17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ACUZAREA LUI CITU – DNA a anuntat oficial punerea sub urmarire penala a fostului premier Florin Citu pentru doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, in afacerea cu vaccinuri anti-Covid: “Prin demersurile sale, suspectul Citu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sanatatii sa tranzactioneze si sa ordonanteze la plata achizitia in plus a unui numar de 43.359.892 doze vaccin in valoare de 825.636.678 euro fara TVA”

Scris de: L.J. | pdf | print

6 December 2023 14:16
Vizualizari: 2578

DNA l-a pus oficial sub acuzare pe fostul premier al Romaniei, senatorul PNL Florin Citu (foto), in afacerea cu vaccinuri anti-Covid. Citu s-a prezentat miercuri, 6 decembrie 2023, la parchetul anticoruptie, unde procurorul George Adrian Matei i-a adus la cunostinta cele doua invinuri de complicitate la abuz in serviciu.


 

La cateva ore de la plecarea lui Citu de la DNA, parchetul a dat publicitatii un comunicat de presa in care explica faptele pentru care s-a inceput urmarirea penala fata de fostul prim-ministru. Astfel, Citu este acuzat ca, incalcand dispozitiile legale si in lipsa oricaror documente/analize care sa ateste necesitatea achizitiei de vaccinuri anti-Covid, ar fi aprobat doua memorandumuri emise de Ministerul Sanatatii, in baza carora s-ar fi contractat un numar mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer si Moderna), in conditiile in care ar fi cunoscut faptul ca numarul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul roman Comisiei Europene era de 10,7 milioane. Desi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui numar de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, Citu ar fi facilitat conducerii Ministerului Sanatatii sa tranzactioneze si sa ordonanteze la plata achizitia in plus a unui numar de 43.359.892 doze vaccin in valoare de 825.636.678 euro fara TVA.

Amintim ca in acelasi dosar urmeaza sa fie chemati la DNA si fostii ministri USR ai Sanatatii, Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila, pentru a li se aduce la cunostinta calitatea de suspect pentru fapte de abuz in serviciu.


Prezentam comunicatul DNA:


“In cauza mediatizata prin comunicatele 856/VIII/3 din 21 septembrie 2021 si nr. 1084/VIII/3 din 23 noiembrie 2023, ca urmare a indeplinirii conditiilor legale si constitutionale, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combaterea coruptiei au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectul CITU FLORIN VASILE, in prezent senator, la data faptelor avand si functia de prim - ministru al Guvernului Romaniei, pentru savarsirea a doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, la aceasta etapa procesuala, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeana a lansat Strategia europeana privind accelerarea dezvoltarii, fabricarii si distributiei vaccinurilor impotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizata pentru achizitia unor optiuni viabile de vaccinuri si care a presupus negocierea de catre Comisia Europeana a unor acorduri de achizitie anticipata cu producatorii de vaccinuri in numele statelor membre. Vaccinurile urmau sa fie distribuite statelor membre UE in functie de numarul populatiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritara a anumitor categorii de populatie revenea statelor membre. De precizat este faptul ca statele membre aveau posibilitatea sa utilizeze, intr-un termen de 5 zile de la notificare, o clauza de 'opt-out', astfel ca nu erau obligate sa suporte niciun fel de contributie pentru vaccinurile pe care decideau sa nu le solicite.

In contextul mentionat mai sus, in datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Citu Florin Vasile, in calitate de prim - ministru al Guvernului Romaniei, cu incalcarea dispozitiilor legale si in lipsa oricaror documente/analize care sa ateste necesitatea achizitiei, ar fi aprobat doua memorandumuri emise de Ministerul Sanatatii, in baza carora s-ar fi contractat un numar mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer si Moderna), in conditiile in care ar fi cunoscut faptul ca numarul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul roman Comisiei Europene era de 10,7 milioane. Concret, desi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui numar de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, suspectul Citu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sanatatii sa tranzactioneze si sa ordonanteze la plata achizitia in plus a unui numar de 43.359.892 doze vaccin in valoare de 825.636.678 euro fara TVA.

Suspectului Citu Florin Vasile i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca efectuarea in continuare a urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Precizam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# simplu date 6 December 2023 14:43 -15

Nu ne vindecam! Oare cât mai răbdăm acest circ? Acuzat de o faptă care" nu este pedepsită de legea penală" , ce rușine! O să dureze ani până ce va fi achitat sau se va prescrie. Huoo justiției lași și vândute pentru salarii și pensii nesimțite!

# Visu date 6 December 2023 15:05 0

Doar facilitare? Niciun parandărăt? Nicio katiuse?

# DODI date 6 December 2023 16:03 0

Acest CÂCÂȚU neterminat profesional și caracterial era prea prost să se conducă singur pe stradă. Mai mult ca sigur i s-a ”sugerat” de către nulitatea de la Coptroceni acest lucru, iar Salamul de Sibiu avea ordin de la șefii lui din Germania și din SRI să se conformeze. Dar acest dosar va fi îngropat atunci când/și dacă se va ajunge la turistul antiromân ciolANUSS.

# LuciParizianul date 6 December 2023 20:34 +1

Felicitari procurorilor DNA ptr 1) Flagrantul ca la carte al lui Buzatu 2) Trimiterea in judecata a lui Cîțu In sfirsit, simt ca nu platesc degeaba taxe si impozite

# Liță date 6 December 2023 21:39 0

Sa nu uitam de big pharma si masina de propaganda . “Cum raspuns Pfizer cand a devenit evident ca vaccinul sau a esuat si viabilitatea incasarilor a fost amenintata? Intimidand pe cei care diseminau adevarul si conspirand pentru cenzurarea criticilor sai. Pfizer i-a numit ‘criminali’ pe cei care diseminau faptele despre vaccin.” (“How did Pfizer respond when it became apparent that its vaccine was failing and the viability of its cash cow was threatened? By intimidating those spreading the truth, and by conspiring to censor its critics. Pfizer labeled as ‘criminals’ those who spread facts about the vaccine").https://www.texasattorneygeneral.gov/news/releases/attorney-general-ken-paxton-sues-pfizer-misrepresenting-covid-19-vaccine-efficacy-and-conspiring

# Ionescu Gh date 7 December 2023 11:13 0

Vizavi de comunicatul DNA :E notoriu faptul ca fiecare român a supt, odată cu lăpticul de la țâța mumă-sii, și limba engleză... E firească, așadar, folosirea în comunicat a acelei expresii "opt-ouț", astfel încât am înțeles (buștean!) fiecare din noi despre ce e vorba!! Cât va mai bateți joc de noi, d-le Voineag?

# Ionescu Gh date 7 December 2023 11:22 0

Anchetă beton, marca DNA Central! Începi, așadar, punind sub acuzare COMPLICELE, pentru ceea ce pare a fi o complicitate ANTERIOARĂ(specialiștii știu despre ce vorbesc) !!! Pai nu ți ai exprimat deja tu, procuror de caz, opinia cu privire la vinovăția autorilor?!!! O cerere de recuzare pe acest motiv e admisibila "de pe scaun un"!! De unde luați, d-le procuror șef Voineag, procurori ca acest Matei ? Dați un ordin și constituiți un colectiv de procurori, sa se ocupe de caz, ca se alege praful!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva