4 martie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TREBUIE SA CONTINUAM RELATIA PROFITABILA CU UK – Presedintele CCIR Mihai Daraban: „Marea Britanie este una dintre putinele tari G20 cu care Romania are un excedent al balantei comerciale: 926,4 milioane euro la sfarsitul lui 2019. Ne dorim ca acest excedent sa se pastreze dupa Brexit... 6.084 societati cu capital britanic inregistrate la 31 octombrie 2020 in Romania, cu un capital social subscris de 1,04 miliarde de euro... UK are 2,85 miliarde euro investitii directe in Romania”

Scris de: L.J. | pdf | print

15 decembrie 2020 18:39
Vizualizari: 2929

Excedentul comercial cu Marea Britanie trebuie pastrat dupa Brexit, in conditiile in care acest indicator s-a cifrat anul trecut la 926,4 de milioane de euro. Apelul a fost lansat marti, 15 decembrie 2020, de catre presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, la webinarul (seminarul online) intitulat „Brexit – Noile reglementari privind regimul vamal, transportul de marfuri si efectele asupra activitatilor de import / export”.Evenimentul a fost organizat de catre CCIR, impreuna cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Directia Generala a Vamilor.

Obiectivul general al acestui seminar a fost furnizarea de informatii exhaustive privind noile conditii de desfasurare si reglementarile aferente principalelor domenii de cooperare economica cu Regatul Unit, avandu-se in vedere iesirea acestei tari din Uniunea Europeana.

Presedintele CCIR a adaugat ca Romania nu trebuie sa neglijeze nici cele 6.084 de firme cu capital britanic care activeaza aici, cu un capital social total de 1,04 de miliarde de euro. Importanta relatiilor economice romano-britanice este data si de valoarea investitiilor directe ale UK in Romania: 2,85 de miliarde de euro.


Iata declaratia lui Mihai Daraban:


CCIR a fost de la inceput entitatea neguvernamentala aleasa sa faca parte din comitetul interministerial de coordonare si de pregatire a mediului de afaceri pentru Brexit. CCIR a creat, inca din 2018, o platforma online menita sa raspunda tuturor intrebarilor mediului de afaceri legate de acest proces. Marea Britanie este una dintre putinele tari G20 cu care Romania are un excedent al balantei comerciale, acesta inregistrand 926,4 milioane de euro la sfarsitul lui 2019. Ne dorim ca acest excedent sa se pastreze si dupa Brexit. De asemenea, vorbim de 6.084 societati cu capital britanic, inregistrate la 31 octombrie 2020, cu un capital social subscris de 1,04 miliarde de euro. Nu in ultimul rand, Marea Britanie are o valoare a investitiilor directe in Romania de 2,85 miliarde euro. Astfel, Brexit-ul reprezinta un punct foarte important pe agenda CCIR pentru care am depus un efort substantial, in ceea ce priveste diseminarea oricarei informatii legate de acest proces catre operatorii economici”.


La randul lui, Dan Dragos Dragan (secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri) a afirmat:


Este foarte important ca firmele romanesti care exporta in Marea Britanie sa fie pregatite pentru noile reglementari care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021. Astfel, evenimentul de astazi isi propune sa prezinte aceste reglementari, indiferent daca se va ajunge sau nu la un acord comercial. Marea Britanie si Uniunea Europeana sustin ca avansarea procesului de negociere este conditionat de o flexibilitate si de o ajustare substantiala a pozitionarii celor doua parti. Indiferent de incheierea unui acord sau nu intre Marea Britanie si UE, vor fi aplicate controale vamale marfurilor cu destinatia Marea Britanie sau care vin din aceasta tara. Bunurile importate de statele UE din Marea Britanie si viceversa vor trebui sa respecte regulile si standardele impuse de tara de destinatie”.


Nu in ultimul rand, Attila Gyorgy (secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice) a punctat:


Este pentru prima data in istoria Uniunii Europene cand un stat alege sa parcurga invers procesul de aderare, si anume sa doreasca retragerea din uniune, proces care se dovedeste foarte complicat. Brexit-ul afecteaza peste 20.800 de reglementari ale UE, dintre care o parte importanta vizeaza partea de libera circulatie a bunurilor si marfurilor, precum si impozitarea acestora. In acest sens, Guvernul Romaniei si-a propus sa faca o serie de campanii de informare, astfel incat toti cei implicati in acest proces sa fie avizati de modificarile care vor urma, scopul nostru final fiind acela de a nu afecta in mod negativ volumul schimburilor comerciale dintre cele doua state”.


Amintim ca Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (UK) a parasit Uniunea Europeana (UE) la data de 31 ianuarie 2020 astfel incat, in acest moment se afla in perioada de tranzitie care se va finaliza la 31 decembrie 2020. Astfel, prin parasirea pietei unice UE si a uniunii vamale, noi reglementari vor fi implementate incepand cu data de 1 ianuarie 2021, pe relatia cu Regatul Unit.

Evenimentele organizate de CCIR pe tema Brexitului vor beneficia de prezenta unor responsabili de rang inalt din cadrul institutiilor si administratiei centrale romanesti, a caror arie de competenta reglementeaza relatiile comerciale bilaterale romano-britanice, si vor aborda aspecte tehnice punctuale privind noul regim vamal, norme fiscale (de interes pentru operatori economici, transportatori rutieri de marfa etc).

 


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2021 – Werner iar s-a tras in poza cu Corbu. Lui Citu & co. le crapa capul dupa solutia din dosarul 10 august

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva