19 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BANCHERII AU VRUT SA UMBLE LA JUDECATORI – CSM a validat ancheta Lumeajustitiei.ro, stabilind ca presedintele Patronatelor Bancare Steven van Groningen a adus atingere sistemului judiciar in ansamblul sau atunci cand si-a folosit influenta in scopul obtinerii pentru banci de hotarari judecatoresti favorabile: „O critica la adresa solutiilor... cu scopul de a interveni in actul de justitie cu consecinta influentarii deciziilor magistratilor in detrimentul clientilor”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

26 August 2016 15:36
Vizualizari: 9656

Ancheta prin care Lumeajustitiei.ro a semnalat tentativa nepermisa a bancherilor de a interveni peste judecatori in scopul obtinerii unei practici unitare favorabile bancilor in procesele cu consumatorii de credite a fost confirmata oficial. Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit, la ultima sedinta a Plenului, desfasurata marti 23 august 2016, ca afirmatiile presedintelui Consiliului Patronatelor Bancare din Romania Steven van Groningen (foto) inserate in scrisoarea transmisa CSM-ului, Ministerului Justitiei, Institutului National al Magistraturii si sefilor celor 15 curti de apel afecteaza imaginea instantelor, aducand atingere independentei si impartialitatii sistemului judiciar in ansamblul sau: Exprimarea domnului van Groningen a fost apreciata ca o critica la adresa solutiilor pronuntate de instante in favoarea clientilor bancilor, de natura sa afecteze in mod direct intreg sistemul judiciar, cu scopul de a interveni in actul de justitie cu consecinta influentarii deciziilor magistratilor in detrimentul clientilor”.


Asa cum Lumeajustitiei.ro a dezvaluit printr-un articol postat la 8 iulie 2016, pe care il republicam mai jos alaturi de textul integral al scrisorii din 4 iulie 2016 a Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, Steven van Groningen le-a solicitat CSM-ului, INM-ului si sefilor de curti de apel, in esenta, sa intervina in formarea judecatorilor investiti cu solutionarea litigiilor avand ca obiect rambursarea creditelor in valuta. Van Groningen a acuzat practica neunitara in aceasta materie si a deplans „imixtiunea instantei judecatoresti in derularea activitatii unei institutii de credit ca fiind un elocvent exemplu de neintelegere sau de nesocotire a mecanismelor de piata”. Mai mult, presedintele CPBR a spus chiar ca judecatorii se pronunta in contra legii, afectand in acest fel drepturi legitime ale bancilor: „Pentru ca aceste instante se pronunta in contra legii, bancilor li se incalca drepturi legitime si prin aceasta pot inregistra prejudicii majore”.

Iata comunicatul CSM, din 24 august 2016, privind apararea independentei si impartialitatii sistemului judiciar in raport de afirmatiile lui Steven van Groningen:

In sedinta din data de 23 august 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca afirmatiile domnului Steven van Groningen, presedinte al Patronatelor Bancare din Romania si CEO al Raiffeisen Bank, cuprinse in scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) transmisa CSM, MJ, INM si curtilor de apel, publicata pe site-ul 'lumeajustitiei.ro' in data de 8 iulie 2016, sunt de natura sa afecteze imaginea instantelor judecatoresti, aducand atingere independentei si impartialitatii sistemului judiciar in ansamblul sau.

Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei si are dreptul si obligatia de a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara la solicitarea din data de 19 iulie 2016 a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizarii domnului Daniel Zamfir, deputat in Parlamentul Romaniei.

Acestea au vizat afirmatiile domnului Steven van Groningen, cuprinse in scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) transmisa institutiilor judiciare mentionate, referitoare la practica neunitara a instantelor judecatoresti in litigiile dintre banci si clientii acestora, avand ca obiect rambursarea creditelor in valuta, in special cele in franci elvetieni (CHF).

Prin comentariile privind modul in care ar trebui interpretate anumite reglementari interne si europene pentru acordarea si rambursarea creditelor in valuta exprimate in cuprinsul scrisorii, au fost puse la indoiala solutiile pronuntate de instantele judecatoresti in favoarea clientilor bancilor.

Solicitarea ca instantele sa tina cont de argumentele expuse in cadrul scrisorii pentru ca 'actul de justitie sa fie unul mai obiectiv si impartial, in conformitate cu prevederile legale', afirmatiile in sensul ca aplicarea reglementarilor invocate si a practicii judiciare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene 'ar putea determina o abordare obiectiva a judecatorilor care sunt chemati sa infaptuiasca justitia si a pune bazele unei aplicari corecte a legilor' sau ca 'instantele procedeaza la o restrictionare a circulatiei capitalurilor, ceea ce contravine legislatiei comunitare europene, care trebuie aplicata cu prioritate', induc ideea ca judecatorii nu sunt impartiali si nu aplica in mod corect reglementarile din domeniul bancar in solutionarea litigiilor dintre consumatori si profesionisti.

Exprimarea domnului Steven van Groningen a fost apreciata ca o critica la adresa solutiilor pronuntate de instante in favoarea clientilor bancilor, de natura sa afecteze in mod direct intreg sistemul judiciar, cu scopul de a interveni in actul de justitie cu consecinta influentarii deciziilor magistratilor in detrimentul clientilor.

Inspectorii judiciari au constatat ca afirmatiile mentionate reprezinta o imixtiune in activitatea justitiei si pun sub semnul intrebarii deciziile pronuntate de instante si profesionalismul judecatorilor, constituind totodata o forma de presiune asupra acestora, in contextul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte intr-o speta in legatura cu aceste cauze.

Plenul Consiliului a apreciat ca afirmatiile domnului Steven van Groningen incalca limitele libertatii de exprimare in raport cu activitatea magistratilor, cu consecinta afectarii independentei si impartialitatii sistemului judiciar in ansamblul sau.

Raportul Inspectiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro”.

Redam in continuare articolul „Bancherii acuza ca actul de justitie nu e obiectiv si impartial”, publicat de Lumeajustitiei.ro la 8 iulie 2016:

BANCHERII ACUZA CA ACTUL DE JUSTITIE NU E OBIECTIV SI IMPARTIAL – Steven van Groningen, seful Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, s-a plans la CSM, MJ, INM si la cei 15 presedinti de curti de apel ca unele instante se pronunta impotriva legii. Bancile sunt nemultumite de practica neunitara in materia litigiilor privind rambursarea creditelor in valuta si le cer capilor Justitiei sa 'umble' la judecatori in cadrul programelor de formare continua (Scrisoarea)

Dupa infrangerile pe banda rulanta incasate in procesele cu clientii – in special cu victimele creditelor in franci elvetieni –, bancherii contraataca miseleste: pun presiune pe judecatori, acuza ca unele instante se pronunta impotriva legii si denunta actul de justitie ca fiind lipsit de obiectivitate si impartialitate. Consiliului Patronatelor Bancare din Romania condus de Steven van Groningen condamna practica neunitara din instante in materia litigiilor cu profesionistii avand ca obiect rambursarea creditelor in valuta si le solicita mai-marilor din Justitie ca aceasta sa fie dezbatuta in cadrul intalnirilor periodice dintre reprezentantii CSM si presedintii sectiilor specializate, dar si la programele de formare continua pentru judecatori. Mai pe romaneste, bancile ar vrea ca CSM si INM sa intervina la judecatori astfel incat acestia s-o lase mai moale cu solutiile favorabile consumatorilor, aparati exemplar de avocati ca Gheorghe Piperea. Demersul, deja denuntat ca „scandalos” de judecatorii care au aflat de aceasta tarasenie, se regaseste intr-o scrisoare din 4 iulie 2016 pe care Consiliul Patronatelor Bancare din Romania a adresat-o presedintelui CSM, judecatorul Mircea Aron, ministresei Justitiei, traducatoarea Raluca Pruna, directorului INM, judecatoarea Octavia Spineanu Matei, dar si presedintilor celor 15 curti de apel din tara. Concluzia documentului: „Pentru ca aceste instante se pronunta in contra legii, bancilor li se incalca drepturi legitime si prin aceasta pot inregistra prejudicii majore”.

Iata ce scriu bancherii in preambulul scrisorii:

Prezentul memorandum isi propune sa aduca in atentia dumneavoastra existenta unei practici neunitare in materia litigiilor dintre consumatori si profesionisti avand ca obiect rambursarea creditelor in valuta. Pe aceasta cale, va adresam solicitarea de a lua in discutie aceste aspecte de practica neunitara atat (i) in cadrul intalnirilor periodice dintre reprezentantii CSM si presedintii sectiilor specializate, cat si (ii) in cadrul programelor de formare continua dezvoltate pentru judecatori.

Totodata, fata de cele expuse mai sus, in masura in care considerati oportun, ne exprimam disponibilitatea de a va pune la dispozitie, in cadrul programelor de pregatire, specialisti din diverse zone de activitate ale institutiilor de credit cu scopul de a familiariza reprezentantii puterii judecatoresti cu specificul si particularitatea produselor financiar-bancare si a activitatii bancare in general (inclusiv din perspectiva mecanismelor prin care bancile obtin sursele de finantare pentru acordarea imprumuturilor in valuta). In masura in care sunteti interesati de o asemenea colaborare, avem rugamintea de a ne comunica in vederea initierii demersurilor in acest sens.

Mentionam pe aceasta cale faptul ca in practica instantelor judecatoresti exista diferente de abordare care determina o mare diversitate de decizii pronuntate in solutionarea actiunilor deduse judecatii de catre persoane fizice care au incheiat cu bancile din Romania contracte de imprumut in valuta, in special in franci elvetieni (CHF) si care au solicitat conversia in lei a acestor credite.

Fata de aceasta situatie, evidentiem mai jos aspectele de drept cele mai relevante care ar trebui, in opinia noastra, sa fie avute in vedere de catre instantele judecatoresti si care ar putea determina o abordare obiectiva a judecatorilor care sunt chemati sa infaptuiasca justitia si sa puna bazele unei aplicari corecte a legilor”.

Prezentam in continuare concluzia Consiliului Patronatelor Bancare din Romania:

Consideram ca imixtiunea instantei judecatoresti in derularea activitatii unei institutii de credit ca fiind un elocvent exemplu de neintelegere sau de nesocotire a mecanismelor de piata asa cum reiese si din argumentele si rationamentele expuse in Decizia nr. 1165/2016 a Tribunalului Bucuresti-Sectia a VI-a civila pronuntata in dosarul nr. 57951/299/2014 in care a fost implicata una dintre bancile membre.

Din practica instantelor judecatoresti rezulta ca acestea fac analiza diferita a acelorasi aspecte deduse judecatii. (...)

Pentru ca aceste instante se pronunta in contra legii, bancilor li se incalca drepturi legitime si prin aceasta pot inregistra prejudicii majore.

*Cititi aici integral scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 26 August 2016 16:08 +12

nenorocitul asta s/a bagat si in timpul lui boc cind a fost distrusa legea muncii,cind au fost distruse sindicatele,tot nenorocitul asta s/a bagat in timpul TRADATORILOR MOROIU/BOC SI IN SALARIZAREA ROMANILOR,tot nenorocitul asta s/a dus la moroi si i/a cerut sa impovareze mermelica cu imprumutul de la fmi ca sa plateasca imprumuturile particulare acordate de banci(companiilor private-in special cele europene-germane) la fel de hulpave ca si ramura ocupationala justitia

# Edelweiss date 26 August 2016 16:17 +3

Offtopiq: LuJu, n-ar fi ... oportună modificarea setărilor site-ului în sensul alocării unui spațiu pentru 1 comentariu de 2.000 de caractere - așa cum e alocat pe site-urile serioase, sau de 5.000 de caractere, așa cum este pe Feisbuc? Cu 1.000 de caractere ce naiba să faci? Nici n-apuci bine să-ți dregi vocea și să ascuți plaivazul că s-a și terminat tarlaua publicistică. :D

# unul din lumea cea mare date 26 August 2016 20:19 +2

din ce in ce mai multe vorbe in tirg ca daca se cresc SALARIILE PROCURORILOR SI JUDECATORILOR RISCAM INTRAREA INTR/O NOUA CRIZA!!!!!!!!!!!!!!!!BA NESATUILOR,,DESCULRILOR,,DIN RAMURA OCUPATIONALA (IN)JUSTITIE SINTETI CA SI CORBII PE STIRV CA NU VA MAI AJUNGE NIMIC!!!!!!!!!!!PENTRU VOI ORICE SE REDUCE LA BANI !!!!!!!NEGUSTORITI SI VIATA SI LIBERTATEA PENTRU BANI SI NU VA MAI AJUNGE !!!!!!!!ACUM VRETI SA IMPINGETI TOATA TARA IN NOPTE SI NEGURA NU VA AJUNGE CA ATI IMPINS JUSTITIA INTR/UN MARASM!!!!!!!!!!!!

# Edelweiss date 26 August 2016 22:15 +2

citește modelarea teoretică de la articolul învecinat „O FI BINE? – CSM a statuat, prin interpretare...” Este vorba despre 4870 de guri celenterate hămesite, care își astâmpără foamea mâncând cu 100 de polonice, astfel încât celorlalți locuitori ai cetății le mai rămâne câte o furculiță ruginită și cu dinții rupți, din care să se înfrupte din oala bugetară. Și ăștia 4870 sunt doar cei din instanțe. Parchetarii abia acuma îi număr. Sunt și ăștia câtă frunză, câtă iarbă, și toți au gura mare cât portalul unui tunel de cale ferată.

# DODI date 26 August 2016 20:29 +10

Acești străini aroganți nu mai au nici o jenă. După ce au impus Codul Muncii (prin fostul președinte al BCR) își permit acum să dea statul în judecată pentru Legea dării în plată. În Ungaria, unde băncilor li s-a impus un impozit dublu, nu au cârcotit. La noi, știind avem un președinte, un guvern și o BNR, cărora nu le pese de România (ciolanis, guvernul meu și catastrofa de isărescu), își permit să ne dea lecții de trecut strada. Ar trebui puși să respecte legii țării. Dar pentru asta ar trebui să avem niște oameni de stat. Or nulitățile noastre cred că dacă stau în funcții sunt și oameni de stat. Ar trebui să vadă diferența. Pentru asta le-ar trebui niște cultură, profesionalism și patriotism. Noțiuni străine pentru ei.

# Ghita Bizonu' date 27 August 2016 11:33 +5

Dodi ai nistri stabi sunt de vina. Ca pe cat de aroganti sunt cu noi pe ata de slugarnici sunt cu strainii. De fpat ai nostri sunt niste neispraviti care fura ptr straini!

# capcaun date 28 August 2016 16:57 +1

Este de fapt culmea prostiei, daca ramane sa mananca si gura lor un oscior aruncat pe jos se bucura si se gudura toata familia ....

# YanY date 27 August 2016 13:55 +5

Soluție! - reânființarea băncilor românești pentru români.Să se ducă ........ cu tot cu băncile lor de unde au venit și i-au chinuit pe români....avem destui români vrednici de a reface sistemul bancar românesc.Afară din Banca Națională a lui Mugur Isărescu...omul străinilor și nu a românilor !!! ??? !!!.....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.03.2024 – Lista pentru magistratura

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva