14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Unde sunt ofiterii SRI ascunsi printre expertii autorizati? Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, trebuia sa puna capat efectelor politicii SRI-DNA-Predoiu-Bica in domeniul expertizelor criminalistice

Scris de: Adina A.STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

9 May 2012 19:01
Vizualizari: 13175

 

Pe site-ul Ministerului Justitiei s-a publicat recent lista cu expertii criminalisti autorizati, inclusiv cei de pe sensibilul domeniu al vocii si vorbirii. Monitorul Oficial cu cu experti criminalisti autorizati http://www.just.ro/LinkClick.aspx?fileticket=R2nOcvYhtyc%3d&tabid=184 si contine datele de identificare ale tuturor expertilor criminalisti din Romania. Surprinzator, pentru expertii privati, ca adresa le este publicat domiciliul acestora. In vreme ce pentru cei angajati la MJ si MAI este indicat ca adresa locul de munca. Surse bine informate ne-au avertizat ca expertii angajati la SRI sunt bine ascunsi printre cei privati, si nu li se indica locul de munca precum celorlalti angajati de stat de la MJ si MAI.


Expertii din Romania nu prezinta garantii de independenta, fiind functionari la stat, iar instantele sunt obligate sa-i aleaga din lista INEC, ingradindu-se astfel dreptul la aparare

Trebuie spus ca Romania, alaturi de Ucraina si Republica Moldova, au ramas singurele state europene care mai au institutele nationale de expertize in subordinea ministerelor Justitiei. Adica in subordinea statului, expertii avand calitatea de functionari. Aspect contrar normelor europene si practicii din celelalte state europene, care au experti independenti, organizati in asociatii profesionale in care statul nu poate avea niciun amestec. Legea nr. 156/2011 elaborata sub mandatul lui Catalin Predoiu a pastrat un sistem anacronic, de tip sovietic, in care expertii sunt autorizati de o comisie fantoma a Ministerului Justitiei. Se ingradeste astfel dreptul la aparare, intrucat instantele de judecata sunt obligate sa aleaga experti numai dintre cei autorizati de INEC – MJ. In aceasta privinta, noul ministru al Justitiei, Titus Corlatean (foto) trebuie sa puna capat politicii SRI-DNA-Predoiu-Bica si sa deschida calea aparitiei expertilor independenti de orice influenta a statului, intrucat statul nu poate fi acuzator (prin procurori) si expertizator al probelor in acelasi timp.

Lumeajustitiei.ro publica in finalul acestui articolul Tabelul nominal cu expertii criminalisti autorizati publicat recent pe site-ul Ministerului Justitiei. Legea nr. 156/2011, in baza careia a fost publicat acest tabel, a fost elaborata de angajati din INEC sub directa coordonare a ex-ministrului Predoiu si ex-secretarului de stat Alina Mihaela Bica. Ulterior, impreuna cu procurorul Catalin Ceort, numit ilegal director la INEC, Bica s-ar fi definitivat lista de experti, in care sunt disimulati si ofiteri acoperiti ai SRI – afirma sursele noastre avizate.

Riscurile din procese cu privire la expertii autorizati de MJ

Perpetuarea acestei situatii anormale, va repeta situatii in care una dintre parti va descoperi in timpul procesului ca expertul pe care si l-a angajat este de fapt ofiter activ SRI care ii desface corespondenta, ii planteaza microfoane, ii copiaza cheia de la usa, ii goleste calculatorul de date, ii face inregistrari sau fotografii in secret etc. Un astfel de caz il reprezinta dosarul nr. 135D/P/2009 al DIICOT Craiova. Prin ordonanta din 27 noiembrie 2009 au fost respinse obiectiunile formulate de catre inculpatul T.Z.A.N. si i s-a refuzat acestuia dreptul la un expert parte. Motivatia parchetului a fost urmatoarea: „DIICOT Serviciul Teritorial Craiova a dispus efectuarea expertizei tehnico-stiintifice la o institutie, respectiv Institutul pentru Tehnologii Avansate Bucuresti (n.n. Serviciul Roman de Informatii), deci nu la o persoana desemnata de DIICOT”; mentionam faptul ca legislatia din Romania nu contine astfel de prevederi limitative in cazul in care expertiza se efectueaza de catre o institutie a statului. In speta a fost efectuat raportul de expertiza nr. 1067339/17.11.2009 al Serviciului Roman de Informatii, Institutul pentru Tehnologii Avansate – Bucuresti. Concluzia acestuia este urmatoarea: „Datorita gradului mare de asemanare intre suspectul inregistrat de camerele de supraveghere ale Bancii Comerciale Carpatica in data de 02.06.2009 si numitul T.Z.A.N., se afirma ca fiind foarte probabila identitatea dintre cei doi.” Urmarea raportului SRI a fost arestarea pentru 7 luni a numitului T.Z.A.N. Partea a suspectat ca expertul consilier pe care si l-a angajat pentru a se apara impotriva expertizei SRI este prea bagaret si-i umbla in lucruri. Dupa cateva luni a inceput sa se intereseze despre acest expert si, la 30 de minute dupa ce i s-a comunicat pe e-mail ca expertul sau este de fapt ofiter activ si sef ierarhic al expertului SRI care a facut expertiza, partea a primit un e-mail misterios in care, fara nicio explicatie, expertul consilier ii comunica faptul ca nu-i mai poate sa-i fie expert parte. Ulterior descoperirii combinatiei informative a SRI, organele judiciare au refuzat partii numirea unui alt expert consilier. Nu credem ca CEDO va accepta asa ceva si e de prevazut ca Romania va suporta noi sanctiuni. Legea 156/2011 este inaplicabila, discriminatorie, nu contine garantii cerute de CEDO in speta D-tru Popescu vs. Romania (2007) si ascunderea ofiterilor activi SRI printre cei privati este o situatie unicat la nivelul Uniunii Europene.

* Cititi aici Tabelul nominal cu expertii criminalisti autorizati

Comentarii

# Zamfir Dumitru date 9 May 2012 20:08 +8

Pe multi ii voi raspopi daca ma intorc director adjunct la SRI. Nu este permis noului Guvern sa imixtioneze in combinatiile SRI, sa deranjeze micul grup de interese personale de la conducerea acestei institutii care vegheaza la linistea romanilor, sa se intereseze de retelele noastre informative din justitie, sa intrebe de interceptarile ilegale si montajele audio de la Tonola si SRI, sau de expertizele facute de SRI dar cu antetul si semnaturile alora angajati peste noapte ca experti la INEC, adica ce, nu au incredere ca la SRI sunt doar supermani si superprofesionisti? Las' ca vorbesc eu cu Nasu' de la SRI sa vorbeasca cu Finu' de la Guvern sa fim lasati in pace. Am zis !

# Atletico date 10 May 2012 02:45 +4

Acest tabel contine persoane care au trecut de mult in lumea celor drepti, precum Chiu Maria de la INEC, si mai sunt si altii. Bica, Ceort, si mafia din INEC nu au stiut? De ce au i-au mai bagat? Doar ca sa dea bine la public ca tabelul este foarte lung?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva