4 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVIZ CSM - Avocatul Poporului atentioneaza ca numirea in functie a unui judecator la ICCJ sau alta instanta nu se poate face fara decret al Presedintelui Romaniei (Document)

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

13 June 2012 16:09
Vizualizari: 6537

 

In data de 8 iunie 2012, Adrian Nastase s-a adresat institutiei Avocatul Poporului, solicitand raspunsul la mai multe intebari legate de inamovibilitatea judecatorilor. Avocatul Poporului a raspuns fostului premier, in data de 12 iunie 2012. Acest raspuns vine sa demonstreze ceea ce a sustinut si Lumeajustitiei.ro, inca din debutul scandalului legat de inexistenta inamovibilitatii Ioanei Bogdan ca judecator care a participat si a condamnat pe fond lotul din ”Trofeul Calitatii”, si anume ca Ioana Bogdan (foto) neavand inamovibilitate si nici decret de numire ca judecator cand a fost transferata prin hotarare a CSM din functia de procuror. Ca atare, se certifica faptul ca in ”Trofeul Calitatii”, inculpatii au fost condamnati de un procuror.


Avocatul Poporului demonstreaza ceea ce CSM nu vrea sa recunoasca!

Astfel, in documentul transmis lui Adrian Nastase, Avocatul Poporului, prin adjunctul sau Ionel Oprea, subliniaza ca in ce priveste institutia juridica a transferarii procurorilor in functile de judecatori, ”apreciem ca dispozitiile art.69 alin.2 teza finala din Legea 92/1992 erau de natura a infrange prevederile constitutionale ale art.133 alin.1 din Constitutia Romaniei, in forma sa anterioara revizuirii, conform carora <<Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditile legii, precu si pe cele ale art. 124 alin.1 conform carora judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibili, potrivit legii>>. In raport cu dispozitile constitutionale invocate, orice trecere a unui procuror in functia de judecator nu putea fi dispusa in absenta unei numiri in noua functie, prin decret al Presedintelui Romaniei. O interpretare contrara ar conduce la infrangerea dispozitiilor constitutionale referitoare la inamovibilitatea judecatorior si la obligatia Consiliului Superior al Magistraturii de a propune Presedintelui Romaniei numirea in functie”.

Referitor la intrebarea legata de exceptiile ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, Avocatul Poporului arata ca Curtea Constitutionala decide asupra acestor exceptii, Avocatul Poporului mentionand urmatoarele: ”In acest context, facem precizarea ca prin Decizia nr.766/2011, Curtea Constitutionala a constatat ca sintagma <<in vigoare>> din cuprinsul dispozitilor art.29 alin.1 si ale art.31 alin. 1 din Legea nr.47/1992 este constitutionala in masura in care se interpreteaza in sensul ca sunt supuse controlului de constitutionalitate si legile sau ordonantele ori dispozitiile din legi sau din ordonante ale caror efecte juridice continua sa se produca si dupa iesirea lor din vigoare. In considerentele acestei decizii, Curtea Constitutionala a retinut ca <fundamentale. Curtea Constitutionala, o data sesizata, are sarcina de a le controla, fara a conditiona acest control de eliminarea, indiferent sub ce forma, din fondul activ al legislatiei, a actului criticat pentru neconstitutionalitate>>.

Legea 92/92 nu cuprinde dispozitii contrare textului constitutional care nu predevea alt mod de dobandire a inamovibilitatii decat prin decret prezidential!

In ce priveste intrebarea formulata de Adrian Nastase si anume daca sub imperiul Legii 92/92 inamovibilitatea judecatorilor putea fi dobandita si prin hotarare a CSM, Avocatul Poporului precizeaza clar faptul ca “Legea 92/92 nu cuprinde dispozitii contrare textului constitutional si nu prevedea un alt sistem de dobandire a inamovibilitatii judecatorilor decat acela al numirii prin decret al Presedintelui Romaniei. Ca atare, sub imperiul Constitutiei Romaniei si al Legi nr.92/92, inamovibilitatea judecatorilor era dobandita doar in urma numirii in functie prin decret al Presedintelui Romaniei”.

Transferul din procuror in judecator nu confera inamovibilitate!

Tot Avocatul Poporului raspunde cat se poate de clar si la intrebarea legata de efectele transferului unui procuror ca judecator, in sensul daca transferul conferea automat calitatea de judecator inamovibil: ”Apreciem ca transferul procurorilor ca judecatori nu conferea aceasta inamovibilitate. Legiuitorul constituant a stabilit ca sunt inamovibili numai judecatori numiti prin decret al Presedintelui, iar nu si procurorii, care se bucura de stabilitate. In acest sens este si Decizia Curtii Constitutionale nr.130/1998 referitoare la constitutionalitatea dispozitiilor art.59 al.1 din Legea Curtii Superme de Justitie nr.56/1993”.

Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului mai subliniaza ca ”in ce priveste efectele transferului unui procuror la ICCJ, mentionam ca un fost procuror transferat ca judecator fara a fi numit in aceasta calitate prin decret al Presedintelui Romaniei nu poate dobandi inamovibilitatea pentru ca aceasta calitate poate fi conferita potrivit art.124 alin.1 numai ca efect al numirii sale prin decret al Presedintelui Romaniei”

In raspunsul catre Adrian Nastase, Avocatul Poporului mai precizeaza ca ”un fost procuror nu poate fi numit sau promovat ca judecator nici la Inalta Curte de Casatie si Justitie doar prin Hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, intrucat in toate cazurile (la toate instantele) numirea judecatorilor poate fi facuta doar prin decret al Presedintelui Romaniei”.

In finalul documentului, Avocatul Poporului arata ca a adresat un punct de vedere in legatura cu modul de dobandire a inamovibilitatii judecatorilor si la CSM, cu referire si la comunicatul emis de institutia condusa de judecatorul Alina Ghica pe aceasta problema, comunicat care, dupa cum stiti, a fost compus intr-un stil personalizat, manipulator, din care nu reiesea nimic cert, asa cu reiese acum din raspunsul institutiei Avocatul Poporului.

UPDATE -Avocatul Poporului a sesizat CSM si analizeaza posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale

Prof. univ. dr. Gheorghe Iancu – Avocatul Poporului a sesizat CSM, cerand acestei institutii sa reanalizeze modul in care s-au facut numirile, promovarile si transferurile la Inalta Curte. Avocatul Poporului a anuntat ca anlizeaza posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale in legatura cu numirile fara decret prezidential a unor judecatori.

In comunicatul institutiei se arata: „In opinia Avocatului Poporului, CSM nu ar putea numi judecatori la ICCJ, nici direct, nici prin transfer sau promovare. Aceasta concluzie este desprinsa din prevederile Constitutiei revizuite, a fost valabila si sub imperiul Constitutiei din 1991. In consecinta, institutia Avocatul Poporului a solicitat CSM reanalizarea modului in care au fost facute numirile, promovarile si transferul in functia de judecator la ICCJ, avand in vedere faptul ca este afectat dreptul cetatenilor la un proces echitabil”.

* Cititi aici comunicatul oficial al Avocatului Poporului despre sesizarea CSM

* Cititi aici raspunsul Avocatului Poporului, catre Adrian Nastase

 

 

 

 

 

 

Comentarii

# Poporul date 13 June 2012 16:14 +2

interesant!

# prostii sunt manipulati de oricine in tara asta date 15 June 2012 09:13 +1

:lol: ioi da multi fraieri pasc 'iarba' si apoi conduc ... aici :-| categoric trebuie zis: in strainatate OMBUDSMAN = institutie serioasa

# Marius D. date 13 June 2012 16:42 +6

Justitia romana se prostitueaza inchjizand ochii la procurorii fara decret cu care Basescu a impanzit magistratura. Este proba obedientei si lipsei de coloana vertebrala a celor din CSM care tolereaza asemenea ilegalitati :-x

# nuante date 13 June 2012 16:51 +6

As fi vrut sa vad ca avocatul "poporului" raspunde in acelasi timp "record" si unor cetateni obisnuiti. Problema e ca distinctia intre judecatori si procurori ca magistrati a facut-o doamna Macovei. Inaintea ei toti erau "magistrati". De ce nu s-a protestat atunci?Au asadar toti decrete de numire in functia de, pe vremea aia "magistrat".Era culmea sa ii dai unui "magistrat" decret de numire de doua ori in aceeasi functie. Iar "egalizarea" judecatorului cu a procurorului ca "magistrat", obiectiv vorbind, a facut-o PSD. Asta oricate pacate avea Macovei...Si are, insa singuri isi sapa groapa!

# Curiozitate date 14 June 2012 09:31 +4

Dar pe Avocatul Poporului cine l-a numit? Nu se intreaba si cum au fost numite la ICCJ Lidia Barbulescu, Magdalena Iordache, Traian Gherasim si alti judecatori pe al caror maieu scrie PSD?

# eka date 14 June 2012 10:07 +1

refnuante; apreciez ca nu poate fi vorba de decret de numire in aceeasi functie de doua ori pentru ca numirea prin decret prezidential nu se face pe functia generica de magistrat ci pe functia de procuror sau judecator.Daca doamna a fost numita prin decret prezidential procuror si si-a schimbat optiunea ca vrea sa fie judecator, cred ca, normal si legal, ar fi trebuit sa fie numita judecator prin decret prezidential

# Intrebare pentru avocatul poporului date 13 June 2012 17:48 +4

Ce atitudine ia avocatul poporului in cauzele oamenilor obisnuiti judecati deja de astfel de falsi judecatori, ce nu au documentele legale ce le atesta dreptul de a-si judeca semenii?Sunt deja 2 dosare judecate in 2 octombrie 2010 in care exista hotarari date de completul din care a facut parte si Cornoiu Jitarasu ce inca era procuror. In dosarul 1219/44/2010 al ICCJ inculpatul, care, prin consecintele acelei hotarari nule de drept este si azi in arest,a dat Romania in judecata la CEDO, dosar 2588/11 Chiriac c/Romania. Ce atitudine ia avocatul poporului si CSM fata de viitoarea condamnare a statului roman pentru hotarari judecatoresti date de incompetentii de drept de la ICCJ?????

# Ilarion date 13 June 2012 19:34 +1

Iete ca avem si noi Avocatul Boborului,in afara de Nastase si de despagubirile cu lipsa rovignetei,nu prea s-a auzit.Inceputul Creatiei Haosul a fost creat de o initiativa de trista amintire de a face triciclul romanesc putere legislativa,putere administrativa-politica si puterea judecatoreasca sa mearga 3x3.Multi s-au aventurat in ea si acum regreta[sectia de contencios ICCJ]care a creat practica contrara practicii constante a CEDO si CJUE conform caruia procurorul este agent guvernamental si nu magistrat.Daca am traii intrun stat de drept fuguta ar trebuii anulate toate hotararile pronuntate de acesti pseudo judecatori la initiativa cui credeti LCK.Sa auzim de bine si vreme temperata.

# moromete date 13 June 2012 22:40 +1

Daca nu stiati, va spun eu: actualul Avocat al Poporului, dl Gh. Iancu, este omul lui Nastase, fiind coleg cu el la Facultatea de Drept din Bucuresti. Eu cred ca este si neam de securist. Asa ca nu va mirati ca sare in ajutorul lui Bombo!

# balosu date 14 June 2012 02:09 +2

moromete,esti prost!Ba chiar cumplit de prost!Daca ai vreun argument juridic,vorbeste,daca nu, taci,intrucat,cu riscul de a ma repeta,iti comunic ca esti prost.

# DOREL date 14 June 2012 10:25 0

1. Nastase e coleg la Fac de Drept si cu Valeriu Stoica, inseamna de aici ca V S il protejeaza si el pe AN ?? 2. Prostu' nu e prost destul ...

# cristian bale date 14 June 2012 10:54 0

Balosule, nu cumva il pupi in c... pe Gh. Iancu, marele avocat al poporului? Sau esti omul de pe luju al lui A. Nastase? Ce v-am spus eu este adevarat, chiar daca tu nu suporti. Cat despre prostie, daca ar durea eu sunt convins ca tu ai tipa non-stop! SMS!

# DOREL date 15 June 2012 09:33 +1

Mai dragilor postaci portocalii, daca sfanta Constitutiune zice ca judecatorii numiti de presedinte se bucura de inamovibilitate, nu inseamna ca aia nenumiti de presedinte nu sunt judecatori inamovibili ?! Sau, mai simplu (pentru astia din unitatea voastra): cine nu-i pe lista, nu exista ! Si, b): Da' voi ce fel de tramvai mai asteptati, ma nene ? Ca tramvaiu' portocaliu tocmai a deraiat si i-a varsat pe toti pe strada: si pe Elenuta si pe Robertuta si pe Boculet si pe Fluturel si pe Pinaltel, in fine, pe toti, singurul care a scapat cat de cat e Lazarel, a fost adus inapoi in barca sefului ! Bine, ca a fost adus ca sa aiba pe cine arunca peste bord cu prima ocazie, asta-i alteceva, da' si voi ar trebui sa pricepeti cate ceva, ma' nene ! Sau n-aveti voie inca ? Aha ... inteleg ! Parerea mea ...

# Robespiere date 14 June 2012 09:48 0

Avocatul Poporului ar trebui sa apere si cetatenii obisnuiti dde astfel de abuzuri. Persoanele judecate de astfel de judecatori(procurori), chiar daca sunt vinovati sau nu, au dreptul sa fie judecati de judecatori(nu de procurori facuti peste noapte judecatori pentru satisfacerea unor interese). Cum este posibil sa fii trimis in judecata de DNA si sa te judece un procuror de la DNA!? In tot ICCJ-ul asta nu exista 5 judecatori sa judece o persoana? Daca erau alti judecatori(exclus fosti procurori) mai putea fi cineva sigur de solutie?

# Firuta date 14 June 2012 11:55 0

In tara asta, intr-un an de zile o sa ne trimitem copiii la munca(asta daca nu da Macovei vreo lege sa poata fi bagati la inchisoare si copiii)...nu o sa mai ramana vreunul din noi neinhatat de 'anticoruptii' de la DNA...cei care gandesc, au constiinta si se impotrivesc jocurilor lor murdare, care nu cotizeaza acolo unde trebe, care le demasca jaful sunt bagati la zdup, la comanda portocalie!!!

# mihai date 16 June 2012 13:57 -1

Avocatul Poporului s-a transformat mai nou in avocatul lui Nastase??? E penibil, ar trebui sa-si dea demisia imediat!!! Ce e asa greu de inteles ca la momentul cand d-na respectiva a devenit judecator nu era prevazut de lege ca numirea sa fie facuta prin decret? Apropo, pt. toti papagalii de pe acest site, sper ca ati vazut ca CEDO  a decis ca locul procurorului in sala de judecata nu afecteaza drepturile omului??? Sigur ati vazut, dar scrieti numai ce va convine...Oricum, toti cei implicati in acest site sunteti niste penali, infractori, cumparati de  inculpati gen nastase sau "maestrii" avocati pe care-i pupati in dos non-stop...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva