4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

APEL LA NORMALITATE – AMR, dupa revenirea SRI in legalitate: „Asociatia are incredere ca zilele urmatoare vor aduce impacarea fiecarui contestator al deciziei CCR cu beneficiul incomparabil al garantarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, in detrimentul limitarii lor”. Judecatoarea Gabriela Baltag: „Este foarte bine ca s-a pus capat acestei situatii nelegale... Prin decizia care a fost data publicitatii de fapt vorbim de protectia legii” (Comunicatul)

Scris de: A.P. | pdf | print

11 martie 2016 15:48
Vizualizari: 5073

Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatoarea Gabriela Baltag (foto), isi exprima ingrijorarea fata de conduita adoptata de o parte a societatii civile fata de recenta decizie prin care Curtea Constitutionala a pus capat implicarii ilegale a Serviciului Roman de Informatii in anchetele penale. AMR face apel la normalitate, indemnand la „impacarea fiecarui contestator al deciziei CCR cu beneficiul incomparabil al garantarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, in detrimentul limitarii lor”. Intr-un comunicat dat publicitatii miercuri, 9 martie 2016, la cateva ore dupa motivarea solutiei CCR, Asociatia dezaproba atitudinea celor care incearca sa induca opiniei publice impresia ca decizia Curtii Constitutionale ar infrana lupta anticoruptie.


Aspectele subliniate in comunicatul de presa au fost partial reluate de presedinta AMR intr-o interventie telefonica de joi, 10 martie 2016, in cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la postul Antena 3, in care Gabriela Baltag a salutat faptul ca, prin decizia 51/2016 a CCR, „s-a pus capat acestei situatii nelegale”: Noi la randul nostru am salutat aceasta decizie si am spus ca nu este de permis ca oricat de mari pierderi ar fi - ca inteleg ca toata lumea este intr-o isterie generala fiindca nu stiu ce se intampla cu nu stiu ce aparatura, care nu o sa mai existe, care nu o sa mai poate fi utilizata de unii -, dar drepturile si libertatile cetatenilor merita orice sacrificiu. De fapt nu orice sacrificiu, merita protectia legii. Si ieri prin decizia care a fost data publicitatii de fapt vorbim de aceasta protectie a legii. (...) De ce s-a intamplat atat de tarziu, nu stim nici noi, pentru ca probabil acum s-a invocat si acum a fost investita instanta de contencios constitutional cu aceasta situatie. Este foarte bine ca s-a pus capat acestei situatii nelegale. Ce s-ar fi intamplat daca mergeam asa ani de zile inainte? De fapt, asa cum a spus si colega mea mai inainte, nu s-a intamplat nimic, Curtea Constitutionala practic s-a uitat si a respectat Constitutia, a stabilit exact. 'Orice alte organe specializate ale statului', este clar, nu respecta legea fundamentala. Au fost inlaturate”.

Prezentam in continuare comunicatul AMR din 9 martie 2016:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) saluta decizia nr. 51 din 16.02.2016 a Curtii Constitutionale care a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma 'ori de alte organe specializate ale statului' din cuprinsul dispozitiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedura penala este neconstitutionala.

Motivarea deciziei data publicitatii astazi consolideaza pozitia adoptata de fiecare data de instanta de contencios constitutional in protectia drepturilor si libertatilor cetatenilor, preocupare care trebuie sa fie pentru sistemul judiciar mai presus de orice dificultate sau pierdere materiala in parcursul infaptuirii actului de justitie.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) priveste cu ingrijorare conduita oscilanta a societatii romanesti fata de actuala decizie, care pare sa nu accepte beneficiul acestei solutii, dar mai ales asociatia nu poate sa inteleaga care sunt ratiunile pentru care persoane cu putere de decizie la nivelul judiciar vin sa critice in mod evident decizia Curtii Constitutionale.

Oricat de mare ar fi pierderea de infrastructura necesara realizarii unei 'supravegheri tehnice' si oricate dificultati de moment se pot ivi, legate de aceasta operatiune, acestea nu pot fi puse niciodata in balanta cu gravitatea pe care ar implica-o pierderea drepturilor si libertatilor cetatenesti, in sensul celor expuse de instanta constitutionala.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) solicita echilibru in examinarea consecintelor acestei decizii, nefiind in niciun caz o abordare corespunzatoarea atitudinea menita sa aduca indoiala si sa arunce in derizoriu eforturilor de combatere a coruptiei, prin sugerarea ca un astfel de proiect nu se poate derula decat prin mijloace tehnice de supraveghere, prin metode de genul celor 'compromise' prin recenta decizie a Curtii Constitutionale, in conditiile in care este bine cunoscut faptul ca procedura instrumentarii cauzelor si in materie penala permite o paleta generoasa de mecanisme care sa conduca in final la atingerea scopului urmarit, aflarea adevarului.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) cere multa chibzuinta din partea acelora care zilele acestea vehiculeaza necesitatea alocarii de fonduri impresionante pentru dotarea si alinierea de indata la exigentele impuse de Curte Constitutionala prin decizia adoptata, in masura sa tulbure si sa creeze panica din punct de vedere al cuantumului si printre cei mai curajosi si puternici cetateni ai tarii.

Nu trebuie omisa realitatea ca, de fiecare data, sistemul judiciar a fost supus provocarilor, recentele coduri adoptate si implementate cu un efort substantial fiind o dovada concreta in acest sens, insa totdeauna cei implicati au manifestat suficienta modestie, acceptand o dotare de multe ori la limita supravietuirii, pentru care au platit un pret fara sa impovareze, destabilizeze societatea.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) are incredere ca zilele urmatoare vor aduce liniste si solutii, in limita normalitatii, dar mai ales impacarea fiecarui contestator al deciziei Curtii Constitutionale cu beneficiul incomparabil al garantarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, in detrimentul limitarii/ inlaturarii lor.

Judecator Gabriela Baltag, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania”.

Comentarii

# ADEVARUL date 11 martie 2016 15:02 -7

JUDECÎTORII(MAGISTRAȚII) AU TOT INTERESUL SĂ SE LASE DUȘI CU VORBA CĂ ESTE MAI BINE SĂ NU FUNCȚIONEZE SRI-UL ÎN ZONA OBSERVĂRII INFRACȚIUNILOR...ÎN CONTEXTUL ÎN CARE AZI,LA 19 SRI-UL ESTE PRELUAT-PARȚIAL-DE CĂTRE BĂSIȘTII DIN DNA,NIȘTE ESCROCI RUSOFONI DE CARE VĂ ESTE TEAMĂ,SLUJIND ASTFEL RUSIA...CARE SE AFLĂ ÎN SPATELE BĂSIȘTILOR CARE FAC ȘI DESFAC AZI LEGEA...NICI PÂNĂ AZI NU A FOST CEVA DE CAPUL VOSTRU,AȘA CĂ ÎNGRĂȘAȚI-VĂ ÎN CONTINUARE :)

# Camp tactic date 11 martie 2016 16:22 -1

Asadar si prin urmare am aflat si ultima strategie de imagine a AZPistilor kaki. 

# Camp tactic date 11 martie 2016 17:28 -3

ERATA: BPLMistilor kaki

# DODI date 11 martie 2016 21:31 +3

Într-o țară în care normalul este anormal, stai și te întrebi, văzând atâția anormali care ne conduc, ce mai înseamnă normal. Când doamna Baltag a cerut demisia lui Stanciu au sărit rapid ”anormalii” și au înfierat-o la CSM. Tot timpul când apare un om normal în țara asta este acuzat de către anormali. Societatea noastră este bolnavă cu un președinte care nu este sănătos (la cap!). S-a grăbit prin CSAT să repună SRI în drepturi, nu cumva să se răcească aparatele de interceptare. Uită că și (ca și hăhăilă) sunt interceptați. Vom afla, după o vreme, ce vorbe dulci îi șoptește soției când o mai prinde în câte un concediu. Țara este la fel de normală ca și președinte care are soția ”alături” de el. Este drept că îi separă câteva sute de kilometri: distanța dintre Cotroceni și Sibiu. 

# SRL date 12 martie 2016 01:34 -1

Bai nene bine ca ati publicat articolul asta si ne-ati anuntat ca CSAT e de acord cu textul OUG! Nu mai dormeam pe bune, credeam ca CSAT va baga bete in roate si va comenta ca prin ordonanta Centrul asta de interceptari ramane la SRI si CSAT va vrea sa il treaca la Parchetul General sau la Ministerul de Interne ca sa nu mai fie discutii si sa puna in aplicare decizia CCR. Credeam ca CSAT va zice ca textul ordonantei tot nu vine sa inlature total suspiciunile si lasa loc la interpretari, ca nu e clar si ca SRI tot va putea controla si alte interceptari care nu sunt pe siguranta nationala centrul ramanand la ei si SRI sa accepte sau nu ce procuror sau politist de cercetare penala are voie sa intre acolo sa puna in aplicare mandatele! Credeam ca CSAT va zice ca OUG nu da garantii ca se respecta in totalitate drepturile constitutionale ale cetatenilor, decizia CCR si prevederile din CP si CPP! Dar nu, CSAT a aprobat fara probleme ordonanta guvernului redactata de SRI si insusita de guvern 

# Teofil Marita date 12 martie 2016 18:44 -2

Normal era ca legea sa fi fost facuta normal de la bun inceput de oameni normali.Normal era ca legea sa nu fi fost validata de CCR la data emiterii.Normal era ca dumneavoastra si ceilalti judecatori sa va fi sesizat de la prima citire. Anormal este ca cu totii ati primit in acest inteval salarii mari lasind anormalitatea sa si faca de cap.Acum intr-un stat de dret cineva trebuie sa platesca ptr acesta anormalitate care presupune noi investitii tot pe banii poporului.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva