23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

O SA AVEM JUSTITIE FARA JUDECATORI – Avertismentul presedintei Curtii de Apel Cluj Dana Girbovan: „Magistrati de cariera, dedicati profesiei, se simt fortati sa plece. Nu stiu ce-i asteapta maine, au obosit sa fim intr-o perpetua reforma a justitiei... Tot mai putini candidati la INM... Nu vom avea suficienti noi judecatori sa ocupe posturile scoase la concurs... Nu ne mai permitem sa pierdem judecatori. Sunt deja sute de posturi vacante... O justitie fara judecatori nu e o justitie europeana”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

3 November 2022 09:46
Vizualizari: 6854

Romania risca pur si simplu sa ramana fara judecatori daca Guvernul insista sa-si duca pana la capat intentiile de a taia pensiile magistratilor si de a creste varsta de pensionare, a avertizat marti, 1 noiembrie 2022, judecatoarea Dana Girbovan (foto), presedinta Curtii de Apel Cluj si a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.



Intr-o declaratie oferita pentru Televiziunea Romana, sefa UNJR a subliniat ca pensiile judecatorilor (care sunt unele de serviciu, nu speciale, cum le catalogheaza politicienii) reprezinta o garantie de independenta pentru judecatori, ca o forma de compensatie pentru restrictiile la care sunt supusi in profesie. Or, fara aceasta garantie, situatia din magistratura romana se va agrava in doua directii, a subliniat Girbovan.

In primul rand, este vorba despre adancirea exodului: deja au aparut zeci de cereri de pensionare depuse de catre judecatori dupa ce acestia au aflat intentia Executivului de a le plafona pensiile. Judecatori care poate altminteri ar fi ramas in sistem, daca ar fi avut minima garantie ca nu isi vor vedea pensiile taiate. (Chiar daca Dana Girbovan s-a referit doar la instante, lucrurile stau la fel in parchete, adaugam noi.)

In al doilea rand, criza de resurse umane este agravata de nou-intratii in sistem: din an in an, tot mai putini absolventi ai facultatilor de drept sunt tentati sa dea admitere la Institutul National al Magistraturii. De exemplu, in 2022 riscam sa ne trezim ca nu vor fi ocupate nici macar posturile scoase la concurs – posturi care oricum sunt mai putine decat cele vacante la nivelul tuturor instantelor, a subliniat presedinta CA Cluj, adaugand ca haosul nu dureaza de ieri, de azi, ci de 20 de ani incoace, de cand sistemul judiciar se afla intr-o perpetua reforma.

Nu in ultimul rand, va fi afectata calitatea actului de justitie: imputinarea judecatorilor inseamna ca fiecare magistrat ramas in sistem va avea o incarcatura tot mai mare de dosare, pe care va trebui sa le solutioneze cat mai repede. Or, asa ceva inseamna ca solutiile vor fi unele superficiale sau chiar – mai grav – nedrepte, in cazul in care judecatorul respectiv nu va avea curajul, de exemplu, sa-i dea dreptate petentului intr-un proces cu statul roman – stat care face presiuni asupra magistratului, a mai aratat judecatoarea Girbovan.


Redam declaratiile judecatoarei Dana Girbovan pentru TVR (vezi video):


Pensiile magistratilor sunt pensii de serviciu (asa cum sunt si cele ale militarilor), nu pensii speciale (asa cum sunt catalogate de politicieni foarte des in spatiul public).

Nu exista o ordonanta de urgenta sau un proiect de ordonanta de urgenta asumate la nivel institutional. A aparut in spatiul public (similar cu celebrele proiecte de legi privind securitatea nationala) un draft de ordonanta, care – repet – nu a fost asumata institutional, dar care se greva perfect pe preocuparile din raportul Bancii Mondiale, care viza si pensiilor judecatorilor si procurorilor, si care a starnit o neliniste cat se poate de legitima in sistemul judiciar, care a decis sa reactioneze.

De ce este foarte important acest lucru si de ce este importanta o reactie a corpului judecatorilor: pentru ca se vorbeste foarte mult (nu stiu daca neaparat cu rea-credinta sau cu necunostinta de cauza) despre conditiile care sunt in acest moment in instanta. Dar as face inainte de toate o paranteza: pensiile de serviciu (si nu speciale, chiar daca s-au incetatenit asa) sunt reglementate prin Legea [nr. 303/2004] privind statutul judecatorilor si procurorilor. Personal, am participat la dezbaterile din Parlamentul Romaniei, unde s-a adoptat un proiect de lege vizand si statutul magistratilor, si Consiliul Superior al Magistraturii, si organizarea judiciara. Am incercat sa venim cu solutii in Parlament pe problema pensiilor de serviciu ale magistratilor, insa nu s-a dorit un astfel de dialog in cadrul care exista. (...)

Nu este loial, odata ce ai terminat discutiile pe statutul judecatorilor si procurorilor in Parlament (legea este la Curtea Constitutionala – inca n-a terminat de parcurs procesul legislativ), sa vii intempestiv cu o noua modificare privind statutul judecatorilor. Si atunci pe buna dreptate exista o instabilitate extraordinara in sistem, care afecteaza actul de justitie si care determina multi colegi sa plece.

Si mai este o chestiune pe care vreau s-o subliniez: statutul judecatorilor are jaloane constitutionale. Si insist pe acest lucru. Sunt constitutionale, adica rezulta din Constitutia Romaniei si din jurisprudenta Curtii Constitutionla e Romaniei – nu din PNRR-uri, nu din pacte sau proiecte asumate si negociate la nivel politic sau guvernamental.

De-asta am folosit termenul de 'jalon': pentru ca tot ni se spune: 'este jalonul PNRR'. Bine, dar pana una-alta, in Romania mai exista Constitutie, mai exista niste jaloane constitutionale, care jaloneaza statutul judecatorilor. Si este important sa-l aparam. (...)

Eu sper sa se renunte la ideea unei ordonante de urgenta. Din pacate, colegii mei nu mai au incredere in clasa politica, pentru ca am trecut prin atatea schimbari intempestive, incat literalmente exista o mare lipsa de incredere fata de celelalte puteri ale statului.

Pe de alta parte, vreau sa subliniez un lucru: sunt in prezent in sistem peste 540 si ceva de judecatori (n.r. care indeplinesc conditiile de pensionare). Noi cred ca suntem acum in jur de 4.000 in functii. Dintre cei 540 si ceva de judecatori, 80 sunt doar la Inalta Curte de Casatie si Justitie care indeplinesc conditiile de pensionare si nu pleaca in pensie, desi ar putea sa o faca si sa-si vada linistiti de viata lor in continuare. Pentru ca sunt magistrati de cariera, sunt dedicati profesiei, o iubesc cu adevarat, au muncit foarte mult pentru acest sistem si acum literalmente se simt fortati sa plece, pentru ca nu stiu ce-i asteapta in ziua de maine, pentru ca au obosit cu toate aceste schimbari – de 20 de ani sa fim intr-o perpetua reforma a justitiei. Un statut instabil al judecatorului determina pe de o parte aceste plecari din sistem ale unor judecatori cu experienta, dedicati. In acelasi timp, nu mai reprezinta o profesie pentru care tinerii absolventi de drept sa fie tentati sa acceada. De la an la an, sunt tot mai putini candidati la Institutul National al Magistraturii. Abia 300 si ceva de candidati pe 300 de posturi au trecut de prima proba – ceea ce inseamna ca pana la finalul concursului nu vom avea suficienti noi judecatori sa ocupe aceste posturi scoase la concurs (oricum: mai putine decat cele vacante). Deci avem o problema mare la nivel de sistem de resurse umane, si de resurse umane de calitate. Pentru ca magistratura ar trebui sa ramana totusi in topul optiunilor absolventilor de drept – cei mai buni absolventi ai facultatilor de Drept sa fie atrasi de magistratura. Pentru ca judecatorul este cel care rosteste legea, este cel care transeaza cauzele. Si este important pentru cetateni sa aiba acces la o justitie infaptuita de judecatori si cu experienta suficienta, si cu cunostinte profesionale suficiente; de judecatori care si-au iubit atat de mult profesia, incat nu au plecat de bunavoie atunci cand puteau sa plece si legea le dadea acest drept.

Exista si o frustrare in randurile judecatorilor, care se simt pur si simplu impinsi afara din sistem, in conditiile acestei insecuritati extraordinare. Ni se spune, pe de o parte, ca nu exista un proiect in lucru in acest moment. Pe de alta parte, ies lideri ai coalitiei care spun: 'pana la finalul anului' (n.r. trebuie taiate pensiile magistratilor). Suntem in noiembrie. Finalul anului mai inseamna o luna si ceva, pentru ca incep Sarbatorile. Trebuie adoptat acest proiect de lege. In conditiile astea, cum va arata acest proiect de lege? Cum va afecta resursele umane de acum in sistem? Va fi luat gradual, gandita o politica de resurse umane pe 10-15-20-25 de ani sau luam din nou masuri intempestive, care creeaza o gramada de probleme si lasa haos in urma?

Rolul acestor adunari generale (n.r. ale judecatorilor) este de a transmite un semnal de alarma din partea judecatorilor acestei tari (si sper sa fie luat cat se poate de in serios). Toate curtile de apel au avut azi adunari generale. Am adoptat o rezolutie identica cu cea adoptata de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Maine, poimaine, vineri, vor avea loc adunari generale la nivelul tribunalelor si judecatoriilor, pentru ca vrem sa dam un semnal unitar, serios, de maturitate si sa tragem un semnal de alarma, pentru ca justitia nu va putea functiona in conditiile unei instabilitati legislative de un asemenea nivel. (...)

Cei care pleaca din sistem isi asuma un cuantum al pensiei mai mic si prefera linistea, libertatea si sanatatea in locul unui cuantum mai mare. Asta este problema: daca tu indeplinesti acum conditiile, dar nu stii daca maine le vei indeplini, atunci trebuie sa faci o alegere foarte dureroasa.

Sunt judecatori in sistem care in 25-30 de ani au muncit din greu. Pentru ca asta este adevarul si nu se spune: este un volum de munca extraordinar de mare in instante, este o presiune extraordinara in instante. Nu cred ca mai este stat in Europa sa aiba atatea verificari cate avem noi. Va spun acum, ca presedinte de curte: la fiecare 3 luni, monitorizezi eficienta pe fiecare complet, pe fiecare sectie si pe curte. Ca sa fim foarte eficienti, noi trebuie sa solutionam mai multe dosare decat au intrat – sa avem peste 100% eficienta. Alti indici tin de durata motivarilor, de durata solutionarii fiecarui tip de cauza. Puteau depasi 6 luni, 1 an, 2 ani. Pentru fiecare dosar care dureaza mai mult, trebuie date explicatii: ce s-a facut la fiecare termen. Judecatorii nu au ore suplimentare, nu au timp liber in compensare; lucreaza atat cat este necesar. Si presiunea venind de sus in jos este de a fi cat mai eficient, dupa care esti evaluat si pe calitatea lucrarilor. Iar acest lucru se intampla pe un parcurs de 25 de ani. Adica atunci cand comparam lucrurile, haideti sa vedem si ce ascund acesti ani de pensionare in spatele lor! Sunt colegi care literalmente nu mai pot dupa 25 de ani, au multiple probleme de sanatate si simt ca nu mai pot sa faca fata. Altii reusesc si raman in sistem (nu pleaca).

Darin primul rand o astfel de modificare inadmisibila, necorelata cu volumul de munca si cu conditiile de munca si volumul de activitate din instante, bineinteles ca nu poate fi acceptata. Si asta explica exodul judecatorilor. Nu faptul ca n-ar mai fi vrut sa ramana in sistem sau ca si-ar fi dorit o pensie mai mare.

In al doilea rand, nu ne mai permitem acum sa pierdem judecatori. Sunt deja zeci, sute de posturi vacante in sistem. Sunt tribunale care functioneaza cu jumatate de schema. La Curtea de Apel Cluj, am avut jumatate din sectia penala pur si simplu decimata – cu colegi care au plecat si a trebuit foarte mult sa ocupam golurile. Dar judecatorii nu-i angajezi printr-un anunt sau printr-un concurs. Ei trebuie sa fie formati. Vin prin promovare de la tribunal; la tribunale, de la judecatorii. De oriunde iei un om, iei tot din sistem si ramane acolo un gol care nu poate fi acoperit intr-un an, doi sau trei. Deci daca se doreste sa se faca o reforma, ea trebuie facuta foarte bine gandita: cu maxima buna-credinta si fara a crea sincope. Pentru ca in momentul in care ies foarte multi judecatori odata, vor trebui sa intre, tot asa, foarte multi odata, ca sa acopere golurile. Dupa care se blocheaza sistemul, pentru ca nu mai raman posturi vacante sa fie ocupate si din nou peste 10 ani avem aceeasi problema: ca din nou se pensioneaza din nou toti odata atatia judecatori cati intra intr-un an odata. Si o luam de la capat.

Semnalul nostru de alarma va ajunge si la presedinta Comisiei Europene. Presedinta Inaltei Curti a transmis deja rezolutia. Avem discutii la nivelul presedintilor de curti, sa traducem si noi comunicatele de presa si hotararile luate de adunarile generale. Pentru ca o justitie fara judecatori nu este o justitie europeana.

Un judecator care este presat si de statut, si de modificari legislative (nu va mai povestesc de modificarile legislative din celelalte legi, incepand cu codurile), si de volumul de munca, si de nesiguranta zilei de maine este un judecator care devine vulnerabil, pentru ca greseste cu mult mai multa usurinta. Si se instaureaza un sistem de suprasolicitare, dublat de frica de a nu gresi, care in mod evident constituie presiuni si afecteaza direct independenta judecatorului.

Nemaivorbind de erodarea statutului prin tot felul de acte infralegale. Pentru ca insist: statutul judecatorului este unul constitutional si ar trebui aparat de fiecare cetatean, sa ramana asa. Este singura garantie ca, la randul lui, (n.r. cetateanul) va avea aparate drepturile si libertatile fundamentale de un judecator independent si puternic, caruia nu-i este frica nici sa judece cetateanul in raport cu statul roman, nici sa dea hotararile strict asa cum ii spun legea si constiinta – nu alte temeri, nu alte presiuni.

 


Comentarii

# Azumix date 3 November 2022 10:58 +308

Doamna Garbovan , cu tot respectul, CA judecatori sau procurori pensionari o puteti duce destul de bine si cu o pensie de peste 30.000 lei lunar , binenteles sa fie impozitata cu 50 la suta ce trece peste 10 000lei lunar !!! Chiar azi devenit zeitatile sau Dumnezei in Romania ??? Nu raspundeti DACA gresiti CA judecatori sau procurori , va dati sporuri peste sporuri , dati sentinte dupa cum vactaie capul apoi cetatenii platesc greselile voastre de la hotararile CEDO....Pana cand sa va platim toate drepturile immense cand voi iesiti la pensie la 46 ani si o duceti asa Pana la 90 ???? De chipurile stresati ce sunteti dupa cei 25 ani la 2 luni va gasim pe toti avocati sau notari ....chiar nu va Mai saturati ????

# Cosmin date 3 November 2022 11:13 +315

Si noi am obosit sa va bateti joc de noi facand "justitie". V-ati intrebat de ce sunt din ce in ce mai putini candidati la INM desi e hemoragie de absolventi de drept?!? Poate au si ei demnitatea lor, poate nu vor sa-si inceapa cariera intr-un sistem atat de putred, sa se vanda pentru niste bani (chiar daca sunt multi), poate au coloana vertebrala ...

# JUSTITIAREALA.RO date 3 November 2022 11:32 +173

Eu nu sunt de acord cu cele expuse in articol Ne poate preciza doamna judecator de ce dureaza ani de zile un proces civil sau penal? De ce nu exista criterii de eficienta ca la orice slujba? De ce procurorii nu mai muncesc deloc si paseaza toate dosarele la politisti? A fi magistrat inseamna a fi bugetar si nu DUMNEZEU! Mocanu I ,Bucuresti JUSTITIAREALA.RO

# Ana date 3 November 2022 11:34 -113

De unde se scot cifrele aste, Doamne? 30.000 lei lunar pensie? Un salariu de Curte de apel este de 16.000 lei, iar pensia cum credeti ca ajunge la 30.000 lei? Un medic ia salariu de la stat 20.000 lei si are voie sa lucreze nelimitat la privat si sa faca orice afaceri doreste pentru a isi asigura anii de pensie. Cu cat sa platim judecatorii ca sa stea in sistem cei mai buni profesionisti ai dreptului? Cu 10 lei pe luna? Judecatorii trebuie sa fie cei mai buni juristi, pentru ca ei dau decizia. In privat, acelasi om ar castiga mii si mii de euro lunar, fara nicio constrangere si injuratura din partea poporului. Nu intelegeti ca nu mai vrea nimeni sa fie judecator pe 10.000 lei si apoi inca cateva mii, la maturitate, si volumul asta de munca?

# maxtor date 3 November 2022 11:47 -1

se speculeaza( pe sit la INM sint materialele didactice) in privinta "aplicatziei-judecator"....

# Gianina date 3 November 2022 11:56 -69

Azumix Cum sa iasa un judecator la pensie la 46 de ani, cand intrii la facultate la 19-20 ani, faci 4 ani de facultate, 3 de INM si inca cel putin 25 de magistratura. Stii calcula?

# Invidiosul date 3 November 2022 12:07 -69

30 000?de unde ai scos-,o?

# M date 3 November 2022 12:11 +194

Si cu voi si fara voi tot dracu ala este, mai bine fara voi decat cu voi. Ia cautati si voi alta meserie daca nu va comvine asa cum facem si noi oameni normali. Aaaa nu plecati de la ciolan...

# Cu tot respectul date 3 November 2022 12:17 -138

Înainte de a scrie orice îți trece pe la ureche și prin cap, absolut neverificat și nedocumentat, ai bunul simț și informează-te. Dreptul de a deveni notari sau avocați fără examen îl au numai foștii judecatori de la iccj. Restul dau examen ca toată lumea și te rog să verifici câți foști Judecători s-au dus la astfel de examene si câți le-au luat. Dacă judecatorii se judecă pentru drepturile lor salariale, află că fac la fel si profesorii (cu miile), polițiștii, funcționarii publici de pe la toate instituțiile etc. , iar cei mai mulți au câștig de cauză pentru că legile s-au aplicat prost pentru toată țara. Majoritatea covârșitoare a cauzelor pierdute de România la CEDO sunt din cele în care încălcarea drepturilor a fost determinată de CALITATEA LEGII . Da, ai citit bine, legile noastre naționale sunt cele care, fiind respectate și aplicate în hotărârile judecătorești, au condus la încălcări de drepturi fundamentale. Data viitoare, când mai ai chef de aruncat cu vorbe, mai chibzuiest

# observator date 3 November 2022 12:25 0

Ma si mir ca nu s-a realizat pana acum faptul ca politicienii exact asta si doresc,adica o justitie fara judecatori,sau cu judecatori aserviti,asa putini cum vor fi.Insa se spune ca unii au muncit de s-au ostenit,poate ca este asa,insa au si dus acasa avantaje si salarii care cu greu le-au putut cheltui in urma muncii istovitoare.Unui fost ministru liberal i se poate ridica statuie,caci a facut din judecatori o casta privilegiata.

# magda date 3 November 2022 12:31 -154

hai totusi sa nu sarim calul...exista parca o decizie a CCR care spune ca peste 45% inseamna confiscare iar magistratii mai au printre altele si o parte contributiva.Ceea ce nu s-a facut deloc in Romania si zic eu ca ar trebui sa se faca este vorba de acea predictibilitate despre care se tot vorbeste dar nu se aplica.Astfel la inceputul oricarei cariere( magistrat,militar,grefier etc) fiecare sa stie ce il asteapta,cu bune si cu rele.Nu schimbi regulile jocului chiar in timpul jocului.Ati vazut cu totii ce suparati suntem cand pana si la un banal meci de fotbal un arbitru reinventeaza reguli? Cu institutiile,cu pilonii de baza ai statului,oricare ar fi acel stat( unde mai pui si democratic, cica) nu te joci prin oug-uri.Apropos,unde naiba e urgenta? PNRR a devenit o urgenta? Atunci in Ucraina ce este? Daca vine un megacutremur ce naiba facem ca noi o dam cu PNNR la vale intruna...Pai daca avem PNRR ca urgenta sa se desfiinteze si parlamentul...ramanem cu un guvern de politruci .Stop/

# Azumix date 3 November 2022 12:50 +204

Pt Geanina # ## te Rog sa te verifici de ce unii magistrati ies la pensie la 46 ani...deoarece nu stiu dupa care legi facultatea Este considerata vechime , asa cum la politisti scoala de politie sau scoala militara este considerata vechime in munca !!! Am dat exemplu cu pensia de 30 000 lei deoarece acesta Este media pensie unui magistrat...nu doresc sa dau exemplu cu pensii de peste 55 000 lei...oare nu se Mai satura ???

# santinela date 3 November 2022 13:44 -101

Domnule Azumix sau Asterix la calculul oricarei pensii fie ea militara,civila,de orice forma, studiile superioare la zi sint considerate vechime in munca. Nu va mai faceti de ris !

# santinela date 3 November 2022 14:00 +36

Doamna judecator tot respectul si pretuirea pentru dvs.dar tare cred ca pe politicieni nu-i va interesa decit sa raspunda la comenzile de afara . Vor schimba imediat legile si vor reduce termenele de accedere in functii superioare,vor face examenul pentru INM floare la ureche si uite asa in doua saptamini se vor ocupa toate posturile vacante. Stiu,veti spune "calitatea actului de justitie"?-si aveti dreptate-dar altii vor spune-"dar ce pina acum a fost vreo calitate a actului de justitie" ? Imaginea groaznica a "parchetarilor si juzilor" a rezultat din mizerabila activitate a lor-gen Livia Stanciu,Tarcea,Camelia,Portocala,Onea,Eva,Tulus,etc.etc.etc,tronand cu Kovessi. Din pacate judecatori,flori rare ca dvs.Baltag,Oprina,cei iesiti sau scosi fortat la pensie nu au putut spala obrazul unei justitii mocirlite,imbacsite de interese si protocoale.

# Vechimea in munca date 3 November 2022 14:19 +8

Studiile de licenţă şi cele de doctorat reprezintă perioade asimilate stagiului de cotizare pentru obţinerea pensiei, conform actualei legi a pensiilor (Legea nr. 263/2010), însă nu constituie vechime în muncă, în sensul Codului muncii. Aceeaşi situaţie este prevăzută şi pentru perioada în care o persoană a beneficiat de şomaj. Art. 16 alin. (4) C. muncii prevede faptul că munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă reprezintă vechime în muncă. La magistrati e diferit: stagiul de la INM intra la vechimea in munca. Nu trebuie sa fii 25 ani magistrat ca sa obtii pensie de magistrat. Daca ai avut activitate juridica (ex. jurist) 20 de ani si 5 ani ai fost magistrat poti obtine pensie de magistrat. Vezi cazul Gheorghe Balasoiu, care inainte de a iesi la pensie s-a a fost incadrat ca procuro, a stat doar 2 sapt la CA Pitesti. Pentru ca venitul din ultima luna sa fie cat mai mare, in ultimul an nu si-a luat concediu si a facut multe deplasari in interes de serviciu.

# Avocat / notar fara examen date 3 November 2022 14:27 +22

2 exemple celebre: Victor Ponta a intrat in avocatura, fara examen, doar pentru ca avea diploma de doctor in drept Tudorel Toader a devenit notar, fara sa sustina examen

# escu date 3 November 2022 14:45 +62

Nici o problemă, situația se poate remedia. Emitere unei ordonanțe prin care să se mărească vârsta de pensionare, așa s-a procedat acum câțiva ani când s-a vrut reducerea personalului din justiție, M.I. sau M.Ap.N., prin aberantele ordonanțe prin care se reducea vârsta de pensionare ca și procentul de calcul al pensiilor. Să ne reamintim că acum câțiva ani a fost emisă o ordonanță prin care calculul pensiei se făcea cu 120%, lucru care a atras foarte multe persoane care au optat pentru ieșirea din sistem, acum fiind acuzate că pensia le depășește salariul pe care l-au avut? Cine este vinovat? Nu dorința veșnică de a reforma sistemul judiciar și pe cel de apărare, siguranță și ordine publică? Apoi, unde sunt absolvenții Facultăților de drept de pe locurile subvenționate de stat?

# andrei date 3 November 2022 20:57 +215

Azi am aflat ca sunt obligat la cheltuieli de judecata intr-o cauza in care am reprezentat o persoana juridica fiind asociat si desi nu sunt parte in cauza ci societatea, cheltuielile au fost puse in sarcina mea. Am facut cerere de indreptare si a fost respinsa. Hotararea este definitiva. Eu nu voi plange dupa astfel de judecatori. Mai bine la stabor decat in Justitie. O doamna eleganta si cu repere corecte, insa intreb retoric DUPA ACHITAREA LUI PORTOCALA CE INCREDERE SA MAI AVEM IN JUSTITIE????? Sa le plangem de mila? Cum ne plang si ei noua...

# maxtor date 4 November 2022 02:24 -51

@andrei-esti un maidanez!

# Fiat justitia pereat mundus ! date 9 November 2022 13:31 0

Cred ca este evident pentru oricine gindeste ca NIMENI nu doreste in tara asta o justitie cu adevarat independenta.Toti politicienii(indiferent de culoare) ,toate serviciile sau institutiile care au putere de decizie in stat urmaresc o justitie pe care sa fie controlata,mani******ta,expusa si denigrata in propriul interes De aceea reforma perpetua in justitie,lipsa conditiilor,s.a.m.d. Pe de alta parte si magistratii au cazut in capcana subtila a "privilegiilor"care ii departeaza tot mai mult de la insasi ideea de dreptate (e just ,echitabil sa te pensionezi cu 15 ani mai repede ca si orice alt cetatean al Romaniei?)Daca magistratii sunt onesti cu ei insisi nu pot fi de acord cu "artificiile juridice" pe care ei insisi le fabrica pentru a justifica ceea ce nu poate fi justificat (lipsa de echitate)Tot la fel de adevarat este ca si magistratura este o oglinda a societatii romanesti.(si aici gasim oameni corecti sau incorecti,profesionisti sau sinecuristi,cu parti-priuri politice etc).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva