2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TICALOSIA CIOLOS-PRUNA – APADOR-CH acuza Executivul ca prin ordonanta de modificare a NCP si NCPP “a strecurat” articole care incalca drepturile omului si protesteaza pentru “modul neloial in care Guvernul a procedat la modificarea legislatiei penale”: “Legiferarea pe ascuns, netransparenta si neloiala nu este o cale democratica de urmat... Care era urgenta?"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 mai 2016 16:30
Vizualizari: 9083

Asociatia pentru Apararea Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) acuza Guvernul condus de premierul Dacian Ciolos (foto stanga) ca a adoptat in secret o ordonanta prin care afecteaza grav drepturile prevazute in Constitutia Romaniei. Este vorba despre ordonanta prin care Executivul din care face parte si ministresa Justitiei Raluca Pruna (foto dreapta) a aprobat modificarea in bloc a peste 150 de articole din Codul penal si Codul de proceura penala despre care APADOR-CH sustine ca a fost tinuta “la secret”, tocmai pentru ca in cuprinsul sau au fost “strecurate” texte de lege ce vin sa incalce dreptul la viata privata sau dreptul la un proces echitabil de care trebuie sa beneficieze fiecare persoana.


Intr-un comunicat de presa din data de 20 mai 2016, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului isi exprima convingerea ca Ordonanta Guvernului a urmarit modificarea unor texte “pentru care nu se poate justifica nici necesitatea corelarii cu deciziile Curtii Constitutionale si nici necesitatea implementarii urgente a unor directive”. Cum este de exemplu art. 153 din Codul de procedura penala prin care s-a dispus eliminarea filtrului judecatoresc si i s-a acordat procurorului dreptul de a cere direct de la banci, fara incuviintarea judecatorului, datele financiare ale unei persoane, dispozitie care incalca in mod evident dreptul la viata privata.

Ori, cum este situatia abrogarii alin. (1) al art. 228 din Codul de procedura penala, care prevedea ca dupa luarea masurii arestarii preventive, inculpatului i se aduc la cunostinta, de indata, in limba pe care o intelege, motivele pentru care s-a dispus aceasta masura.

APADOR-CH evidentiaza in acest caz ca nu era nicio urgenta care sa justifice abrogarea unui text de lege care reglementa dreptul la informare al persoanei arestate, componenta esentiala a dreptului la un proces echitabil, cu atat mai mult cu cat abrogarea acestui text nu a fost ceruta nici de Curtea Constitutionala a Romaniei si nici impusa printr-o directiva europeana.

In acest context, APADOR-CH cere Guvernului sa remedieze aceste incalcari ale Constitutiei si aminteste faptul ca legiferarea pe ascuns, netransparenta si neloiala nu este o cale democratica de urmat.

Prezentam in continuare comunicatul Asociatiei pentru Apararea Omului in Romania:

Sub pretextul armonizarii Codurilor cu ultimele decizii ale CCR si cu unele directive europene, Guvernul a adoptat in secret o ordonanta prin care aduce si alte modificari periculoase celor doua Coduri, afectand astfel grav drepturi prevazute in Constitutie

APADOR-CH protesteaza fata de modul neloial in care Guvernul a procedat la modificarea legislatiei penale (Codul penal si Codul de procedura penala), printr-o ordonanta de urgenta tinuta cu strictete “la secret” pana in momentul adoptarii, mai ales in conditiile unor modificari de amploare (peste 150 de modificari, in total).

Este adevarat ca e rezonabila o interventie legislativa de urgenta in privinta punerii in acord a codurilor cu deciziile Curtii Constitutionale si pentru implementarea unor directive europene pentru care procedura de infringement este iminenta, in conditiile in care Parlamentul nu poate sau nu doreste sa-si exercite functia de legiuitor.

Dar, printre numeroasele modificari ale Codului de procedura penala au fost “strecurate” si unele texte pentru care nu se poate justifica nici necesitatea corelarii cu deciziile Curtii Constitutionale si nici necesitatea implementarii urgente a unor directive. Mai mult, unele dintre modificari afecteaza drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la viata privata si dreptul la un proces echitabil.

Spre exemplu, modificarea art. 153 din codul de procedura penala, constand in eliminarea filtrului judecatoresc, ce era prevazut, si in abilitarea procurorului de a cere direct de la banci, fara incuviintarea judecatorului, datele financiare ale unei persoane, nu a fost ceruta in nicio decizie a Curtii Constitutionale si nici prin vreo directiva europeana ce trebuie implementata.

Modificarea art. 153, care elimina filtrul judecatoresc atunci cand se dispune o masura care afecteaza grav un drept fundamental al omului, dreptul la viata privata, garantat in art. 26 din Constitutie si in art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului este in acelasi timp si o masura vadit neconstitutionala, intrucat art. 115 al. 6 din Constitutie interzice adoptarea de ordonante de urgenta prin care sunt afectate drepturile si libertatile prevazute de Constitutie.

Aceeasi este si situatia abrogarii prin ordonanta de urgenta a alineatului 1 al art. 228 din Codul de procedura penala, care prevedea ca dupa luarea masurii arestarii preventive, inculpatului i se aduc la cunostinta, de indata, in limba pe care o intelege, motivele pentru care s-a dispus aceasta masura. Intrebarea care se pune in mod firesc este care era urgenta abrogarii acestui text de lege care reglementa dreptul la informare al persoanei arestate, componenta esentiala a dreptului la un proces echitabil? Abrogarea acestui text nu a fost ceruta nici prin vreo decizie a Curtii Constitutionale si nici prin vreo directiva europeana.

APADOR-CH solicita Guvernului sa remedieze aceste incalcari ale Constitutiei si aminteste faptul ca legiferarea pe ascuns, netransparenta si neloiala nu este o cale democratica de urmat. Asociatia isi anunta intentia de a folosi procedurile legale pentru eliminarea acestor excese".

Comentarii

# DODI date 23 mai 2016 17:18 +14

Ciolos și prună - două marionete dirijate de PPE, doi sfertodocți care au ca scop în viață fesele ”idolilor” lor, două personaje conștiente că rolul lor se va fi terminat după ce au făcut toate mașinațiunile dorite de alții, două personaje fără personalitate, carieră, profesionalism și patriotism, două nulități ajunse printr-un accident al istoriei în fruntea astei nații de care nu știm cum să scăpăm mai repede. Poate vom avea șansa nesperată să fie luați în brațe de ciolanis și să ne părăsească deodată, cu toții, ca să putem în sfârșit pune și noi oameni valoroși să ne conducă.

# unul din lumea cea mare date 23 mai 2016 20:49 +5

parca mai connteaza CARTULIA DE LA GARAJ!!!!!!!!!!!!!!!!CIND BUCATARII CHINEZI FECALIZEAZA PE EA ZI DE ZI!!!!!!VRETI EX?CAZUL CONDREA DE IERI!!!!SUFICIENT? BA!!!!CARE DINTRE BUCATARII CHINEZI AI INJUSTITIEI MAI AI CURAJ SA IESI SI SA NE CERI INCREDEREA????

# pelin date 23 mai 2016 20:54 +7

Din anul 2007 si pana in prezent au fost deschise si sunt pe rol peste 15000 de actiuni informative cu finalitate prezumata in rechizitorii,a caror solutionare este prioritizata in functie de termenul prescriptiei penale.Cele peste 15.000 de actiuni privesc intreg spectrul functionarilor din autoritatile publice,din administratia centrala si locala,persoana incadrate de generalul SRI D.Dumbrava in categ."persoane vulnerabile la coruptie".De la consilieri comunali pana la membrii Guvernului,Parlamentului,Administratiei Prezedentiale,chear si judecatori ai CCR.In multe cazuri a fost incalcata Constitutia dar si drepturile omului la viata privata.Asadar TICALOSIA-CIOLOS-PRUNA,pt.noi nu mai poate reprezenta o noutate.Aceasta este ROMANIA....zilelor noastre!!!!!!!!!!!

# basicuta date 23 mai 2016 21:23 +8

guvern tehnocrat=guvern mafiot ! si cat adevar am spus !

# justitie date 24 mai 2016 03:08 +2

:lol:ce facatura ordinara!Nord Korea!inca un pic...si il aducem pe kim la noi)))

# El Condor date 24 mai 2016 06:41 +3

CONSTITUTIA ROMANIEI a fost ADOPTATA POLITIC, iat Ciolos este TEHNOCRAT, deci APOLITIC . E normal sa nu bata CAPRA CU VARZA . Pana o urma vor iesi fecale luchide .

# pelin date 24 mai 2016 09:36 +5

UN EXEMPLU DE ABUZ GROSOLAN.Desi la DNA se stia ca infrac.de conflict de interese(absolut fabricata)nu este de competenta parchetului anticoruptie,procurorul Jean Uncheselu a solicitat Cam.Deputatilor aviz pt.IUP impotriva lui V.Ponta,fix pt.aceasta infractiunne.Iata cum se face "justitie"la DNA.Inca din luna iunie 2015,a fost pregatita LOVITURA DE STAT,impotriva lui V.Ponta,la ordinul lui Iohannis.Cu orice pret trebuia sa ajunga la putere acest GUVERN cotastrofa numit Guvernul meu!!!!!!!!

# Camp tactic date 24 mai 2016 16:19 +1

Rebeliunea sri-sta este in plian desfasurare. Omorurile si calomnia sunt la ordinea zilei. Recomand Z de Costa Gavras.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva