25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ARRIVEDERCI, UE – Avocatul Gheorghe Piperea, scenariu zdrobitor dupa ce Italia a fost lasata singura in fata coronavirusului: „Ca niste gaini fara cap, birocratii de la Bruxelles si sefii guvernelor cu cele mai mari economii s-au dus dupa fenta Chinei. Au distrus ideea de solidaritate europeana... Nu stiu daca Italia va ramane in UE dupa pandemie. Germania si Franta au refuzat cinic s-o ajute. Romanii care aveau cea mai mare incredere in UE si-au pierdut planurile de a avea 'o tara ca afara'”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 March 2020 13:45
Vizualizari: 12045

Italia i-ar putea spune fara nici cea mai mica problema „adio” Uniunii Europene, tinand cont de crasa nepasare cu care a fost tratata in fata pandemiei de coronavirus atat de catre birocratii de la Bruxelles, cat si de catre principalele economii ale UE, Germania si Franta. Iptoeza a fost lansata marti, 17 martie 2020, de catre avocatul Gheorghe Piperea (foto), care a evidentiat cu aceeasi ocazie un scenariu corolar: pierderea increderii romanilor in lozinca „vrem o tara ca afara”.Pe de alta parte, nici statul roman nu va iesi cu imaginea nesifonata din criza coronavirusului, diasporezii urmand sa acuze autoritatile de la Bucuresti ca nu le-au acordat suficienta asistenta medicala si ca nici nu s-au implicat in aducerea lor in tara in timp util, in conditiile in care unele tari si-au inchis deja granitele (vezi cazul Ungariei), a punctat avocatul.

In acelasi context al strainilor care ii lasa balta pe romani, maestrul Piperea a prezentat in premiera un discurs pe care l-a scris pentru Marian Patuleanu, primarul din comuna sa natala (Singureni, judetul Giurgiu), pentru ca edilul sa-l rosteasca in Hanau – orasul german in care la 19 februarie un neonazist a impuscat mortal 10 oameni si a ranit alti 5. Printre cei ucisi s-a numarat si Vili Viorel Paun, un tanar de 23 de ani din Singureni. Primarul Patuleanu chiar a tinut cuvantarea respectiva in Hanau (unde a fost prezenta insasi Angela Merkel), dar presa germana a ignorat-o, sustine Gheorghe Piperea.

Cutremuratorul discurs demasca xenofobia occidentalilor fata de romani, in ciuda faptului ca acestia fac munci pe care multi dintre vestici le refuza, cu riscul de a fi tratati ca niste sclavi. Iar ei cu greu se pot intoarce in tara de origine, din cauza ca statul roman – din excesul de zel de a adopta mimetic lozinca „vrem o tara ca afara” – a ignorat politicile de protectie sociala, preferand in schimb sa le cante in struna corporatiilor straine, conchide profesorul universitar.


Iata ce a scris avocatul Gheorghe Piperea pe Facebook:


Uniunea Europeana se afla la rascruce. Ca niste gaini fara cap, birocratii de la Bruxelles si sefii guvernelor statelor cu cele mai mari economii din Europa nu numai ca s-au dus dupa fenta Chinei (care a orchestrat magistral partitura 'pandemiei'), dar au si reusit, in numai 2 saptamani, sa distruga ideea de solidaritate europeana si conceptul de libertate de circulatie a marfurilor, capitalului si a persoanelor in interiorul UE.

Nu stiu daca Italia va mai ramane in UE dupa ce trece pandemia - cele doua mari economii 'prietene', Germania si Franta, au refuzat in mod cinic sa ajute Italia - dar imi este clar ca romanii care aveau cea mai mare incredere in UE si-au pierdut planurile de a avea 'o tara ca afara'. Lipsiti de asigurari sociale de sanatate si de siguranta locului de munca in 'strainatate', sute de mii de 'imigranti' s-au intors acasa plini de disperare si de manie contra UE, dar increzatori ca 'acasa' vor fi ocrotiti. Pe perioada pandemiei vor fi, cu siguranta, inclusi gratuit in programele de preventie si combatere a coronavirusului, dar nu se stie ce le va mai putea oferi Statul roman ulterior, caci acesti oameni nu au asigurari de sanatate. Nu stiu ce este in sufletul acelor oameni care, de exemplu, sunt acum la granita dintre Austria si Ungaria, si vad ca nu sunt lasati sa vina acasa, iar Statul roman pare ca i-a abandonat acolo.

Probabil putina lume isi mai aduce aminte de atacul terorist de la Hanau, in care a fost ucis si un roman, un consatean de-ai mei. De altfel, putina lume isi mai aduce aminte de alte panici la moda in trecutul apropiat - incendiul din jungla amazoniana, potentialul razboi cu Iranul, incendiul din Australia, suspendarea lui Trump etc. Ne focusam toti, inclusiv serviciile secrete, pe coronavirus, uitand de alte amenintari la adresa securitatii si integritatii noastre individuale sau nationale.

Dar eu mi-aduc aminte.

Pentru comemorarea victimelor acelui atentat, acum doua saptamani s-a organizat o ceremonie la Hanau, la care a fost prezenta si Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Surprinzator, a fost invitat si primarul din comuna Singureni. La cererea sa, am scris un discurs pentru urechile dnei Merkel si pentru presa germana. Nu stiu daca discursul a fost ascultat (e cert, insa, ca a fost ignorat, caci nu a aparut in presa), asa ca va invit pe voi sa il cititi.

Puteti sa il traduceti in germana si in italiana. Nu e cazul unei traduceri in franceza, ca Macron si presa franceza nu dau doi bani pe noi. Nu e cazul sa il traduceti nici in olandeza sau in suedeza, ca Olanda si Suedia nu vor sa stie nimic despre Romania si romani (daca nu e despre koruption).

Voila:

'Excelenta Voastra, doamna Cancelar Angela Merkel,

Stimati concetateni europeni,

Nimic nu este mai rau si mai nedrept pe lume decat uciderea unui fiu sau a unei fiice.

Tragediile ca cea din orasul Hanau ar putea fi evitate in viitor. Pentru aceasta, primul demers pe care ar trebuie sa il faca autoritatile germane si cele europene ar trebui sa fie coborarea discursului public la nivelul familiei si al apropiatilor celor ucisi.

Desi drepturile noastre fundamentale sunt permanent restrictionate in scopul desfasurarii luptei impotriva terorismului, iar fonduri imense sunt alocate serviciilor secrete, astfel de rataciti, ca cel care a curmat atatea vieti si a distrus atatea destine in recentul atentat terorist din orasul Hanau, isi duc nestingheriti la capat proiectele ucigase.

Pentru un dram de speranta de mai bine si de incredere in viitorul Europei, ar trebui interzise fara nicio ezitare orice ideologii rasiste sau totalitare si ar trebui inchisi toti cei care propovaduiesc ura si indeamna la atentatul asupra vietii altora.

Excelenta,

Sunt primarul unei comune mici de langa Bucuresti, ai carei rezidenti sunt, in proportie de peste doua treimi, plecati la munca in Uniunea Europeana. Inca se mai spune pe la noi ca acesti oameni au plecat la munca 'in strainatate', desi aderarea Romaniei la UE, in ianuarie 2007, ne-a transformat pe toti in cetateni europeni, liberi sa se stabileasca si sa munceasca oriunde in UE, ca la ei acasa. Din nefericire, in politicile publice ale statelor cu economie puternica, precum si, mai ales, in opinia publica main-stream europeana, suntem inca stampilati ca 'emigranti'.

Cetatenii romani nu pleaca 'la munca in strainatate' ca turisti sau ca persoane rau-intentionate, ci din necesitate.

In Romania, exceptand orasele mari, nu se gasesc locuri de munca decent platite. Sunt zone geografice, ca localitatea Singureni, unde nu se gasesc locuri de munca, in ciuda apropierii de marile orase.

Saracia si lipsa de perspective ii obliga pe cetatenii romani sa 'emigreze'.

Uniunea Europeana si statele cu economii puternice au contribuit esential la aceasta saracire si lipsa de perspective. Romania este, prin 'efortul' conjugat al politicienilor nostri si al birocratilor de la Bruxelles, o tara de desfacere, dez-industrializata, cu infrastructura degradabila in ritm alert si cu o agricultura la nivel de inceput de sec. XX. Economia Romaniei isi bazeaza cresterea pe consum si pe import. Legile si politicile publice sunt facute pentru corporatiile globale si pentru creditorii financiari care activeaza in Romania, si nu pentru oamenii de rand. De aceea, nu ar trebui sa surprinda exodul celor 4 milioane de cetateni romani in UE, ci sa socheze lipsa de preocupare pentru crearea de locuri de munca, educatie, sanatate si dezvoltare umana, la locurile de bastina a cetatenilor romani.

Opinia publica europeana este invatata sa creada ca Romania este o tara corupta si, in consecinta, cetatenii romani pot avea intentii rele sau comportamente de rea-credinta. Romania nu este mai corupta decat alte tari ale UE, iar cetatenii romani sunt onesti si de buna-credinta, in aceeasi proportie in care sunt onesti si de buna credinta nemtii, olandezii sau italienii. Cu toate aceste, de la stampila nerealista de cetean al unei tari corupte, pana la transformarea in tap ispasitor a 'imigrantului' roman, nu mai este decat un pas.

Frustrarile cetatenilor europeni din statele cu economie dezvoltata pentru propriul loc de munca pierdut sau pentru statutul social asa-zis uzurpat de 'imigranti' pot duce la nenorociri ca cea din orasul Hanau, unde a fost ucis cu sange rece Vili, constateanul nostru.

Cetatenii romani care muncesc in UE sunt, insa, in marea lor majoritate, oameni cinstiti si muncitori. Contribuie la cresterea permanenta a PIB-ului in UE. Fac munci sau profesii pe care multi localnici le refuza si, socant pentru o Europa a sec. XXI, sunt cazuri din ce in ce mai numeroase de sclavie a romanilor la locul de munca. Dar aceste lucruri nu fac parte din agenda opiniei publice europene, intrucat cetateanul roman este docil, este credincios, este retinut, nu se revolta.

Va asigur, insa, stimati concetateni europeni, ca multi dintre cei care lucreaza acum in UE, in conditii grele sau umilitoare, s-ar intoarce in Romania, cu conditia ca politicile publice sa nu mai fie concentrate pe corporatii si banci, ci pe dezvoltare umana, locala si regionala, generatoare de locuri de munca si speranta de viata decenta.

Mutati-va atentia de pe corporatii globale si banci, pe omul de rand, si veti vedea rapid aceasta inversare a fluxului de 'emigranti', inapoi catre tari ca Romania, unde traditiile si familia inca mai conteaza in viata omului de rand.

O asemenea lectie, invatata din experienta romaneasca, ar putea fi aplicata si in cazul imigrantilor non-UE. Combaterea saraciei si a inegalitatii economice, prin eforturi sustinute si rezonabile de dezvoltare umana, locala si regionala, ar reduce valul acestor imigranti, fara a mai face din valurile migratiei non-UE motive de teama, populism sau rasism in UE'”.

Comentarii

# Baran Gheorghe date 17 March 2020 14:05 +14

Salut aceasta intentie de a vorbi de bine romanii care muncesc afara. Salut efortul lor si servilismul, buna credinta, onestitatea, dar exista o linie rosie si exista un punct din care nu pot aprecia diaspora. Cu acelasi efort pe care-l depun afara ar putea sa castige mai putin in Romania dar nu cu mult mai putin, cu conditia ca efortul pe care l-ar fi depus in romania sa fie identic cu cel de afara. Diferenta de castig ar fi fost compensata de viata de familie intreaga, unita, sentimentul de acasasi neumilirea .Peste asta se mai suprapune cu faptul ca pentru putin mai bnine a fost mult mai rau si traumatizant pentru copii lasati singuri in tara sau aproape singuri , fara mangaierea si aprecierea maternala si paternala . Nu trebuie uitat ca cei 4 miliarde de Euro pe care ii trimit in tara sunt foarte foarte putini in comparatie cu cati sunt plecati , iar din acesti 4 miliarde mu ajung la sanatate si invatamant in Romania nimic , iar acum vor sanatate . De unde fratilor ???

# ion date 17 March 2020 14:31 +11

Anglia va trece prin asta imunizand po******tia si nu prefacandu-se IPOCRIT ca ii vrea „binele” arestand-o la domiciliu. Dupa o lunga perioada de „arest la domiciliu” intr-o DICTATURA A BINELUI COLECTIV, de fapt mai devreme sau mai tarziu vom contacta gripa cu totii, ceea ce este normal in evolutia unui organism. Cand vom fi eliberati din „arest”, virusul deja va avea noi tulpini, se va fi modificat deja – pentru asa evolueaza virusurile astea – iar noi vom contacta o varianta AGRAVATA. Sau vom fi VACCINATI CU FORTA. TUBERCULOZA este contactata rapid din aer daca organismul este slabit! Cine aduna sarmanii strazii sa ii verifice daca au tuberculoza sau HIV/SIDA sau HEPATITA C / B - boli sociale? NIMENI! PENTRU CA NU INTERESEAZA PE NIMENI!Nu exista „BINE COLECTIV”, ci numai intentia de a ni se eradica LIBERTATEA! Dictatura este ipocrita si perfida, va lucra impotriva noastra, oferindu-ne in finalul exasperarii noastre "solutia salvatoare" - Italia arest la domiciliu din 31 ianuarie 2020!

# E bine totusi ca au vazut romanii pe real , concret cum e date 17 March 2020 14:53 +17

cu occidentalii . Speli buda sau nu speli , cam asta e treaba. Sclaveti romani uniti-va si sa le rupem cappul la servicii , care paraziteaza necontenit de la rev.`89 Romania ! Serviciile trebuie dezosate si fragezite : trimise la munca , pe masura calificarii lor sau mai degraba a necalificarii lor . Autostrazi ! Ce ziceti ? Apoi un canal Dunare-Satu-Mare. :-*

# Baran Gheorghe date 17 March 2020 15:59 +7

Romanii din strainatate sunt masa de manevra si carne de tun pentru Werner. Amaratii aia de muncesc afara nici nu stiu cat de fraieriti sunt!! Odata de cei care ii exploateaza afara si a doua oara de catre marii nostrii conducatori care vorbesc cu emfaza despre grija lor fata de romanii din diaspora. Sa-si duca golgota daca ei , romanii care muncesc printre straini , cred si spera ca lui iohannis ii pasa de ei , sau lui Rares ruj Roz , sau lui alunulea. Ma straduiesc cat pot sa nu-i critic pe romanii care muncesc afara, au ales , sa fie sanatosi dar sa nu se umfle prea mult in pene ca ei stiu si ca dreg pentru ca nu stiu si nu pot drege. Eventual sa inteleaga ca-i dreg maimarii nostrii cu ou si otet si pierd bruma de omenie cu care au plecat si au uitat-o prin strainataturi. Ii compatimesc dar nu-i plang. Au pleact oameni si se intorc aroganti si infumurati. Sa fie sanatosi , sincer, apoi mai vedem.

# Como se dice in italiano la „pragul de sus”? date 17 March 2020 16:42 +6

Cândva, casele rumânilor aveau la intrare o ușă cu înălțimea destul de mică. Departe de a fi acesta un exemplu de sărăcie sau zgârcenie, pragul de sus oblica „vizitatorul” să execute involuntar un gest de umilință, plecând capul pentru a intra în odaie. Ei bine, fără nici un fel de gând rău față de românii plecați la lucru în străinătate, cred că acum, în situație de revenire în țară în regim de urgie, la frontiere și în aeroporturi ar trebui de pus niște POS-uri iar alături un afiș cu următorul conținut: „Dragi români, întrucât sistemul bugetului de sănătate este supus unui efort neprevăzut, facem apel la generozitatea dvs. rugându-vă să donați orișicât de puțin, chiar și o sumă infimă, necesară achiziționării unei seringi de unică folosință. Vă mulțumim anticipat pentru spiritul vostru de solidaritate”. :sigh:

# Como se dice in italiano la „pragul de sus”? date 17 March 2020 16:44 +3

Acuma, chiar dacă sistemul de sănătate n-ar fi chiar atât de agresiv solicitat, respectivul POS și anunțul adiacent ar avea exact rolul pragului de sus de la ușile rumânilor de altădată. Să le frângă înfumurarea și aroganța și să le reamintească datoria de umilință la intrarea întru hodină și tratament într-o odaie în care nu au contribuit cu nici măcar un șfanț. :eek:

# Pintea date 17 March 2020 17:58 +5

Mie nu mi se pare de plans aceasta diaspora. Nu au facut nimic in tara ca sa isi apere locurile de munca, nu au luptat pentru ca sa nu fie inchise combinatele, uzinele, nu au apreciat invatamantul ca sa aiba o soarta mai buna, in schimb au avut o viziune complexa asupa vietii cand a fost vorba de ”ciuma rosie”. Trebuie sa priceapa ca ”ciuma rosie” le-a dorit o viata mai buna, a dorit ca multinationalele care nu platesc impozite sa fie aliniate precum companiile romanesti care plateau, ”ciuma rosie” a vrut sa faca un Fond suveran al tarii, sant multe alte lucruri de priceput de catre diasporezi. Asa cum eu nu pricep azi, ce cauta in tara? Sa ne imbolnaveasca pe toti? De cate ori merge ceva rau, are o legatura cu diaspora! De ce, cine sant ei? Votantii lui johannis? Atunci hoardele care intra in tara sa fie cazate la Cotroceni! Noi, nu ne-om fi saturat de ei?

# indignata date 17 March 2020 19:09 +3

Domnule Ion, sunt perfect de acord cu D-voastra.Eu, care am o anumita varsta imi amintesc ca de mica am facut toate"bolile copilariei", despre care se zicea ca trebuiesc facute pentru doar asa copilul, crescand devine imun. Ei bine, Boris J., e mai destept decat toti ceilalti guvernanti care sacrifica pe altarul coronavirusului economia tarilor lor, zicand acelasi lucru : majoritatea po******tiei ar trebui sa fie infectata ca apoi sa devina imuna prin tratament. Dar, vai... a fost criticat de OMS,prin personajul care a facut cu o singura propozitie exprimata ca valoarea actiunilor caselor farmaceutice sa creasca pana la cer. Cat despre "diaspora" eu o sa spun un lucru ce n-o sa placa nici diasporenilor care, acum cand au probleme de intoarcere in tara, pretinzand "plata" de la cei pe care i-au votat, nici politicienilor care au nevoie de voturile lor la alegeri : diaspora nu ar trebui sa poata decide soarta alegerilor din tara in nici un fel pentru ca nu participa la viata cetatii.

# Fritz date 17 March 2020 21:04 +1

Auzi acolo...amaratilor care lucrati afara,amarati sunteti voi care stati in tara cu mainile in san si nu faceti nimica ,doar bateti din gura in presa ,radio si tv... AUZI ACOLO CA AU LASAT ITALIA SINGURA... Ia luati mai bine si mai informati-va...stiti cati bani au donat nemtii italienilor de cand cu coronavirus???ascultati online antenne bayern si veti afla,asta una A doua eu si colegii mei de munca si multi alti romani din münchen pe care ii cunosc personal chiar nu suntem luati in batjocura si chiar suntem respectati... Haideti la mn sa stati o luna sa va iau peste tot si sa va demonstrez... Sa te intorci in tara sa faci ce??? Daca faci afacere si nu dai dreptul te lichideaza in 3-4 luni,am patit-o eu pe pielea mea.. Sa lucrdzi la patron pe 2000 de lei salariu??? Cand motorina uneori e mai scumpa ca si in Germania??? Va auziti ce vorbiti??? Habar nu aveti ce vorbiti,voi ati vrut Johannis,spalati-va pe cap cu el...

# nae girimea date 18 March 2020 07:16 +1

Asta e UE , dincolo de vorbe : ce-i al lor e al lor , ce-i al meu e "al nostru". Dublu discurs , dublu standard . Neocolonialism . Greata !

# Edelweiss - Ivory Tower Archiver date 18 March 2020 08:25 +4

@fritz: „Solidaritate între membrii UE? Germania și Franta au oprit toate exporturile de măști și ventilatoare, unele plătite deja de Austria și stocate în Germania. Abia la o săptămână după apelul disperat al Italiei, la presiunile comisarului francez Thierry Breton, la finalul săptămânii trecute Comisia Europeana a forțat Germania și Franța să-i ajute pe italieni.” (fragment din editorialul lui C. MArchievici „Cernobîlul Chinei sau al Vestului liberal?”) :sigh: Așadar, după această probă neechivocă de ipocrizie a motorului european „Otto” în doi timp (babornița scelerată STASI și micronul gerontophil), ar fi timpul să-ți înghiți vorbele și să-ți vezi dracului de friții tăi iubiți. Mai ales friții ăia cu nasul coroiat și amatori de taharruș și bunditză explozivă. Lasă-ne, fritzule nu ne mai f**e și tu la cap. Ne ajunge un Fritz, nu ne mai trebuie alții!

# Dragos date 18 March 2020 16:30 0

1. Italia trbuia izolata prima pentru a nu se raspandi epidemia0- izolarea nu inseamna lasarea fara ajutor; 2.Chiar daca au fost stopate exporturile de materiale sanitare, prin intermediul unui organ al EU, statele membre, in mod direct, s-au aprovizionat din stocurile celorlalte state ( prin centralizare s-a rezolvat problema eventualei specule, precum si o distribuire echitabila); 3. Romanii nu au fost lasati in afara Ro - Ungaria si celelalte state si-au inchis granitele, fara a fi vina guvernului (fiecare tara este suverana, nu ?). Totusi, s-a creat un culoar de trecere, cu ajutorul acestui guvern ticalos; 4. Probabil din acelasi motiv pentru care presa germana a ignorat "discursul" ar trebui sa-l ignoram si noi- ce legatura are cu subiectul si problematica actuala ? Domnul Piperea este revoltat ca nu i-au facut reclama la nivel international ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva