6 decembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ACHITARE PENTRU TREI INCULPATI, SICRIU PENTRU AL PATRULEA – Judecatorii CA Targu Mures Lehel-Barna Szots si Mihaela Vasiescu au achitat definitiv 3 persoane intr-un dosar fabricat de DNA mana-n mana cu SRI. A patra, fostul director al Romgaz Targu Mures Pantelimon Avram, a murit de inima rea inainte de finalul procesului. Toti cei patru inculpati au fost defilati in catuse pentru 24 de ore (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

7 iulie 2020 19:37
Vizualizari: 5291

S-a facut dreptate definitiv intr-un dosar in care Directia Nationala Anticoruptie si-a trecut un mort in palmares. Ne referim la o cauza in care a fost trimis in judecata Pantelimon Avram (foto 1), fost director al Romgaz Targu Mures, cel care a primit achitare la fond, dar care nu a mai apucat sa vada finalizarea apelului, intrucat a facut atac cerebral si a murit, in urma incredibilului stres la care l-a supus facatura marca DNA (click aici pentru a citi).Spunem: „facatura”, intrucat rechizitoriul nr. 129/P/2015, intocmit de procuroarea Gianina Oreviceanu si confirmat de procurorul Tiberiu Nicolae Onea, cel care a condus DNA Targu Mures in perioada februarie 2014 – noiembrie 2019 (vezi facsimil) a fost atat de penibil, incat a produs achitari pentru toti inculpatii – atat la fond, cat si acum, la apel.

Mai exact, luni, 6 iulie 2020, judecatorii Lehel-Barna Szots si Mihaela Vasiescu de la Curtea de Apel Targu Mures i-au achitat definitiv pe Ioan Tiberiu Olaru, Emil Valentin Mincan si Ioan Stefan, angajati ai Romgaz in 2014 (cand au avut loc presupusele infractiuni de abuz in serviciu despre care vorbea DNA Targu Mures). Si mai exact, DNA a vazut abuz in serviciu in faptul ca Romgaz Targu Mures si-a permis sa devieze niste conducte prin oras pe propria cheltuiala. Toti cei patru inculpati au fost retinuti timp de 24 de ore, insa instanta i-a eliberat imediat, sub control judiciar, dandu-si seama de subrezenia acuzatiilor parchetului anticoruptie.

La fond, toti cei patru inculpati fusesera achitati pe baza articolului 16, alineatul 1, litera b, teza I din Codul de procedura penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala”. Doua dintre cele patru persoane au fost aparate de catre avocatul Radu Chirita (foto 2).

Subliniem ca dosarul a fost intocmit de catre Directia Nationala Anticoruptie in colaborare cu Serviciul Roman de Informatii, dar aceasta mentiune a aparut doar in comunicatul privind retinerea. In cel legat de trimitere in judecata, DNA s-a facut ca uita existenta SRI, pentru simplul motiv ca intre timp Curtea Constitutionala a Romaniei pronuntase Decizia nr. 51/2016, de nimicire a Binomului.

 Iata minuta hotararii nr. 235/2020, pronuntate in dosarul nr. 627/102/2016:


In temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedura penala, respinge, ca nefondate, apelurile declarate de PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE - DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE – SERVICIUL TERITORIAL TARGU MURES, precum si de inculpatii Olaru Ioan Tiberiu si Stefan Ioan, impotriva sentintei penale nr. 25 din 25 martie 2019, pronuntata de Tribunalul Mures, in dosarul penal nr. 627/102/2016. In baza art. 421 pct. 1 teza finala Cod procedura penala, mentine hotararea penala atacata. In temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare partiale avansate de stat in procedura solutionarii prezentelor apeluri in suma de 600 lei, raman in sarcina statului si in baza art. 275 alin. 2 si 4 Cod procedura penala, obliga pe fiecare dintre inculpatii-apelanti Olaru Ioan Tiberiu si Stefan Ioan sa plateasca in favoarea statului suma de cate 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare partiale. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica din 06 iulie 2020”.


Redam minuta sentintei nr. 25 din 25 martie 2019, dispuse in aceeasi cauza:


In baza art. 17 alin. 2 din Codul de procedura penala, combinat cu art. 396 alin. 5 din Codul de procedura penala, raportat la art. 16 alin. 1 litera b, teza I, din Codul de procedura penala, achita pe inculpatii: 1. Avram Pantelimon 2. Stefan Ioan si 3. Olaru Ioan Tiberiu 4. Mincan Emil Valentin, de sub acuza comiterii infractiunii de abuz in serviciu (daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit) - prevazuta si pedepsita de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 297 alin. 1 din Codul penal.

Constata ca inculpatii Avram Pantelimon, Stefan Ioan, Olaru Ioan Tiberiu si Mincan Emil Valentin au fost retinuti cate 24 de ore la data de 27 ianuarie 2016 si apoi plasati sub control judiciar incepand cu data de 28 ianuarie 2016, masura revocata definitiv la data de 21 decembrie 2016.

Constata ca partea civila SNGN ROMGAZ S.A. Medias a renuntat la pretentiile civile formulate in cauza. Dispune ridicarea masurilor asiguratorii instituite in cauza prin ordonanta DNA – Serviciul teritorial Targu Mures din data de 16 februarie 2016, din care erorile materiale au fost indreptate prin ordonanta nr. 129/P/2015 din data de 13.04.2016, asupra: a) imobilului situat in ... apartinand inculpatului AP (in cota de 1/1 impreuna cu AI); b) imobilului (apartament) situat in si (in cota1/1 impreuna cu SI); c) terenului arabil extravilan in suprafata de … situat in; d) terenului arabil extravilan in suprafata de … situat in …; e) autoturismului marca VW Passat… f) autoturismului marca Audi Q5… toate bunurile de la pct. c), d), e) si f) apartinand inculpatului OIT (in cota de 1/1 impreuna cu OL). g) imobilului (apartament) situat in inculpatului MEV (in cota de 1/1 impreuna cu MN). In temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat in cauza raman in sarcina acestuia. Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare copiei minutei. Pronuntata in sedinta publica din data de 25 martie 2019”.


Intre timp, avand in vedere moartea fostului director Pantelimon Avram, judecatorii Szots si Vasiescu au incetat procesul penal fata de acesta, la 28 iunie 2019, in dosarul disjuns nr. 151/43/2019.


Prezentam minuta hotararii nr. 332/2019:


1. In conformitate cu art. 421 pct. 2 lit. a C. pr. Pen., admite apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Tg.-Mures impotriva sentintei penale nr. 25/25 martie 2019 pronuntate de Tribunalul Mures in dosarul nr. 627/102/2016 cu referire la situatia inculpatului A.P. si, in consecinta:

2. Desfiinteaza partial hotararea atacata cu privire la inculpatul A. P. si solutionand cauza:

2.1. In temeiul art. 396 alin. 1 si 6 C. pr. Pen., cu referire la art. 17 alin. 2 coroborat cu art. 16 alin. 1 lit. f C. pr. Pen., inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului Avram Pantelimon (cu date personale) pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, prevazute de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 297 alin. 1 C. pen., ca urmare a decesului inculpatului.

2.2. Mentine dispozitia Tribunalului Mures de ridicare a masurii asiguratorii a sechestrului instituite in cauza prin ordonanta DNA – Serviciul teritorial Targu Mures din data de 16 februarie 2016, din care erorile materiale au fost indreptate prin ordonanta nr. 129/P/2015 din data de 13.04.2016, asupra: - imobilului situat in Sangeorgiu de Mures, str. Teilor, nr. 21, jud. Mures, compus din 1.881 mp teren intravilan – categoria de folosinta curti constructii (nr. cadastral 432, nr. topografic 1841) si o casa de locuit S+P+M din caramida acoperita cu tigla compusa din: - la subsol: 1 casa scarii, 1 camara, 1 sauna, 1 hol, 1 baie, 1 centrala si spalatorie, 1 bucatarie, 1 sala hobby si 1 adapost; la parter: - 1 garaj, 1 casa scarii, 1 bucatarie, 1 camara, 1 hol, 1 baie, 1 sufragerie, 1 camera de zi, 1 dormitor, 1 terasa; la mansarda: - 4 camere, 3 bai, 3 holuri, 1 casa scarii (nr. cadastral 432 – C.1, nr. topografic 1841), inscris in CF nr. 51540 Sangeorgiu de Mures (nr. CF vechi 2213/N) – valoarea impozabila de 462.275 lei – apartinand inculpatului Avram Pantelimon (in cota de 1/1 impreuna cu Avram Iftimia).

3. Potrivit art. 275 alin. 3 C. pr. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat in apelul procurorului vizand situatia inculpatului Avram Pantelimon raman in sarcina statului.

4. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica din 28 iunie 2019”.


Cititi comunicatul prin care DNA anunta inculparea lotului Avram:


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Tirgu Mures au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor

- AVRAM PANTELIMON, la data faptei, directorul Sucursalei Targu Mures a SNGN Romgaz,

- STEFAN IOAN, la data faptei, directorul tehnic al Sucursalei Targu Mures a SNGN Romgaz,

- MINCAN EMIL VALENTIN, la data faptei, seful Sectiei de Productie din cadrul SNGN Romgaz – Sucursala Targu Mures,

- OLARU IOAN TIBERIU, la data faptei, seful Serviciului Proiectare al Sucursalei Targu Mures a SNGN Romgaz,

cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In primavara anului 2014, inculpatul Avram Pantelimon impreuna cu inculpatii Mincan Emil Valentin, Stefan Ioan si Olaru Ioan Tiberiu, invocand existenta unor presupuse defecte si emanatii de gaze, au hotarat, in mod nejustificat, ca o lucrare de deviere a unor conducte de aductiune de la trei sonde, ce trebuia executata de catre o asociere din care facea parte si Primaria Targu Mures, sa fie realizata din bugetul propriu al societatii nationale Romgaz. Devierea conductelor era realizata in conditiile construirii unui cartier de locuinte pe raza orasului

Acest lucru a fost posibil prin incalcarea, de catre cei patru inculpati, a normelor legale privind disciplina financiara si in constructii, a legislatiei specifice din domeniul gazelor naturale si mai mult, fara sa existe o justificare tehnico-economica.

Prin inregistrarea acestor cheltuieli nejustificate in contabilitatea SNGN Romgaz - Sucursala Targu Mures s-a produs un prejudiciu in bugetul acestei societati in suma de 160.649,06 lei, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit in favoarea Asocierii care trebuia sa execute lucrarea respectiva.

In cauza, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mures, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.


Prezentam comunicatul DNA de retinere:

 

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 27.01.2016, a inculpatilor

- AVRAM PANTELIMON, directorul Sucursalei Targu Mures a SNGN Romgaz,

- STEFAN IOAN, directorul tehnic al Sucursalei Targu Mures a SNGN Romgaz,

- MINCAN EMIL VALENTIN, seful Sectiei de Productie din cadrul SNGN Romgaz – Sucursala Targu Mures,

- OLARU IOAN TIBERIU, seful Serviciului Proiectare al Sucursalei Targu Mures a SNGN Romgaz,

cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In primavara anului 2014, inculpatul Avram Pantelimon impreuna cu inculpatii Mincan Emil Valentin, Stefan Ioan si Olaru Ioan Tiberiu, invocand existenta unor presupuse defecte si emanatii de gaze, au hotarat ca o lucrare de deviere a unor conducte de aductiune de la trei sonde, ce trebuia executata de catre o asociere din care facea parte si Primaria Targu Mures, in conditiile construirii unui cartier de locuinte pe raza orasului, sa fie realizata din bugetul propriu al societatii nationale.

Acest lucru a fost posibil prin incalcarea, de catre cei patru inculpati, a normelor legale privind disciplina financiara si in constructii, a legislatiei specifice din domeniul gazelor naturale si mai mult, fara sa existe o justificare tehnico-economica.

Prin inregistrarea acestor cheltuieli nejustificate in contabilitatea SNGN Romgaz - Sucursala Targu Mures s-a produs un prejudiciu in bugetul acestei societati in suma de 146.637 lei, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit in favoarea Asocierii care trebuia sa execute lucrarea respectiva.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 28 ianuarie 2016, inculpatii Olaru Ioan Tiberiu, Stefan Ioan, Mincan Emil Valentin si Avram Pantelimon urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Mures cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Gruparii Mobile de Jandarmi Targu Mures.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Incheiem, mentionand ca la nivelul lunii iunie 2019, Lumea Justitiei identificase 13 inculpati care nu mai apucasera sa-si vada definitivate procesele, murind de inima rea din cauza dosarelor pe care DNA li le fabricase. Fostul director al Romgaz Targu Mures Pantelimon Avram este unul dintre ei (click aici si aici pentru a citi). Nu excludem ca intre timp numarul mortilor bifati de DNA sa fi crescut.

sursa foto Avram: Antena 3

sursa foto Chirita: Chirita-law.com

Comentarii

# M date 7 iulie 2020 20:15 +18

Și totuși a răspuns vreun procuror, judecător vreodată sau vor mai răspunde? Sunt atâtea cazuri, atâtea dosare și atâția oameni în aceasi situație foarte grava. Nimeni dar nimeni nu vede doar atunci când are latul la gat. Nimeni nu vrea sa înțeleagă ca singura soluție de a rezolva situația abuzurilor și a dosarelor confiscate și a condamnarile false și abuzive este legea răspunderea magistratului, atât este singurul cui care ei sar lovi și ar înceta cu aceste nenorociri. Dacă ei știu ca nu pățesc nimic nu i normal sa facă ce vor ca nu răspunde?, eu dacă știu ca nu îmi ia permisul nu beau și eu o bere la volan?, tot asa și ei

# Gheorghe date 9 iulie 2020 00:05 0

S-a facut dreptate?

# constantin date 9 iulie 2020 08:19 0

Nu s-a facut dreptate,"porcurorii",care au instrumentat cazul,sa fie condamnati pentru crima!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.12.2021 – Planul “Veveritei”. Arafat, aproape in rahat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva