22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

Vorbe de fumoar – 25.03.2024 – Ministresa Justitiei Alina Gorghiu, acuzata de interventie in dosar

Scris de: L.J. | pdf | print

25 March 2024 18:16
Vizualizari: 4247

* Un complet de la Curtea de Apel Targu Mures (format din judecatoarele Adriana-Lorena Berindean si Carmen-Isabela Firoiu) i-a dat o solutie favorabila lui Gheorghe Flutur (foto dreapta) – presedintele Consiliului Judetean Suceava, intr-un litigiu cu o societate de constructii de drumuri. Nimic deosebit pana acum. Insa ia uitati ce acuza colegii de la Clujust.ro despre acest caz.Prin doua contracte de achizitie publica incheiate in anul 2020, Consiliul Judetean Suceava a atribuit unor asocieri de firme lucrarile de executie aferente judetului Suceava in cadrul 'Proiectului Regiunea Nord-Est – Axa Strategica 1 Iasi-Suceava, loturile 1 si 2', cu o lungime totala de cca 76 km si o valoare totala a lucrarilor de executat de 179.720.936,83 lei, fara TVA.

Pe parcursul executarii acestor contracte, antreprenorii s-au plans ca au intampinat dificultati majore in executarea lucrarilor din cauza caracterului defectuos al proiectului, care nu corespundea cu realitatea din teren, si din cauza neintelegerilor dintre ei si beneficiar privind modalitatea de ajustare a preturilor. Concret, desi in contextul pandemiei si ulterior a razboiului izbucnit in Ucraina, preturile materialelor de constructie s-au triplat, beneficiarul a acceptat o majorare a pretului contractului doar de aproximativ 12%. Mai mult, executarea lucrarilor conform proiectului a presupus efectuarea unor lucrari suplimentare, a caror decontare a fost refuzata.

Pe fondul acestor neintelegeri, care au culminat cu faptul ca antreprenorii au primit de la supervizorul lucrarilor un ordin ilegal, prin care erau obligati sa astearna o simpla patura de asfalt pe vechiul drum si sa nu mai respecte proiectul, actiune ce ar fi intrat in sfera faptelor penale, acestia au decis sa rezilieze unilateral contractele incepand din luna martie 2022.

Consiliul Judetean Suceava a contestat in instanta notificarile de reziliere transmise de Antreprenori, solicitand de la acestia si daune in valoare de peste 176 mil. lei, iar litigiul, inceput la Suceava si scindat in mai multe dosare, a fost stramutat, mai intai la Tribunalul Botosani, iar apoi la Curtea de Apel Targu Mures, pe fondul unor banuieli legitime de lipsa de impartialitate a judecatorilor ca urmare a unor posibile influente politice si a mizei majore a procesului.

Primul dintre din dosarele scindate s-a judecat de curand, Curtea de Apel Targu Mures dand castig de cauza Consiliului Judetean Suceava, prin preluarea in totalitate a sustinerilor CJ. In contrapondere, apararile antreprenorilor par sa fie trecute cu vederea, fiind inlaturate fara nicio argumentare. Mai exact, impresia generala este ca un particular nu are nicio sansa intr-un proces cu institutiile statului.

Aceasta hotarare a fost atacata cu o contestatie in anulare, ce se va judeca in curand si speram ca, in cele din urma, instanta sa analizeze si sustinerile partii adverse.

Astfel, judecatorii initial investiti sa judece calea extraordinara de atac, obiect al dosarului nr.28/43/2024 inregistrat pe rolul Curtii de Apel Mures, cu termen de judecata 26.03.2024, au fost chiar cei care au pronuntat hotararea atacata, data in primul proces din situatia litigioasa complexa care exista intre partile litigante UAT Suceava, prin CJ Suceava, si Asocierea SC Autotehnorom SRL, in cauza nr. 86/43/2023, avand ca obiect 'actiune in anulare', insa au formulat cerere de abtinere.

In cadrul acelui proces, surprinzator, voit, sau pur si simplu din eroare, magistratii Adriana Lorena Berindean si Carmen Isabela Firoiu au omis sa se pronunte pe o cerere de interventie accesorie depusa la dosar de catre intervenienta Hidroterra SRL.

Pe langa aceasta omisiune, acelasi complet a procedat in mod discretionar si la respingerea cererilor de suspendare a cauzei pentru incidenta ilicitului penal, vizandu-l pe vicepresedintele CJ Suceava – Cristi Cretu, nimeni altul decat “omul lui Gheorghe Flutur”.

La termenul de judecata din 13 noiembrie 2023 instanta a considerat terminata cercetarea judecatoreasca in cauza si a procedat la amanarea pronuntarii de 4 ori, respectiv la 4.12.2023, 18.12.2023, 3.01.2024 si 16.01.2024.

Intregul context factual conduce spre banuiala legitima ca in cauza a avut loc o interventie a Ministrului Justitiei, Alina Gorghiu – prietena fidela al liderului PNL – presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur – cu prilejul inaugurarii Palatului de Justitie – CA Mures, in noiembrie 2023. Astfel, din pozele aflate pe retelele de socializare, articole si marturii ale apropiatilor celor doi lideri PNL, relatia de sustinere reciproca intre Alina Gorghiu si Gheorghe Flutur este de notorietate. Mai mult, baronul PNL Gheorghe Flutur are un cuvant greu de spus in PNL-ul condus de Nicolae Ciuca, sefal doamnei ministru, cel care ii numeste pe banda rulanta pe oamenii de casa a lui Flutur in pozitii cheie in ministere, institutii si in firmele de stat suculente.

Ca urmare, data fiind prezenta acesteia la Curtea de Apel Targu Mures si interactiunea directa cu magistratii implicati in solutionarea litigiului, tind sa credem, cu toata convingerea, ca doamna ministru a avut o contributie semnificativa la inclinarea deciziei in favoarea institutiei conduse de bunul sau prieten, Gheorghe Flutur.

Acestia au banuieli legitime cu privire la solutionarea caii extraordinare de atac:

'Referitor la impartialitatea judecatorilor Curtii de Apel Mures ce vor solutiona calea extraordinara de atac – obiect al dosarului nr.28/43/2024, putem afirma ca este justificata suspiciunea rezonabila, ce isi pune amprenta asupra tuturor magistratilor din cadrul sectiei a II-a civile a CA Mures, ca si in acest caz va exista o judecata partinitoare, dupa dictonul “corb la corb nu isi scoate ochiul”.

Cu alte cuvinte, dupa implicarea politicului este putin probabil sa existe o judecata dreapta, prin care magistratii Cristina Beatrix Bogdan si Attila Tanka sa intoarca solutia pronuntata de colegele sale in cauza 86/43/2023. Trebuie sa facem mentiunea ca miza acestui litigiu este de notorietate: CJ Suceava solicita despagubiri imense, de nu mai putin de 177 milioane de lei, iar asocierea Autotehnorom a aratat ca a fost nevoita sa renunte la contract din cauza gravelor erori de proiectare si a cresterii preturilor la materiale de constructii, care nu a fost acoperita la timp.

Consortiul intelectual astfel creat constituie, fara putinta de tagada, o circumstanta de natura sa nasca o indoiala cu privire la impartialitatea judecatorilor din sectia a II-a civila, dand consistenta banuielii legitime de impartialitate.

E greu de crezut ca lucrurile se vor limpezi, mai repede decat razboiul din Ucraina, si ca la termenul din 26.03.2024 instanta investita cu solutionarea contestatiei in anulare va avea taria si curajul de a iesi de sub sfera de influenta a politicului'”.

 

O fi adevarat? Ar fi oportun ca Alina Gorghiu sa iasa public si sa explice.

 

* Unii ar putea spune ca proiectul de lege despre care veti citi mai jos este o pomana electorala. Altii, dimpotriva, vor zice ca este binevenit. Ce parere au avut comisiile parlamentare, aflati dand click aici.


* A ramas mai putin de o saptamana pana la darea in folosinta a unui terminal aeroportuar. Iar Lumea Infrastructurii are imagini de la fata locului. Asadar, click aici!


 

Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# Io date 25 March 2024 19:04 +6

Io sunt curios cum s-a solutionat dosarul in care era acuzat de fals in declaratii, cand don Flutur s- a trecut pe lista prioritara de vaccinare anticovid, drept medic si sotia asistenta medicala?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva