24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM VREA CAPUL AVOCATILOR LUI NASTASE - Plenul CSM a mers pe mana lui Danilet, Dumbrava si Neacsu si a cerut UNBR sa-i sanctioneze pe avocatii lui Adrian Nastase, care au dat declaratii presei despre prestatia judecatorilor Inaltei Curti in dosarul „Trofeul Calitatii”. Cititi aici disputele membrilor CSM!

Scris de: Ramona LICA | pdf | print

26 June 2012 17:16
Vizualizari: 5182

 

Consiliul Superior al Magistraturii a admis, la data de 26 iunie 2012, cererea celor trei membri CSM, judecatorii Cristi Danilet, Horatius Dumbrava si Adrian Neacsu, cu majoritate de voturi. Solicitarea celor trei magistrati a fost cu privire la adoptarea unei pozitii de catre plen in legatura cu reactiile publice generate de hotararile judecatoresti pronuntate in dosarul “Trofeul Calitatii”. In acest context, membrii CSM au hotarat sa ia atitudine, incepand cu formularea a trei sesizari: una catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, a doua catre Barourile aferente, iar cea de-a treia catre Inspectia Judiciara.


- In primul caz, UNBR va trebui sa ia in discutie modalitatea de respectare de catre avocati a obligatiei de rezerva in ceea ce priveste publicitatea proprie, constand in aparitia repetata in mass-media si comentarea unor cauze aflate pe rolul instantelor;

- In cel de-al doilea caz, Barourile sunt invitate sa verifice modul in care avocatii din cauza Trofeul Calitatii au respectat deontologia profesionala fata de cuvintele jignitoare si afectarea reputatiei profesionale a procurorilor si judecatorilor ce au instrumentat aceasta cauza;

- A treia sesizare catre Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari in ceea ce priveste posibila afectare a independentei magistratilor care au instrumentat si judecat cauza, ca urmare a declaratiilor vehiculate in spatiul public de la momentul pronuntarii deciziei si pana in prezent;

De asemenea, plenul CSM a reactionat si la numirile unor magistrati in functie sau transferul lor din functia de procuror in functia de judecator sub incidenta Legii nr. 92/1992 si au decis ca sunt legale si ca nu mai este nevoie de decret al presedintelui Romaniei.

CSM doreste ca politia judiciara sa treaca de sub autoritatea Ministerului de Interne in cel al Ministerului Public.

Plenul CSM a reactionat si cu privire la modul in care institutii ale statului, autoritati si profesionisti ai dreptului au inteles sa se implice intr-un proces aflat pe rol, respectiv in punerea in executare a hotararii pronuntate. Astfel, a atras atentia Avocatului Poporului, Asociatiei Magistratilor din Romania si Asociatiei Procurorilor din Romania ca preluarea apararii din cadrul unui proces aflat pe rol si a comunicarea in mod public a unor adrese catre CSM prin care se solicita raspuns la chestiuni cu care instanta de judecata fusese investita, este o atitudine inadmisibila.

In opinia plenului CSM, pentru a evita orice forma sau intentie, fie ea si sub forma aparentei, de influentare politica a activitatii operative sau investigative a politiei, acesta va demara urgentarea unor discutii cu privire la trecerea politiei judiciare de sub autoritatea Ministerului de Interne in cel al Ministerului Public.

CSM a mai atras atentia publicului ca diversi factori cointeresati au incercat sa decredibilizeze justitia romana si magistratii, subliniind in acest sens ca nu au fost raportate, nici identificate influente ale politicului in acest dosar. Pe viitor, membrii CSM doresc sa aplice sanctiuni pentru orice incercare de intimidare, amenintare, imixtiune in actul de justitie si, atunci cand este cazul, vor fi sesizate organele in drept. Referitor la hotararile judecatoresti, plenul CSM a precizat ca acestea trebuie executate, iar autoritatea magistratilor trebuie respectata, chiar daca actele indeplinite de acestia sau deciziile lor nu sunt pe placul unui anumit grup de interese sau a populatiei. In final, CSM a cerut ca toate autoritatile si institutiile statului sa fie rezervate in a comenta unele masuri si hotarari din cauze aflate pe rol.

Kovesi: „Eu nu stiu nici un politician care sa dea telefon la parchet sa spuna cui sa se faca dosar”

In cadrul sedintei de plen a CSM din 26.06.2012, fiecare membru a luat atitudine cu privire la solutiile pronuntate in dosarul „Trofeul Calitatii”.

- judecatorul Mircea Aron: „Membri celorlalte doua puteri trebuie sa respecte actul de justitie. Ne aflam in a treia faza a unui proces penal. Ar trebui disciplina in spatiul public caci nu e normal sa existe reactii in cursul procesului penal. Dezbaterea in spatiul public din partea unor autoritati prejudiciaza grav autoritatea judecatoreasca. Si in trecut am luat atitudine si am aparat reputatia si independenta si in alte situatii, de ex cand un presedinte de consiliu judetean a intervenit pe actul de justitie. Ce se intampla azi e fara precedent in ultimii 70 ani de zile in Romania. Toti membrii CSM au aceeasi obligatie: de a apara si garanta independenta justitiei”.

- procurorul Bogdan Gabor: „Sunt de acord cu solicitarea colegilor. Se impunea sa intervenim inca de acum 2 saptamani. Trebuie sa transmitem mesajul ca toti magistratii sunt numiti de Presedintele Romaniei”.

- judecatorul Cristi Danilet: „CSM nu a fost sesizat si nu constatat implicarea politicului in instrumentarea acestui dosar. Pledoariile avocatilor au atins reputatia magistratilor care au solutionat aceasta cauza. Reactia Avocatului Poporului este total neavenita, cu cateva ore inaintea solutiei. Asistam la balbe in legatura cu punerea in executare a hotararii, se pare ca unele autoritati nu stiu ca executarea se face de politie sub controlul judecatorului delegat cu executarea”.

- Procurorul General Codruta Kovesi: „Hotararile judecatoresti trebuie executate si cand nu convin. Politia judiciara trebuie sa functioneze sub autoritatea Ministerului Public. Am sa verific modul in care politia a pus in executare hotararea si daca au incalcat procedurile am sa retrag avizul de numire a acelor politisti. Parchetul face dosare pentru politicieni din toate partidele. Am auzit ministrul care a spus ca se fac dosare politice, iar daca stiti faceti publice numele lor si dovezile pe care le aveti. Eu nu stiu nici un politician care sa dea telefon la parchet sa spuna cui sa se faca dosar. Cand am sesizat informatii date pe surse, am atentionat CSM”.

- Georgiana Iorgulescu, reprezentant al societatii civile: „Nu am venit sa apar independenta sistemului, ci sa vad daca aceasta este facuta cum trebuie. Sistemul este decredibilizat din afara. Dar si din interior. Trebuie sa lamurim calitatea procurorilor numiti ca judecatori si nu au decret. Astfel de reactii trebuie sa existe pentru orice dosar”.

- judecatorul Adrian Neacsu: „Rolul CSM nu este de a apara independenta justitiei, ci chiar de a garanta independenta fiecarui judecator si procuror in parte. Principalul mesaj pe care trebuie sa il dam magistratilor este ca pot solutiona dosarele pe care le au fara frica de presiunea politicienilor. Pana cand instanta s-a pronuntat definitiv, au fost presiuni asupra completului de judecata, nu atat din partea avocatilor care dupa fiecare termen prezentau cauza la televizor ci chiar din partea institutiilor statului. Nu este permis sa se decredibilizeze intreg sistemul judiciar, incepand chiar cu instanta suprema pentru a obtine o solutie favorabila intr-un dosar”.

- judecatorul Horatius Dumbrava:Problema decretelor de numire este o falsa problema si in aceasta chestiune, intrucat sunt vizat, inteleg sa ma abtin. In rest, imi mentin toate declaratiile facute, intra in atributia mea de membru CSM sa reactionez. Nu este normal ca un avocat sa iasa din sala sa fuga la TV si in presa scrisa pentru a se influenta actului de justitie. Este cazul sa discutam daca Avocatul Poporului a gresit sau nu cand a iesit public cu o zi inainte sa fie data solutia. Institutul de Stat in Constructii a intervenit grosolan prin adrese in dosar cu privire la actul de justitie”.

- ministrul Justitiei Titus Corlatean: „O dezbatere onesta privind actul de justitie, in principiu, este necesara. M-as fi asteptat ca CSM sa aiba o atitudine similara in momente anterioare. Justitia televizata este o realitate, dar CSM nu a reactionat. Presa primeste pe surse anumite proceduri, iar CSM nu a reactionat. Ne intrebam daca prezumtia de nevinovatie functioneaza sau nu in Romania. Aceste lucruri nu se intampla fara ca sefii sa stie. Avocatii au dreptul sa isi prezinte argumentele cum vor. Avocatului Poporului este o institutie speciala si CSM nu trebuie sa o atinga. Executarea s-a desfasurat sub controlul judecatorului. Toti actorii din spatiul public care trebuie sa intervina trebuie sa se abtina. Au fost declaratii care au determinat aceste dezbateri. Retinere si respect fata de lege este un mesaj pe care si eu il transmit. Dupa ce am devenit ministru, nu am mai avut declaratii”.

* Cititi aici comunicatul CSM pe cazul „Trofeul Calitatii”

 

Comentarii

# Mda date 26 June 2012 18:19 +1

Nikula c. Finlanda: O ingerinţă în libertatea de exprimare a unui avocat în cursul procesului clientului său poate ridica probleme legate de echitabilitatea procedurii. Mor c. Frantei: Condamnarea unui avocat pentru un interviu adresate presei incalca libertatea sa de exprimare tinand cont ca acesta poate apela la orice mijloace legale pentru a isi apara clientul si ca aduce in atentia opiniei publice chestiuni care afecteaza echitatea procesului penal.

# BRAVO, ASA VA VREM , NU VA LASATI date 27 June 2012 13:46 0

FACE-TI CURATENIE. CSM-ISTILOR

# Ilarion date 26 June 2012 19:12 +4

Pana sa fie infiintat Clubul Travel today and work tomorow[CSM]Romania a fost condamnata la CEDO si nu prea dar dupa infiintarea  acestui club select condamnarile au curs gramada iar sumele nu sunt deloc neglijabile.Cam acesta ar fi principalul indicator al muncii clubului.2..CSM a fost cel care a initiat transferul de pe functia de procuror pe cea de judecator  prin hotararile adpotate si abia apoi,a inceputICCJ-ul sectia administrativ sa dea horarari desi acceptiunea europeana despre cele doua functii juridice este total doferita.3Daca adaugam la sumele platite de stat ca urmare a condamnarii cedo bugetul acestei instituitii ieseam mai ieftin daca importam judecatori din Germania si erau sigur independenti,macar o vreme pana ii stricam si pe aia.

# dankh1 date 26 June 2012 20:32 0

In Romania procurorul strange probe atat in defavoarea cat si in favoarea inculpatului...nu este un acuzator public,specific altor sisteme de drept, deci este magistrat. Faptul ca nu poate aresta nu insemna ca nu e magistrat, ci se justifica prin aceea ca ar fi periculos ca cel care aresteaza sa stranga probe apoi in acuzare si sa se implice in faza instructiei penale, e o chestiune de obiectivitate si impartialitate...de aceea aresteaza alt magistrat, judecatorul...asa ca sa intelegeti cum sta treaba cu magistratul in opinia CEDO

# aha date 26 June 2012 19:46 +5

Morar seful DNA este promotorul comentariilor si criticilor hotararilor instantelor judecatoresti in privinta dosarelor DNA -- el nu este sanctionat, pentru ca puponcuristii si slugile de la CSM nu au vana in pu,ta, sunt magistrati slab pregatiti, submediocri, care au frica ca vor fi eliminati din sistem.

# gogu date 26 June 2012 21:23 -3

:-x

# dan date 26 June 2012 23:23 +5

o ultima zvâcnire a lui Kovesi.....tristă, de altfel...aş fi curios şi, sper să apuc să trăiesc momentul, când ''roata se învârte''....şi când, tâmpita asta o să si-o ia original.....PSD-ul a învăţat ceva, sper, din modul în care ''cârmaciul'' şi-a exercitat mandatul. Acum , vreo câteva zile, pe un post de TV, era o întrebare, respectiv ...''câte zile o să mai aibă PDL-ul, sau dacă o să mai aibă, zile''......îmi vine să râd, în hohote şi, totodată, să nu-i mai plătesc lui Kovesi şi, altora, salariul.....

# aburel date 27 June 2012 06:33 -1

pai cum e cu protocoalele incheiate de nea florica pana ssi csm-ul? nu se lauda el cu "marile realizari"? cred ca asta e urmarea acestor " protocoale" bagati bine de seama, in curand sa nu semneze vreun protocol cu penitenciarele ca se duce dracu totul, veti avea intrarea libera...iesirea insa nu!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva