29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GRABA IN NUMELE LUI BASESCU - ONPCSB a inchis dosarul de spalare de bani al lui Traian Basescu, in 2004, pe motiv de imunitate prezidentiala inainte ca acesta sa-si inceapa mandatul. Lucrarea a fost clasata in 17 decembrie 2004, iar Basescu a devenit presedinte trei zile mai tarziu, la 20 decembrie 2004, cand a depus juramantul in Parlament. Cum putea Oficiul sa claseze dosarul invocand imunitatea cat timp Basescu nu era presedinte?

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 September 2014 14:31
Vizualizari: 8300

De curand, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a redeschis dosarul de spalare de bani al lui Traian Basescu, privind tranzaciile imobiliare cu Costel Casuneanu, dosar inchis in decembrie 2004 de institutia condusa la acea vreme de actualul judecator ICCJ, Iulian Dragomir (foto dreapta). Dupa cum se stie, dosarul a fost clasat in 17 decembrie 2004 pe motiv ca Traian Basescu se bucura de imunitate, dupa ce a devenit presedinte al Romaniei. Problema este ca la acea data Traian Basescu nu era presedinte al Romaniei. Publicatia www.psnews.ro a dezvaluit ca lucrarea de spalare de bani in care era vizat Traian Basescu a fost inchisa pe motiv de imunitate prezidentiala cu trei zile inainte ca acesta sa devina oficial presedintele Romaniei.


Astfel, in 17 decembrie 2004, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a dispus clasarea dosarului stabilind ca Basescu beneficiaza de imunitate:

De asemenea, precizam ca, in urma alegerilor prezidentiale desfasurate in data de 12.12.2004, Traian Basescu a castigat votul majoritar si in conformitate cu prevederile art. 82 (1) din Constitutia Romaniei, rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei a fost validat de Curtea Constitutionala.

Fata de cele prezentate, in baza art.84 alin.2 din Constitutia Romaniei, Presedintele Romaniei se bucura de imunitate.

Basescu si-a inceput mandatul la trei zile dupa ce ONPCSB i-a inchis dosarul. Cum putea Oficiul sa claseze lucrarea pe motiv de imunitate in conditiile in care la acea data Basescu nu era presedinte al Romaniei?

La data la care dosarul a fost inchis de catre ONPCSB, Traian Basescu nu era insa presedintele Romaniei, deci nu se putea bucura de imunitate. Potrivit jurnalistilor de la psnews.ro, Traian Basescu a castigat alegerile pentru functia de presedinte al Romaniei, desfasurate in doua tururi, la 28 noiembrie 2004 si 12 decembrie 2004. Alegerile au fost validate ulterior de Curtea Constitutionala in data de 16 decembrie 2004, prin Hotararea nr. 35, publicata in Monitorul Oficial nr.1212 din 16 decembrie 2004.

Ulterior, in 20 decembrie 2004, in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului este prezentata de catre presedintele CCR Hotararea de validare a alegerii presedintelui Romaniei. Tot atunci, Traian Băsescu depune juramantul in fata Parlamentului. In aceeasi zi de 20 decembrie 2004, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, da citire declaratiei Parlamentului cu privire la depunerea juramantului de catre presedinte:

Camera Deputatilor si Senatul, intrunite in sedinta comuna, la data de 20 decembrie 2004, in vederea depunerii juramantului de catre candidatul la Presedintia Romaniei, a carui alegere a fost validata de catre Curtea Constitutionala prin hotararea nr.35/16 decembrie 2004, tinand seama de actul de validare intocmit in conformitate cu prevederile art.25 alin.2 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, al carui continut a fost prezentat in fata Parlamentului de catre domnul Ioan Vida, presedintele Curtii Constitutionale, constatand ca domnul Traian Basescu a depus juramantul prevazut la art.82 alin.2 din Constitutie, iau act de inceperea exercitarii de catre domnul Traian Basescu a mandatului de presedinte al Romaniei.

Practic, Traian Basescu a devenit presedinte al Romaniei la data 20 decembrie 2004. Acest lucru reiese din declaratia Parlamentului privind depunerea jurmanatului de catre presedinte, in care se precizeaza ca exercitarea mandatului incepe dupa depunerea jurmantului in fata deputatilor si senatorilor. Faptul ca Traian Basescu a devenit presedinte al Romaniei in 20 decembrie 2004, cu trei zile ca dosarul de spalare de bani sa-i fie inchis pe motiv de imunitate, reiese insa si din prevederile Constitutiei.

Iata ce se stipuleaza in articolul 82 din Constitutia Romaniei:

(1) Rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei este validat de Curtea Constitutionala.

(2) Candidatul a carui alegere a fost validata depune in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, urmatorul juramant: “Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.

Iata ce prevede articolul 83 din Constitutia Romaniei:

(1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.

(2) Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales.

(3) Mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa.

Lucrurile sunt deci evidente. Mandatul de președinte al lui Traian Basescu a inceput in data de 20 decembrie 2004, ziua in care a depus juramantul. Acest lucru este confirmat inclusiv de CV-ul lui Traian Basescu de pe site-ul Administrației Prezidentiale, in care se precizeaza ca acesta a devenit presedinte al Romaniei la 20 decembrie 2004.

Cu toate acestea, dosarul de spalare de bani a fost clasat de ONPCSB cu trei zile inainte ca Basescu sa devina presedintele Romaniei. Practic, lui Basescu i-a fost inchis dosarul pe motiv de imunitate, de care insa acesta nu se bucura la acea data. In 17 decembrie 2004, presedintele Romaniei continua sa fie Ion Iliescu.

*Cititi aici articolul si documentele publicate de www.psnews.ro

*Cititi aici decizia de clasare a dosarului de spalare de bani a lui Traian Basescu semnata de judecatorul Iulian Dragomir, fost presedinte ONPCSB

Comentarii

# Și ce dacă? Destule cozi de topor ca să țină... date 2 September 2014 15:24 +8

Și ce dacă? Destule cozi de topor ca să țină...

# unul din lumea cea mare date 2 September 2014 15:45 +7

punem pariu ca si ,,neamul,, lui bercea cu nasul in suflet cit si impreiul raului vor merge la pandaimos(nu stiu daca impreuna,dar cu certitudine separat)

# ADEVARUL date 2 September 2014 16:22 +11

TOT RAUL DIN ROMANIA PROVINE DIN MAGISTRATI,DIN ATITUDINEA LOR DIABOLICA POTRIVIT CAREIA NU AU NICI O RESPONSABILITATE,IAR CONSECINTELE NEBUNIEI LOR TEMPORARE SUNT BINECUNOSCUTE.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 2 September 2014 18:57 +4

ptr adevarul//adevarule truismele nu trebuiesc comentate(si ma refer la ce ai scris tu) dar tare nu pot sa ma stapinesc sa comentez poza....si as zice ,,cind tiganul s/a vazut imparat intii pe tac/su l/a spinzurat,, ce zici o sa/l spinzure pe tac/su si de data asta?

# un oarecare date 2 September 2014 21:31 +6

Rusine sa-i fie judecatorului dragomir, care nu ar fi trebuit sa se afle la ICCJ niciodata, si acea livia stanciu si judecatorii din acele doua complete de 5 judecatori in materie penala... Este extrem de grav ca aceasta livia stanciu, am vazut cv-iul sau, nu ar fi trebuit sa decada atat de mult in calitatea sa de presedinte al instantei supreme. Normal, ar fi trebuit sa se retraga din magistratura si sa-si scrie memoriile...

# Prietenul la nevoie se cunoste... date 3 September 2014 00:38 +7

Asta nu e " Iulica",prietenul Vioricai Dinu? Ce o mai invata sa fie corecta cu spaga... Sper sa se duca dupa ea. Si el si Sofica.

# SocrateS date 3 September 2014 08:35 +4

cind vad mutra acestui personaj de trista amintire, stiind ce caracter josnic are, ma apuca groaza ca astfel de judecatori pot imparti justitia ! justitia fara raspundere ! nu se intereseaza nimeni de cum a functionat oficiul pe scurtul mandat al acestui personaj? abuzuri,falsuri, favoritisme etc etc. pacat ..dar e baiat bun ,are ochi albastrii si e cu nasu'n suflet! :-x

# pol date 3 September 2014 14:46 +4

"sa se sesizeze militia si sa ne spuna "ce avem noi aici?" Da! Poate se sesizeaza organele de cercetare penala si incep sa cerceteze "in personam" pe cei care au semnat mai rau ca primarii si mai obedienti ca Predoiu&comp. Dixit!

# fuiorica date 8 September 2014 07:25 +2

PE IULICA DRAGOMIR ZIS BLONDU  L_A ADUS LA OFICIU GABRIEL OPREA!  ACESTA L_A RECOMANDAT LUI ADRIAN NASTASE CU SCOPUL DE A BLOCA CERCETARILE PRIVINU_L PE OPREA SI MARIAN GOSTIN Blondul a paralizat activitatea oficiului aducand in oficiu mai multi securisti

# jijel date 8 September 2014 07:28 +2

Pentru informatii referitoare la Marian Gostin a intervenit la Dragomir preotul din Voluntari, caruia  Dragomir i-a pus la dispozitie dosarul din cadrul ONPCSB!!

# Am impresia ca si acest Cacarau Dragomir isi va trage scurta date 9 September 2014 15:57 +1

dupa plecarea marinarului de la Cutroceni si probabil vor sta in aceeasi celula.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva