5 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VICTORIE LA INALTA CURTE - Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut la ICCJ o solutie definitiva in materia impozitarii turbinelor eoliene. Instanta suprema a mentinut hotararea prin care mai multe companii din domeniul energiei eoliene obtinusera in prima instanta anularea Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 1210/2014 si a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014

Scris de: L.J. | pdf | print

18 June 2020 15:16
Vizualizari: 4487

Un nou succes al casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a mentinut, prin decizia pronuntata in 17 iunie 2020, hotararea prin care mai multe companii din domeniul energiei eoliene obtinusera in prima instanta anularea Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 1210/2014 si a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014.Cinci dintre cele mai importante societati active in sectorul regenerabilelor, reprezentate de Tuca Zbarcea & Asociatii au initiat dosarul avand ca obiect cererea de anulare a Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 1210/2014 si a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014. La aceasta actiune s-au raliat ulterior si alte companii din sfera celor care au in proprietate parcuri eoliene.


Potrivit Tuca Zbarcea & Asociatii, decizia Comisiei Fiscale Centrale prevedea ca „turnul de sustinere al turbinelor eoliene se incadreaza in categoria cladirilor”, adaugand practic la lege (dispozitiile art. 249 alin. 5 din vechiul Cod fiscal) si deschizand calea emiterii de catre autoritatile locale de decizii de impunere pentru impozitul pe cladiri.

In urma adoptarii Ordinului nr. 1210/2014 si a Deciziei nr. 5/2014, autoritatile publice locale au impozitat companiile active in sectorul regenerabilelor cu sume importante de bani, atat retroactiv, cat si pe perioade curente, prin calificarea turnurilor de sustinere a turbinelor eoliene ca si cladiri.

Dupa obtinerea unei prime hotarari favorabile in fata Curtii de Apel Bucuresti in septembrie 2017, dosarul a fost deferit Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), echipa de avocati din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, sub coordonarea
Christinei Vladescu (foto), Partener, asigurand reprezentarea celor cinci societati in toate etapele procedurale.

Astfel, ICCJ a respins recursul declarat de Ministerul Finantelor Publice si de doua unitati administrativ-teritoriale, interveniente in cauza, consfintind solutia de prima instanta. Decizia ICCJ pronuntata in dosarul nr. 2872/2/2015* este definitiva.


Salutam decizia Inaltei Curti, care a confirmat dezlegarea data de instanta de fond, prin care lucrurile au intrat in normal, din perspectiva ierarhiei actelor juridice, fapt in masura sa intareasca increderea investitorilor atat in sistemul legislativ, cat si in puterea judecatoreasca”, a declarat Christina Vladescu.

Tuca Zbarcea & Asociatii arata ca decizia ICCJ este o decizie importanta, de impact asupra companiilor respective, in contextul impunerii de catre autoritatile locale a unor sume considerabile cu titlu de impozit pe cladiri ferent turnurilor de sustinere a turbinelor eoliene pentru aceste societati, in baza actelor administrative sus-mentionate, anulate in prezent definitiv:

"Echipa de litigii si arbitraje a Tuca Zbarcea & Asociatii este una dintre cele mai titrate din Romania, potrivit ghidurilor juridice internationale – Chambers & Partners, Legal 500 si Global Arbitration Review (GAR), care plaseaza Tuca Zbarcea & Asociatii in fruntea plutonului firmelor de avocatura specializate in solutionarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii si arbitraje i-a fost acordat recent premiul „Firma de Avocatura a Anului din Romania in domeniul: Litigii si Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distinctii conferite de Benchmark Litigation Europe (publicatie a Euromoney Legal Media Group)".

 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.02.2023 – Tot Buda e sef la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva