14 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ALO, PICCJ! CU DOSARUL PE PROTOCOL CE SE MAI AUDE? – Deputatul PSD Daniel Ghita cere detalii despre dosarul penal deschis de Parchetul General in legatura cu Protocolul PICCJ-ICCJ-SRI din 2009: „Dupa publicarea protocolului, fostul presedinte al ICCJ Nicolae Popa a negat ca l-ar fi semnat, invocand ca s-a pensionat la 1 septembrie 2009. FACIAS a cerut PICCJ cercetari sub aspectul infractiunilor de fals si uz de fals... Au trecut peste 3 ani... Va solicit sa-mi comunicati solutia PICCJ”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

25 October 2021 20:23
Vizualizari: 4893

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este dator sa le spuna romanilor ce s-a ales de protocolul tripartit incheiat in 2009 intre PICCJ, Inalta Curte si Serviciul Roman de Informatii.Luni, 25 octombrie 2021, deputatul PSD Daniel Ghita (foto) i-a adresat o interpelare ministrului interimar al Justitiei, Lucian Bode, solicitandu-i sa spuna public care este stadiul dosarului de fals si uz de fals deschis de catre PICCJ in 2018, la scurt timp dupa desecretizarea si publicarea protocolului amintit.

Cauza a fost deschisa dupa ce Parchetul General a primit sesizari atat de la judecatoarea Cristina Tarcea (presedinta din acel moment a Inaltei Curti de Casatie si Justitie), cat si din partea Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). Denunturile privind presupuse fapte de fals si uz de fals au avut drept cauza faptul ca, imediat dupa publicarea protocolului, judecatorul Nicolae Popa (cel care conducea ICCJ in 2009) a negat ca i-ar fi apartinut semnatura de pe protocolul tripartit, motivand ca el era deja pensionat la data semnarii documentului.


Pana cand va veni raspunsul Ministerului Justitiei, va prezentam interpelarea deputatul PSD Daniel Ghita:


In data de 18 iunie 2018 a fost dat publicitatii, in urma desecretizarii, protocolul secret incheiat in 2009 intre Serviciul Roman de Informatii (SRI), Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), denumit protocol de cooperare pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale. Dupa cum se stie, incheierea acestui protocol secret a fost de rau augur pentru justitia din Romania, care a devenit un camp tactic pentru SRI, prin constituirea completelor de executie si a structurii de securitate la ICCJ, care solutionau, respectiv monitorizau dosarele-tinta ale Binomului SRI-PICCJ/DNA, si prin introducerea practicii plicurilor galbene de la SRI, care contineau informatii clasificate la care inculpatii si aparatorii lor nu aveau acces.

Protocolul respectiv poarta semnaturile directorului SRI, George Maior, procurorului general al PICCJ, Laura Codruta Kovesi, si presedintelui ICCJ, Nicolae Popa, si a fost inregistrat in data de 21 august 2009 la SRI si la PICCJ, respectiv in data de 2 septembrie 2009 la ICCJ. Intrucat, dupa desecretizarea si publicarea protocolului, fostul presedinte al ICCJ, Nicolae Popa, a negat ca ar fi semnat acest protocol, invocand ca s-a pensionat din magistratura cu data de 1 septembrie 2009, presedintele in functie al ICCJ, Cristina Tarcea, a inaintat la PICCJ, in data de 20 iunie 2018, o sesizare prin care a solicitat efectuarea de cercetari sub aspectul infractiunii de fals referitor la semnatura fostului presedinte al instantei supreme. Sub acelasi aspect, PICCJ a fost sesizat in data de 19 iunie 2018 de catre Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care a solicitat demararea unei anchete in cazul suspiciunilor de fals si uz de fals privind protocolul incheiat intre SRI, PICCJ si ICCJ.

Avand in vedere ca au trecut peste trei ani de la inregistrarea sesizarilor penale sus-mentionate, iar presa si opinia publica nu au aflat daca, cum si cand au fost solutionate, va solicit sa-mi comunicati solutia emisa de PICCJ in cazul sesizarilor formulate de ICCJ si de FACIAS referitor la semnarea protocolului dintre SRI, PICCJ si ICCJ sau stadiul de solutionare al acestora si motivele pentru care nu au fost solutionate pana in prezent.

Solicit raspuns scris si oral”.

Comentarii

# CARCOTAS date 25 October 2021 22:20 +115

Păi cum să-i raspundă?! că doar dra. Scutea nu o să-și bată cuie în talpă după ce a semnat frumusețe de document anticonstituțional

# Odata, cand secu avea intotdeauna dreptate... date 25 October 2021 22:52 +121

..se chema ca era comunism stiintific. Acum cand secu are intotdeauna dreptate, pe baza de protocol, se cheama ca e capitalism salbatic. Same shit, alta Mãrie.

# Bravo Ghita ! Nu-i lasa sa distruga tara copiilor nostri ! date 25 October 2021 23:43 +104

Ne-am saturat de paraziti ; trebuie a inceteze de urgenta orice amestec SRI in justitie !!! Depuneti un proiect de lege care sa impiedice explicit serviciile sa priveasca macar in directia justitiei ! Pe de alta parte reduceti la jumate bugetul acestora.

# Daniel da-i niste "capace" la Bode, date 26 October 2021 17:13 +25

ca sa priceapa mai repede ... :-) Ce tara dracului e aia unde serviciile se amesteca in justitie ? :eek:

# ?????? date 27 October 2021 12:27 +2

& I-ați întrebat bă p’ăștia dacă vă mai lasă să votați dacă nu v-ați vaccinat, după ce au propus să nu vă mai lase să munciți dacă nu v-ați vaccinat, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva