19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM terifiat de catastrofa de la INM. Se discuta organizarea unui nou examen de admitere din cauza penuriei de magistrati

Scris de: | pdf | print

5 September 2010 17:46
Vizualizari: 15314

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se va reuni, luni, pentru a discuta despre rezultatele extrem de slabe pe care le-au obtinut absolventii de Drept la admiterea in Institutul National al Magistraturii. Consiliul va lua in discutie posibile solutii pentru a reduce deficitul de personal de la nivelul instantelor si parchetelor, in conditiile in care la examenul recent pentru intrarea in INM, din peste 3000 de candidati, numai 72 au reusit sa obtina media minima necesara. Membrii CSM nu au foarte multe variante pentru a ajuta instantele si parchetele sa ramana pe linia de plutire: fie scad nivelul de dificultate al examenului, fie il organizeaza mai des, in speranta ca absolventii de Drept vor invata de la o luna la alta. De asemenea, luni este ultima zi pentru solutionarea contestatiilor depuse de cei nemultumiti de punctajul pe care l-au acumulat in urma testarii scrise. Numarul candidatilor care au trecut proba teoretica, cel mai mic din 2005

Numarul candidatilor care au trecut proba teoretica, cel mai mic din 2005

Rezultatele din acest an de la admiterea in Institutul National al Magistraturii sunt cele mai slabe din ultimii cinci ani. Numarul celor inscrisi pentru a obtine un loc in INM a crescut constant din 2005 si pana in prezent, dar tot mai putini candidati au reusit sa treaca de proba teoretica. In acest an insa, “performanta” este de-a dreptul cutremuratoare: din 3119 candidati, doar 72 au reusit sa obtina punctajul pentru a trece proba teoretica!

Conform unei statistici oficiale, din 2005 si pana in prezent, gradul de ocupare al locurilor in INM nu a fost mai mic de 66,11%.

Astfel, in 2005, pe 180 de locuri scoase la concurs, au fost inscrisi 2874 de absolventi de Drept, au trecut de prima proba, adica de proba teoretica, 422 de persoane si la finalul concursului au fost declarati admisi 119 absolventi de Drept, ceea ce reprezenta un procent de 66,11% din numarul total de posturi existente.

In 2006, procentul de ocupare al locurilor la INM a fost de 100%. Astfel, pentru cele 180 de locuri scoase la concurs, s-au inscris 2844 de candidati, din care au reusit sa treaca de proba teoretica 298 de absolventi de Drept, fiind in final selectati pana la 180 de oameni, pentru cele 180 de locuri libere din INM. Prima proba din 2006, adica proba teoretica, este cea de care in acest an nu au reusit sa treaca decat 70 de absolventi de Drept. Indiferent cati au fost selectati in final, in ultimii cinci ani, numarul celor care au “luat” proba teoretica a fost mult mai mare decat al celor care au reusit sa treaca in acest an.

Anul 2007 a fost de asemenea unul mai putin bun pentru cei care doreau sa ajunga INM-isti. Dintr-un total de 2664 de oameni inscrisi pentru a ocupa 240 de locuri, doar 176 au reusit sa treaca de proba teoretica, din care au ramas pana in final 174 de oameni, astfel procentul de ocupare al locurilor INM-ului fiind de 72,5%.

In 2008 si 2009, procentul de ocupare al locurilor de la Institut a fost de 100%. In 2008, din totalul de 2646 de absolventi ai Facultatilor de Drept, 219 oameni au ramas pana la proba finala in batalia pentru ocuparea ceor 160 de locuri de la INM, fiind in final selectati 160 de auditori. In 2009, de asemenea, au fost inscrisi 2899 de absolventi, pentru 200 de locuri, si prima proba a fost trecuta de 240 de oameni.

Topul universitatilor care au dat absolventi pregatiti pentru INM

Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti este facultatea absolvita de cei mai multi candidati admisi la INM din 2005 pana in 2009. Astfel, in 2005, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti a dat 40 de candidati admisi la INM, urmata de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, cu 19 candidati admisi, pe locul trei fiind Universitatea Babes-Bolyai, cu 16 candidati admisi, urmata indeaproape de Universitatea Nicolae Titulescu, din Craiova, cu 14 candidati admisi la INM. La egalitate, cu patru absolventi admisi la Institut au fost Universitatea Transilvania din Brasov si Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza Bucuresti. Cate trei candidati admisi la INM au avut si Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea Lucian Blaga, Sibiu.

In anul 2006, tot Universitatea Bucuresti a detinut recordul absolventilor admisi la INM: 43 de oameni, din totalul de 180 de locuri. Pe locul doi s-a situat Universitatea Alexandru Ioan Cuza, din Iasi, cu 36 de absolventi admisi, apoi Universitatea Babes-Bolyai, cu 25 de candidati intrati in INM, la egalitate cu Universitatea Nicolae Titulescu din Craiova. Universitatea de Vest din Timisoara s-a situat pe locul patru, cu numai sapte candidati admisi la Institut, urmata de Universitatea Transilvania, Brasov si Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, cu cate sase candidati admisi, urmate de Universitatea Dimitrie Cantemir, cu cinci absolventi admisi. Noua Universitati s-au putut “lauda“ cu cate un singur candidat admis la INM: Academia de Politie Al.Ioan Cuza - Bucuresti, Univ. Romana Americana, Univ. Vasile Goldis- Arad, Univ. Valahia- Targoviste, Centrul national pentru Inventica - Ploiesti, Univ.1 Decembrie 1918- Alba Iulia, Univ. C.Brancusi - Targu-Jiu, Univ.Ecologica Dimitrie Cantemir- Iasi si Univ. Spiru Haret-Constanta.

Universitatea Bucuresti, impreuna cu Universitatea Nicolae Titulescu din Craiova au “impartit” locul unu in 2007, in topul celor admisi in INM, fiecare avand cate 34 de absolventi care au intrat la Institut. Pe locul doi s-a situat Universitatea Alexandru Ioan Cuza, din Iasi, cu 25 de absolventi admisi in INM, si pe locul patru Univ. Babes Bolyai din Cluj, cu 14 candidati admisi.

In 2008 Universitatea Bucuresti a revenit pe primul loc in topul Universitatilor care pregatesc candidati eligibili pentru INM, cu 33 de candidati admisi, pe locul doi situandu-se Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, cu 32 de absolventi admisi la Institut. Locul trei a fost ocupat de Universitatea Nicolae Titulescu din Craiova, cu 16 candidati admisi, urmata indeaproape de Universitatea de Vest din Timisoara, cu 13 absolventi care au intrat la Institut. Pe locul cinci s-a situat Universitatea Babes-Bolyai, cu 11 candidati admisi, urmata de Universitatea Transilvania din Brasov, care a avut 8 absolventi declarati admisi la INM.

Ultimul an cuprins in statistica, 2009, arata ca Universitatea Bucuresti isi mentine suprematia in ceea ce priveste candidatii inscrisi si admisi la INM. Astfel, 43 de oameni dintre cei care au absolvit Facultatea de Drept din cadrul acestei Universitati au fost admisi la INM. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi a avut 26 de absolventi care au fost admisi la Institut, urmata indeaproape de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, cu numai 22 de candidati admisi. Pe locul patru, cu 16 absolventi care au intrat la INM s-a situat Universitatea Nicolae Titulescu din Craiova, urmata de Universitatea de Vest din Timisoara, cu 12 absolventi declarati admisi si de Universitatea Lucian Blaga, din Sibiu, cu 10 candidati intrati la Institut.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva