29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRECIZARILE ICCJ – Reactia Inaltei Curti dupa articolul Luju „Grefierii denunta diversiunea lui Corbu”: „La ICCJ, hotararile judecatoresti in sens restrans sunt redactate exclusiv de un membru al completului sau magistratul-asistent... Grefierii nu redacteaza hotarari... Responsabilitatile pentru depasirea termenelor de redactare apartin judecatorilor sau magistratilor-asistenti. Exista si responsabilitati individuale ale grefierilor de sedinta... Exista si responsabilitatea managementului ICCJ”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 March 2021 17:20
Vizualizari: 6408

Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis Lumea Justitiei o serie de precizari luni, 22 martie 2021, in urma publicarii articolului „Grefierii denunta diversiunea lui Corbu” (click aici pentru a citi).


 

Prezentam precizarile ICCJ semnate de catre purtatoarea de cuvant a Inaltei Curti, judecatoarea Elisabeta Rosu (foto):

 

Avand in vedere articolul publicat de Lumea justitiei (www.luju.ro) sub titlul „Grefierii denunta diversiunea lui Corbu”, prin care se fac afirmatii neadevarate referitoare la continutul unui raspuns comunicat anterior de catre instanta suprema si prin care este preluat un comunicat de presa al Sindicatului National al Grefei Judiciare SNGJ Dicasterial, exprimat intr-un limbaj vadit nepotrivit pentru un membru al sistemului judiciar, insultator si jignitor la adresa presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de Informatii si Relatii Publice al Inaltei Curti de Casatie si Justitie este abilitat sa faca urmatoarele

PRECIZARI

In ceea ce priveste continutul raspunsului comunicat de instanta suprema prin acest birou, la solicitarea unui reporter din cadrul redactiei Lumea justitiei, autorii articolului dezinformeaza opinia publica in sensul ca se acrediteaza ideea falsa ca acest raspuns ar cuprinde referirea la faptul ca grefierii sunt cei care redacteaza hotararile judecatoresti pronuntate la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si, prin urmare, acesta este argumentul pentru existenta intarzierilor in redactare.

1. In primul rand, facem precizarea ca la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie hotararile judecatoresti in sens restrans – respectiv deciziile si, in cazurile prevazute de lege, sentintele, asadar hotararile prin care se finalizeaza procesul si care contin solutia instantei cu privire la litigiul dedus judecatii – sunt redactate exclusiv de catre unul dintre membrii completului de judecata (respectiv judecatorii care au luat parte la solutionarea cauzei) sau de catre magistratul-asistent, astfel cum prevad dispozitiile din Codul de procedura civila sau Codul de procedura penala, dupa caz, respectiv art.71 din Legea nr.303/2004 republicata, cu modificarile si completarile ulterioara (text de lege care arata expres ca ”magistratii asistenti care participa la sedintele de judecata (...) redacteaza hotarari, conform repartizarii facute pentru toti membrii completului de judecata”).

Prin urmare, la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie grefierii nu redacteaza hotarari judecatoresti, rolul rol limitandu-se eventual doar la practica, respectiv partea introductiva a hotararii, care reflecta ceea ce s-a intamplat in sala de sedinta la ultimul termen de judecata, sub coordonarea magistratului asistent. Considerentele sunt redactate intotdeauna fie de catre unul dintre judecatorii care au participat la judecata, fie de catre magistratul asistent.

Astfel cum este cazul la toate instantele judecatoresti, grefierii de sedinta redacteaza la randul lor anumite proiecte de acte procedurale – adrese, solicitari, procese verbale etc., pe care le prezinta, dupa caz, judecatorilor sau magistratului-asistent si, in functie de organizarea fiecarui complet, intocmesc incheierile de sedinta sub indrumarea magistratului asistent conform art. 79 alin. 1 pct. 3 din Regulamentul pentru organizarea si functionarea administrativa a ICCJ .

Aceste aspecte rezulta cu claritate atat din dispozitiile legale si regulamentare, cat si din continutul adresei transmise de catre BIRP publicatiei sus-amintite – din continutul par.6 al pag.2 rezultand cu claritate ca procedurile de monitorizare a bunei exercitari a atributiilor profesionale la care se refera Hotararea nr.6/2020 a colegiului de conducere al ICCJ priveste, printre multe alte aspecte, ”activitatea de redactare a hotararilor judecatoresti si a incheierilor, dar si pregatirea profesionala”, motiv pentru care se face referire atat la magistratii-asistenti, cat si la grefieri.

2. In al doilea rand, legatura facuta in titlul si textul articolelor respective intre paragraful mentionat mai sus si paragraful nr.2 pag.2, in care se mentioneaza numarul hotararilor judecatoresti (este vorba tot de hotararea judecatoreasca in sens restrans, cea prin care se finalizeaza litigiul dedus judecatii) pentru care s-au inregistrat intarzieri la redactare, este totalmente fortata si apartine exclusiv autorilor articolelor si luarilor de pozitie respective. Din continutul adresei BIRP nu reiese sub niciun aspect ca ”vina” pentru existenta acestor restante ar apartine corpului de magistrati-asistenti si grefieri din cadrul instantei supreme, concluzie care, de altfel, ar fi totalmente falsa.

Responsabilitatile pentru depasirea termenelor de redactare apartin, in fiecare caz in parte, redactorilor desemnati de catre presedintele fiecarui complet de judecata (judecator sau magistrat-asistent). Exista fara indoiala si responsabilitati individuale ale grefierilor de sedinta, care au obligatia profesionala de a-si exercita atributiile cu respectarea termenelor legale si sa redacteze actele care le revin spre redactare (la Inalta Curte, in niciun caz hotarari judecatoresti in sens restrans, respectiv decizii) in termenele legale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie considera ca, distinct de aceste responsabilitati individuale, exista si responsabilitatea managementului acesteia, pentru a lua masuri adecvate de monitorizare, distributie a personalului, solicitare a unor raportari periodice, sprijinire a redactorilor care intampina dificultati prin degrevare de alte activitati colaterale etc. (si astfel de masuri sunt detaliate si in cuprinsul adresei BIRP), precum si o responsabilitate colectiva a intregii echipe a Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a oferi cetatenilor un serviciu public de calitate, conform atributiilor fiecarei categorii profesionale.

In mod evident, aceasta responsabilitate revine judecatorilor, magistratilor-asistenti, dar si celorlalte categorii de personal, in limitele propriilor raspunderi profesionale si nicidecum doar uneia sau alteia dintre aceste categorii profesionale.

In cursul anului 2020 s-au inregistrat unele progrese sub acest aspect, in special la nivelul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, care este cea mai aglomerata sectie a instantei supreme, ceea ce indreptateste un optimism moderat cu privire la reducerea progresiva, in mod constant, a numarului hotararilor restante la redactare. Este insa evident ca solutionarea definitiva a acestei probleme presupune o abordare holistica, din punct de vedere legislativ, administrativ, precum si la nivelul fiecarui redactor individual, instanta suprema formuland deja propuneri care sa conduca la acest deziderat”.

 



sursa foto: Infocons.ro

Comentarii

# Cetateanul date 22 March 2021 19:38 +11

Scrie în lege termenul în care trebuie motivată hotărârea? Da? Atunci ce rost mai au lamentările de 2 bani, argumentele deplasate ori scuzele nesolicitate. Atunci când preainalta va începe nu să respecte legea (aia cu care se ștergea în dos portocală et comp) ci dreptatea însăși abia atunci vom începe a ne reveni. Până atunci... ca la păcănele... lume dubioasă, bani pierduți și rezultate ioc. PS Nu o vrea șefu la țară și o justițe educată?

# No99 date 22 March 2021 20:11 +14

E uimitor cum doamna preşedinte Corbu, ca şi ceilalţi preşedinţi ai instanţei supreme de dinaintea ei, uită (ca şi la episodul cu căratul dosarelor de la subsol de către cei pe care - spune acum - că de fapt nu îi blamează) că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ARE UN BUGET PROPRIU! Adică iese şi aruncă pleaşca cu lipsa de fonduri pentru asigurarea personalului necesar activităţii efective (indiferent că vorbim de magistraţi-asistenţi sau de grefieri) sau pentru asigurarea unui sediu cât de cât decent, dar omite să spună că NU A CERUT NICIODATĂ fonduri pentru rezolvarea acelor probleme! Spre deosebire de restul instanţelor, care să văd nevoită să stea cu mâna întinsă la Ministerul Justiţiei pentru a putea oferi nişte condiţii de bun simţ şobolanilor de prin acele instituţii, Înalta Curte îşi poate rezolva această problemă, dar totuşi, de zeci de ani, rămâne în acelaşi sediu insalubru şi infect. Fie şi numai de aici putem trage concluzia abilităţilor manageriale şi a bunelor intenţii..

# Ne, ne, ne! Vrăjeală! date 22 March 2021 21:29 -2

Am citit iute abureala iute scornită de Lisbeth Red, ceea ce-mi confirmă, subliminal, starea de fapt reală din instanțe: grefierii își rup degetele redactând hotărâri iar juzii o ard în fente pe la Maiami Bi(t)ci sau prin Tenerife. Astfel încât, nu-mi rămâne decât să postez un clip hazliu, cu niște soldați israelieni care o iau la caterincă pe o reporteriță palestiniană. Cam așa i-ar trebui făcut și Elisabetei Red. https://www.youtube.com/watch?v=Rbw3umql82E

# Aceiași și aceiași 5 ani soroc de împlinire! date 23 March 2021 04:29 +1

Acum vreo 5 ani (sept. 2016), într-o inedită cerere de recuzare a unui puishor judiciar (art. 64 lit. f C.p.p.- judele este cam nătâng) :-) am formulat o frază al cărei conținut semantic se devoalează abia astăzi în întreaga sa plenitudine. Iacătă-l! :-? „ Toate aceste elemente mediatice recente îmi confirmă profeția sumbră enunțată în martie și nu fac altceva decât să mă încarce cu o nedisimulată satisfacție sardonică: „Voi, magistrații melcilor, ați creat această blestemăție de stat polițienesc, pe cale de consecință MĂ BUCUR ENORM să constat că sunteți victimele propriului monstru creat! Ați dat gir de legalitate neosecurismului de tip colhoznic, acum păziți-vă cururile obeze și aveți grijă să nu fiți devorați de propriul monstru zămislit. Mi se rupe-n paișpe și mi se fâlfâie cu entuziasm proletar dacă systemul olimpian ticălos și balcoanele voastre uraniene, de la care ne priviți cu superioritate infatuată, își anunță în scrâșnet de tinichele iminenta prăbușire!” AM ZIS!” :eek:

# tica date 23 March 2021 11:01 0

Mda, madam Roşu, în afară de gargară ieftină, e cam paralelă cu Dreptul. A demonstrat-o din plin şi la CAB.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva