29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LUCICA SE DA IN SPECTACOL LA ICCJ – Lucian Onea o vrea scoasa din SIIJ pe procuroarea Adina Florea, care l-a trimis in judecata alaturi de Mircea Negulescu pentru represiune nedreapta si cercetare abuziva. Paraditorul Lucian Onea a obtinut la Inalta Curte sesizarea CCR pe neconstitutionalitatea Legii 304/2004 privitoarea la SIIJ. Onea a contestat si Hotararea CSM prin care Adina Florea, Mihaiela Iorga Moraru si Marin Nicolae au fost numiti procurori SIIJ

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 November 2019 14:25
Vizualizari: 3360

Lucian Onea, zis si Lucica sau Paraditorul (dupa ce a explicat unui inculpat ca verbul "a paradi" este scris in DEX) de la unitatea de elita a DNA Ploiesti, procurorul care este in prezent suspendat din functie dupa ce a fost trimis in judecata, alaturi de Mircea Negulescu zis Portocala, de catre procuroarea Adina Florea de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie pentru inducerea in eroare a organelor judiciare, represiune nedreapta, fals in inscrisuri sub semnatura privata si cercetare abuziva face show la Inalta Curte. La termenul din 27 noiembrie 2019 din dosarul nr. 1916/1/2019/a1, privind masurile si exceptiile dispuse de judecatorul de camera preliminara in speta mai sus indicata, Lucian Onea (foto) a ridicat doua exceptii: una de nelegalitate a unei Hotarari CSM si o exceptie de neconstitutionalitate.


 

Ce sa vedeti, ambele exceptii au legatura fix cu structura care i-a trimis in judecata pe Lucian Onea si Mircea Negulescu. Concret, conform minutei solutiei pronuntate de judecatoarea Hermina Iancu miercuri 27 noiembrie 2019, Lucian Onea a ridicat o exceptie de nelegalitate a Hotararii nr. 26 din 19 februarie 2019 a Plenului CSM. Este vorba despre Hotararea prin care au fost validate numirile in functii de executie in cadrul SIIJ a procurorilor Adina Florea, Mihaiela Iorga-Moraru, Sorin Eugen Iasinovschi, Zarafina Puiu si Marin Nicolae. Deci, practic Onea a contestat legalitatea Hotararii prin care a fost numita in functia de procuror al SIIJ taman Adina Florea, procuroarea care l-a trimis in judecata si l-a scos din circuit. Exceptia de nelegalitate a Hotararii CSM invocata de Lucian Onea a fost insa respinsa de judecatoarea Hermina Iancu.

O alta exceptie ridicata de Lucian Onea in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie la termenul din 27 noiembrie vizeaza sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei in legatura cu, atentie, modul de functionare a Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, procedura de concurs pentru accederea procurorilor la SIIJ, dar si numirea si revocarea sefilor SIIJ.

Aceasta din urma exceptie a fost admisa de judecatoarea Hermina Iancu, CCR fiind astfel sesizata cu neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 88 ind.1 alin. (4), art. 88 ind.3 alin. (1), (2) lit. a) si b), art. 88 ind.4 si art. 88 ind.5 alin. (1), (2), (7), (8), (11), (11 ind.1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

 

Publicam in continuare minuta din dosarul nr. 1916/1/2019/a1 din data de 27 noiembrie 2019:

"I. Respinge, ca inadmisibila, exceptia de nelegalitate a Hotararii nr. 26 din 19 februarie 2019 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, invocata de inculpatul Onea Lucian Gabriel. Cu drept de contestatie odata cu incheierea asupra cererilor si exceptiilor de camera preliminara.

II. Admite cererea formulata de inculpatul Onea Lucian Gabriel si sesizeaza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 88 ind.1 alin. (4), art. 88 ind.3 alin. (1), (2) lit. a) si b), art. 88 ind.4 si art. 88 ind.5 alin. (1), (2), (7), (8), (11), (11 ind.1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Pronuntata in sedinta publica, azi 27 noiembrie 2019".


Astfel, iata ce contesta Lucian Onea la Curtea Constitutionala:

Art. 88 ind.1 alin. (4) - Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie este condusa de un procuror-sef sectie, ajutat de un procuror-sef adjunct, numiti in functie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile prezentei legi.


Art. 88 ind.3 alin. (1) Procurorul-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie este numit in functie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in urma unui concurs care consta in prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere respective, urmarindu-se competentele manageriale, gestiunea eficienta a resurselor, capacitatea de a-si asuma decizii si responsabilitati, competentele de comunicare si rezistenta la stres, precum si integritatea candidatului, evaluarea activitatii sale ca procuror si modul in care acesta se raporteaza la valori specifice profesiei, precum independenta justitiei ori respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale.


Art. 88 ind. 3 alin (2) - Componenta comisiei de concurs este urmatoarea:

a) 3 membri judecatori, care fac parte din Sectia pentru judecatori si au functionat la o instanta de grad de cel putin curte de apel, desemnati de Sectia pentru judecatori;

b) un membru procuror, care face parte din Sectia pentru procurori si a functionat la un parchet de grad de cel putin parchet de pe langa curtea de apel, desemnat de Sectia pentru procurori.

 

Art. 88 ind.4

(1) Procurorul-sef adjunct al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie este numit in functie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivata a procurorului-sef sectie, dintre procurorii deja numiti in cadrul sectiei.

(2) Numirea in functia de procuror-sef adjunct al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

(3) Revocarea procurorului-sef adjunct al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie se face de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea motivata a procurorului-sef sectie, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei, in cazul in care acesta a fost sanctionat disciplinar.


Art. 88 ind.5 alin. (1), (2), (7), (8), (11), (11 ind.1):

(1) Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie se incadreaza cu procurori numiti de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in urma unui concurs, in limita posturilor prevazute in statul de functii, aprobat potrivit legii, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea continuarii activitatii in cadrul sectiei pentru o perioada totala de cel mult 9 ani.

(2) Concursul este sustinut in fata comisiei de concurs compuse potrivit art. 883 alin. (2), din care face parte de drept si procurorul-sef sectie.

(7) Evaluarea prevazuta la alin. (5) lit. b) se efectueaza de catre 2 procurori si 2 judecatori din cadrul Inspectiei Judiciare, desemnati de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea inspectorului-sef. Punctajul se acorda in urma unei analize ce va avea in vedere inclusiv durata si complexitatea cazurilor lucrate de procuror, rata de achitari, restituiri, condamnari, eventualele sesizari facute din partea persoanelor cercetate si solutiile date la acestea.

(8) Evaluarea prevazuta la alin. (5) lit. c) se efectueaza de o comisie desemnata de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, formata din 2 procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si 2 judecatori din Sectia penala a inaltei Curti de Casatie si Justitie, propusi de colegiile de conducere ale acestora, precum si un formator din cadrul Institutului National al Magistraturii, propus de Consiliul stiintific al acestuia.

(11) Numirea in functia de procuror din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie se va face de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in limita posturile vacante si in ordinea punctelor obtinute.

(111) Membrii comisiilor de concurs prevazute in prezenta sectiune nu devin incompatibili si isi exprima votul in Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Comentarii

# mitica date 27 November 2019 15:28 +5

Acest lucica chiar crede ca scapa de puscarie?

# Ioana M. date 27 November 2019 17:20 0

Pai...cine sa conteste legalitatea SIIJ ? Cei care au probleme cu...legalitatea rechizitoriilor...

# Sa fie inchisi pe viata , Negulescu si "portocala" precum si date 27 November 2019 17:44 +2

grasana de la DNA , plagiatoarea dovedita !

# imun/teanu date 27 November 2019 17:55 +2

Dupa desfiintarea SIIJ, cu lichidarea si dnei. Adina Florea, "Lucica", cum si "zdreanta" la fel, vor instrumenta noile dosare de "inalta" coruptie in asteptare de lucru ("bine facut").

# livia date 28 November 2019 07:05 +1

Sa nu-si faca griji lucica. Ciuma galbena va desfiinta SIIJ, iar el , ca si zdreanta, se vor intoarce victoriosi la unitatea de elita sa continuie de unde au ramas. Traiasca Romania normala, cu sapca, a lui maus!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.03.2024 – Procurorul care se vrea avocat cu scutire

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva