28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INSPECTIA JUDICIARA VREA AUTONOMIE – Propunerea lui Tudorel Toader din Legile Justitiei nu este pe placul Inspectiei Judiciare. Alin Alexandru: "Proiectul de lege este in contradictie cu pozitiile noastre... Pentru realizarea eficienta a misiunii sale, Inspectia ar trebui sa se bucure de independenta fata de orice alta entitate... Independenta operationala nu trebuie confundata cu autonomia institutionala, la care ministrul a facut referire ca alternativa la trecerea Inspectiei in cadrul MJ"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

31 August 2017 14:45
Vizualizari: 7907

Inspectia Judiciara condusa de inspectorul-sef judecatorul Lucian Netejoru nu vrea sa treaca in subordinea Ministerului Justitiei, asa cum unii au inteles, ci doreste sa aiba autonomie institutionala. Precizarile au fost facute de purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare Alin Alexandru (foto) dupa publicarea de catre Ministerul Justitiei a proiectului de lege privind modificarea Legilor Justitiei (respectiv Legile nr. 303/2004, nr. 304/2004 si nr. 317/2004).


Alin Alexandru a subliniat ca in mod gresit s-a inteles in spatiul public faptul ca Inspectia Judiciara ar saluta propunerea ministrului Justitiei Tudorel Toader de a trece in subordinea Ministerului Justitiei, precizand ca si la momentul anuntarii intentiei, in 23 august 2017, Inspectia a precizat ca saluta orice initativa de consolidare a independentei sale si ca "autonomia institutionala este singura solutie pentru realizarea efectiva a misiunii sale". Intamplator, dupa precizarile de la acea data, Inspectia Judiciara a devenit tinta unor atacuri inimaginabile, multe dintre ele venite din partea unora care nici macar nu aveau habar cu ce se ocupa exact aceasta institutie si care ii era statutul.

In cursul diminetii de joi, 31 august 2017, cu prilejul trimiterii proiectului de modificare a Legilor Justitiei catre CSM, reprezentantul Inspectiei Judiciare Alin Alexandru a sublinat ca "proiectul de lege dat publicitatii ieri este in contradictie cu pozitiile noastre publice si cu necesitatea asigurarii autonomiei institutionale a Inspectiei Judiciare": "Am spus-o si cu alte ocazii ca pentru realizarea eficienta a misiunii sale Inspectia Judiciara ar trebui sa se bucure de independenta fata de orice alta entitate. Conducerea Inspectiei Judiciare atrage atentia asupra faptului ca simpla independenta operationala, pe care legea o prevede si in acest moment nu trebuie confundata cu autonomia institutionala, la care ministrul justitiei a facut referire ca alternativa la trecerea Inspectiei Judiciare in cadrul Ministerului Justitiei. In acest context, proiectul de lege dat publicitatii ieri este in contradictie cu pozitiile noastre publice si cu necesitatea asigurarii autonomiei institutionale a Inspectiei Judiciare."

Iata ce pozitie a avut Inspectia Judiciara la momentul anuntului privind trecerea institutiei in subordinea Ministerului Justitiei:

"Inspectia Judiciara saluta orice initiativa de consolidare a independentei sale. In opinia noastra, in contextul actual, autonomia institutionala a Inspectiei Judiciare este singura solutie pentru realizarea efectiva a misiunii sale. Ne reafirmam increderea ca orice modificare a statutului Inspectiei Judiciare va fi realizata in interesul superior al functionarii eficiente a justitiei ca serviciu public".
Iata modificarile propuse de Ministerul Justitiei la Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea CSM, privitoare la organizarea si functionarea Inspectiei Judiciare, in forma in care au fost publicate de MJ in 30 august 2017:


 

Comentarii

# outsider date 31 August 2017 15:38 +14

Aoleo, să nu-i poată nimeni controla? Unde s-a ma pomenit așa ceva?

# UN KRONOPIU MIKUTZ date 31 August 2017 19:14 +3

Așa o fi în Găgăuzia :P . De vreți musai autonomie, treceți la cazane (ISCIR) or la patente (OSIM). Cînd vorbim de sistemul judiciar, NU ne referim la biserici, bisericuțe și alte secte :P :P :P .

# DODI date 1 September 2017 00:07 0

Modelul luluței este contagios. Mai ales după controlul făcut la DNA. S-a luat virusul prostiei și al nesimțirii.

# Steluta date 1 September 2017 00:14 0

Unde cei alesi nu mai pot controla vor controla serviciile secrete si ambasadele cu acoperiti . Cat au fost sub talpa lui Basescu si Coldea nu mai doreau independenta ??!!!

# A. date 1 September 2017 19:44 +1

Are dreptate outsider, inspectia judiciara nu vrea sa fie controlata de nimeni. Acest purtator de cuvant, care vobeste in numele inspectiei, de parca ar fi inspectorul sef, sa spuna cum a reusit el la concursul de incadrare in calitate de asimilat. Are el vreo legatura de rudenie cu inspectorul care era sef al directiei de judecatori in momentul in care a participat la acest concurs?

# REMEMBER date 1 September 2017 20:14 0

Știm noi că sunt cu cîntec concursurile astea! Amintiți-vă de FINA CU NOROC a Alinuței - de la nota 2, după contestație a primit 5 puncte în plus ;-) .

# sam date 31 August 2017 15:54 +6

voi vreti dar nu se poate!...voi vreti sa fiti iar un nou DNA...PENTRU MAGISTRATI!....sa nu dati socoteala nimanui,sa executati judecatori si procurori cand vreti,cum vreti...adica vreti sa fiti bivoli salbatici pe care sa nu-i prinda nimeni!...GHINION!...

# V date 31 August 2017 15:56 +7

Intr-o lume ideala , da. In Romania , NU. Nu pana cand nu este sigur ca angajarile in aceasta institutie sunt eminamente din randul organizatiilor profesionale si dupa concurs. NU, pana cand angajariile in parchete nu sunt la fel. NU, pana cand numirile in justitie nu sunt facute exclusiv pe criteriul competentei profesionale. Inspectia judiciara trebuie sa poata balansa posibilitatea ca un organism al justitiei sa fie infiltrat/corupt fara a fi sub controlul parlamentului sau ministrului justitiei. Pana cand nu se asigura aceste lucururi, IJ ar trebui sa fie lupa si bisturiul MJ si CSM prin delegare de catre MJ.

# Nicu date 31 August 2017 16:28 +3

Ăstia nu vor sa fie controlați de nimeni ? de ce? sa poata face in continuare jocuri de culise pe acolo ? Am ajuns să trăim in în republica procurorilor ,ei fac ce vor si nimeni sa nu aiba curaj sa ii tragă la raspundere . Tudorel de la MJ dacă vrea să isi pastreze credibilitatea sa actioneze pana la cap cu aceste propuneri si sa nu se lase învins !

# stefan date 31 August 2017 17:55 0

Modificările relevante cu privire la Inspecţia Judiciară publicate de MJ la 30 august 2017 sunt cele introduse prin art.II pct. 28 din proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a legii 304 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind CSM. Este vorba de noul Titlu IV indice 1 intitulat Inspecţia Judiciară, art. 109 indice 1-14, introdus în textul Legii 304/2004.

# geo date 31 August 2017 18:13 -2

Stat în stat. Ăștia se cred mai presus de orice lege. Rușine. Domnul ministru, guvernul și parlamentul, nu ar trebui să cedeze.

# Pif date 31 August 2017 20:19 +1

Desi nu-i incalzeste cu nimic pe comunicatorii de la IJ, fac parte dintre cei putini care l-au auzit pe T.Toader vorbind despre 2 variante in ce priveste inspectia si care am inteles exact sensul comunicatelor IJ. Ceea ce insa a aparut pe site-ul MJ, atata rezumatul in power point cat si proiectul , e cu varianta IJ in subordinea MJ. E varianta adorata de Macovei si sorosistii ei ca motiv de maxim taraboi.

# Marina date 1 September 2017 00:19 0

in republica procurorilor si serviciilor secrete infiltrate ilegal in magistratura si parlament este o inconstienta sa creezi asemenea monstruleti "independenti" de vointa poporului roman dar dependenti de jocurile ambasadelor si serviciilor de politie politica. daca inspectia judiciara ar fi confirmat pana in prezent asteptarile cetatenilor atunci ar fi avut credibilitate in solocitarea lor dar in cazul de fata ei nu mai sunt credibili.

# Botomei Vasile,doctor in drept date 2 September 2017 13:13 0

Proiectele publicate de dnul Ministru Tudorel Toader, sunt implemente in teaza de doctorat,autorizata pe numele dr. Botomei Vasile. Legatura dintre proiectele din teza dr. Botomei Vasile si dnul Ministru Tudorel Toader, este data de functia de expert in Comisia Juridica din CNATDCU- Ministerului Educatiei din Romania, pe care dnul dr.Tudorel Toader, a avut-o in calitate de profesor universitar in examinarea si eliberarea avizului de aprobare a tezei. Pentru rezultate stiintifice in reformarea sistemului juridic din Romania, dr. Botomei Vasile, a fost condamnat cu doi ani de inchisoare cu executare, mutat pe rand in 14 penitenciare din tara. Asadar, actualele manifestari ale procurorilor care resping implementarea proiectului de externalizare a Inspectiei Judiciare,sunt o continuare a atitudinii represive pe care procurorii au manifestat-o prin trimiterea in judecata a autorului dr.Botomei Vasile. Pentru vointa si curajul dnului dr.Tudorel Toader,exprim sincere felicitari!!

# vasalie date 2 September 2017 18:14 +1

,,doctore,, mai bine abtine-te ca rad curcile: ,,implemente in teaza,, ,,condamnat cu 2 ani,, !!

# anita date 3 September 2017 10:56 0

Ce tupeu pe ei! "vrem sa fim Dumnezei" cam asta vrea sa zica tipul.Oricum nu faceau nimic,reclamatiile oamenilor care au suferit abuzuri din partea magistratilor au ramas nesolutionate nebagate in seama.IJ nu a facut nimic absolut pt oamenii care au reclamat abuzurile magistratilor. CEVA TREBUIE SA SE SCHIMBE CA NU SE MAI POATE ASA!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva