29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GRADI TRAGE SEMNALUL DE ALARMA – Judecatorul Daniel Gradinaru dezvaluie amenintarile cu care se confrunta Sectia penala a ICCJ: “Deficit de personal, volum mare de activitate, nivel scazut de incredere in sistemul judiciar, lipsa instrumentelor necesare asigurarii autoritatii judecatorului”. Gradinaru anunta: “Va fi dezvoltata o politica de promovare a comportamentului etic al judecatorilor in sedinta de judecata, asigurata de tratamentul egal care trebuie aplicat partilor” (Proiectul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 November 2021 17:34
Vizualizari: 6087

Judecatorul Daniel Gradinaru (foto) de la Inalta Curte de Casatie si Justitie trage un semnal de alarma cu privire la punctele slabe si amenintarile cu care se confrunta in prezent Sectia penala a instantei supreme pe care o conduce in acest moment. O face in proiectul cu care candideaza pentru un nou mandat de presedinte al Sectiei penale a ICCJ, pe care Lumea Justitiei il prezinta in continuare.


 

Astfel, la capitolul III din proiect - “Propuneri pentru imbunatatirea activitatii manageriale a Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie”, Daniel Gradinaru enumera o serie de puncte slabe cu care se confrunta sectia pe care o conduce, precum:

-desfasurarea activitatii intr-un sediu necorespunzator;

-deficitul de personal;

-volumul mare de activitate;

-competenta extinsa si nejustificata a Sectiei penale a ICCJ;

-schimbarile manageriale frecvente ca urmare a duratei scurte a mandatelor, dar si terminarea mandatelor pentru functiile de conducere ale instantei la date diferite.

De asemenea, tot la acest capitol, Gradinaru a identificat si o serie de amenintari la adresa activitatii Sectiei penale a ICCJ. Cea mai importanta este reprezentata de nivelul scazut de incredere al populatiei in sistemul judiciar. Totodata, Gradinaru indica:

-instabilitatea legislativa;

-pierderile de personal prin posibilitatea pensionarii anticipate;

-sistemul educational national fara preocupari pentru dobandirea unei culturi juridice minime;

-lipsa instrumentelor necesare asigurarii autoritatii judecatorului;

-constatarea neconstitutionalitatii mai multor dispozitii legale, in special ale Codului de procedura penala.


Comportamentul etic al judecatorilor


Pe de alta parte, pe langa un bilant al activitatii sale din primul mandat de presedinte al Sectiei penale a ICCJ, Daniel Gradinaru propune si o serie de masuri pe care intentioneaza sa le adopte in cazul in care va fi reconfirmat in functie de catre Sectia pentru judecatori a CSM. Spre exemplu, Gradinaru doreste dezvoltarea unei politici de promovare a comportamentului etic al judecatorilor in sala de judecata:

Independenta si impartialitatea reprezinta valori cheie ale progresului in instanta. In atare conditii, implicarea manageriala devine necesara pentru consolidarea acestui sentiment, in raport cu scopul pentru care aceasta valoare este recunoscuta si garantata legal, prin sporirea responsabilitatii organizationale a judecatorilor. De asemenea, va fi dezvoltata o politica de promovare a comportamentului etic al judecatorilor in sedinta de judecata, asigurata de tratamentul egal care trebuie aplicat partilor (analiza comportamentului in discutie putandu-se realiza in situatia in care au aparut sesizari sau in urma realizarii unor sondaje de evaluare a satisfactiei participantilor la procedura judiciara cu privire la aceste aspecte; evaluarea solutiilor privind cererile de recuzare admise, urmand a se analiza aspectele care au condus la acestea)”.


Cresterea calitatii actului de justitie


In ceea ce priveste cresterea calitatii actului de justitie, Daniel Gradinaru explica in primul rand faptul ca solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil reprezinta prima dintre exigentele pentru respectarea dreptului la un proces echitabil: “In calitate de presedinte al Sectiei penale am actionat si voi continua sa actionez prin toate parghiile legale in vederea reducerii cazurilor de intarziere a solutionarii dosarelor: monitorizare permanenta a cauzelor mai vechi; centralizarea cauzelor care duc la intarzierea in solutionarea dosarelor si identificarea unor directii de actiune de catre magistratul-asistent sef si primii-grefieri ai sectiei; supravegherea atenta a grefierilor de sedinta in indeplinirea atributiilor de serviciu, constatarea prompta a eventualelor deficiente si stabilirea masurilor de remediere si termene de realizare a acestora; asigurarea unui volum de munca echilibrat pentru judecatori, magistratii-asistent si pentru personalul auxiliar de specialitate. In realizarea acestui obiectiv, voi coordona, prin intermediul magistratului-asistent sef si al prim-grefierilor, activitatea de identificare si diseminare a celor mai bune practici in vederea reducerii amanarii cauzelor, si voi face demersuri pentru realizarea si implementarea unor proceduri operationale standardizate. De asemenea, voi monitoriza si voi lua masuri pentru redactarea hotararilor judecatoresti in termenele prevazute de Codul de procedura penala. In momentul actual, urmare a modficarii dispozitiilor art. 406 C.pr.pen., s-a inregistrat o scadere usoara a operativitatii, dar a scazut considerabil numarul hotararilor redactate cu depasirea termenului legal. Este adevarat ca aceasta procedura se aplica unui numar mai mic de hotarari (cauze in fond si apel prin care se solutioneaza actiunea penala si actiunea civila), insa acestea sunt si cele mai complexe si care necesita un volum mai mare de munca”.


Atentie pe repartizarea aleatorie


Nu in ultimul rand, un alt aspect indicat de judecatorul Daniel Gradinaru priveste repartizarea aleatorie a dosarelor. In acest snes, seful Sectiei penale a ICCJ arata ca: “Trebuie efectuate verificari periodice privitoare la introducerea corecta si completa a datelor in aplicatia ECRIS, din momentul inregistrarii cauzelor pe rolul sectiei, iar in cazul in care se constata ca nu se procedeaza corespunzator se vor lua masuri pentru remedierea acestei probleme”.


* Cititi aici integral proiectul cu care judecatorul Daniel Gradinaru candideaza pentru un nou mandat de presedinte al Sectiei penale a ICCJ

Comentarii

# ANA MARIA BOT date 2 November 2021 20:36 -19

NU ESTE ACCEPTABIL CA JUDECATORII SI PROCURORII SA SE PENSIONEZE LA 50 DE ANI!!=> LIPSA DE PERSONAL SI ALTE DISTORSIUNI.... RUSINE SISTEMULUI JUDICIAR DE ROMANIA, SUNTETI SUB ORICE CRITICA, SUB PAPUC AMERICAN....

# Inculpat date 2 November 2021 21:12 +49

Prea tarziu domnule judecator Gradinaru. Raul a reusit sa invinga binele la ICCJ. Solutii de condamnare fara probe, aprecieri subiective, oameni trimisi la inchisoare pe rationamente subiectiva. Si dvs ari judecat si condamnat in dosare in care nu exista decat speculatii si povesti si nu exista probe. Sunteti un om deosebit, dar ati fost luat de valul ticalosilor. Ticalosii, tortionarii au reusit sa acapareze sistemul de justitie. De aceea nu mai exista incredere in sistemul de justitie, asa cum si dvs ati remarcat. Cand ati ajuns presedintele sectiei penale, multi justitiabili victime ale sistemului ticalosit au avut sperante. Nu ati reusit sa impuneti o justitie corecta. Ati condamnat inclusiv dvs oameni care nu pot accepta condamarea stiind ca sunt nevinovati. Mai e timp sa reparati lucrurile. Ati scapat de Ionut Matei si altii care nu v au lasat sa fiti judecatori corecti asa cum in fapt structural sunteti. Nu i mai lasati pe ticalosi sa va incarce constiinta! Succes!

# santinela date 3 November 2021 07:32 +15

Vo confruntati cu un "nivel scazut de incredere" in justitie ? Pai cum drac sa nu fie asa cind voi (in afara de citeva exceptii) judecati ca niste greble,cind aveti in sistem judecatori precum Bobita Matilet,Livia Stanciu,Tarcea,care judeca dupa "ordinele" primite !

# Perdea de fum doar,fiind clar: nu exista judecatori in penal date 3 November 2021 09:10 +9

Normal ca se propun aspecte care par rupte din lege si regulamente atunci cand vrei sa prostesti poporul. Atentie..propunerile sunt de fapt aspectele care sunt BAZAL prevazute de lege si regulamente. Este dovada clara ca nu exista niciun judecator in penal in Romania, toti fiind jucatori - unii ca ursul joaca, altii baga joc de glezne dupa ureche si majoritatea joaca dupa cum le canta interese extranee dosarelor. In o tara care la fiecare ciclu istoric incepe cu o autodevorare tip festin...ce sa ceri?

# CETATEAN date 3 November 2021 10:12 -1

D-nele si d-ni magistrati sa ma ierte pt concluziile mele dupa 29 de ani ca petent.In acesti ani de procese atat penale cat si civile am constatat ca exista judecatori ,procurori si politisti(mai putin)integrii,dar..Cauza mea din justitie este legata de o propritate ce urma a fii retrocedata de statul roman.Avand Protocol ADS pt retrocedare.Au aparut falsi mostenitori,decedati,care dupa 50 de ani au facut cereri laprimarie,cadastru etc.politia,procurorii si judecatorii nu au Vazut.Furt cu 12 martori sa dat NUP.Plangeri penale care dupa 5-7,8 ani nefiind chemat sa dau declaratie,dosarele sunt clasate altele plimbate de la DNA la parchet de JUDECATORIE(4ani.Astfel faptasii si complicii lor au scapat.Comportamentul etic" trebuie impus nu numai in sala de judecata.LEGEA trebuie sa primeze,proapria constinta dar in nici un caz interesul personal,,sau de grup".In SUA si UE se respecta proprietatea.Mirare,ca s-a ajuns in tara ,clanurilor de SISTEM.!Masuri transante pt calitatea de magistrat

# MN date 3 November 2021 11:11 +1

cum sa am eu incredere inasa zisii magistrati cand eu de 11 ani imi caut dreptatea? cum sa cred eu cand ei sunt niste corupti ordinari cu unele exceptii care cu adevarat fac cinste justitiei romane, restu sau nascut obositi si vor sa iasa la pensie . eu personal nu mai cred ca acesti,,oameni" sa mai poata reveni la realitate, ei au facut si fac in continuare tot dezastru din aceasta tara. vad ca la ICCJ a venit o doamna judecator de la Oradea de mare valoare , cinste si corectitudine dar tare imi este teama sa nu o sperie nenorociti si pe dumneaiei, in orice caz o felicit si ferice de mama care a facuto.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva