29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MATEESCU IESE DIN MANDAT – CSM ramane fara presedinte ales. Mandatul legal al sefului CSM Bogdan Mateescu expira in 6 ianuarie 2022. Consiliul urmeaza sa fie condus tot de Mateescu, dar in calitate de interimar, acesta primind binecuvantare din partea Plenului, desi o asemenea procedura nu este prevazuta de lege. Surse: in instante ar fi fost inregistrate primele actiuni prin care se contesta interimatul lui Bogdan Mateescu

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 January 2022 12:32
Vizualizari: 7482

Joi, 6 ianuarie 2022, judecatorul Bogdan Mateescu (foto) isi incheie oficial mandatul legal de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii pe care l-a detinut in anul 2021 si pe care il obtinuse in urma alegerilor derulate la finele lui 2020. Ceea ce inseamna ca incepand de vineri, 7 ianuarie 2022, CSM va ramane fara presedinte ales, in conditiile in care Consiliul a esuat sa-si aleaga un nou sef, judecatoarele Gabriela Baltag si Andrea Chis nefiind pe placul majoritatii care decide in CSM.


 

Cu toate acestea, conducerea Consiliului va fi asigurata in continuare de acelasi Bogdan Mateescu, acesta urmand sa ocupe functia de presedinte interimar. Asa cum se stie, in 16 decembrie 2021, dupa ce au fost respinse candidaturile judecatoarelor Gabriela Baltag si Andrea Chis, majoritatea care controleaza CSM a decis sa il instaleze pe Bogdan Mateescu interimar, desi o asemenea procedura nu este prevazuta de Legea 317.2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.


Iata minuta Plenului CSM din 16 decembrie 2021 privind numirea lui Bogdan Mateescu drept presedinte interimar al Consiliului:

 

In raport cu solutia Sectiei pentru judecatori, prin care nu s-a desemnat niciun candidat pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat ca functia de presedinte sa se exercite ad interim, pana la alegerea unui nou presedinte, de catre presedintele in functie, daca, pana la data de 06.01.2022, inclusiv, nu se alege un nou presedinte. (majoritate: 10 voturi DA, 2 voturi NU, 7 voturi NULE)”.


Vulnerabilizarea CSM


Practic, pentru prima data in istorie CSM va fi condus, chiar si o perioada scurta de timp, de un presedinte care nu a fost ales in aceasta functie de colegii sai din Consiliu, ci care a fost numit direct prin hotarare a Plenului. O asemenea situatie risca sa vulnerabilizeze insa intreaga activitate a CSM, asa cum s-ar fi intamplat chiar si daca in locul lui Bogdan Mateescu ar fi fost pus presedinte interimar un alt membru al Consiliului. Caci nu despre persoana este vorba, ci despre procedura.

De altfel, din informatiile obtinute de Lumea Justitiei, pe rolul instantelor ar fi fost inregistrate actiuni prin care se contesta numirea lui Bogdan Mateescu drept presedinte interimar al CSM. Evident, este posibil ca acestea sa nu fie solutionate pana la momentul in care CSM isi va alege un nou presedinte pe 2022, in persoana judecatorului ICCJ Mariana Buda, care ii va lua locul pensionatei Mariana Ghena.

Chiar si asa exista un risc. Si anume acela ca ulterior alegerii unui nou presedinte al Consiliului, cu mandat legal, instantele sa anuleze hotararile CSM adoptate in perioada in care Bogdan Mateescu a ocupat functia de presedinte interimar. Desigur asta se va intampla doar daca in instanta se va stabili ca interimatul lui Mateescu a fost nelagal. Iar printre hotararile ce ar putea fi anulare se numara unele extrem de importante, precum cele privind promovarea unor judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in conditiile in care sedinta cu interviurile candidatilor va fi condusa de presedintele interimar Bogdan Mateescu.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva