daca in expertiza contabila lucrurile sunt clare in expertiza criminalistica ESTE HAOS !

# contra date 8 February 2011 16:58 +1

Da, asa este, au fost facute ilegal angajari de asistenti criminalisti, utilizand regulament de angajare pentru experti criminalisti si tematica si bibliografie intocmite de directorul INEC, celebrul ajutor de mecanic de locomotiva Dumitrescu Cristian. Conform ordinului ministrului justitiei, tematica si bibliografia trebuiau intocmite de o comisie de examinare, nu de directorul INEC. Au fost facute angajari ale pilelor sale si subordonatilor.

# Anonima Semidocta date 10 February 2011 05:25 -2

Daca tot aveti atitia informatori din INEC, rugati-i sa va povesteasca despre modul in care "justitiarul" Catalin Grigora a reusit sa impuna numirea "justitiarei" Camelia Grigore ca director desi aceasta nu reusise la examenul pentru acea functie, ori despre capodoperele ei stiintifice si publicati ancheta aceea..

# contra date 11 February 2011 16:12 0

Stimata Anonima Semidocta, poate incepi prin a ne prezenta CV-ul tau, ca nu este cu certitudine superior d-nei Grigore. Informatorii din INEC ne spun ca Grigoras a castigat de departe acel concurs numai ca i s-a impus un mar otravit: sa-l aiba ca director adjunct pe Limbricul Mirea, al carui unchi e mare jmecher prin SPP la Cotroceni. Atunci Grigoras s-a retras din competitie si nu i s-a mai acordat functia de director pe care o castigase prin concurs. Chiar ar fi interesant de vazut daca acesta confirma sau nu aceasta poveste.
Pana atunci Anonimo poate ne luminezi cu ce articole ai scris tu, ca la capitolul experti adevarati stim ca bate vantul prin INEC.

# Adelu Nastase date 10 February 2011 06:35 0

Da, stimati tovarasi! Consider just sa ne ocupam si de chestiuni mai vechi. Ar fi in spiritul muncii dedicate adevarului cu care ne uimiti!

# Smeagol date 10 February 2011 08:08 +2

@Anonima Semidocta: you are my precious...:))

# Smeagol date 10 February 2011 15:12 -1

IP checked. Okey dokey. Scrieti baieti ca scrieti interesant. :))

# anonimus date 10 February 2011 16:44 +2

Ce faci "Smeagol"?Ai vazut ce artisti sunt cei de la "Luju" cu reflexia din oglinda
a lui Base...
Nu conteaza IP-ul meu!Chiar deloc!Mai bine ai completa parerile spunandu-ne ceva legat de expertizele judiciare ...vreti sa va spun eu cum se fac alea psihiatrice?E de plans...!

# Smeagol date 10 February 2011 17:36 0

Expertize psihiatrice anonimus? :) ma bucur ca avem si un medic pe aici, sper ca legist. Si, ce e de plans cu IP-ul? E mai mult de ras. Hai, viata e frumoasa, nu pune la suflet. Era o gluma adresata unor colegi>:) Cele bune, Smeagol. Oare suntem colegi? Prietenii stiu de ce.

# centaur date 10 February 2011 17:06 -1

spune-ne anonimule, ca abia astept! se face test dupa ce se vizioneaza filmul Pasarile????

# anonimus date 10 February 2011 17:39 -1

Se da un telefon,impricinatul e "indopat"-adesea cu blegomazin,si-l cheama in fata "plutonului",dupa aceea...,il duc direct la
"izolator".Acesta este cel mai "nefericit"caz.Nu mai conteaza ce este intrebat -se doarme din picioare.

# Smeagol date 10 February 2011 17:52 -1

Blegomazin e psihotrop fenotiazinic? cred ca e o denumire veche. sper ca nu vom continua in domeniul abuzurilor psihiatrice, ce nu au vreo legatura cu articolul de baza. Sper ca in 2011 sa nu mai existe asa ceva :)

# Camelia date 11 February 2011 05:38 -1

Tov. Smeagol esti cam portocaliu.. sau itit arati adevarata fata rosie ?

# Adelu Nastase date 14 February 2011 05:24 +2

@ Anonima Semidocta
Va rog sa nu o mai enervati.. ca ne scoate CV-ul si muriti instantaneu..( Va avertizez ca se poate muri de ris..!)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva