21 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Titus Corlatean: Achitarea lui Nastase este un semnal ca la nivelul Inaltei Curti exista un sentiment de asumare a independentei Justitiei! Senatorul declara ca Legea raspunderii magistratilor ar fi avut sansa unei aplicari corecte in 2020

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

16 December 2011 19:46
Vizualizari: 7356

 

Politicianul Titus Corlatean (foto) presedintele Comisiei de politica Externa din Senat, a oferit pentru Lumeajustitiei.ro un scurt interviu legat de doua subiecte: achitarea colegului de partid Adrian Nastase de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul ”Matusa Tamara” si proiectul de lege privind raspunderea magistratilor, adoptat recent in plenul Senatului.Reprezinta decizia Inaltei Curti de achitare a lui Adrian Nastase, in opinia dumneavoastra, un semnal?

Da, este un semnal ca la nivelul Inaltei Curti exista un sentiment de asumare a independentei Justitiei, indiferent de presiunile politice vizibile sau mai putin vizibile care se executa asupra magistratilor de catre cercuri de Putere de la Bucuresti. Faptul ca achitarea a fost pronuntata unanim de cei trei judecatori si complet si vizeaza inexistenta faptei penale invocate de procuroreste un semnal ara dubiu pe care magistratii independenti l-au transmis. Era oricum vizibil, avand in vedere ca insisi procurorii solicita o condamnare cu suspendare, practic o recunoastere implicitaca dosarul instrumentat era subtire din punct de vedere al probelor. Cert este ca acest dosar instrumentat politic si popularizat prin Justitie televizata atat de cunoscut in Romania ultimilor ania primit o sanctiune severa din partea magistratilor, care au dovedit o deplina independenta.

Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege privind raspunderea magistratilor si asta a facut ca lumea magistraturii sa ia foc. Ce parere aveti? Sunteti de acord cu acest proiect?

Proiectul de lege, asa cum a fost adoptat de plenul Senatului, ar fi fost probabil foarte bun si aplicat corect in Romania anului 2020, intr-o Romanie in care, probabil, normalitatea politica si juridica ar fi permis o buna implementare n Romania actuala, marcata de o puternica ingerinta a politicului in actul de justitie, este nevoie de separarea clara a executivului - ma refer la Ministerul Justitiei – de anumite prerogative care tin de functionarea judiciarului in sens larg, respectiv la modul in care functioneaza azi lucrurile, asa fi prefert ca Ministerul Justitiei sa nu devina titularul actiunii disciplinare, ci as fi preferat sa le aiba corpul magistratilor, prin forurile lor superioare. Tot asa de nefiresc nâmi se pare ca Ministerul Justitiei, parte a Executivului, sa faca propunerile de sef al PICCJ si DNA. Nu inteleg de ce se refuza o separare clara, in aceasta etapa, intre Executiv si functionarea procurorilor din cadrul Ministerului Public, sau poate ca inteleg, dar nu are rost sa mai comentez!

Comentarii

# Are dreptate! date 16 December 2011 20:10 +2

Prin 2020 era bine,poate ca atunci nu se mai fac comenzi..politice!

# javrele se infurie si maraie date 18 December 2011 11:19 0

:D cand l-au ridicat la pitesti sleahta s-a mobilizat injurand pe aceia care aplicau legea, pai vezi cum? :sigh:

# Minerva date 17 December 2011 12:03 +6

Proiectul de lege privind raspunderea magistratilor nu face altceva decat sa vina in sprijinul magistratilor,cu precadere pentru cei corupti.Art.99 indica 1 ii scapa pe magistrati de raspunderea penala privind abuzul in serviciu si neglijenta in serviciu, transferand raspunderea in sfera abaterilor disciplinare.Nu este corect.Si culmea tot ei sunt nemultumiti si ameninta cu proteste.Ei trebuie sa taie si sa spanzure cand vor ei si cum vor ei fara sa fie trasi la raspundere.Aici se incearca intronarea unei dictaturi adevarate,sustinuta si aprobata chiar de noi toti.Nu este cazul sa ne trezim ?Magistratii nu sunt dumnezei asa cum cred ei,incercand chiar sa legifereze acest deziderat.Amenintarea cu proteste este pentru faptul ca abuzurile comise de ei sa nu fie catalogate nici ca abatere disciplinara.CATAMAI TUPEUL DOAMNE. Cei care vor da minus pe acest comentariu se vor simti lezati .

# APS date 17 December 2011 12:32 +5

Cineva in tara asta trebuie sa-i traga la raspundere pe magistratii " rau intentionati si rea credinta " Nici un alt magistrat nu va initia un proiect de lege privind raspunderea magistratilor care sa fie fiabil si aplicabil la cerintele justitiei noastre.Chiar daca actualul proiect de lege va fi legiferat nici un procuror sau judecator nu-l va pune in aplicare de buna voie in cadrul obligativitatii indeplinirii atributiilor sale de serviciu.Doar obligat ,asa ca cineva trbuie sa-i convinga.Daca nu ar fi cineva sa-i convinga,ce sa-r intampla nu este greu de inteles.

# bogdan date 18 December 2011 10:25 0

Prin aceasta lege va incepe vanatoarea impotriva magistratilor incomozi regimului politic, oricum s-ar numi el. Ma mira faptul ca magistratii nu au o pozitie mai ferma

# Bogdan tata, date 4 January 2012 19:50 0

Legea răspunderii magistraților nu v-a urmării pe cei drepti,cinstiți și profesioniși care judecă lipsiți de orice influiență.Legea răspunderii magistratilor din România l-a lăsat cu fundul gol pe Dumnezeul javrelor din justiția româna!

# gardianul date 27 May 2012 10:21 0

Nedunerirea d-lui Titus Corlatean cu privire la faptul ca nu se face o separare a atributiilor Min. Justitiei in propunerile de numire a procurorului gen.PICCJ si sefului DNA in sensul de a nu mai fi implicat Min. Justitiei in propunerile de numire a procurorilor , este DEZLEGATA de prevederea constitutionala de la art.132 ,alin.1, care impune ca activitatea procurorilor se desfasoara sub autoritatea ministrului justitiei si in baza art.1, alin.5 din Constitutie = respectarea Constitutiei si a legilor este OBLIGATORIE si deci Ministerul de Justitie nu se poate deroba de o sarcina constitutionala, cel putin pana la modificarea ulterioara a Constitutiei pe acest aspect.Ca urmare legea nr.24/2012 a transpus in norme legale, prevederea constitutionala.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva